Nasterea naturala orgasmica: mit sau adevar?

23 Iunie 2015

de Cosmina Ionita

Nasterea naturala este, in esenta, o experienta sexuala. Discutam deunazi cu o prietena despre modalitatile de nastere fara durere si imi povesteste cum o cunostinta a avut o nastere extatica. Prima reactie a fost de respingere a informatiei. Dar cum ma pretind o “open mind”, am inceput sa rumeg informatia. De ce ar fi nasterea orgasmica diferita de alte tipuri de nastere? Nasterea naturala poate fi o experienta psiho-sexuala intensa! Nu trebuie decat s-o privesti dintr-o alta perspectiva! In definitiv, sarcina, nasterea si alaptarea sunt parti integrante ale vietii sexuale ale unei femei.
Oamenii se asteapta de la o mama sa fie un exemplu de moralitate. Iar a avea orgasm in timpul nasterii poate parea cel putin nepotrivit, daca nu imoral din punctul multora de vedere. Dar elibereaza-te o clipa de prejudecati si gandeste-te! Pana la urma, o femeie este insarcinata pentru ca a facut sex. Nu extazul a facut sarcina posibila? De ce sa nu fie tot extazul cel care sa te salveze din “infernul durerii”?

Extazul la nastere

Nasterea extatica presupune alegerea miscarilor si sunetelor, dar mai ales, depasirea barierelor psiho-sociale si inlaturarea ratiunii astfel incat sa permiti copilului sa vina pe lume intr-o maniera … implinitoare, uimitoare, fara dureri. Orgasmica!

Iar elementul-cheie in tot acest proces este “hormonul iubirii”, oxitocina, secretat de corpul femeii doar in 3 situatii: cand cunoaste extazul sexual, cand naste natural si cand alapteaza. Oxitocina este hormonul responsabil cu instalarea starii de bine si cu reducerea durerilor.
Oxitocina stimuleaza contractiile care scurteaza si dilata colul uterin, provoaca contractiile care expulzeaza fatul din uter, iar apoi pe cele care elimina placenta. Prin contractia fibrelor musculare miometriale, oxitonul opreste sangerarea. Mai mult decat atat, oxitocina se produce si in organismul copilului, intarind legatura de atasament dintre mama si prunc. Din pacate, cele mai multe nasteri vaginale din zilele noastre sunt inundate de pitocina (inlocuitorul artificial al oxitocinei) si nu scaldate in hormonul fericirii.

Totodata, niveluri ridicate de endorfina, andrenalina, prolactina si oxitocina – hormoni activati in timpul contractiilor si al nasterii – creeaza un sentiment puternic de senzualitate. Nivelurile crescute de estrogen duc la o crestere a fluxului de sange in zona pelviana, provocand excitarea. Sfarcurile, sanii si pantecele devin mai ferme, mai sensibile si capabile de senzatii mai intense. Prin urmare, sentimentul matern si sexualitatea sunt strans conectate? Da, sunt! Dar femeile se simt rusinate sa recunoasca senzualitatea care le strabate corpul si prefera sa pastreze taina intre ele si copilul nenascut.

Dar una din dimensiunile fundamentale ale unei femei este nasterea, alaturi de graviditate, orgasm sexual si alaptare. O spune Daniele Starenkyi in cartea sa, “Cele 5 dimensiuni ale sexualitatii feminine”: “Femeia va simti dragostea intr-o dimensiune unica: facerea unei fiinte vii pentru a fi adusa la lumina. Ea intelege intr-o modalitate foarte concreta sensul gesturilor acceptate si traite cu bucurie, noua luni inainte. In curand, un extaz asemanator o inunda si o subjuga, in timp ce copilul aluneca in ea pentru a aparea foarte aproape de mainile ei intinse si dornice de a-l atinge. In acest timp ea nu este singura. Sotul ei este acolo si o incurajeaza cu blandete pentru a-si urma in continuare travaliu. Mangaierile lui, privirile, cuvintele lui o sustin in efortul ei. Ei sunt una si, in acesta stransa cooperare, barbatul traieste din plin o dimensiune care este insasi esenta vietii sale: aceea de protector”.

