Picioare umflate în sarcină: când devin motiv de îngrijorare?

10 Decembrie 2020

de Mirela Floricescu

Cunoscutele picioare umflate în sarcină sunt doar o mică transformare pe care o suferă toate femeile în cele nouă luni înainte de a deveni mame. Sarcina presupune multă toleranță din partea femeii și multă adaptabilitate la schimbările fizice. Picioarele umflate, pe lângă faptul că deranjează din punct de vedere estetic, reprezintă și un disconfort pentru viitoarele mame atunci când trebuie să meargă mai mult pe jos.

Picioarele umflate în sarcină sunt cunoscute și sub numele de edem sau retenție de lichid în organism. Lichidul acumulat la extremități este de fapt cauza principală a umflării picioarelor, disconfort specific mai ales ultimului trimestru de sarcină, greutatea sarcinii fiind cea care pune mai multă presiune pe corp, resimțită în special la glezne. Această problemă nu va dispărea imediat după naștere, ci la câteva săptămâni sau luni, diferența o face doar puterea de recuperare a fiecărei persoane.

Pricipalele cauze pentru picioare umflate în sarcină

Sâcâitoarele picioare umflate în sarcină sunt un lucru normal, deoarece în organismul femeii se produc numeroase schimbări hormonale, menite să susțină funcțiile mamei cât și cele ale bebelușului, care trebuie să se dezvolte normal pe parcursul celor nouă luni. Deși nu este o manifestare dureroasă, picioarele umflate pot fi și un simptom pentru preeclampsie, o afecțiune specifică femeilor însărcinate care se manifestă prin tensiune arterială crescută, probleme urinare și edeme atât la picioare cât și în alte zone ale corpului.

femeie insarcinata care isi maseaza picioarele umflate

În acele cazuri este necesar sfatul unui medic, deoarece sistemul imunitar este afectat, ceea ce poate duce la probleme ale dezvoltării bebelușului în uter. Dacă observați că edemele nu dispar după repaus și schimbarea obiceiurilor, de asemenea, dacă aveți tensiune arterială ridicată, greață, cefalee și dureri abdominale, mergeți de urgență la doctor.

În ceea ce privește picioarele umflate în sarcină care nu au alte simptome cauzele pot fi:

  • Retenția de apă: din cauza dezechilibrelor hormonale, corpul reține mai mult lichid pe timpul sarcinii, iar cel în exces se duce către mâini și picioare. Odată cu trecerea lunilor, uterul apasă pe zona pelviană, iar circulația sanguină prin vasele de sânge se produce cu dificultate. De aceea, în ultimul trimestru de sarcină, femeile au mari dificultăți în a sta mult încălțate sau a merge pe jos mai mult de 15 minute.
  • Căldura din timpul verii: soarele puternic este și el o cauză ce duce la umflarea picioarelor. Este recomandat să nu stați prea mult timp afară, mai ales la orele de vârf când temperaturile depășesc cu mult pragul normal. De asemenea, în interior este bine să aveți un aparat de aer condiționat și să mențineți o temperatură de maxim 22 de grade. Dacă este necesar să vă deplasați mult în exterior, purtați haine din materiale naturale, cum ar fi inul și în culori deschise, de preferat este nonculoarea alb.
  • Statul în picioare pentru perioade lungi: dacă aveți un loc de muncă la care trebuie să fiți mereu în picioare, trebuie să știți că picioarele umflate sunt un efect al acestui fapt. Presiunea pe ligamente este enormă, mai ales în ultimul trimestru de sarcină, iar timpul petrecut în picioare nu face decât să înrăutățească edemele. Sângele nu mai ajunge cu aceeași rapiditate la inimă, iar gleznele încep să se dilate. Alternați orele petrecute în picioare cu pauze în care să vă masați ușor gleznele și în care să stați pe un scaun cât mai comod.
  • Consumul ridicat de sare: sodiul prezent în majoritatea alimentelor cauzează des picioare umflate tuturor, nu doar gravidelor. Cu atât mai mult dacă sunteți însărcinată, consumul de sodiu trebuie limitat, deoarece organismul oricum reține multe lichide, iar alimentele sărate nu vor face decât să vă provoace bătăi de cap și mai mari. Evitați consumul de alimente bogate în sare cum ar fi: brânza, fasole, mezeluri, alune, alimente marinate și snacksuri.
  • Băuturile carbogazoase, fumatul și alcoolul: pe lângă faptul că sunt obiceiuri complet nesănătoase și care pot afecta în mod negativ dezvoltarea normală a bebelușului, fumatul și alcoolul sunt factori responsabili de apariția edemelor din timpul sarcinii.
  • Perioade lungi de inactivitate: nu este recomandat să faceți mișcare fizică intensă, dar nici statul pe canapea toată ziua nu ajută. Articulațiile și ligamentele au nevoie de mișcare, inima are nevoie de activitate pentru a pompa corect sângele și mușchii trebuie antrenați pentru a evita probleme de sănătate mai grave. Mersul pe jos într-un ritm normal este cea mai bună soluție pentru a ameliora problema picioarelor umflate în sarcină. O plimbare de minim 15 minute în aer liber vă poate ajuta atât mental cât și fizic.
  • Alimentația nesănătoasă: atât mama cât și bebelușul au nevoie de vitamine și minerale. Mama trebuie să susțină toate transformările care au loc în interior cât și în exterior, iar bebelușul are nevoie de vitamine pentru a crește normal. O alimentație pe bază de legume și fructe este esențială atât pe timpul sarcinii, cât și în perioada de alăptare. Consumați multe fructe și legume gătite la abur, pește, carne slabă și lactate cu un conținut redus de grăsime.
  • Deshidratarea: lichidele ajută organismul să-și regleze toate funcțiile. În special apa este cea care ne menține sănătoși atât la interior, cât și la exterior. Trebuie să consumați între 6 – 8 pahare cu apă pe zi pentru a rămâne hidratate. Deshidratarea duce la probleme cu ficatul, cu tractul urinar și dificultăți arteriale grave.
  • Băile fierbinți: astfel de băi sunt des întâlnite în rândul femeilor care suferă de rinită (nas înfundat), dar apa fierbinte nu face altceva decât să încetinească funcțiile corpului, implicit agravează problema picioarelor umflate. Este foarte bine dacă apelați la băi relaxante, dar apa trebuie să fie caldă. Adăugarea unor săruri pentru baie sunt un plus la orice baie. Atenție! Trebuie să cereți sfatul medicului înainte de face băi calde, pentru că există riscul să se declanșeze sarcina.

