Nasterea prin hipnoza

30 Octombrie 2014

de admin

Nasterea poate fi un eveniment asteptat cu bucurie, dar mai ales cu teama de viitoarea mama, in special atunci cand vorbim despre prima nastere. In dorinta de a se familiariza cu procesul nasterii, fiecare femeie insarcinata incearca sa afle cat mai multe informatii, iar apoi, sa gaseasca metode de a diminua teama si durerile pe care le anticipeaza, alegand o metoda de nastere potrivita personalitatii sale. Nasterea cu ajutorul hipnozei poate fi una dintre optiunile tale.

Teama de nastere poate amplifica trairile negative ale gravidei si, implicit, durerea resimtita in timpul travaliului si expulziei vor fi percepute mai accentuat din cauza starii de frica. Deoarece majoritatea psihologilor si psihiatrilor, dar si multe mamici recunosc faptul ca in teama de nastere este tradusa de fapt, teama de necunoscut, una dintre metodele de nastere naturala agreate de mamici este nasterea sub hipnoza. Naste natural iti ofera mai multe detalii despre aceasta metoda pentru ca tu, viitoare mamica, sa poti opta pentru aceasta informata pe deplin.

Ce este hipnoza?

Hipnoza a fost definita in multe feluri, unii autori sustinand ca este o stare modificata de constiinta (starea hipnotica) sau o stare psihologica construita (non-starea hipnotica). Alti specialisti au sustinut ca hipnoza este o stare a mintii in care facultatea critica este suspendata temporar, iar sugestibilitatea fata de informatiile primite creste exponential comparativ cu starea „obisnuita”, astfel incat aceste informatii selective se instaleaza la nivelul subconstientului si devin realitatea subiectului hipnotizat. Leon Chertok, un psihiatru francez, considera ca starile modificate ale constiintei “pot fi diferite in unele din mecanismele lor, dar au in comun pierderea mai mult sau mai putin a identitatii in timpul transei”.
Majoritatea specialistilor definesc hipnoza ca o stare indusa, asemanatoare somnului, dar care difera de acesta din punct de vedere fiziologic. Transa hipnotica se caracterizeaza prin sugestibilitate crescuta si printr-o serie de modificari senzoriale, mnezice, perceptive si motorii.

nasterea prin hipnoza

Analgezia prin hipnoza

Hipnoza se foloseste cu succes in combaterea durerii. Cu ajutorul hipnozei au fost realizate operatii chirurgicale fara anestezie sau cu o cantitate redusa de anestezic. Pe langa efectul analgezic, hipnoza echilibreaza emotional prin reducerea anxietatii preoperatorii si grabirea vindecarii. Atunci cand vorbim de durere, ne referim atat la durerile din bolile cronice sau afectiunile stomatologice, cat si la durerile din timpul nasterii. In ceea ce priveste durerea, psihologii ne avertizeaza ca aceasta nu reprezinta un simplu stimul, fara complicatii, ci din contra, este multidimensionala : somatica, psihologica, emotionala, temporala. Milton H. Erickson, un psihiatru american sustine ca durerea este un complex – o constructie – compusa din durerile trecute si rememorate, din durerea prezenta si din durerile anticipate in viitor, ceea ce inseamna ca durerea imediata este amplificata daca au mai fost dureri similare in trecut, dar si anticiparea unor dureri viitoare are de asemenea un rol negativ – acesta fiind cazul durerilor nasterii. Durerea autentica, reala reprezinta doar 1/3 din ansamblul experientei, iar restul de 2/3 este amplificare psihica. Cea mai “usoara” durere ar fi aceea care n-a mai fost niciodata experimentata in trecut si despre care gandesti ca nu se va mai repeta. Aceste aspecte temporale ale durerii potenteaza efectele hipnozei in producerea analgeziei. Pentru a aplica hipnoza cu succes in controlul durerii, hipnotizabilitatea subiectului trebuie sa fie peste medie.

Ce este nasterea prin hipnoza?

nasterea prin hipnoza

Trebuie sa retinem ca hipnoza este o stare de relaxare mentala si fizica profunda, ce permite persoanei hipnotizate sa se concentreze intens pe un gand sau sentiment, reusind sa blocheze orice distragere venita din afara. Cei care sustin aceasta tehnica sustin ca in aceasta stare mintea este mai deschisa la sugestii care schimba convingerile si comportamentul persoanei hipnotizate. Atunci cand o gravida se pregateste pentru nasterea sub hipnoza Când o femeie se pregateste pentru nastere cu hipnoza, aceste sugestii facute de hipnoterapeut sau scopul de a inlocui frica si anticiparea durerii cu anticiparea unei nasteri calme si blande cu trupul lor, asigurandu-le confortul necesar.