newborn2

Orgasmul, cel mai puternic analgezic

Din cele mai vechi timpuri, medicii si moasele au recomandat orgasmul in timpul travaliului drept cel mai eficient analgezic. Excitarea in timpul nasterii previne ruperea perineului si face durerea sa dispara.
Antropologul Sheila Kitzinger considera nasterea, un eveniment intim, emotionant, natural. Intocmai ca un act sexual. Iar daca femeia se dezbraca de inhibitii si se relaxeaza, corpul raspunde natural, frica si durerea se transforma in excitare, aceleasi organe implicate in orgasmul sexual fiind stimulate si in timpul nasterii.

“Cand copilul vine prin canalul de nastere, stimuleaza aceleasi zone ca si atunci cand atunci cand ai un orgasm. Travaliul in sine este asociat cu o schimbare hormonala enorma. Toate caile prin care poti obtine placere sexuala sunt stimulate in procesul nasterii. Daca te relaxezi suficient si esti deschisa in ceea ce priveste orgasmul in timpul nasterii, il poti experimenta”, sustine Christine Northrop, autoarea cartii “Corpurile femeilor. Intelepciunea femeilor.”

In chimia iubirii materne intervine si identificarea narcisica, de genul “copilul imi seamana si il recunosc ca fiind al meu”: “Sarcina este un moment privilegiat de transparenta psihica in cursul caruia se poate realiza o alianta terapeutica cu narcisismul matern. Alianta care va favoriza dezvaluirea de fantasme si amintiri, in mod obisnuit refulate, care influenteaza copilul […] Cu toate ca este purtat luni de zile, copilul care se naste este partenerul unei intalniri straine, eterogene si supuse unui risc de iubire fulgeratoare imprevizibila. Aceasta magie imprevizibila este o izbucnire a inconstientului, intalnirea reprezentarilor inconstiente adapostite de tanara mama fara stirea ei, cu realitatea fizica si sexuata a copilului sau. Erotizarea sarcinii este o energie noua care devalorizeaza ceea ce era anterior erotizat. Aceasta forta este analogica celei a transferului, dar este un transfer asupra copilului si legatura astfel creata va dainui vesnic”, scrie Monique Bydlowski in “Psihanaliza maternitatii”.

Orgasmic_birth

Cum poti experimenta nasterea psiho-sexuala?

Ginecologul Michel Odent considera ca, in procesul travaliului si al nasterii, creierul primitiv este partea cea mai activa din organismul unei femei. Vorbim despre glandele care secreta hormonii implicati in procesul nasterii. Iar creierul nou da nastere inhibitiilor, la fel de daunatoare atat in viata sexuala, cat si in travaliu si nastere.
De aceea, celebrul obstetrician recomanda ca femeia aflata in travaliu sa fie lasata “in alta lume, in lumea travaliului”:
1. sa nu i se stimuleze neocortexul – fara lumina, zgomote sau mirosuri puternice;
2. sa nu fie pusa in situatia de a procesa cognitive – fara intrebari la care trebuie sa raspunda;
3. sa nu se simta observata pentru a nu inhiba secretia oxitocinei;
4. sa se simta protejata, in siguranta, daca se poate, intr-un mediu intim.

“Un inamic al nasterii orgasmice este excesul de adrenalina secretat in travaliu. Daca mama se sperie, daca simte ca nu este in siguranta, daca se simte rupta de ai ei si de tot ce are cunoscut, ea s-ar putea inhiba. Iar inhibitia ar putea bloca procesul fiziologic de la nivelul creierului primitiv si anume, secretia de hormoni. Sa ne imaginam cum ar fi sa fim pusi sa facem dragoste intr-o sala foarte luminata in care avem 5 persoane gata sa intervina si care ne incurajeaza fiecare in diverse moduri”, este de parere Maria Mermezan, psiholog si doula.

