Pot sa beau Cola în sarcină?

6 Februarie 2021

de Mirela Floricescu

Cola este o băutură carbogazoasă populară în toată lumea de peste 100 de ani. Mulți sunt aceia care beau Cola zilnic. Cola are în compoziție o cantitate mare de cofeină, fapt ce o transformă în  stimulentul perfect pentru cei neimpresionați de cafeaua simplă. Femeile însărcinate trebuie să evite consumul de Cola pe timpul celor nouă luni din mai multe motive. Primul este legat de cofeină, anume efectele negative pe care aceasta le poate avea asupra fătului. Al doilea are legătură cu faptul că băuturile carbogazoase în sarcină provoacă dezechilibre majore asupra tractului digestiv. Nu în ultimul rând, Cola este plină de zaharuri și aditivi nesănătoși și nu are niciun aport de vitamine și minerale pentru gravidă. Aflați mai jos dacă puteți bea Cola în sarcină și dacă această băutură carbogazoasă afectează fătul în vreun fel.

Coca-cola în sarcină

Coca-cola este o băutură carbogazoasă pe bază de cofeină. Acest procent de cofeină din Cola este extrem de mare, anume la o sticlă de 500 ml există 40 mg de cofeină. De asemenea, pentru a da gustul dulce și apetisant pentru papilele gustative, în aceeași sticlă de 500 ml există și 45 g de zahăr. Toate aceste ingrediente sunt nesănătoase pentru o persoană normală, dar pentru o gravidă lucrurile sunt cu atât mai sensibile. Cantitatea normală de cofeină pe zi este de 200 mg, dar trebuie să țineți cont de faptul că ea nu se regăsește doar în Coca-cola, ci și în alte băuturi și alimente pe care obișnuim să le servim zilnic, cum ar fi energizantele, ceaiul negru și ciocolata.

coca-cola-în-sarcină

Consumul excesiv de cofeină în sarcină, pune în pericol dezvoltarea normală a fătului. În principiu, este vorba despre trecerea cofeinei prin placentă. Organismul unui adult are capacitatea de a stoca toată cofeina și de a o elimina ușor, dar un făt care nu și-a dezvoltat toate sistemele așa cum trebuie nu poate face așa ceva. În ultimul trimestru de sarcină, o bună parte din cofeina luată de către mamă, ajunge și la făt și nu îi afectează doar somnul, ci și mișcările corpului. Mama va simți mai multe mișcări ale bebelușului, deoarece cofeina îl va împiedica să se odihnească. Implicit și mama va avea perioade lungi de insomnie.

Pe lângă cofeină și zahăr, Coca-cola are în compoziție și colorant caramel (cel care oferă culoarea închisă), arome (fac parte din rețeta secretă a companiei producătoare și nu se cunosc în detaliu care sunt acestea) și acid fosforic (oferă gustul înțepător băuturii). Viitoarele mămici trebuie să țină cont de faptul că alimentația este un lucru de bază pe timpul sarcinii, iar Coca-cola nu oferă altceva decât multe calorii goale. Coca-cola nu conține proteine, grăsimi sau vitamine. Practic, Coca-cola este o băutură carbogazoasă ce nu aduce niciu beneficiu real niciunei gravide, ba din contră, face parte din lista de produse ce trebuie consumate extrem de rar.

Coca-cola a fost inventată de către farmacistul american John Pemberton, în 1886. La acel moment ideea lui era de a transforma Cola într-un medicament, folosindu-se de cafeina din arborele de „kola”. La începutul secolului al-XX-lea, licența pentru Cola a fost cumpărată de către o companie ce a schimbat rețeta inițială a băuturii. Astfel, gustul care a cucerit întregul mapamond era un amestec de zahăr, ulei de portocală, lămâie și vanilie. După anii ’50, au apărut și alte derivate de la Coca-cola clasică, anume Coca-cola Zero, Vanilla Coke, Cherry Coke sau ediții limitate de sărbători.