Cum se realizeaza hipnoza?

Filmele artistice au creat o imagine nerealista a hipnozei; nu trebuie sa te astepti ca un personaj cu costum de magician iti va balansa in fata ochilor un ceas de buzunar repetandu-ti ca te simti obosita si somnoroasa ori ca pleoapele ti se ingreuneaza. Cele mai populare programe de pregatire a nasterii sub hipnoza invata femeile gravide cum sa isi induca transa hipnotica singure, folosind tehnici precum respiratia profunda, vizualizarea si afirmatiile (sau replicile hipnotice). De exemplu, o femeie in travaliu care foloseste hipnoza, se poate concentra asupra sunetului propriei respiratii profunde, intrand in transa hipnotica sau vizualizandu-si bebelusul strabatand canalul nasterii spre prima lui respiratie in aceasta lume. In cadrul programelor de pregatire a nasterii sub hipnoza gravidele si partenerii lor sunt invatati un nou vocabular pentru a descrie experienta travaliului si nasterii pentru a reusi sa elimine asocierea traditionala a nasterii cu durerea. De exemplu, femeile sunt invatate sa exprime prezenta unei contractii folosind cuvinte precum presiune, iar dilatarea sa fie numita inflorire.

Desi ideea de a intra intr-o stare mentala alterata le da unora fiori, hipnoterapeutii sustin ca fiecare dintre noi experimenteaza aceasta stare in viata de zi cu zi. Visatul cu ochii deschisi, sofatul spre o anume destinatie fara a ne aminti exact drumul pana acolo sau eliberarea imaginatiei atunci cand o carte sau un film ne capteaza atentia profund, toate sunt exemple de stari hipnotice. Hipnoterapeutii subliniaza faptul ca nu poti fi convinsa sa faci ceva impotriva vointei tale atunci cand te afli in transa hipnotica si ca poti sa revii la starea de constienta oricand doresti, tot timpul fiind pe deplin treaza si constienta de ceea ce se intampla.

Cum functioneaza hipnoza la nastere?

Sustinatorii nasterii prin hipnoza dau suficient de multe explicatii in privinta modului in care hipniza functioneaza in timpul nasterii. O teorie sustine ca atunci cand femeia simte teama in timpul nasterii, corpul ei elibereaza hormonii stresului care declanseaza in organism un raspuns de tip “lupta sau fugi”. Aceasta reactie face ca musculatura sa se contracte, ceea ce interfereaza cu procesul nasterii. Antrenand mintea prin hipnoza sa se astepte ca nasterea sa decurga bland, in siguranta, hipnoterapeutii spun ca femeile pot evita intrarea in starea de “lupta sau fugi”, permitand astfel ca nasterea sa decurga lin. “Subconstientul este responsabil pentru multe dintre functiile noastre biologice si este si caminul convingerilor noastre. In aceasta stare de relaxare, un hipnoterapeut umple mintea mamei cu imagini pozitive asociate cu nasterea pentru ca ea sa poata apela la ele in timp ce naste. De fapt, combinam puterea pozitiva a mintii cu instinctul animalic al corpului” spune Rachel Yellin, instructor de nastere prin hipnoza in San Francisco, California.

Sustinatorii metodei mai sustin ca femeile care nasc cu ajutorul hipnozei raspund atat de bine la sugestiile hipnotice incat corpul lor elibereaza hormonii relaxarii, cum sunt serotonina si endorfina, chiar in timpul nasterii, ceea ce face ca musculatura femeii sa se relaxeze iar aceasta sa simt mai putina durere ori sa nu mai simta durere deloc. William Camann, seful sectiei de anestezie obstetricala la Brigham and Women’s Hospital din Boston, Massachusetts, autor al volumului “Nastere usoara: ghidul femeii pentru alegerea a mai putina durere si mai multa bucurie in timpul nasterii” sustine ca: “De exemplu, relaxarea reduce nivelul matern de catecolamine (hormonul stresului) circulante, dar si pe cel al catecolaminelor care faciliteaza contractiile uterine. Este adevarat ca stresul si frica cresc nivelul acestui hormon, ceea ce poate incetini sau opri travaiul.” Camann spune ca functioneaza, de asemenea, folosirea un vocabular mai bland pentru a descrie nasterea.