Picioare umflate în sarcină remedii

Puteți remedia problema picioarelor umflate prin folosirea unor ingrediente pe care oricine le are în casă sau prin schimbarea unor obiceiuri.

femeie-insarcinata-in-tinuta-office cu-pantofi-cu-toc-in-picioare-pentru-picioare-umflate-in-sarcina

Cele mai bune remedii pentru picioarele umflate în sarcină sunt:

  • Hidratarea suficientă este esențială: un organism lipsit de cantitatea corectă de apă o să resimtă efecte dăunătoare la nivelul organelor și funcțiilor, care ulterior se vor vedea asupra pielii ridate, uscate și fără strălucire, a unghiilor exfoliate și a părului subțire și fără vitalitate.
  • Nu stați în aceeași poziție mult timp: canapeaua este comodă, dar nu este și remediul pentru picioarele umflate. Ridicați-vă din pat și faceți câțiva pași, iar poziția în care vă așezați să fie diferită de cea anterioară. De asemenea, mențineți picioarele mai ridicate decât restul corpului, prin poziționarea unei perne sub genunchi; și noaptea este indicat să folosiți o pernă cu ajutorul căreia picioarele să stea cât mai sus.
  • Apă cu sare: este cunoscut ca fiind un leac bătrânesc pentru răcelile comune, dar apa cu sare este foarte bună și pentru edemele din timpul sarcinii. Puneți apă cu sare în cadă sau într-un lighean și țineți picioarele în ea minim 30 de minute. Mare atenție ca apa să nu fie fierbinte, ci călduță.
  • Frunzele de varză: această legumă este recomandată în curele de slăbire, dar este și un remediu foarte bun pentru picioarele umflate în sarcină. Câteva frunze de varză legate bine la glezne și lăsate pentru câteva ore vor face minuni. Cel mai bine este să puneți frunzele de varză înainte de culcare pentru a le lăsa să acționeze în timpul nopții.
  • Mâncarea sănătoasă: nu trebuie să fie o dietă doar pe perioada sarcinii, ci un stil de viață și după naștere. Alimentația ne influențează în mod direct starea de sănătate. Pentru femeile gravide consumul de cereale, fructe, legume, lactate slabe, carne și pește este esențial, deoarece bebelușul se dezvoltă în funcție de stilul de viață pe care îl duce mama. De asemenea, mesele trebuie să fie dese, iar cantitățile de mâncare să fie mici.
femeie-insarcinata-care-mananca-o salata-alimentatie-pentru-picioare-umflate-in-sarcina
  • Comprese reci pe zonele umflate: puneți comprese reci pe gleznele umflate în ședințe de câteva minute, cu pauze între ele. Senzația de rece ajută la accelerarea sângelui în vasele de sânge, iar acesta ajunge mai ușor la inimă.
  • La locul de muncă faceți pauze dese: statul pe scaun un timp îndelungat apasă și mai tare pe zona pelviană. Luați pauze de minim 15 minute, măcar la două ore. Dacă este posibil, sub birou, puteți să vă puneți un taburet pe care să vă sprijiniți picioarele. Puteți, de asemenea, să vă plimbați în birou timp de câteva minute pentru a pune sângele în mișcare.

