Poti observa pete rosii pe fata la nou-nascuti din motive extrem de diferite, incepand de la caldura si terminand cu infectii bacteriene. Afla in continuare care sunt principalele dintre ele si cand trebuie sa te ingrijorezi.
Pielea roșie la nou-născuți: cauze
Culoarea pielii
unui bebelus poate sa varieze semnificativ, in functie de varsta, rasa sau
etnie, temperatura ambientala sau daca plange. In principiu, nuantele pielii
incep de la roz si alb, pana la galbui, tipica pentru un nou-nascut fiind
culoarea rosie. In functie de nivelul de activitate, culoarea se poate
modifica, jucand un rol important caracteristicile familiale si factorii
rasiali.
La nastere,
pielea unui nou-nascut normal are o culoare rosie-vinetie si devine rosu
puternic cand bebelusul plange (in primele cateva zile de viata roseata pielii
se mai amelioreaza). In plus, mainile si picioarele sale pot fi reci si
albastrui, iar pana in cea de-a treia zi poate avea un aspect usor galbui
(icter neonatal – comun in randul nou-nascutilor, rar necesita tratament
special).
Ce sunt petele roșii pe față la nou-născuți și ce tipuri de pete există?
Multi nou-nascuti ajung sa aiba pete rosii pe fata, iar cauzele sunt dintre cele mai diverse. Daca unele sunt efectiv inofensive, altele necesita tratament intensiv si de durata. Iata in continuare cauzele de aparitie pentru pete rosii pe fata la nou-nascuti frecvent intalnite alaturi de explicatii concrete:
Pete de culoare roz sau somon – apar la aproximativ 40% dintre nou-nascuti si au margini nedefinite. Se gasesc pe frunte sau ceafa si devin rosii cand bebelusul plange si tipa. Aproape jumatate dintre ele dispar spontan in primul an de viata
Pete rosii vin de Porto – aceste semne din nastere sunt observate la aproximativ 0.3% dintre nou-nascuti, au margini bine definite si culoare de la rosu deschis pana la rosu inchis. Pot reprezenta un simptom al sindromului Sturge-Weber sau Klippel-Trenaunay-Weber si locul de aparitie este in general fata. Nu dispar de la sine, iar in timp suprafata petei devine denivelata, chiar inestetica
Hemangioame – semne din nastere cu aspect umflat, rosu sau vinetiu format dintr-o aglomerare de vase de sange care pot fi de orice marime sau dorma. Majoritatea cresc timp de aproximativ 1 an, apoi devin albe si incep sa se micsoreze
Pete rosii in jurul gurii -multi bebelusi prezinta o iritatie care apare si dispare in jurul gurii si pe barbie, insa este cauzata de saliva si regurgitat. Dispare cu o buna igiena
Eritemul toxic – multi nou-nascuti prezinta o reactie de inrosire a pielii care apare intre 2 zile-2 saptamani dupa nastere, caracterizata prin petice rosii sau mici umflaturi initial pe fata (uneori contin puroi). Iritatia nu este contagioasa si dispare dupa cateva zile-o saptamana
Miliaria sau iritatia de la caldura – apare cand bebelusului ii este cald intr-un mediu umed. Se prezinta ca mici umflaturi/vezicule pe piele, care pot fi insotite de prurit. Racorirea bebelusului si evitarea umezelii reprezinta cel mai bun mod de a contracara problema, care dispare in 2-3 zile de la sine
Urticaria – este caracterizata de o iritatie rosie, cu prurit, care poate aparea in orice loc de pe corp la orice moment. Dispare de obicei in cateva zile faa tratament; daca nu se intampla acest lucru trebuie consultat medicul
Boala obrajilor palmuiti sau boala a cincea – o infectie virala care afecteaza prescolarii si scolarii. Cauzeaza de obicei o iritatie de culoare rosu aprins pe ambii obraji care se extinde pe membre si restul corpului, ocazional aparand si febra. Dispare de obicei in decurs de cateva zile, copilul fiind contagios inainte de aparitia sa
Petesii – puncte mici rosii sau mov pe corp, care pot fi cauzate de o infectie virala sau chiar o infectie bacteriana grava. Acestea nu devin mai deschise la culoare cand este eliminata presiunea si necesita consult medical de urgenta
Acneea
bebelușului: cauze și tratament
Proaspetele mămici trebuie să știe faptul că unele bubițe pe față la bebeluși pot fi, de fapt, acnee. Există două tipuri de acnee la bebeluși, anume neonatală și infantilă. Prima, adică acneea neonatală afectează bebelușii în primele luni de viață, iar acneea infantilă dispare abia după câteva luni. Acneea bebelușului apare cu precădere la băieți. Acneea apare sub formă de coșuri pe față sau pe gât. Cauzele pentru care apare acneea la bebluși nu sunt însă pe deplin cunsocute, însă medicii spun că aceste bubițe ar avea legătură cu:
Supraîncălzirea corpului: deoarece acneea apare în zonele unde temperatura corporală este întotdeauna mai crescută, cum ar fi obrajii sau gâtul.
