Nasterea acasa

30 Octombrie 2014

de admin

Nasterea este un proces natural si firesc pe care, din pacate, evolutia medicala si sociala a ultimelor decenii l-a transformat intr-un eveniment plin de interventii medicale, substante medicamentoase si specialisti care asista, intervin si iau decizii in locul naturii, al mamei si bebelusului. In cazul in care iti doresti sa nasti natural in intimitatea caminului tau, iata cateva informatii utile.

nasterea acasa

Nasterea acasa are din ce in ce mai multi adepti, chiar si in tara noastra. Din ce in ce mai multe mamici aleg sa nasca natural, acasa, fara sa mai permita interventia medicilor si toate procedurile medicale “obligatorii”, din dorinta de a face aceasta experienta mai placuta, de a simti ca bebelusul lor vine pe lume intr-un mediu familiar, cald si sigur. In cazul in care si tu te gandesti la posibilitatea de a naste acasa, Qbebe iti ofera cateva informatii necesare.

Cine poate naste acasa?

In principiu, orice femeie care isi doreste sa nasca acasa ar trebui sa o poata face. Evident, singurul factor care trebuie sa te faca sa renunti la aceasta idee este siguranta ta si a bebelusului tau, in cazul in care unul dintre voi are anumite probleme de sanatate. Insa, daca sarcina ta a decurs normal, esti sanatoasa, bebelusul se dezvolta normal si sarcina a ajuns la termen, teoretic poti naste acasa.

Cat de sigura este nasterea acasa?

Nasterea este un proces fiziologic normal, pe care natura l-a creat astfel incat sa se desfasoare fara probleme chiar si atunci cand femeia nu este asistata. Din anumite puncte de vedere, nasterea poate fi chiar mai sigura acasa decat intr-un mediu spitalicesc, mai ales daca esti asistata de o moasa cu experienta. Trebuie sa stii ca si in cazul anumitor complicatii, moasele sunt instruite cum sa rezolve o situatie dificila, cum sa acorde primul ajutor atat mamei, cat si bebelusului. In general, acestea au o trusa de resuscitare pe care se pot baza pana cand mama si bebelusul primesc asistenta medicala intr-o unitate de primiri urgente.

Avantajele nasterii acasa

Sa nasti acasa, asa cum probabil iti imaginezi, inseamna sa te simti ca… acasa pe tot parcursul travaliului: confortabil si in siguranta. Moasele care asista nasteri acasa cred, la unison ca principalul motiv pentru care femeile aleg sa nasca in propria casa este nevoia de liniste, intimitate si control. Imagineaza-ti ca acasa nu te va obliga nimeni sa stai intinsa pe un pat, nu va trebui sa ceri permisiunea cuiva sa bei apa sau sa mergi la toaleta, sa faci un dus sau sa asculti muzica preferata, nimeni nu iti va spune cand sa impingi si cand sa te relaxezi, ori sa nu gemi sau sa tipi ca deranjezi, nimeni nu te va grabi. Nasterea va decurge mai relaxat si acesta este motivul pentru care, majoritatea nasterilor acasa sunt percepute ca fiind experiente placute in ciuda durerilor si sunt chiar mai rapide.

Dezavantajele nasterii acasa

Din pacate, nasterea acasa la noi in tara, are un dezavantaj major: este greu sa gasesti o moasa dispusa sa te asiste acasa, din pricina lipsei cadrului legislativ care sa reglementeze nasterea acasa, drepturile si obligatiile moaselor sau personalului medical care asista la nasterea in afara unei unitati medicale si procedurile de inregistrare a nou-nascutului. In plus, nasterea acasa nu este recomandata in cazul sarcinilor cu risc, din cauza imposibilitatii unei interventii medicale urgente. In cazul in care gravida nu crede ca va putea face fata durerilor nasterii, trebuie sa stie ca mai exista un dezavantaj major al nasterii acasa: anestezia va fi cu desavarsire absenta.

Cum te pregatesti pentru nasterea acasa

La fel ca in cazul oricarui alt moment important al vietii tale, pregatirea nasterii este foarte importanta.

•  In primul rand, trebuie sa studiezi foarte mult: nasterea bebelusului tau va fi cel mai important examen al vietii tale personale. Este important sa afli tot ce se poate afla despre nastere si, de preferat, sa faci cursurile tip Lamaze care au devenit foarte populare si la noi. Trebuie sa fii realista si sa stii la ce sa te astepti, dar trebuie sa fii si onesta in fata propriei tale persoane, sa fii sigura ca vei putea face fata acestui eveniment (fizic si emotional).

•  Supravegherea sarcinii de catre un obstetrician, analizele si ecografiile din timpul sarcinii raman importante: doar asa vei putea fi sigura ca sarcina ta se dezvolta fara probleme si ca nu exista motive pentru care ar trebui sa optezi pentru nasterea in maternitate ori pentru a face necesara o cezariana.

