Restricția de creștere intrauterină sau motive din cauza cărora bebelușul nu se dezvoltă suficient în uter

26 August 2015

de Irina Olteanu

Restricția de creștere intrauterină constituie o problemă care, cu cât este gestionată mai devreme, cu atât sunt reduse complicațiile asociate. De asemenea, restricția de creștere intrauterină este o problemă destul de frecventă cu care se confruntă o mare parte dintre bebeluși. Din nou, stilul de viață pe care îl ai atât în timpul sarcinii cât și înainte de aceasta te va ajuta enorm  în ceea ce privește afecțiunile posibile. Ce este, cum poate fi diagnosticată și mai ales ce tratamente impune restricția de creștere intrauterină, veți află în rândurile următoare.

Ce este restricția de creștere intrauterină?

Restricția sau retardul de creștere intrauterină se referă la o afecțiune în care un bebeluș nenăscut este mai mic decât ar trebui din cauza că nu crește la o rată normală în interiorul uterului. Cel puțîn 60% din 4 milioane de decese neonatale la nivel mondial sunt asociate cu o greutate mică la naștere (o greutate sub percentila de 10% pentru vârstă gestațională), determinată de restricția de creștere intrauterină, naștere prematură și anormalități cromozomiale, demonstrând că subnutriția constituie o problema reală și extrem de serioasă. În mod concret, este vorba de un procent de 3-10% din toate sarcinile; rată de mortalitate fiind de 4-8 ori mai ridicată, iar morbiditatea fiind prezența în 50% din cazurile care supraviețuiesc.

În funcție de modul în care se manifestă, poate fi vorba de restricție intrauterină de creștere asimetrică (se întâlnește mai frecvent, în procent de 70%; mai întâi apare restricția în greutate urmată de cea în lungime; copilul are capul și creierul normal, dar restul corpului e mic) și simetrică (fătul s-a dezvoltat încet pe toată sarcina-e mic proporțional tot corpul, fiind afectat încă de la început).

Embrion în dezvoltare

Cauze restricția de creștere intrauterină

Există o multitudine de cauze pentru această problema de sănătate, putând fi clasificate astfel:

 • materne: greutate anterioară sarcinii și status nutritional (sub 45 kg), câștig ponderal redus în timpul sarcinii, nutriție precară/malnutriție, anemie/siclemie, abuz de alcool și/sau droguri, fumat, sarcina recentă, diabet pre-gestational, diabet gestational, boală pulmonară, boală cardiovasculară, boală renală, hipertensiune, boală celiacă.
 • utero-placentare: preeclampsie, sarcina multiplă, malformații uterine, insuficientă placentară (placentă abruptio, placentă praevia), altitudine ridicată, nivele reduse de lichid amniotic.
 • fetale: anormalități cromozomiale (sindrom Down, anencefalie), infecții transmise pe cale verticală (citomegalovirus, rubeolă, sifilis sau toxoplasmoză).
 • anumite medicamente: anticonvulsive

Trebuie subliniat că mamele mici de statura/greutate au șanse crescute să nască bebeluși mici.

Simptome restricția de creștere intrauterină

Principalul simptom este o dimensiune mică pentru vârstă gestațională a bebelușului. Mai exact, după cum am menționat, greutatea este sub percentila de 10% sau sunt mai mici decât 90% din bebelușii de aceeași vârstă. În funcție de cauza, copilul poate prezența un aspect general nedezvoltat sau poate părea malnutrit; are uneori un aspect palid, cu piele flască sau uscată. Cordonul ombilical este adesea subțire și mat în loc să fie gros și lucios.

Restrictie de crestere intrauterina

Diagnostic restricția de creștere intrauterină

Există multe modalități de a estima dimensiunea bebelușului din timpul sarcinii. În primul trimestru are loc o examinare pelviana prin care se estimează dimensiunea uterului. Una din cele mai simple și frecvente modalități constă în măsurarea înălțimii fundului uterin (vârful uterului până la osul pubian). După 20 săptămâni de sarcina, măsurarea în centimentri corespunde de obicei cu numărul de săptămâni de sarcina. Alte proceduri pentru diagnostic și evaluare: ultrasunete/ecografii (medicul compară măsurătorile cu graficele de creștere pentru a estima greutatea fătului; se poate determina și nivelul de lichid amniotic), ecografia Doppler (măsoară cantitatea și viteză fluxului sanguin prin cordonul ombilical și vasele de sânge din creierul copilului), verificări ale greutății (se verifică și înregistrează constant greutatea mamei), monitorizare fetală (mai mulți electrozi senzitivi sunt amplasați pe abdomen și se măsoară rată și tiparul ritmului cardiac ale bebelușului), amniocenteza (se extrage cu un ac lichid amniotic pentru testare-pot fi depistate infecții și anormalități cromozomiale).

Tratamentul restricției de creștere intrauterină

Gestionarea restricției de creștere intrauterină depinde de severitatea problemei și de cât de timpuriu este identificată. Monitorizarea îndeaproape a fătului, folosirea testelor de tip ecografic, Doppler și monitorizare fetală/profiluri biofizice pot ajută. De asemenea, se apelează uneori și la testări non-stres (auscultarea ritmului cardiac pe o perioada de 20-30 minute). Următoarele pot încetini sau minimiza efectele (deși nu vor inversă problema): îmbunătățirea nutriției mamei, odihnă la pat (ameliorează circulația sanguină către bebeluș), nașterea (se poate impune o naștere timpurie, indusă, chiar cezariană dacă vârstă gestațională depășește 34 săptămâni).