Care sunt avantajele folosirii hipnozei la nastere?

Desi inca mai sunt necesare studii amanuntite in ceea ce priveste nasterea cu ajutorul hipnozei, studiile efectuate pana acum au aratat ca mamele care au folosit hipnoza in timpul nasterii au avut nevoie de mult mai putina medicatie pentru ameliorarea durerilor si au perceput durerea mai putin intens. Majoritatea mamelor au sustinut ca au simtit durerea foarte putin, unele mame nu au simtit durere deloc, insa au fost si mame care au spus ca metoda nu a avut succes. Hipnoza este o optiune valabila in cazul femeilor care nu doresc analgezice clasice, mai ales ca, spre deosebire de medicamente, hipnoza nu are efecte secundare ori reactii adverse si nu prezinta riscuri nici pentru sanatatea mamei, nici a bebelusului.

Care sunt dezavantajele folosirii hipnozei la nastere?

Singurul dezavantaj ale folosirii hipnozei pentru ameliorarea durerilor nasterii este ca invatarea tehnicilor necesita bani si timp. In plus, datorita faptului ca si tu, la fel ca majoritatea femeilor care apeleaza la aceasta tehnica vei dori sa eviti anestezicele sau alte interventii medicale pe parcursul nasterii, vei fi foarte dezamagita daca vei ajunge sa ceri o anestezie epidurala sau sa ai nevoie ca medicii sa intervina cu alte metode.

Cine poate folosi si cine nu poate folosi hipnoza la nastere?

In ceea ce priveste nasterea cu ajutorul hipnozei, trebuie sa stii ca nu exista contraindicatii: oricine poate folosi hipnoza atata vreme cat isi permite din punct de vedere financiar si a timpului sa mearga la terapia de pregatire. Tuschoff spune ca singura cerinta absolut obligatorie pentru a incerca aceasta metoda este disponibilitatea de a asculta si de a crede sugestiile: “Daca intri intr-un program de pregatire pentru nasterea prin hipnoza si accepti ca ceea ce auzi sa devina noua ta convingere in ceea ce priveste realitatea nasterii, hipnoza va functiona. Cei care nu vor avea rezultate foarte bune sunt cei care cred ca hipnoza e interesanta, dar nu cred cu adevarat ca va functiona pentru ei. In aceste cazuri, chiar ei sunt cei care blocheaza mesajele venite sub hipnoza.”

Doamna Camelia Alina Stavarache, Psiholog specialist in hipnoza, Directorul Clinicii Psihosucces www.psihosucces.ro si Presedintele Asociatiei de Psihoterapie Integrativa ne ofera urmatoarele informatii:

“Exista doua categorii de gravide: cele care pot naste natural si cele pentru care exista o indicatie medicala de a naste prin cezariana datorita unor probleme serioase pe care le are fie mama, fie fatul. Aici trebuie sa facem o precizare: in prezent in Romania exista un abuz de nasteri prin cezariana. Acest abuz a fost generat pe de-o parte de nevoia doctorilor de a realiza o procedura care este avantajoasa pentru ei; e vorba atat de avantaje legate de programarea procedurii, dar si avantaje materiale, nu este cazul sa intru in detalii aici, toata lumea stie cum decurg lucrurile in sistemul sanitar romanesc. Pe de alta parte, pacientele sunt manipulate din punct de vedere psihologic ca sa nasca prin cezariana atat de povestile din familie, istoriile de viata ale bunicii, ale mamei, ale nu stiu carei prietene care a suferit foarte mult in timpul travaliului, a avut dureri, dar si de persoane de specialitate care recomanda intr-un mod facil si de neinteles procedura de nastere prin cezariana.