•  Gaseste o moasa si discuta cu aceasta disponibilitatea sa de a te asista in cursul unei nasteri acasa. De preferat, moasa ar trebui sa locuiasca in acelasi oras cu tine sau la o distanta care sa poate fi strabatuta intr-o ora sau doua. Cateva intalniri sunt necesare in timpul sarcinii, nu numai pentru a va cunoaste mai bine si a capata incredere in moasa, ci si pentru ca moasa sa se poata familiariza cu istoricul tau medical si evolutia sarcinii. In plus, trebuie sa puneti la cale planul nasterii, iar moasa va avea nevoie sa te cunoasca putin pentru a sti cum sa iti asigure suportul necesar in timpul nasteri: nu uita ca fiecare persoana este diferita, iar fiecare femeie are alte nevoi, asteptari si reactii, mai ales in timpul nasterii.

De ce ai nevoie la o nastere acasa?

Evident ca sunt multe detalii la care trebuie sa te gandesti atunci cand planifici o nastere acasa. Din experienta moaselor si mamicilor care au nascut acasa, Qbebe iti ofera o lista cu lucrurile necesare, lista pe care, evident, o poti completa dupa bunul plac:
• prosoape curate, dar de care sa nu mai ai nevoie dupa nastere;
• lenjerie de pat (eventual una veche) de care sa te poti dispensa fara regrete dupa nastere;
• niste perdele de dus cu care sa protejezi patul, covoarele si alte piese de mobilier de care te-ai putea folosi in timpul nasterii (fotolii, scaune, etc.)
• perne;
• muzica – iti sugeram sa faci un playlist special pentru nastere, care sa contina muzica despre care stii ca te relaxeaza – nu vei avea nici timp, nici chef sa navighezi pe Youtube in cautarea melodiei preferate;
• Lumanari, aromaterapie sau orice altceva simti ca te-ar relaxa si ar ajuta la alcatuirea atmosferei pe care ti-o doresti.
• Piscina pentru nasterea in apa – in cazul in care te hotarasti ca nasterea in apa, acasa la tine, ar fi cea mai buna solutie.

Se folosesc analgezice pentru nasterea acasa?

Trebuie sa stii ca, unul dintre scopurile principale ale nasterii acasa este sa ai o nastere cat mai naturala, prin urmare, analgezicele folosite la maternitate (cum este anestezia epidurala) nu vor fi disponibile sub nicio forma. In schimb, moasele cu experienta recomanda cateva metode de ameliorare a durerilor nasterii.

• Analgezia inhalatorie (Entonox) este o optiune sigura si pentru mama si pentru copil. Entonoxul este un gaz care se administreaza printr-o masca si contine 50% oxigen si 50% protoxid de azot (asa-numitul “gaz ilariant”). Entonoxul are efect analgezic, reduce senzatia de durere si creste pragul dureros. Avantajul acestei metode de calmare a durerilor nasterii consta in faptul ca tu singura poti controla cantitatea de care ai nevoie, avand in vedere ca trebuie sa inspiri prin masca la nevoie.
• O alta metoda este reprezentata de aparatul TENS (poate fi comandat pe internet din magazine specializate si nu este foarte costisitor) care ajuta la diminuarea durerii cu ajutorul unor mici impulsuri electrice eliberate prin niste electrozi pe care ii poti amplasa la nivelul mijlocului sau zonei sacrale. Impulsurile electrice stimuleaza organismul sa elibereze endorfine si scurtcircuiteaza temporar impulsurile nervoase care pornesc de la uter spre creier, ceea ce atenueaza durerea.
• Remedii homeopate: uleiuri esentiale, diverse ceaiuri si extract de arnica – sunt cele mai folosite in timpul nasterilor.

Cine va fi langa tine in timpul nasterii acasa?

De obicei, o moasa va fi langa tine imediat ce o anunti, adica inca de la inceputul travaliului. Uneori, daca moasa locuieste in apropiere si travaliul este la inceput si nu exista semne de nastere imediata, moasa poate pleca si se va intoarce dupa cateva ore sa te verifice sau cand o chemi tu. In afara de moasa, langa tine poate fi oricine vrei si este dispus sa fie: viitorul tatic, mama sau sora ta, o prietena apropiata. Important este ca persoanele care iti sunt alaturi sa isi pastreze calmul, sa nu iti creeze o stare de panica, graba sau tensiune si sa te sustina in dorinta ta de a naste natural, acasa.

Ce se intampla dupa nastere?

Spre deosebire de maternitate, unde lucrurile sunt foarte bine stabilite, acasa vei putea face ce vei dori, imediat dupa nastere: poti tine bebelusul in brate cat doresti, il poti alapta, poti manca, iti poti face un dus sau poti dormi. Moasa va mai ramane cu voi timp de cateva ore pentru a se asigura ca atat tu, cat si bebelusul sunteti bine. Nu uita ca, fie in aceeasi zi, fie a doua zi, sa chemi medicul de familie sa constate si sa inregistreze nasterea bebelusului.

