Regurgitarea la bebeluși: când trebuie să te alarmezi?

20 Septembrie 2021

de Mirela Floricescu

Regurgitarea este un fenomen des întâlnit la bebeluși în primele luni de viață. Regurgitarea poate fi confundată ușor cu vomitatul. Trebuie să înveți să faci diferența între episoadele de regurgitare și cele de vomă, deoarece, acestea din urmă pot fi semnul unor afecțiuni grave. Iată mai jos toate informațiile pe care trebuie neapărat să le cunoști despre regurgitare la bebeluși.

Ce este regurgitarea la bebeluși?

Regurgitarea la bebeluși este un fenomen normal în primele luni de viață. Regurgitarea presupune eliberarea din stomac pe guriță a unei mici cantități de lapte sau salivă amestecate cu sucul gastric. Dacă te întrebi până la ce vârstă regurgitează bebelușii, află că abia după 3 – 4 luni acest fenomen va începe să dispară cu totul.

regurgitarea-la-bebeluși-care-stă-și-se-uită-mirat

Părinții se panichează adesea atunci când bebe regurgitează, fiind considerat un semn privitor la starea de sănătate. În realitate, regurgitarea nu pune copilul în nicun pericol și nu are nevoie de tratament, față de vărsături care sunt mai puternice și includ greață și reflexele de vomă. Atâta timp cât bebelușul tău nu are febră, slbăbiciune musculară sau nu și-a pierdut apetitul, nu ai de ce să te îngrijorezi. Regurgitarea nu este în niciun fel inconfortabilă pentru cei mici.

De asemenea, nu te gândi la faptul că bebelușul tău rămâne flămând după regurgitare, deoarece el elimină maxim o linguriță de lapte combinat cu salivă sau mucus. Unii copii au episoade dese de regurgitare, adică de cel puțin 2 ori pe zi, în primele 3 – 4 luni de viață. Nici în acele cazuri nu este vorba despre o problemă serioasă de sănătate, ci este un semn că organismul celui mic se află în plin proces de dezvoltare.

De ce regurgitează bebelușii? Cauzele regurgitării

Acum este timpul să afli și de ce regurgitează bebelușii atât de des. Există mai multe cauze pentru regurgitare la bebeluși, dar principala o constituie dezvoltarea insuficientă a sfincterului, adică valva care face legătura între stomac și esofag. Practic, la bebeluși acea valvă este relaxată în permanență, chiar și atunci când bebelușul mănâncă. În schimb, la adulți trecerea din esofag în stomac este blocată de această valvă membranoasă și fixă. De aceea, la noi alimentele se duc în stomac, dar valva împiedică întoarcerea lor în esofag. Copii nu au valva dezvoltată, din acest motiv alimentele sunt aruncate adesea din stomac în esofag, loc în care ajung în guriță în formă de regurgitare.

mama-care-ăși-hrănește-bebelușul-cu-biberonul-pentru-regurgitare-la-bebeluși

Alte cauze pentru regurgitare la nou născut sunt:

  • Bebe a mâncat prea mult: ori pentru că părinții îi dau prea multă mâncare, fie pentru că micuțul este lacom. Dacă stomacul s-a umplut, cantitatea de lapte în plus va fi regurgitată. De aceea, este important să ți cont de faptul că stomăcelul unui nou născut este de mărimea unui ou, așa că nu-ți forța copilul să mănânce prea mult. Supraalimentația la bebeluși poate provoca tulburări digestive.
  • A înghițit aer în timpul mesei: ceea ce se întâmplă frecvent. Pentru a scoate aerul din stomac apar eructațiile (râgâielile), iar în acel moment bebe poate să elimina pe guriță și puțin lapte. Bebelușii înghit mult aer în timpul meselor, deoarece mânâncă prea repede.
  • Apariția dinților: îi face pe bebeluși să producă prea multă salivă, care este eliminată în formă de regurgitare.
  • Alergiile alimentare: și mai precis la lapte în cazul celor sub 6 luni. Într-adevăr, în cazuri rare reguritarea este un semn al alergiei la lapte, dar dacă regurgitările sunt abundente și persistente poate fi un semn că există o problemă de sănătate. Alergiile nu pot fi tratate acasă, de aceea trebuie să mergi cu bebelușul la pediatru.

Supraalimentația la bebeluși poate fi o cauză de regurgitare?

Da, supraalimentația îi poate cauza bebelușului regurgitare. Supraalimentația îl face pe cel mic să regurgiteze, deoarece laptele în exces pe care îl bea ajunge cu ușurință în esofag, apoi în gură. Pentru a evita un episod de regurgitare la bebeluși este indicat să nu-ți forțezi copilul să mănânce. Ține cont de faptul că stomacul lui este foarte mic, de aceea cantitatea de lapte de care are nevoie este pe măsură. Supraalimentația este un motiv și pentru vărsături la bebeluși de 10 luni sau mai mici, deoarece au loc tulburări digestive.