Tratament pentru picioare umflate sarcină

  • Ciorapii și colanții compresivi: sunt articole de îmbrăcăminte special create pentru a îmbunătăți circulația sângelui. Ciorapii și colanții compresivi sunt recomandați femeilor însărcinate, deoarece duc la ameliorarea disconfortului creat de picioarele umflate. De asemenea, persoanele care au varice sunt încurajate să poarte ciorapi compresivi.
pereche-de-ciorapi-compresivi-pentru-picioare-umflate-in-sarcina
  • Masaj în zona gleznelor: masajul ajută la relaxarea mușchilor și articulațiilor și ajută la detensionarea zonelor umflate. Masajul făcut de la glezne în jos determină eliminarea lichidului în exces, cauză principală a edemelor. Dacă nu vă pricepeți la acest capitol, există terapeuți care sunt specializați în multe tipuri de masaj.
  • Diureticele: dacă vreți să luați medicamente pentru retenția de apă, acestea trebuie să fie recomandate doar de către medicul care vă urmărește sarcina. Deși majoritatea se găsesc în farmacii fără prescripție medicală, femeile însărcinate sunt sensibile la anumite ingrediente. Soluțiile sigure pentru perioada sarcinii sunt ceaiurile diuretice, cum ar fi cele de cozi de cireșe și de mătase de porumb. Ceaiul de cozi de cireșe este aliatul împotriva retenției de apă, protejează tractul urinar, ameliorează simptomele alergiilor și reduce durerea provocată de reumatism. Ceaiul de mătase de porumb ajută la funcționarea normală a rinichiilor, susține sistemul imunitar, ajută la eliminarea lichidului din organism, este antiinflamator și ușor laxativ. Ghimbirul este un aliment minune împotriva retenției de apă. Este un diuretic natural, care dacă nu poate fi consumat ca atare, se poate lua sub formă de ceai.
cana cu ceai de ghimbir asezata langa o radacina de ghimbir
  • Gimnastica medicală: extensii ale labei piciorului și flexiile sunt exerciții ușoare potrivite pentru orice gravidă, având efect benefic asupra picioarelor umflate. Mersul pe jos în fiecare zi mai mult de 30 de minute este o altă soluție ce trebuie luată în considerare, iar înotul este o activitate care nu este foarte populară în rândul femeilor, dar are efecte minune atât asupra edemelor, cât și a tonusului muscular.
  • Dormiți pe partea stângă: în această poziție rinichii funcționează cel mai bine, astfel sunt eliminate mai ușor lichidele din organism.
  • Apa cu lămâie: reglează nivelul de sodiu din organism. Un pahar cu apă și lămâie în fiecare dimineață pe stomacul gol are efect diuretic și are beneficii și asupra sănătății pielii.

Picioare umflate în sarcină forum

„După naștere am înțeles că este o chestie care se întâmplă frecvent tuturor femeilor (mie la fel mi s-a întâmplat) ca picioarele, în special gleznele, să se umfle exagerat (mie mi s-a întâmplat peste noapte și pot să-ți spun că m-am speriat foarte tare pentru că nu știam ce se întâmplă), dar în timp îți vei reveni la normal.” – forum.desprecopii.com

„Eu am avut picioarele umflate cât un balon. Am stat trei zile cu prosoape ude și reci, compresă pe picioare și cu ele pe pernă. După trei zile și trei nopți au început să se desumfle. Acum îmi vin ciorapii compresivi și sper să pot merge și să fie comod.” – forum.desprecopii.com

„Mie mi s-au umflat îngrozitor picioarele, mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Era și foarte cald. Am născut în august. Sfatul meu este să stai cât mai mult cu picioarele în sus, inclusiv când dormi, pune o pernă sub ele.” – ro.mamma.ro

„Sunt însărcinată în 21 de săptămâni. Până acum nu am avut absolut nici o problemă cu sarcina, nici o stare de greață, dar acum la 21 de săptămâni mi se umflă picioarele foarte tare și nu-mi mai scade umflătura, doar dimineața foarte puțin, iar pe urmă dacă mă duc la servici și stau 16 ore în picioare, seara le am foarte umflate și nici nu mai pot sta în picioare, mă dor foarte tare, am încercat să nu mănânc sărat, dar nu știu cât este de vină sarea.” – ro.mamma.ro

