Răceala în sarcină: cum o tratăm fără să afectăm bebelușul

1 Martie 2018

de Irina Olteanu

O răceală nu mai este privită drept o banală viroză respiratorie atunci când ești însărcinată. Răceala în sarcină trebuie să fie tratată corect pentru a nu pune în pericol viața celui mic. Pentru că nu te gândești doar la propria persoană, ci și la binele bebelușului tău, iți oferim câteva informații și sfaturi care te vor ajuta să faci față acestui mic inconvenient.

În cazul femeilor însărcinate există șanse mari ca sistemul imunitar să se modifice. Drept urmare a acestor schimbări, poți contacta o răceală la un moment dat în sarcină. În plus, această problemă de sănătate poate persista un timp mai îndelungat. Chiar dacă te simți probabil obosită, simptomele pe care le experimentezi nu sunt de obicei periculoase pentru bebeluș. Este important însă să iei măsurile necesare pentru a evita contactarea unei răceli în această perioadă și să o tratezi

Femeie insarcinata care sta pe canapea

Cum să tratezi o răceală în sarcină

În cazul în care te confrunți cu o răceală în sarcină, cu nas înfundat, roșu în gât și tuse, este important să o tratezi ținând cont de următoarele recomandări:

  • Odihnește-te mai mult – apelează la sieste prelungite, dormi bine pe timpul nopții și în timpul zilei acordă-ți clipe de relaxare, cum ar fi citind o carte sau vizionând un film care iți place
  • Consumă lichide din abundentă – apă în primul rând, apoi suc și supă din carne pentru a menține nivelul potrivit de hidratare din corp
  • Nu uita de o alimentație adecvată – dacă nu te simți în stare să consumi cantitatea obișnuită de alimente la o masă, încearcă să consumi mai des porții mai mici

Pentru confortul tău, este important să tratezi simptomele asociate cu răceală ta. Iată câteva remedii naturale pentru a ameliora cele mai deranjante simptome:

  • Reducerea congestiei nazale – amplasează un umidificator în camera ta sau respiră aer cald și umed eventual în timpul băii, tine capul ridicat pe perna în timp ce de odihnești sau apelează la spray/picături cu apa de mare care pot fluidifică mucusul și reduce inflamația țesutului nazal
  • Supa de pui este un remediu binecunoscut pentru reducerea inflamației și ameliorarea congestiei nazale
  • Folosește comprese fierbinți și reci pentru durerea de sinusuri (dacă ai sinuzită)
  • Reducerea roșului în gât – pentru unele persoane este de ajutor să sugă bucatele de gheață. De obicei ceaiul cald sau gargara cu apa sărată oferă cele mai bune rezultate în acest sens. Adaugă lămâie sau miere într-o cană de ceai pentru durerea de gât
Femeie insarcinata racita care sta in pat

După cum bine știi, este indicat să reduci numărul de medicamente pe care le administrezi. Multe dintre ele folosite pentru a trata simptomele unei răceli, precum roșu în gât sau tusea, nu sunt sigure pe perioada sarcinii. Conform Sistemului de Sănătate al Universității Michigan și majorității medicilor obstetricieni, este cel mai bine să eviți toate medicamentele în primele 12 săptămâni de sarcină; aceasta este o perioada critica pentru dezvoltarea organelor vitale ale bebelușului. Mulți medici recomandă precauție și după 28 săptămâni gestationale.

Exista câteva medicamente care prezintă un risc mai redus asupra bebelușului în timpul sarcinii:

  • Acetaminofen/paracetamol pentru febră, dureri de cap și dureri musculare
  • Comprimate de supt pentru durerile de gât
  • Siropurile cu codeină sau dextrometorfan pot fi utilizate adesea că supresoare de tuse

Cu privire la medicamentele care nu sunt sub nicio formă indicate în sarcină, aspirină și ibuprofenul trebuie în primul rand menționate, crescând riscul de complicații. În orice caz, trebuie să discuți întotdeauna înainte cu medicul care iți urmărește sarcina pentru a afla dacă este permisă o anumită medicație.

Remedii naturale pentru răceala la gravide

Răceala în sarcină poate apărea în orice moment și este mai greu de gestionat decât în alte perioade ale vieții. Sarcina este o perioadă mai sensibilă în care femeile sunt predispuse la viroze sezoniere sau virusuri. Pentru a trece mai ușor peste răceala în sarcină poți încerca să consumi alimente sănătoase și să profiți de remediile naturale din bucătăria ta. Lămâia în ceai și mierea din belșug te pot ajuta să îți pregătești corpul pentru lupta cu răceala. Întrucât în interiorul tău se dezvoltă un nou organism, nu poți administra orice tratament.

Încearcă pe cât posibil să te relaxezi în această perioadă, să te odinești bine, să te hidratezi corespunzător și mai ales să mănânci bine. Poți să te bucuri de o baie cu apă caldă și să bei ceaiuri îndulcite cu miere. Aceste remedii ar trebuie să te ajute cu durerile în gât și stările neplăcute provocate de răceală. 

