5 August 2024
Ordinea la naștere este importantă. Aceasta este, pe scurt, o teorie care poate îți este și ție cunoscută dacă petreci timp pe TikTok. Se pare că anumite perechi sunt mai compatibile decât altele având în vedere ordinea la naștere. Sub umbrela hashtagului #birthorderinrelationships au apărut peste 58.6 milioane de postări, iar multe persoane susțin că vechile lor relații sunt dovada că teoria aceasta este cât se poate de adevărată. „Sunt fata cea mai mare, iar toate relațiile mele au fost cu cei mai mici fii”, a scris cineva pe TikTok. Interesant, nu-i așa?
Se pare că teoria aceasta nu este numai un trend pe TikTok, ci este susținută de psihologie. Ordinea la naștere are un impact direct asupra personalității și relațiilor tale, inclusiv în ceea ce privește persoana care îți devine partener de cuplu. „Frații și surorile tale cu siguranță au un impact asupra vieții tale romantice, deoarece ei sunt primii de vârstă apropiată cu care interacționezi când înveți cum să comunici cu cineva”, explică Karen Stewart, psiholog specializat în terapie de cuplu și sex din California. Astfel, are sens ca cei mai mari copii să fie atrași adesea de cei mai mici dintr-o familie. „Dacă dinamica aceea a fost în regulă pentru tine în ultimii peste 20 de ani, nu este deloc surprinzător faptul că gravitezi în jurul acelui tip de partener”, a adăugat ea.
Pe TikTok, hashtag-ul #birthorder are milioane de accesări, însă personalitatea bazată pe ordinea la naștere este o teorie care datează de peste un secol. Ideea că un copil ar putea să moștenească anumite comportamente și trăsături pe baza ordinii în care a apărut în arborele genealogic a apărut la începutul anilor 1900.
Prin cercetările sale, austriacul Alfred Adler sugerează că ordinea la naștere nu creionează numai personalitatea, dar și modul în care te prezinți în toate aspectele vieții. Cu alte cuvinte, abilitatea neînfricată a unei persoane de a prelua conducerea se datorează „sindromului copilului mai mare”, deoarece rolul acestei persoane ca frate sau soră mai mare a determinat persoana respectivă să devină un lider și să rezolve problemele.
Potrivit lui Adler, ordinea la naștere poate să influențeze și modul în care vedem și interacționăm în relațiile non-familiale, inclusiv în relațiile de natură romantică. Mai exact, ordinea aceasta poate să explice compatibilitatea cu partenerul de cuplu. Spre exemplu, mentalitatea alfa a copilului mare se potrivește cu personalitatea fratelui mai mic dintr-o familie, care are tendința de a-i urma pe ceilalți. Deși dinamica din cadrul fiecărei familii este diferită, „există puncte comune în toate aceste situații privind ordinea la naștere”, scrie Stewart.
Sunt unele lucruri pe care le poți afla despre tine și, implicit, despre relația de cuplu și despre nevoile din cadrul unei relații având în vedere care este locul tău în familie.
Copilul mai mare
Fiind cei mai mari, primii născuți pot avea sentimentul că există o ierarhie. „Ei sunt obișnuiți să fie liderii”, explică Stewart.
Teoria lui Adler susține că primii născuți sunt cei care reușesc să realizeze multe lucruri, să rezolve probleme și să aibă grijă de ceilalți. Stewart este de părere că aceste caracteristici puternice pot avea ca rezultat și tendința de a deține controlul. Tot Stewart susține că cel mai mare dintre frați este de cele mai multe ori o persoană care vrea să le facă tuturor pe plac, dar și o persoană care își face griji prea multe.
În ceea ce privește viața romantică, copilul mai mare are calități care nu pot fi trecute cu vederea. În primul rând, sunt orientați către acțiune. El este și devotat și o persoană pe care te poți baza.
Deși nu este nimic greșit în a avea o personalitate alfa, „nevoia de a fi în control tot timpul” poate să îți facă rău într-o relație, avertizează Julie Menanno, psiholog pentru cuplurile căsătorite și pentru familii și autoare a cărții Secure Love: Create a Relationship That Lasts a Lifetime. Copilul mai mare „ar putea să nu știe cum să se adapteze sau să fie flexibil în relația cu partenerul de cuplu”, lucru care poate duce la probleme, inclusiv la resentimente. Nu vrei niciodată ca partenerul tău să simtă că este „invizibil” în relație, așa că încearcă să renunți la o parte din acel control atunci când poți, este sfatul lui Menanno.
Copilul mijlociu
Crescând, copiii mijlocii se pierd în mulțime. „Ei nu știu în totalitate care este identitatea lor deoarece atunci când sunt cu fratele mai mare sunt tratați ca și cum ar fi cei mici, dar cu fratele mai mic sunt considerați experți care au putere sau domină fratele mai mare și asta îi face să fie confuzi”, explică Stewart.
Din aceste motive, copilul mijlociu intră adesea în rolul de pacifist. „Ca mediator, el are tendința de a se da laoparte din calea conflictului, deoarece ei își doresc ca totul să fie bine. dar să fie pacifiștii familiei este obositor pentru ei, așa că pot considera relațiile, inclusiv pe cele romantice, ca având nevoie de foarte multă muncă”, spune Menanno.
Uneori, asta poate duce la probleme de comunicare. Sau poate copilul mijlociu se va certa mai mult în relații, deoarece „este obișnuit să fie nevoit să se lupte pentru ca vocea sa să fie auzită”. Depinde de relația pe care a avut-o cu fratele mai mare și cu fratele mai mic.