In societatile primitive, femeia se izola ca sa aduca pe lume bebelusul. Astfel, in intimitatea si confortul caminului se simtea in siguranta si se putea relaxa. Iar atingerile tandre ale sotului stimulau eliberarea oxitonului si inducerea contractiilor uterine, asemuite celor orgasmice. “Ce inseamna nasterea orgasmica? Nimic altceva decat o nastere pasnica, o nastere blanda in care nimic din proces sa nu fie fortat, dar mai ales ritmul mamei sa fie respectat, sa i se ofere protectie, caldura umana si sa nu fie speriata. Cu siguranta ne putem pregati pentru o astfel de nastere informandu-ne, setandu-ne pozitiv, alegandu-ne bine mediul si oamenii care ne vor fi alaturi, in asa fel incat atunci cand incepe procesul sa ne simtitm binecuvantate”, adauga Maria Mermezan.

baby_playing_with_motherPovestea mamelor care au experimentat nasterea extatica

Oamenii de stiinta au demonstrat ca 26% dintre femei experimenteaza extazul in locul agoniei in timpul nasterii. Cele mai multe dintre mamele care au trait la nastere o experienta psiho-sexuala marturisesc senzatiile:

“Mi s-a spus sa ma astept la durere. Senzatia de extaz sexual m-a luat prin surprindere. Ghemuita in genunchi, am prins copilul care s-a strecurat din vagin in lumea mica intre picioarele mele, in mijlocul unui orgasm extraordinar din interior” (“They Don’t Call it a Peak Experience for Nothing” by Ruth Claire,1989)

“Cred ca a avea copii este foarte sexy. Nasterea este atat de senzuala, de erotica. Sentimentele pe care le-am avut la nasterea fiecaruia dintre copiii nostri au fost atat de primare.” (Kate Capshaw Spielberg, 1999)

“In 1968, am dat nastere baietelului meu, Robert Kirkpatrick. Am fost pregatita, constienta si responsabila. Dupa 4 ore de la debutul travaliului, am avut orgasm atunci cand copilul meu a iesit din corpul meu.” (“Ecstatic Birth: The conscious evolution of a possibility to a present reality” by Binnie A. Dansby, 1989)

“Nastere este un act foarte creativ, plin de sentimente orgasmice si poate fi un moment de placere extatica pentru mama.” (“Mental First Aid in Pregnancy and Childbirth,” by Joost A.M. Meerloo, 1966)

“Multe femei gasesc sarcina o perioada sexuala si erotica si pot avea chiar orgasm complet, pentru prima data. In mod ironic, este perioada cand poti face dragoste cu abandon si fara contraceptie. Experimentarea orgasmului este perfect sigura, si, probabil, benefica in tonifierea uterului si pregatirea corpului pentru nastere, care este, in sine, o versiune orgasmica. Perioada de relaxare care ar putea urma extazului este calmanta si energizanta, atat pentru tine cat si pentru copilul tau.” (Natural Pregnancy by Janet Balaskas)

“Orgasm in afara patului? Este o experienta noua si amuzanta si pentru barbat”, glumeste un tata care a asistat la nasterea orgasmica a sotiei.
Incetul cu incetul, femeile se vor dezbraca de rusine, vinovatii si prejudecati. Atunci, vor putea recunoaste nasterea naturala ca pe o experienta psiho-sexuala intensa, dar si ca pe un act firesc. Dupa ce vor accepta pe deplin natura lor sexuala, femeile se vor putea bucura pe deplin de cea mai profunda experienta a feminitatii, de cel maret act de creatie.

Surse:
“Psihanaliza maternitatii” de Monique Bydlowski
http://www.la-psiholog.ro/info/matricele-perinatale
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3068100/Why-feminists-HATE-natural-childbirth-prejudice-harm-mothers-babies-woman-taught-generation-birth.html
http://www.unassistedchildbirth.com/sensual-pregnancy
http://www.unassistedchildbirth.com/orgasmic-childbirth/
http://sarahbuckley.com/pain-in-labour-your-hormones-are-your-helpers

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close