Este normală regurgitarea la bebeluși sau ar trebui să ne îngrijorăm?

Episoadele de regurgitare la bebeluși sunt normale până în momentul în care apar și alte simptome asociate. Dacă bebelușul este fericit, mănâncă și se odihnește suficient, atunci nu există motive de îngrijorare. În schimb, dacă bebe regurgitează lichid incolor sau de culoare gălbuie, are febră, dificultăți la înghițire, se observă o scădere în greutate sau are scaun cu sânge, trebuie să mergi de urgență cu bebelușul la medic.

Boala de refluxgastroesofagian este prima afecțiune asociată cu regurgitarea abundentă la bebeluși. În unele cazuri un episod de regurgitare la bebeluși însoțit de alte simptome poate fi un semnal și pentru infecțiile cu anumite bacterii. Recomandat este ca bebelușul să fie supus unui control pediatric, iar în urma lui medicul va pune diagnosticul corect.

Diferența dintre reflux și regurgitare

Refluxul și regurgitarea sunt 2 termeni asemănători în aparență, dar fiecare reprezintă altceva. În primul rând, trebuie să știi că există refluxul gastroesofagian, boala de refluxgastroesofagian și regurgitarea.

Diferența între ele este că episoadele de reflux apar atunci mâncarea din stomac ajunge în esofag, iar regurgitarea se manifestă atunci când refluxul ajunge în gură. Boala de refluxgastroesofagian se referă la afectarea țesutului din cauza refluxului, implicit, la simptomele care apar de pe urma acestui fenomen. Dacă boala de refluxgastroesofagian se manifestă prin scădere în greutate, vomă, absența apetitului sau dificultăți la înghițire, un episod de regurgitare la bebeluși este confortabil pentru cel mic. Diferența dintre reflux și regurgitare este un lucru pe care trebuie să-l cunoască părinții, tocmai pentru a nu se panica dintr-un motiv care nu există.

Bebe regurgitează lichid incolor

Dacă bebe regurgitează lichid incolor, poate fi vorba despre un amestec de salivă și mucus. De obicei, bebelușii regurgitează mai multă salivă în perioada erupțiilor dentare. Abia după ce dintele a ieșit complet, bebe va regurgita mai puțină salivă. De asemenea, pot exista situații când bebelușul, pur și simplu, produce salivă și mucus în exces, iar regurgitarea este singura metodă prin care le poate elimina.

Regurgitare bebeluși forum: ce spun mămicile despre acest fenomen

Regurgitarea este un fenomen care le îngrijorează pe proaspetele mămici, deși este normal ca bebe să elimine o parte din laptele pe care îl primește. Mai jos ai câteva povestiri despre regurgitare la bebeluși de pe forum. Experiența altor mămici îți poate fi de ajutor.

bebelus-care-are-urme-de-lapte-pe-la-gură-pentru-regurgitare-la-bebeluși

„Dacă scaunele nu sunt diareice, nu cred că regurgitarea reprezintă o problemă. Fetița mea a fost campioană la regurgitat. Am scăpat de situație odată cu diversificarea alimentației.” – forum.7p.ro

„Dacă bebe ia în greutate constant, nu ai motive să te îngrijorezi. Copilul meu a regurgitat abundent până la 4 luni și jumătate și înțeleg ceea ce te îngrijorează. La noi s-a rezolvat odată cu începerea diversificării, iar treptat au dispărut toate problemele.” – forum.7p.ro

„Fetița mea a dat regurgitat constant de la 2 la 3 luni. Medicul mi-a spus că atâta timp cât ia în greutate, totul este normal. Vinovată de regurgitare este valva dintre esofag și stomac care nu e suficient de bine dezvoltată și se deschide, dând voie laptelui să se întoarcă.” – ro-mamma.com forum

„Nu este deloc neobișnuit și nici nu trebuie să constituie un motiv de îngrijorare faptul că după masă bebe varsă laptele de la sân sau regurgitează o parte din conținutul stomacului. El elimină excesul de lapte matern sau formulă. Pe masură ce va petrece mai mult timp în poziție verticală, va depași și această fază.” – ro-mamma.ro forum

„Bebelușul meu mănâncă repede și cu poftă, dar după ce mănâncă dă lapte afară în reprize. M-am panicat și am căutat despre vărsătură în jet la bebeluși pe forum, dar până acum a luat foarte bine în greutate.” – parinti.com forum

Până la ce vârstă regurgitează bebelușii?