Nivelul hormonilor androgeni: iar acești hormoni sunt responsabili cu apariția problemelor de ten și de pilozitate la bărbați. Nivelul hormonilor androgeni este foarte mare la femeile gravide și nu se reduce imediat după naștere. O mică parte dintre acești hormoni sunt transmiși și în timpul alăptării, de aici și acneea pe care o poate avea bebelușul.
Moștenirea genetică: mai ales în cazul acneei infantile.
Intoleranța la lactoză: se manifestă adesea prin probleme la nivelul tenului. Dacă bebelușul mai are și diaree sau vărsături, este timpul să mergi cu cel mic la pediatru, pentru efectuarea unui set de analize.
Nu există un tratament standard pentru acneea bebelușului, deoarece aceasta trece de la sine. Medicul poate recomanda doar unguente care să hidrateze zonele afectate.
Ceai
de musețel pentru acneea bebelușului
Mușetelul este o plantă erbacee recunoscută pentru efectele sale antiinflamatorii și antiseptice. Dacă medicul și-a dat acceptul, ceaiul de mușețel poate fi o variantă foarte bună de a calma și preveni aceste bubițe pe față la bebeluși. Tot ce trebuie să faci este să faci ceaiul de mușețel și să-l lași la infuzat pentru 10 – 15 minute și la răcit pentru 30 – 40 de minute. Apoi, cu ceaiul obținut trebuie să cureți zonele de pe corp afectate de acnee de 2 – 3 ori pe zi. Pentru curățare este recomandat să folosești mici dischete din bumbac.
Acneea
bebelușului forum
Proaspetele mămici pot afla despre bubițe pe față la bebeluși și de pe forumuri, fix din experiența altor persoane. Iată mai jos câteva povestiri de pe forumuri despre bubițe pe față la bebeluși pe care trebuie să le citești cu atenție.
„Bebelușul
meu a avut acnee neonatală. Medicul a zis că până la 4 luni nu se vindecă. Acum
are 2 luni și jumătate și acneea este vindecată aproape în totalitate. Mai are doar
câteva bubițe ce par coșuri, dar sunt foarte rare și se înroșesc în jur doar
atunci când bebe este expus la căldură.” – forum.desprecopii.com
„Puiul
meu a avut bubițe specifice acneei în primele 2 – 3 luni de viață. Pediatrul
ne-a recomandat să-i ștergem obrăjorii cu ceai de mușețel. I-am urmat sfatul,
dar pe lângă asta, am început și să-l spăl o dată pe zi pe față cu săpun pentru
copii, de obicei seara, înainte de terminarea băiței. Încet, încet, coșurile au
dispărut.” – forum.desprecopii.com
„Și
fiica mea a avut coșuri pe năsuc atunci când s-a născut. Au trecut de la sine, fără
să-i dau cu nimic. Medicul ne-a spus că acneea este un fenomen normal la
bebeluși. Din când în când îi mai apare câte o bubiță, tot în zona năsucului,
dar trece în cateva zile de la sine.” – romedic.ro forum
„Și bebelușul meu a avut acenee. Mi s-a recomandat să-l spăl pe față cu săpun pentru copii, iar pediatrul ne-a mai dat și un unguent. După câteva luni, bubițele au dispărut, dar chiar și acum la 10 luni distanță mai apar sporadic. Folosesc același unguent și dispar.” – romedic.ro forum
Miliaria: ce este și de ce apare?