Cola Zero în sarcină

Cola Zero nu este deloc mai sănătoasă față de cea clasică. Eticheta poate să vă păcălească, deoarece în loc de zahărul normal, Cola Zero are foarte mulți îndulcitori artificiali, meniți să-i păstreze gustul irezistibil. Multe persoane susțin despre Cola Zero faptul că este mai nocivă decât cea normală. Aspartanul este îndulcitorul de bază din Cola Zero. Timp de mai mulți ani, el a fost folosit drept otravă pentru furnici. După lungi campanii de promovare a acestei substanțe chimice, aspartanul a ajuns să fie folosit în industria alimentară, fiind un produs cu zero calorii.

cola-zero-în-sarcină

Aspartanul are în compoziție și methanol, o substanță cancerigenă care provoacă mari probleme de sănătate persoanelor ce o consumă regulat. Acesulfamul de potasiu sau Ace K așa cum mai este cunoscut, reprezintă un alt îndulcitor ce face parte din rețeta de Cola Zero. Această substanță chimică folosită în industria alimentară pentru produsele dietetice, are puterea de a îndulci alimentele de două ori mai tare decât zahărul. De asemenea, poate duce la probleme grave de sănătate, precum tumori sau boli cardiovasculare.

Femeile însărcinate sunt cu atât mai sensibile la aceste substanțe nocive din Cola Zero, iar o parte din ele trec prin placentă direct la făt. Astfel, toate băuturile de tip Cola sunt foarte periculoase, ingredientele din ele având efecte directe aspura dezvoltării normale a fătului, iar mamei îi dau peste cap metabolismul. Echilibrul este cuvântul de bază în toată acestă situație. Dorința de a bea Coca-cola o dată la câteva săptămâni sau luni este scuzabilă, dar obișnuința de a o consuma în fiecare zi în cantități mari este cu adevărat periculoasă.

Cum afectează fătul consumul de cofeină

Excesul de cofeină pe timpul sarcinii are efecte negative atât aupra mamei, cât și a fătului. Cele 200 mg de cofeină pe zi care nu trebuie depășite, nu se obțin doar din cafea sau Coca-cola. Există multe alte produse și medicamente ce au la rândul lor cofeină. De aceea, viitoarele mămici trebuie să fie atente la ce alimente consumă zilnic.

cum-afectează-fătul-consumul-de-cofeină

Cofeina în cantități prea mari duce la probleme serioase în sarcină cum ar fi:

  • Hiperactivitatea fătului: o parte din cofeina pe care o aveți zilnic în alimentație, ajunge prin placentă la făt. Dacă se mențin niște limite normale de consum, atunci nu există probleme în privința cărora să vă faceți griji, dar multă Coca-cola, cafea și ciocolată într-o singură zi, îl va face pe bebe să se miște continuu. Totodată, femeile care sunt în ultimul trimestru de sarcină vor experimenta și ele odată cu bebelușul perioade lungi de insomnie.
  • Crește tensiunea arterială: preeclampsia este efectul tensiunii arteriale mărite în sarcină. Această boală apare din al doilea trimestru de sarcină, atunci când viitoarea mamă are constant tensiunea arterială mai mare de 140/90 mm Hg. Preeclampsia duce la naștere prematură sau boli cardiovasculare la făt. Singura soluție în cazurile de preeclampsie este nașterea prin cezariană. Această problemă de sănătate supărătoare vine însoțită și de alte simptome cum ar fi: greața, vărsăturile, tulburări de vedere, durere abdominală, debit urinar scăzut, număr mare de proteine în urină și cefalee.
  • Avort spontan: fătul aflat în plină dezvoltare nu poate metaboliza cofeina. Dezvoltarea lui se bazează oricum pe vitaminele și mineralele primite de la mamă. De la un stil de viață haotic și o alimentație necorespunzătoare, se ajunge la oprirea din evoluție a sarcinii. Sângerările vaginale și durerile abdominale puternice sunt primele semne ale unui avort spontan.
  • Deshidratare: cofeina dă senzația neplăcută de a merge foarte des la baie, ceea ce duce în scurt timp la deshidratare. O hidratare continuă este esențială pentru mămică și bebe. Pentru a se dezvolta normal în uter, fătul are nevoie de lichid amniotic. Lipsa apei din corp, duce la scăderea nivelui de lichid amniotic, astfel fătul ori se naște cu defecte grave, ori se poate opri din evoluție complet. Primele semne ale deshidratării în sarcină sunt: retenția de apă, care se manifestă prin pricioare umflate, constipație și piele uscată. Apa mai are rolul de ajuta la absorbția tuturor vitaminelor și proteinelor pe care noi le consumăm zilnic. O femeie gravidă trebuie să consume zilnic între 1 – 1,5 l de apă.