Episoadele de regurgitare la bebeluși sunt foarte dese în primele 4 – 5 luni de viață. Cei mai mulți bebeluși nu mai regurgitează în jurul vârstei de 6 luni, atunci când pot sta în șezut mai mult timp. De asemenea, diversificarea alimentației are un rol important în dispariția regurgitării. Din momentul în care bebelușul va consuma și alte alimente în afară de lapte, el va regurgita tot mai puțin. Motivul de îngrijorare pentru părinți trebuie să apară dacă cel mic are episoade de regurgitare și după vârsta de 1 an. În acea situație, este necesar un consult de specialitate.

De ce bebe regurgitează lapte brânzit?

Un episod de regurgitare de lapte brânzit la bebeluși este pus pe seama poftei cu care mănâncă cel mic. Dacă bebelușul elimină constant lapte brânzit, este posibil să aibă reflux gastric. Soluția pentru a-l face pe bebe să nu mai elimine lapte brânzit este să-i dai lapte în cantități mici, cu pauze de câteva minute între fiecare repriză de supt. Apoi, este recomandat să ți copilul în poziție verticală timp de 30 de minute după ce a terminat de mâncat. În acest mod el nu va scoate lapte brânzit din cauza refluxului.

Regurgitarea pe nas bebeluși: motiv de panică?

Un episod de regurgitare la bebeluși pe nas nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare în sine. Este foartă importantă cantitatea de lapte care este eliminată. Deși nu este o problemă gravă, regurgitarea pe nas este, într-adevăr, mai incomodă pentru cel mic față de cea pe gură. De ajutor pentru a evita regurgitarea pe nas este să nu strângi prea tare scutecul în zona abdomenului. În cazul în care bebelușul este hrănit cu formulă de lapte praf, poți discuta cu medicul tocmai pentru a-ți recomanda un tip de hrană anti-regurgitare.

Metode de regurgitare la bebeluși

Dacă bebe regurgitează prea des, atunci este momentul să iei în calcul încercarea unor metode de regurgitare la bebeluși, menite să-i diminueze problema. Iată mai jos câteva metode pentru a opri regurgitarea bebelușului.

mamă-care-își-ține-bebelușul-cu-suzetă-în-brațe-și-se-uită-la-el

1. Mâncatul în cantități mai mici: deci evitarea supraalimentației. Este important ca între mese să existe o pauză de 2 – 3 ore, pentru a da voie stomacului să se golească. Tetina pentru biberon trebuie să fie potrivită vârstei, astfel încât laptele să nu curgă prea repede, iar gurița să nu se umple imediat. Bebelușul nu trebuie forțat să termine biberonul, organismul lui știe cel mai bine de câtă hrană are nevoie la o masă. În final, și mama trebuie să fie atentă la dietă, deoarece alimentele precum roșiile, portocalele sau lactatele pot provoca regurgitare din cauza acidității.

2. Schimbarea poziției după masă: și cel mai bine este ca bebelușul să fie ținut în poziție verticală timp de 30 de minute după ce a mâncat. De asemenea, nu-l lăsa pe cel mic să fie foarte activ după masă.

3. Râgâitul este necesar după masă: deși pare greu de crezut pentru proaspetele mămici, dar eructațiile după masă previn regurgitarea. Astfel, este indicat să-l ridici pe bebe în poziție verticală după ce a mâncat și să-l bați ușor cu palma pe spate timp de 10 – 15 minute. De ajutor este să-l pui pe bebe pe genunchi și să-l balansezi ușor.

4. Atmosfera relaxantă în timpul mesei: cel mai bine este să-ți hrănești copilul într-o cameră în care să fi doar tu cu el, unde nu sunt lumini și zgomote puternice. Sub nicio formă nu este permis fumul de țigară în camera bebelușului. Nu doar că agravează regurgitarea, dar fumul de țigară este nociv pentru sănătate. Încă un lucru de ținut minte este legat de hainele pe care le poartă copilul, anume după masă se vor evita obiectele vestimentare strânse pe corp, care pun presiune pe abdomen.

Tratament pentru regurgitare la bebeluși

În cazul în care schimbarea formulei de lapte praf sau metodele de mai sus nu funcționează, se poate ajunge la administrarea unui tratament medicamentos care să oprească regurgitarea. Medicamentele nu se administrează acasă, ci doar cu recomandarea unui pediatru. Dacă observi episoade de regurgitare la bebeluși dese, trebuie să te adresezi medicului.

Fenomenul de regurgitare la bebeluși reprezintă motiv de îngrijorare pentru proaspetele mămici. În realitate, regurgitarea este normală la bebeluși, deoarece organismul lor nu este dezvoltat complet. Însă, dacă observi frecvent regurgitare la bebeluși recomandat este să te adresezi medicului.

Surse: mayoclinic.org, babyneeds.ro, desprecopii.com, superbebe.ro, sitemedical.ro, mamisicopilul.ro, totuldespremame.ro, qbebe.ro, clubulbebelusilor.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close