Toata lumea ar trebui sa stie ca la nivel mondial, cezariana este o procedura care se foloseste strict in situatii medicale foarte bine determinate, altfel spus gravida nu poate sa nasca natural pentru ca acest lucru i-ar pune viata ei in pericol sau a fatului. Toate celelalte situatii ca mi-e frica de durere, ca sunt o primipara in varsta, adica am 30 ani sau 30 ani plus si exista temeri ca dilatatia nu se va produce asa cum trebuie, sunt mai degraba niste mofturi. In realitate toate mamele, viitoarele mame ar trebui sa inteleaga ca pentru sanatatea copilului lor este recomandabil sa nasca natural. Copilul nascut prin cezariana este scos intr-un mod agresiv, brusc, dintr-un mediu securizant-care este uterul matern-in mediul exterior. In momentul in care are loc o nastere naturala sau vorbim de un travaliu care a inceput, chiar daca el va fi finalizat printr-o operatie cezariana, organismul s-a pregatit. Practic toate contractiile care au loc, toate substantele care sunt trimise catre fat il pregatesc psihologic si fizic pe acesta pentru procesul nasterii. De aceea cezariana este o procedura agrasiva, in plus substantele anestezice folosite in timpul procedurii ajung si la fat. Ca o precizare suplimentara, in Occident anestezia generala nu se recomanda in cezariene, deci efectiv exista un procent foarte, foarte mic de femei care folosesc ca indicatie medicala anestezia generala si acest lucru este foarte bine argumentat medical. Deci exista o conditie medicala care impune anestezia generala, pentru ca aceasta il drogheaza efectiv pe fat, sunt foarte multe substante chimice care ajung si la fat.

Iata niste lucruri pe care oamenii nu le stiu, din pacate in Romania este o moda a operatiei prin cezariana si nu este deloc bine pentru ca este o moda la care direct sau indirect isi aduc contributia si medicii. Cel putin recomand ca cezariana sa nu fie facuta la rece, adica este cea mai mare prostie sa vorbim de o cezariana programata. Sigur ca e foarte comod pentru un medic sa stie ca miercuri, pe 15 decembrie la ora 12 el va intra in sala, dar pentru fat nu este deloc bine. Acel copil nu a fost pregatit deloc din punct de vedere psihologic sau biologic pentru nastere. Si toata prostia aceasta cu calculele ca stiu foarte exact cand e data nasterii sunt niste lucruri care nu cred ca au o argumentatie stiintifica, ci una mai degraba una care tine de confortul medicului.

Sigur ca se poate aduce in discutie problema complicatiilor. E adevarat ca o nastere naturala poate avea complicatii, ne putem trezi cu o circulara de cordon, deci un cordon ombilical in jurul gatului sau alte complicatii, dar din punct de vedere statistic aceste complicatii sunt mici, deci este un procent nesemnificativ din punct de vedere statistic, care nu ofera suficiente argumente pentru a face cezariana oricarei femei, doar pentru ca asa este mai sigur. In plus, acum exista o tehnologie foarte bine pusa la punct prin care se urmareste gravida si astfel se pot identifica si aceste posibile complicatii si ele pot fi prevenite. Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, nu pledez in mod categoric impotriva unei operatii prin cezariana, repet ea poate salva viata fatului sau a gravidei, dar e bine sa o facem atunci cand exista intr-adevar niste indicatii. Doar faptul ca ai 30 ani sau 35 ani sau ca ti-e frica de durere nu sunt argumente. Organismul femeii se reface foarte frumos, dupa o nastere naturala copilul se dezvolta foarte bine, din punct de vedere psihologic sunt mai puternici acesti copii, copiii nascuti prin cezariana pot avea probleme de anxietate mai tarziu, de emotivitate. Chiar exista un mare psiholog care vorbea de trauma biologica a nasterii si el spunea ca toate etapele pe care le presupune o nastere naturala, angajarea copilului in trecerea lui prin canal pentru a fi expulzat, toate aceste lucruri au niste efecte: il pregatesc altfel pe copil decat acea situatie in care el este scos din pantecul mamei prin incizia care se face la nivelul uterului. Au fost cazuri in care bebelusii dormeau si ganditi-va cum ar fi sa dormi si sa te trezesti dintr-un mediu cald, securizant, protejat care era uterul matern intr-un mediu plin de zgomote, rece, deci un mediu total necunoscut.