De ce ai poftă de Cola în sarcină?

Poftele pe timpul sarcinii sunt legate de schimbările ce se produc în corp. Încă din primele săptămâni de sarcină, în oragnismul femeii au loc o serie de modificări, în principal de natură hormonală. Progesteronul și hCG-ul sunt cei doi hormoni principali ai sarcinii. Ambii sunt produși de placentă și sunt responsabili cu păstrarea sarcinii, dezvoltarea normală a fătului și stimularea lactației. Aceste niveluri crescute de hormoni au efecte și asupra psihicului. Astfel că, femeile gravide preferă în principiu dulciurile, băuturile carbogazoase și mâncarea cât mai nesănătoasă. Aceste alimente de tip fast-food sunt special create pentru a bucura papilele gustative și pentru a da o stare generală de entuziasm. Același lucru se întâmplă și în legătură cu băutul de Cola. Acidul fosforic, cofeina și zahărul din Cola nu fac altceva decât să energizeze foarte tare și să dea o stare de euforie pe moment.

de-ce-ai-poftă-de-cola-în-sarcină

Pofta de Cola în sarcină poate fi și un semn că organismului îi lipsește ceva. Femeile însărcinate sunt predispuse la anemie din cauza lipsei de fier. Este foarte greu să asigurați doar prin dietă tot fierul necesar. Odată ce sarcina progresează, fătul va lua de la mamă foarte mult fier, de aceea multe femei gravide iau suplimente alimentare pe bază de fier pentru a-și rezolva carența. Necesarul zilnic de fier pentru o gravidă este între 20 – 30 mg. Pe lângă poftele de sucuri carbogazoase și alte dulciuri, anemia mai vine la pachet și cu alte stări, cum ar fi oboseala, amețeala și lipsa de concentrare.

Cola în sarcină: păreri de pe forum

Cola în sarcină este un subiect încă de actualitate pentru viitoarele mămici, obișnuite să aibă o alimentație diversă dinainte de concepere. Dacă unele femei reușesc să-și înfrâneze pofta de Cola, altele nu rezistă nici măcar o zi sau două. Mai jos găsiți confesiuni ale viitoarelor mămici cu privire la Cola în sarcină.

cola-în-sarcină-păreri-de-pe-forum

„Am băut Cola toată sarcina, o cutie pe zi pentru că nu beau cafea și simțeam nevoia de cofeină. Știam că am voie o ceașcă de cafea și nu văd de ce nu aș fi băut Cola, mai ales că restul alimentației îmi era corectă. Fata mea s-a născut sănătoasă, nu este agitată deloc, în plus la cinci săptămâni cât are acum, deja doarme toată noaptea.” – forum.desprecopii.com

„Și eu am băut Cola în sarcină, cam 0,5 l pe zi (la 2 – 3 zile), fiindcă nu beam deloc cafea și simțeam nevoia de cofeină. Bebe nu era mai agitat și nici acum nu este. În orice caz, dacă te poți abține, este mai sănătos.” – forum.desprecopii.com