Ceai pentru răceala în sarcină: ce este și ce nu este indicat?

Chiar dacă ceaiurile sunt recunoscute pentru beneficiile acestora asupra corpului, în perioada sarcinii trebuie să faci alegerile potrivite. Nu toate plantele folosite în ceaiuri sunt potrivite pentru femeile însărcinate. Iată care sunt ceaiurile pe care poți să le bei în timpul sarcinii:

  • Ceai de mentă
  • Ceai de fructe
  • Ceai de mușețel
  • Ceai de ghimbir
  • Ceai de măceșe
  • Ceai de urzică

Ceaiurile în sarcină nu sunt doar un remediu naturist potrivit pentru femeile însărcinate, ci și un înlocuitor al sucurilor din comerț și al băuturilor nesănătoase.

Decasept in sarcină este recomandat?

Pentru a scăpa de durerile de gât în timpul sarcinii poți să iei Decasept dacă medicul tău este de accord sau îți recomandă. Acesta te poate ajuta să treci mai ușor peste răceala în sarcină și nu o să  afecteze dezvoltarea bebelușului. Dacă ceaiurile, lămâie, mierea sau alte remedii mai ușoare nu te-au ajutat în lupta cu răceala, poți încerca să iei Decasep. Este indicat să vorbești cu medicul tău înainte să iei orice pastilă întrucât acesta îți poate recomanda o schema de tratament care să nu te afecteze deloc.

Medicamente răceală permise în sarcină

Deși medicamentele în sarcină trebuie alese cu atenție, acestea nu trebuie să fie excluse cu totul. Unele medicamente sunt potrivite pentru tine chiar și în perioada sarcinii, mai ales dacă sunt luate în urma sfatului medicului. Este foarte important în ce doze iei medicamentele n sarcină, în ce perioadă a sarcinii te afli sau dacă suferi de alte afecțiuni.

Medicamente pentru răceala în sarcină:

  • Poți să înlocuiești Nurofen Răceală și Gripă în sarcină cu Paracetamol dacă medicul este de accord.
  • Dacă ai nasul înfundat poți să folosești spray nazal salin.
  • Pentru cât poți să încerci gargara cu apă sărată.

Dacă răceala în sarcină se agravează și riști infecții, poți lua antibiotic pe care îl va prescrie un specialist.

Femeie care isi tine mainile la gat

Trebuie să mergi la medic pentru un simplu roșu în gât?

Este indicat să fii consultată de către medic dacă simptomele pe care le resimți te împiedică să mănânci sau să dormi sau dacă durează mai mult de câteva zile fară a se ameliora. De exemplu dacă roșu în gât iți aduce insuficiența respiratorie sau imposibilitatea de a te hrăni corespunzător. De asemenea, trebuie să beneficiezi de un consult medical daca dezvolți febră peste 39 grade Celsius. Nu în ultimul rând, dacă începi să elimini mucus care prezintă o culoare modificată sau dacă tusea este însoțită de durere de piept și/sau wheezing, este posibil să fie necesar tratament antibiotic.

Răceala și gripa pot avea aceleași simptome, precum tuse și nas care curge. Există însă câteva diferențe care te vor ajuta să le distingi. Dacă simptomele sunt în general ușoare, sunt șanse mari să ai o răceală. De asemenea, frisoanele și oboseala sunt asociate cu gripa. Femeile gravide sunt mai predispuse decât restul să dezvolte complicații; aceste complicații pot include pneumonie, bronșită sau infecție a sinusurilor.

Deși majoritatea răcelilor nu cauzează probleme pentru făt, gripa trebuie privită în mod serios. Complicațiile acesteia cresc riscul de naștere prematură și defecte la naștere.

Apelează imediat la medic dacă experimentezi:

  • amețeală
  • dificultate în respirație
  • durere de piept sau presiune
  • sângerare vaginală
  • confuzie
  • vărsături grave
  • febra mare care nu scade cu paracetamol
  • mișcare fetală redusă

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă ca gravidele cu simptome similare gripei să fie tratate imediat cu medicație.

Puroi în gât în sarcină: cum se tratează?

Dacă te doare gâtul foarte tare în sarcină și te gândești că este bine să eviți pastilele pentru gât, poți încerca câteva remedii natural. Durerea în gât poate fi combătută cu gargară cu apă sărată sau ceaiuri îndulcite cu miere. De asemenea, dacă durerea nu dispare, poți încerca să iei Decasept sau alte pastille pentru gât, însă nu exagera cu administrarea lor.

Vaccinarea în timpul sarcinii

În primul rând trebuie menționată vaccinarea antigripală; aceasta reduce riscul de infecție și complicații. Un vaccin antigripal ajută la protejarea gravidelor și bebelușilor până la 6 luni după naștere, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Prin urmare este important ca gravidele să respecte calendarul de vaccinări.