„Bună. Și eu am aceeași problemă câteodată, când nu mai suport nimic în picioare și șosetele au început să mă strângă și nu mănânc sărat. Cel mai bine e să faceți mișcare, măcar 30 minute de mers pe jos zilnic îți pune sângele în mișcare, apoi când faceți duș ar fi bine la final să dați cu apă rece pe picioare câteva secunde.” – forum.desprecopii.com

„Și mie mi se umflă picioarele, dar până dimineața se desumflă. La mine cauza este că stau toată ziua pe scaun și seara când ajung de la birou îmi arată groaznic picioarele. Doctorul a zis că atâta timp cât am tensiunea bună nu este motiv de îngrijorare și mi-a spus să-mi țin picioarele sus pe o pernă și să încerc să nu mănânc sărat.” – parinti.com forum

„Eu fac și reflexoterapie, mai exact, pentru asta îmi face drenaj limfatic. Pentru mine funcționează, de asemenea, foarte bine șosetele medicinale. Sigur se găsesc și în România și au dimensiuni diferite. Eu am unele până la genunchi. Le puneți imediat ce coborâți din pat dimineața.” – parinti.com forum

Picioare umflate în primele săptămâni de sarcină

Nivelurile hormonilor (progesteron și estrogen) deja încep să se modifice încă din primele două săptămâni de sarcină, iar printre primele efecte se numără balonarea. Femeile încep să digere din ce în ce mai greu mâncarea, au reflux gastroesofagian, iar strările de greață apar din ce în ce mai des.

picioare foarte umflate in sarcina

Unele femei experimentează o manifestare majoră a picioarelor umflate în sarcină, cu atât mai mult dacă nu beau lichide suficiente și mănâncă sărat sau dacă stau în picioare multe ore. Odată ce burtica începe să crească, este bine să vă modificați obiceiurile și, mai ales, alimentația.

Picioare umflate în ultima săptămână de sarcină

În ultimele săptămâni de sarcină au loc cele mai radicale transformări, deoarece greutatea bebelușului crește semnificativ, iar uterul apasă foarte tare pe zona pelviană a mamei, ceea ce duce la reducerea fluxului sanguin către inimă.

Efectele acestor schimbări se văd în edemele care apar, de obicei, în zona gleznelor. Unele femei au edeme și la mâini. Trebuie să știți că picioarele umflate nu sunt motiv de îngrijorare dacă nu sunt însoțite și de alte simptome cum ar fi: greață, vărsături, febră, transpirație și dureri abdominale. După naștere, problema picioarelor umflate trebuie să dispară în câteva zile.

Cremă pentru picioare umflate

Cremele pentru picioare umflate în sarcină sunt cele hipoalergenice, pentru care nu există riscul că vor afecta în vreun fel fătul. Masajul gleznelor trebuie să se facă atât seara, cât și dimineața, pentru mai mult de 5 – 10 minute, iar mișcările trebuie să fie de la glezne în jos, pentru a facilita eliminarea lichidului din organism. Cele mai cunoscute creme pentru picioare umflate în sarcină sunt: Mustela Maternite, fără alergeni, cum ar fi parfumul și alcoolul, iar prețul ei este de 55 de lei. O altă cremă este Ziaja Mum, care ajută la desumflarea gleznelor și protejează pielea femeilor însărcinate împotriva vergeturilor. Prețul cremei Ziaja Mum este de 29 de lei. Un gel calmant și răcoritor pentru picioare este Maternea, care scade tensiunea resimțită la nivelul gleznelor, le desumflă și lasă o senzație de răcorire. De asemenea, stimulează circulația sanguină și hidratează intens pielea. Prețul gelului calmant Maternea este de 28 de lei.

Viitoarele mămici nu trebuie să se îngrijoreze cu privire la picioarele umflate, întrucât ele sunt una dintre schimbările provocate de activitatea hormonală de pe timpul sarcinii.

După naștere vă veți mai confrunta cu problema picioarelor umflate ori pentru câteva zile, ori timp de câteva săptămâni, în funcție de puterea de recuperare a corpului fiecărei femei în parte. Pentru orice alt simptom pe care îl observați, în afara picioarelor umflate, trebuie să vă adresați medicului.

Nu uitați să tratați cu răbdare și calm fiecare provocare prin care treceți pe timpul sarcinii, deoarece toate eforturile vă vor fi răsplătite la final, printr-un bebeluș sănătos și voios.

Surse: farmacialapretmic.ro, healthline.com, doc.ro, medsana.ro, copiisiparinti.ro, csid.ro, centrokinetic.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close