„Cu primul bebe aveam diabet de sarcină și o tensiune foarte mare. Găsisem soluția de a nu consuma dulciuri și cafea, anume să beau Cola ca să-mi dea “senzația de cofeină”. Alesesem Cola light ca să am impresia că este dulce, dar era apă colorată. Acum, la cealaltă sarcină beau și cafea, cam în fiecare dimineață cu mult lapte pentru că așa îmi place mie, fără zahăr, dar mai beau uneori și Cola light, deoarece diabetul de sarcină a revenit și sunt la regim din primele săptămâni.” – forum.desprecopii.com

„Când am fost la un medic alergolog mi-a recomandat să nu mai beau Cola, din cauza acelor coloranți și a multor altor ingrediente care numai bine nu fac. Două săptămâni am reușit, dar după nu m-am mai putut abține pur și simplu. Când beau colegele sau oricine altcineva mă holbez de parcă nu am mai văzut Cola. Și îmi este poftă. Așa că, deși știu că-mi face rău, nu mă pot abține. Dar mai încerc.” – parinti.com forum

„Eu nu am băut Cola ocazional, dar cafea am băut zilnic. Nu are nimic o ceașcă pe zi. Studiile nu arată că ar face rău cafeaua în cantități normale. Totul este să nu faci abuz. Mie așa mi-a spus doctorul meu.” – ro-mamma.ro forum

„Eu când am fost însărcinată cu fiul meu, în primul trimestru de sarcină aș fi băut Cola zilnic. Îmi era foarte poftă, dar am preferat să nu beau decât foarte puțin și îl ascundeam în cămară să nu-l văd.” – ro-mamma.ro forum

De ce este bine să eviți sucurile acidulate în sarcină

Sucurile acidulate sunt de evitat tot timpul, mai ales pentru persoanele ce au probleme cu tractul digestiv. Femeile aflate în ultimele luni de sarcină, trebuie să aibă cu atât mai multă grijă cu ceea ce beau sau mănâncă. Greutatea fătului apasă pe stomacul mamei, ceea ce duce la reflux gastroesofagian, balonare și greață. Sucurile acidulate nu fac decât să înrăutățească situația și să irite mucoasa stomacală. Efectele consumului regulat de băuturi carbogazose se observă în arsurile și durerile abdominale, senzația de „prea plin” și eructațiile frecvente.

de-ce-este-bine-să-eviți-sucurile-acidulate-în-sarcină

Pe de altă parte, sucurile acidulate conțin foarte mult acid fosforic. Această substanță chimică îngreunează absorbția calciului, fierului, potasiului și magneziului în organism. Efectele negative ale acestui fapt se văd în carențele de fier și problemele renale ale viitoarei mămici. Organele mamei sunt foarte solicitate în perioada sarcinii, iar acidul fosforic are legătură cu apariția pietrelor la rinichi.

Zahărul și coloranții prezenți din abundență în sucurile acidulate, afectează funcționarea normală a ficatului, provocând dezechilibre ale nivelui de insulină. În același timp, coloranții pot duce la apariția unor alergii severe. Caramelul este un colorant de bază din rețeta de Cola, el oferind culoarea închisă a băuturii. Caramelul sau E150d se mai găsește și în sosurile semipreparate sau ciocolată.

Femeile gravide trebuie să fie conștiente că excesul de Cola în sarcină are efecte dăunătoare asupra dezvoltării normale a fătului. Totodată, este dată peste cap și funcționarea corectă a organelor. Nu uitați că zahărul și cofeina se obțin și din restul alimentelor consumate, iar sucurile pretinse a fi fără zahăr, sunt pline la rândul lor de îndulcitori periculoși. Nu este o tragedie dacă alegeți un suc acidulat sau o cafea o dată, dar moderația trebuie să fie cuvântul de bază în alimentația orcărei gravide.

Surse: momjunction.com, reginamaria.ro, mamica.ro, csid.ro, patient.info, healthline.com, scientia.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close