Copilul mai mic
Cunoscut ca „bebelușul” familiei, ultimul născut este adesea considerat răsfățat, extrovertit și gălăgios, potrivit teoriei despre care discutăm aici. pe când frații săi mai mari au fost ținuți sub lupă, el a fost lăsat mai liber. Pe scurt, el poate scăpa mult mai ușor din orice situație.
Copiii mai mici sunt obișnuiți să aibă mai multe figuri de autoritate în casă, ceea ce uneori se traduce prin codependență în relații. Pe de altă parte, „dacă ești obișnuit să fii răsfățat și să obții ceea ce îți dorești, asta poate însemna că tu vei avea nevoie de tot aerul din relație”, spune Menanno.
Dar, desigur, fiecare relație are nevoie de echilibru. Dorința de a se distra și pofta de aventură a ultimului născut pot să îi atragă pe fratele mai mare și pe cel mijlociu, care se consideră persoane care respectă regulile. Spontaneitatea lor duce la entuziasm și comuniune, ambele fiind pietre de temelie pentru o relație.
Singurul copil din familie
Asemenea ultimilor născuți, copiii care nu mai au frați vor să fie în centrul atenției, deoarece sunt obișnuiți astfel. „Ei sunt obișnuiți ca nevoile lor să fie întotdeauna împlinite, așa că persoanele acestea au tendința de a avea mai multe nevoi”, explică Stewart.
Aceste persoane pot fi egoiste în relații. „Copiii singuri la părinți nu știu să împartă. Dacă nu învață cum să împartă jucării, lucrul acesta poate duce la a nu ști cum să împartă timpul sau spațiul cu partenerul de cuplu”, mai spune Stewart.
Comunicarea poate fi un punct sensibil pentru aceste persoane. „Acest lucru este adevărat în special când vine vorba despre certuri, deoarece copiii singuri la părinți pot avea cuvinte sau acțiuni catastrofale”, spune Stewart. Dar, în ciuda acestui lucru, cei care sunt singuri la părinți pot fi mai maturi și pot avea un nivel mai ridicat al inteligenței emoționale, deoarece au crescut înconjurați de adulți.
Te întrebi cu cine ești compatibil/ă având în vedere teoria despre care discutăm? Pe scurt, toate semnele indică o compatibilitate a primului născut cu ultimul născut, după cum am aflat din rândurile de mai sus. „Cel mai mare este obișnuit să își asume rolul de îngrijitor. Această persoană își dorește să fie pe placul celorlalți și vor pe cineva de care să aibă grijă”, explică Stewart. „Apoi, apare bebelușul în familie, care este obișnuit să fie îngrijit și iubit. Aceasta este dinamica cu care amândoi probabil sunt familiarizați.”
Și la fel este și în cazul celor care sunt născuți primii și al celor care sunt singuri la părinți. „Copilul singur la părinți caută pe cineva care să aibă grijă de el tot timpul.” În timp ce copiii singuri la părinți pot să stea departe de conflicte, primii născuți sunt atrași de ele.
În mod surprinzător, copiii mijlocii se înțeleg bine cu frații care sunt născuți primii. „Cel mare poate fi liderul și sistemul de suport pe care copilul mijlociu nu l-a avut niciodată”, explică Stewart. În același timp, copiii mijlocii sunt receptivi, dar tăcuți. Ei sunt buni mediatori, lucru care îi ajută în conversațiile în care instinctul unui frate mai mare preia controlul.
În teorie, aceeași ordine la naștere în cuplu înseamnă incompatibilitate, susțin Menanno și Stewart. Adică doi copii născuți primii în familiile lor, doi copii mijlocii, doi copii mezini sau doi copii singuri la părinți nu sunt tocmai compatibili.
Așadar, ordinea la naștere contează într-o relație? Dacă ești o persoană fascinată de astrologie și/sau de teoria atașamentului, atunci știi că sunt mulți factori diferiți care joacă un rol important în ceea ce privește persoana care devenim în relații, iar teoria aceasta este doar unul din acei factori. Dacă ești cel mai mare dintre frați și te întrebi dacă să începi sau nu o relație cu o persoană care este tot un frate mai mare, și tocmai ai aflat despre teoria care a invadat TikTok-ul, doar inspiră. Experții susțin că nu ar trebui să lași o astfel de teorie să stea în calea unei relații sau, din contră, să te împingă spre o relație care nu este potrivită pentru tine.
Deși teoria aceasta oferă anumite informații despre rolul fiecăruia într-o relație, nu trebuie să fie piatra de temelie pentru o relație. Fiecare persoană este crescută într-un anumit fel și sunt, așa cum spuneam, nenumărați factori care influențează o relație.
Ordinea la naștere este o teorie interesantă fără doar și poate, dar nu este totul pentru o relație și nu trebuie să îți setezi ca regulă să intri în relații doar cu persoane care sunt singure la părinți, s-au născut primele sau sunt frați sau surori mijlocii. Nu lăsa o astfel de teorie să îți dicteze cu cine să intri în relație și cu cine nu, ci ai în vedere și alți factori, mult mai importanți, atunci când decizi dacă este sau nu este cazul să intri într-o relație sau să continui o relație.
Tradus și adaptat după What
Is The Birth Order Dating Theory, And Is It Legit?
Sursă:
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.