Referitor la beneficiile nasterii prin hipnoza. Acestea sunt urmatoarele: practic ne referim la avantajele unei nasteri naturale, deci este o nastere care asigura o recuperare fizica rapida a gravidei, vis-à-vis de fat nu este expus anestezicelor, nu este drogat, cu alte cuvinte este un proces sanatos, natural, in plus pentru gravidele care au o intoleranta la anestezicele care se folosesc in cadrul procedurii de nastere prin cezariana, nasterea prin hipnoza poate fi de un real folos. Iata ce se intampla: se creeaza o anestezie psihologica, mai bine zis este o analgezie, pentru ca gravida simte cand copilul porneste pe canal, deci este perfect constienta de senzatiile de apasare, de impingere, de inaintare, dar ceea ce nu simte ea este durerea. Si atunci este o metoda foarte facila de a elimina durerile nasterii. In plus, hipnoza grabeste travaliul. In cazurile in care am folosit hipnoza am ajuns sa parcurgem foarte rapid partea finala a travaliului, astfel incat in loc sa mai asteptam 5 ore ca sa ajungem la o dilatatie de 8-10 cm, cat e necesar pentru a se produce nasterea, o dilatatie care are loc intr-un ritm de 1 cm pe ora, toate aceste lucruri s-au intamplat intr-o ora. Deci intr-o ora putem realiza o dilatatie de minim 3 cm, ceea ce este foarte bine. Un alt avantaj este starea de calm, de liniste interioara, de relaxare a gravidei, nu mai exista stresul acela care este foarte periculos. Uneori gravidele din cauza stresului, a anxietatii in doze foarte mari pe care le simt in timpul nasterii, al travaliului pot face depresii postpartum, deci pot avea manifestari proaste mai tarziu. In plus, hipnoza pe care o folosim in procesul nasterii are avantajul si ca ea incepe undeva cu o luna-doua inainte de nasterea propriu-zisa si atunci gravida parcurge efectiv un program de psihoterapie care o ajuta sa isi elimine toate emotiile toxice, toate fricile irationale. Uneori sunt probleme legate de relatia de cuplu, de relatia cu parintii, cu socrii care pot interfera negativ in relatia mama-fat sau chiar traume nerezolvate din copilarie legate de gravida care se pot exprima dupa nasterea copilului. Sa stiti ca toate metodele educative toxice la care am fost expusi in copilarie, batai, abuzuri emotionale, fizice devin vizibile dupa nasterea copilului. In momentul in care devenim mama sau tata incepem sa folosim modelele parentale toxice care ne-au fost inoculate in copilarie. Sigur ca in acest caz se recomanda ca gravida sa intre in programul de psihoterapie cu cateva luni inainte de nasterea propriu-zisa pentru a putea rezolva toate aceste lucruri.

Referitor la cum decurge hipnoza, fizic aici avem si o limitare. Ca sa beneficieze de nasterea prin hipnoza gravidele trebuie sa aiba un nivel de hipnotizabilitate mai mare, peste medie. Ca atare, inainte de a intra in aceste program, se testeaza si se verifica acest nivel. Pentru ca toata lumea poate fi hipnotizata, hipnoza este un proces natural, este la fel de natural ca si somnul, dar asa cum rapiditatea sau profunzimea somnului sunt niste caracteristici personale, difera de la om la om, la fel si capacitatea de a intra in transa si a mentine o transa mai usoara sau mai profunda este o ecuatie personala, deci tine de niste caracteristici individuale care, cu cat persoana este mai inteligenta si are un nivel de creativitate mai inalt, chiar daca nu si l-a exprimat neaparat prin opera de arta, nu a pictat, nu a cantat sau nu a dansat; daca aceasta creativitate exista, hipnotizabilitatea este foarte buna si putem colabora foarte bine la acest capitol. Dupa masurarea gradului de hipnotizabilitate, gravida este invatata anumite tehnici de hipnoza care i se potrivesc, sunt personalizate. Ea este pregatita pentru doua situatii: pentru situatia de urgenta in care va folosi autohipnoza sau pentru situatia in care psihoterapeutul poate sa o asiste in sala de nasteri si atunci exista niste tehnici speciale care permit astfel de interventii.

Referitor la complicatiile care pot aparea, hipnoza nu are efecte secundare, deci nu exista niciun pericol. Sigur ca nu folosim hipnoza la niste paciente diagnosticate deja cu tulburari psihotice din categoria schizofrenie, tulburari afective, bipolare si asa mai departe. Deci in acest caz sunt contraindicatii, nu ca hipnoza le-ar face rau, dar cum aceste persoane sunt suficient de tulburate incat lucrul cu inconstientul ar putea sa le activeze anumite stari sau crize emotionale care nu sunt indicate. In principiu, cu aceasta categorie de pacienti oricum nu se face psihoterapie, cel mult una de sustinere sau o terapie de familie pentru ca tratamentul psihiatric este cel mai bun si cel mai important in cazul lor fie ca vorbim de niste dezechilibre chimice la nivelul creierului care pot fi recuperate, daca se reuseste acest lucru, in cel mai fericit caz cu ajutorul medicatiei.”

Multumim doamnei Camelia Alina Stavarache pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Autor: Louise Tanase

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close