De asemenea, trebuie menționată tusea convulsivă; este o infecție contagioasă caracterizată de tuse excesivă, violentă, urmată de o respirație care pare șuierătoare. Central pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă în prezent ca toate femeile gravide să fie vaccinate în timpul sarcinii, de preferat în intervalul 27-36 săptămâni gestationale. În acest mod se asigură o protecție împotriva tusei convulsive, protecție care va fi transmisă bebelușului pentru primele luni după ce se naște. Deoarece copilul tău nu va beneficia de acest vaccin decât la vârsta de 2 luni, administrarea sa în sarcina vă asigură că este protejat până la acel moment.

Cum să previi o răceală în timpul sarcinii

Pentru a evita să contactezi o răceală în sarcină este extrem de important să menții un stil de viață sănătos. Asigura-te că mănânci alimente nutritive, că te odihnești corespunzător și că efectuezi mișcare în mod regulat. În plus, este importantă administrarea vitaminelor prenatale și a probioticelor (o flora intestinală sănătoasă contribuie la o stare mai bună de sănătate a întregului organism).

De asemenea, trebuie să respecți regulile de baza de igiena. Dacă te afli în apropierea unei persoane răcite, evită să îi atingi mâinile sau să mănânci/bei din același loc. Spală-te pe mâine mai des când ești înconjurată de persoane răcite sau care tușesc.

Răceala în sarcină în trimestrul 3: cât de periculoasă este?

Asemenea răcelii din primele săptămâni, răceala în trimestrul 3 de sarcină trebuie ținută sub control și tratată corespunzător. Deși fătul este deja dezvoltat aproape complet, o răceală îl poate afecta dacă mămica alege un tratament fără să se consulte cu un specialist. În această perioadă pot apărea și infecții pe care mămica trebuie să le trateze chiar și cu antibiotic pentru a nu-i face rău celui mic.

Răceala în sarcină afectează fătul dacă nu este tratată corepunzător sau nu este urmărită de un specialist. Pentru a nu-i face rău celui mic este important să îți consulți medicul care îți urmărește sarcina pentru a afla ce tratament poți urmări. De asemenea, acest tratament te va ajuta să treci mai ușor peste perioada răceală în sarcină. Chiar dacă este vorba de o răceală normală sau o răceală la ovare în sarcină, tratamentul potrivit pentru corpul tău îl vei afla de la specialist.

Răceala în sarcină forum

  • În timpul sarcinii este recomandat să evitați medicamentele și pe cât posibil să încercați soluții alternative. Odihniți-vă, hidratați-vă bine, folosiți dacă e cazul sprayuri nazale ca Sterimar cu apă de mare (…) faceți gargară cu apă sărată pentru gât (în loc să luați pastiluțe ca Strepsils, Tantum Verde, etc. Beți ceaiuri cu multă miere și lămâie. Dacă nu vedeți semne de îmbunătățire în 2-3 zile, discutați cu medicul ginecolog despre medicamentele pe care vi le recomandă”, spune mămica Adriana pe forum.7p.ro despre remedii răceala în sarcină.
  • „Și eu am răcit prin săptămâna 10 și m-am tratat doar cu Oscillococcinum 2-3/zi, multe ceaiuri cu miere și lămâie (…) În 3 zile m-am făcut bine”, spune mămica T pe forum.7p.ro.
  • Febra este periculoasă în primele săptămâni de sarcină pentru bebe. Poți să faci frecții sau să-ți pui comprese cu cartofi cruzi. Altfel concediu medical, în pat. Poți să iei vitamina C, propolis dacă simți că te doare gâtul și Oscilococinum – este un medicament homeopat”, spsune Mioara pe forum.desprecopii.ro despre tratament răceala în sarcină.
  • „Și eu sunt răcită cobză și sunt în săptămâna 35, la mine e prins gâtul, urechea, sinusurile, este o infecție nasoală (făcută pe fondul unei răceli aduse de Victor de la grădiniță). E știut că gravidele răcesc mai ușor pentru că sunt mai sensibile. Eu una m-am chinuit 2 zile cu paracetamol plus diferite remedii naturale, dar când m-a luat cu febră și frisoane reci/calde plus puroi în gât am dat-o pe Augumentin 625g, 1 la 12 ore. Eu am mai luat Augumentin și în săptămâna 10 pentru același motiv, medicul mi-a spus că mult mai bine un antibiotic decât o febră sau o infecție care se poate generaliza”, spune Andra pe forum.desprecopii.ro despre medicamente răceală permise în sarcină.

Răceala în primul trimestru de sarcină poate fi tratată diferit față de răceala în trimestrul 3 sau 2. Fiecare perioadă menționată este aparte și trebuie să consulți un medic pentru a-ți recomanda tratamentul potrivit.

Răceala în sarcină trebuie să fie observată de un medic specialist și tratată în funcție de specificul fiecărui organism. Perioada sarcinii, tipul răcelii sau simptomele pe care le ai îți pot contura un tratament potrivit pentru tine. Verfică ce pastile poți să iei în sarcină, care sunt cele mai utile trataemnt e naturale pe care le poți face acasă și când să iei legătura cu medicul tău.

Surse: webmd.com, http://americanpregnancy.org; www.healthline.com; www.babycentre.co.uk, drmax.ro, reginamaria.ro,

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close