Desi persoane de orice varsta pot sa dezvolte iritatie de la caldura, bebelusii sunt predispusi deoarece glandele lor sudoripare sunt mai putin dezvoltate decat ale copiilor mai mari si ale adultilor. Miliaria apare atunci cand transpiratia in exces blocheaza glandele sudoripare, transpiratia ramanand prinsa intre piele si cauzand umflaturi pete rosii pe fata la nou-nascuti sau vezicule, similare unor cosuri. Acestea apar de obicei pe fata si in pliurile gatului, bratelor, picioarelor, in zona superioara a pieptului si in zona scutecului.
Bebelusul va simti mancarime si furnicaturi, insa deoarece nu poate comunica vei observa ca este agitat si irascibil, putand fi mai greu de adormit. Miliaria este mai frecvent intalnita vara, cand vremea este caniculara si umeda, iar imbracamintea calduroasa sau prea stramta pot agrava problema. Pentru tratament sunt recomandate urmatoarele:
Foloseste un sapun delicat si apa calduta in timpul baii pentru calmarea pielii. Usuca apoi cu tamponare usoara
Mentine pielea bebelusului uscata pe cat de mult posibil, schimbandu-l de haine cand se umezesc
Renunta la pudra, ulei si lotiune pentru piele care pot agrava iritatia, blocand suplimentar pielea
Cand este posibil, lasa bebelusul fara haine prin casa pentru a-i lasa pielea sa repire
Foloseste imbracaminte usoara si larga pentru bebelus
Dermatita atopică este același lucru cu
acneea la bebeluși?
Nu, dermatita atopică nu este același lucru cu acneea bebelușului. Există
mai multe diferențe între cele două afecțiuni la cărora trebuie să le acorzi
atenție, anume:
Dermatita atopică se manifestă prin piele uscată, bubițe roșii cu puruit care apar de obicei pe scalp, coate sau genunchi. Acneea se manifestă prin mici bubițe cu vârf alb, care au o zonă roșie în jurul lor și apare pe obraji, frunte, bărbie sau pe nas.
Bubițele de la dermatita atopică îi provoacă durere și disconfort celui mic. În schimb, acneea este nedureroasă.
Dermatita atopică poate să persiste chiar până la 2 – 3 ani, dar acneea trece în primele 6 luni de viață ale bebelușului.
Pentru dermatită se administrează zilnic unguente specifice, cum ar fi Sudocrem, dar pentru acnee nu există un tratament standard, deoarece trece de la sine.
În cazul dermatitei, aspectul pielii se agravează atunci când intră în contact cu factori iritanți precum fumul de țigară, parfumuri, detergenți sau păr de la animale. La acnee, bubițele încep să dispară treptat indiferent de mediul înconjurător.
Bubițe
ca niște coșuri la copii: de ce apar?
Varicela, urticariile,
eczemele sau chiar dermatita atopică sunt cauzele principale pentrucare apar bubițe pe față la bebeluși sau pe alte zone ale
corpului.Contactul cu unele
virusuri sau cu factori iritanți duc la apariția acestor probleme.Astfel de probleme le provoacă
copiilor măncărime, febră, ochi roșii, pierderea poftei de mâncare sau o stare
generală de rău. În cele mai multe cazuri, medicii recomandă antihistaminice
pentru ameliorarea mâncărimilor și creme hidratante pentru zonele afectate.
Dacă infecția este mai severă, se poate ajunge și la un tratament pe bază de
antibiotice.