Legislatia in Romania

Trebuie sa stii ca, in ciuda faptului ca medicii sustin ca nasterea acasa este nu numai riscanta, ci si ilegala, in conformitate cu legislatia din Romania, mai exact legea nr. 307/2004, articolul 6, care se refera la “Continutul si caracteristicile activitatilor de moasa” , moasa este recunoscuta ca expert in nasterea normala, competentele ei profesionale acoperind ingrijirile acordate femeii in perioadele antenatala, intranatala si postnatala. Interesant este punctul “g” al acestui articol de lege care mentioneaza clar ca moasa poate asigura “asistarea nasterii normale, la domiciliu sau in unitati sanitare, daca este vorba de prezentatie craniana, efectuand, la nevoie, epiziotomia, iar in caz de urgenta, asistarea nasterii in prezentatie pelviana”. Inregistrarea nasterii poate fi facuta fie anuntand medicul de familie ca nasterea s-a produs, iar acesta vine acasa sa constate nasterea si iti elibereaza cerificatul constatator al nasterii, fie te prezinti la orice unitate medicala (maternitate sau dispensarul de care apartii) pentru a-ti fi eliberat respectivul certificat de care vei avea nevoie pentru intocmirea si eliberarea certificatului de nastere al bebelusului.

Domnul doctor Marius Mandroc, Obstetrica-Ginecologie Clinica Anima Progresului www.clinica-anima.ro ne ofera urmatoarele informatii despre nasterea acasa:

“Nasterea acasa, in secolul 21, voit, cu dorinta familiei, existand atatea variante mult mai bune, nu mi se pare o optiune de luat in calcul.  Adeptii acestei variante poate ma vor blama, dar am motive foarte serioase ce ma fac sa nu iau aceasta decizie. In trecut, la inceputul secolului 19-20 sa zicem, nu existau pentru toti posibilitati de nastere in spital sau dispensare comunale. Multe nasteri aveau loc pe camp sau acasa. Cu putin noroc unele femei nasteau bine, nou nascutii nu aveau probleme, lauzia decurgea fiziologic. Revenind la problema medicala, nu putine au fost cazurile, in lipsa unui personal medical adecvat, de complicatii materno-fetale, terminate de multe ori cu exitus. Complicatiile sunt numeroase. Dar sa luam in calcul o sarcina urmarita de un  medic, la termen, cu analizele si ecografiile bune pana in momentul nasterii, cand familia hotaraste de comun acord ca nasterea sa aiba loc acasa. Am sa va prezint cateva dintre complicatiile posibile ce pot sa apara la inceputul, in timpul travaliului, in timpul expulziei fatului, dupa scoaterea placentei imediat sau la cateva ore sau zile.

– la debutul travaliului sau in timpul unui travaliu mai avansat: diferite  interventii chirurgicale pe uter (operatii cezariene, scoaterea de fibroame) duc la ruptura uterina;  ruptura prematura de membrane pe un cap sau pelvis neangajat, cu prolabare (coborare de cordon) duc la anoxie si moarte fetala  prin comprimarea cordonului ombilical ; ruptura veche de membrane, risc de infectie – corioamniotita; dezlipire de placenta, cu sangerare masiva, moarte rapida fetala si materna.

– in timpul expulziei: bazin distocic, diametrele modificate sau un bazin chirurgical  duc la blocarea capului (in caz de nastere craniana) la una dintre stramtorile bazinului; in nasterea prin prezentatie pelviana, retractia inelului Bandl (la nivelul colului uterin) pe gatul fetal, cu suferinta fetala grava si moarte fetala; traumatisme fetale, cu elongatii sau paralizii de plex brahial, cu sechele neurologice,  fractura de clavicula; rupturi vaginale extinse, cu hematoame prelungite, in tot pelvisul; hemoragii masive greu de oprit sau practic de neoprit, rupturi de sfincter anal sau uretra; embolia cu lichid amniotic.

– dupa scoaterea placentei hemoragia poate continua pana la exitus, prin lipsa de strangere a uterului  atonia uterina), prin leziunile asociate, prin tulburarile de coagulare survenite in pierderi masive de sange;  infectia plagilor postnastere, cu sepsis.

– la cateva ore sau zile dupa nastere: complicatii tromboembolice  (formare de cheaguri pe vasele de sange), sangerari repetate din rupturile uterine cu moarte prin soc hipovolemic, infectii genitale diverse.

Sunt doar cateva aspecte intalnite in practica de zi cu zi, care nerezolvate intr-un centru medical adecvat se pot termina cu suferinta fetala si materna majora, chiar si exitus.”

Multumim domnului doctor Marius Mandroc pentru ajutorul oferit in realizarea articolului.

Autor: Louise Tanase

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close