Iritațiile pielii la nou-născuți
Alaturi de
iritatiile mentionate mai sus, exista si situatii in care pielea poate sa aiba
alta culoare decat rosie. Iata principalele cauze de iritatii:
Acneea neonatala – are drept cauza posibila expunerea la hormonii materni in mediul intrauterin. Poate persista cateva saptamani-luni pe pielea bebelusului si nu necesita tratament
Eritemul toxic – este de cauza necunoscuta si se rezolva de la sine fara tratament dupa cateva zile sau saptamani
Milium sau milia – mici umflaturi albe pe nasul si fata bebelusului care apar din cauza glandelor sebacee blocate. In decurs de cateva zile sau saptamani aceste glande se maresc si se dechid, iar iritatia dispare
Sarutul ingerilor sau ciupitura berzei – apare pe ceafa sau intre ochi si reprezinta acumulari de vase de sange (posibil din cauza hormonilor materni) care dispar de la sine in cateva saptamani-luni
Icterul – o coloratie galbuie pe pielea si ochii bebelusului, care apare din cauza unui exces de bilirubina. Uneori poate fi necesara fototerapie pentru a reduce nivelul acesteia
Pete mongoloide – sunt comune in orice parte a corpului bebelusilor cu ten inchis la culoare, avand aspect plat, nuanta gri-albastruie si pot fi mici sau mari. Apar din cauza unui pigment care nu a ajuns la stratul superior cand pielea bebelusului se forma. Dispar de obicei pana la varsta scolara
Pete
roșii care apar și dispar la bebeluși
Dacă bebelușul nu are acnee sau alte probleme, atunci există posibiliatea ca aceste bubițe să apară pe cap sau pe restul corpului atunci când celui mic îi este frig sau prea cald. Căldura excesivă din cameră sau, din contră, aerul condiționat lăsat câteva ore duc la apariția unor mici bubițe roșiatice. De aceea, prăinții trebuie să se asigure că temperatura ambientală din camera bebelușului este perfectă. Aceste bubițe pe față la bebeluși apărute din cauza mediului înconjurător dispar imediat ce situația se îmbunătățește. Ține cont de faptul că pielea bebelușilor este foarte sensibilă, tocmai de aceea orice factor din exterior îi poate provoca micuțului tău disconforturi majore.
Bubițe roșii pe față la bebeluși
Eritemul infectios sau boala obrajilor palmuiti – febra si iritatie de culoare rosu aprins pe ambii obraji, insa se poate extinde pe tot corpul
Scarlatina – implica o iritatie roz-rosie, care seamana cu smirghelul si cu o arsura solara. La inceput limba se umfla, apare durere de gat, de cap si de febra; necesita antibioterapie
Pojar – debuteaza cu ferba, ochi sensibili la lumina si pete gri in interiorul obrajilor, dupa cateva zile apare o iritatie rosie-maronie pe cap sau gat si se extinde pe restul corpului
Miliaria – caldura si transpiratia pot cauza mici pete rosii, insotite de mancarime
Eczema/dematita topica – pielea este rosie, uscata, crapata, insotita de prurit; iritatia este obiservata in principiu in spatele genunchilor, al coatelor si al gatului, dar poate aparea in orice loc
Urticarie – o iritatie insotita de prurit, cu bubite rosii poate indica o reactie alergica la intepaturi de insecte, medicamente sau alimente. Dispare de obicei in 1-2 zile
Pecingine – o iritatie cu aspect inelar, insotita de prurit ce necesita tratament medicamentos
Varicela – este caracterizata de puncte rosii care devin vezicule, ce pot fi insotite de prurit. Se usuca si cad in final. Unii copii au doar cateva bubite, in vreme ce altii au pe intregul corp
Impetigo – aceasta iritatie presupune leziuni rosii cu senzatie de mancarime sau vezicule care se sparg si lasa petice cu crusta, de culoare auriu-maroniu. Acestea pot sa se mareasca ca dimensiune sau se pot raspandi pe alte parti ale corpului, aparand frecvent pe fata, maini sau in zona mediana a corpului
Scabie – este cauzata de acarieni care se ingoapa in piele si presupune tratamentul intregii familii, chiar daca nu au toti simptome. Este caracterizata de pete mici si senzatie puternica de mancarime
Eritemul toxic – poate implica nu doar pete rosii, ci si albe sau galbene pe fata, corp, brate si coapse, care dispar si reapar, putand disparea in cateva saptamani fata tratament
Molluscum contagiosum – infectie virala cu pete rosii pe fata la nou-nascuti, dure, umflate, de culoare roz sau de culoarea pielii care pot aparea oriunde pe corp; tratamentul nu este recomandat deoarece dispar de la sine, insa uneori poate dura vindecarea mai mult de 1 an
Acneea bebelusului – caracterizata de cosuri pe obraji, nas si frunte, care poate aparea in decurs de o luna de la nastere, insa dispare de obicei dupa cateva saptamani sau luni. Ajuta curatarea fetei bebelusului si aplicarea unui produs hidratant.
Dupa cum ai aflat exista o multime de cauza pentru care apar pete rosii pe fata la nou-nascuti, unele fiind inofensive, iar altele necesitand interventie medicala de urgenta. Retine ca medicul este singurul in masura sa le diferentieze, prin urmare este recomandat sa mergi cu bebelusul tau la pediatru sau la un specialist in dermatologie.
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.