Poate restricția de creștere intrauterină să afecteze sănătatea copilului? 

Restricția de creștere intrauterină poate să afecteze sănătatea copilului întrucât fiind foarte mic, necesita îngirjire specială. Există posibilitatea ca un bebe mai mic decât vârsta gestațională să aibă nevoie să stea la terapie intensivă. De asemenea, fiind atât de firavi, bebelușii care au avut retricția de creștere intrauterină s-ar putea să prezinte și alte compicații. Citește aici mai multe despre restricția de creștere intrauterină și efectele pe care aceasta le poate avea pe termen lung.

Iată care sunt afecțiunile cu care se pot confrunta bebelușii:

 •     Aceștia pot manifesta problem de respirație sau de hrănire întrucât corpul nu este dezvoltat complet;
 •     Infecții pe care corpul bebelușilor nu le poate combate;
 •     Probleme de ordin neurologic;
 •     Temperatura corpului este mai greu de ținu sub control;

Un făt mai mic decât vărsta gestațională se poate confrunta cu aceste afecțiuni după naștere însă cea mai potrivită persoană care îți poate spune despre acestea este doctoral tău.

Mânuță de bebeluș

Complicații restricția de creștere intrauterină

Întârzierea în creștere și dezvoltare expune bebelușul la anumite probleme de sănătate pe durata sarcinii și a nașterii, dar și post partum, cum sunt: greutate mică la naștere, dificultate în gestionarea stresului unei nașteri vaginale (necesită de multe ori intervenție cezariană), nivele scăzute de oxigen, hipoglicemie, rezistență scăzută la infecție, scoruri Apgar mici, aspirație de meconiu, probleme în menținerea temperaturii corporale, număr anormal de ridicat de globule roșii. În cazurile cele mai grave, poate apărea nașterea unui copil mort, dar și probleme de creștere pe termen lung.

Prevenire restricția de creștere intrauterină

Deși restricția de creștere intrauterină poate apărea și la o mama sănătoasă, este important că o gravidă să: respecte programările prenatale, să fie conștientă de mișcările copilului, să verifice medicația (o medicație preexistentă poate conduce la probleme cu fătul), să mănânce sănătos, să se odihnească suficient (cel puțîn 8 ore pe noapte), să practice obiceiuri sănătoase (renunțat la alcool, fumat, droguri).

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie, reprezentant în România al Clinicii Genesis Atena (Grecia), membru al Societății Elene de Obstetrică și Ginecologie și al Federației de Medicină Fetală din Londra (Marea Britanie) www.vythoulkas.ro a avut amabilitatea de a ne răspunde la următoarele întrebări:

Ce afectiuni din partea mamei determină retardul de creștere intrauterină? Dar din partea copilului?

Insuficientă placentară, scăderea presiunii în arterele uterine acestea au legătură cu felul în care se hrănește bebelușul în timpul sarcinii. Sunt două dintre cauzele care pot provoca retard de creștere intrauterină.De asemenea, diabetul gestational sau hipertensiunea arterială pot să provoace retard de creștere intrauterină. O alimentație proastă și o greutate foarte mică a mamei în timpul sarcinii pot și ele să ducă la același diagnostic, la fel cum se întâmplă și în cazul abuzului de țigări sau alcool pe parcursul celor nouă luni.

Din punct de vedere făt, orice anomalie cromozomială a acestuia poate să ducă la retard de dezvoltare intrauterină.

Doi părinți care țin mâinile pe burta de gravidă

Ce pot face eu dacă bebelușul meu are restricție de creștere intrauterine?

Este imposibil să eviți o astfel de afecțiune, însă este foarte important să mergi la toate controalele și să respecți întâlnirile cu medicul tău. Acesta îți poate spune cum se dezvoltă cel mic, care este circumferința abdominală la făt sau ce responsabilități ai tu. Nu uita să ai grijă de tine în această perioadă pentru a putea duce o sarcină sănătoasă. Dacă ai o alimentație sănătoasă, te hidratezi, eviti alcoolul, tutunul sau alte substanțe nepotrivite pentru corpul tău și pentru bebeluș, vei fi mai aprope de o sarcină care se dezvoltă normal. De asemenea, în timpul sarcini dar și înainte de aceasta, doctoral tău îți va recomanda un pachet de analize care te pot ajuta să descoperi dacă ceva nu este în regulă.

Dacă te întrebi prin ce experințe au trecut alți părinți cu făt mai mic la ecograf, iată câteva mărturii despre restricție de creștere intrauterine forum:

 • „Mi s-a întâmplat la ambii copilași. Și nu 3, 4 zile, cu o săptămână sau două. Această vârstă gestațională se calculează la ecograf în funcție de mai mulți parametri, dar în primul rând după lungimea oaselor și greutatea bebelușului.
  99% dintre cauzi este vorba despre copilași care se nasc perfect sănătoși, la termen, dar cu o greutate mai mititică”, spune Sabina despre restricția de creștere intrauterină pe forum.desprecopii.com.
 • „Nadia a avut retard de creștere începând de la 20 de săptămâni, întâi a avut o săptămână, apoi a mai crescut până am ajuns cam la 3 săptămâni retard. La 37 de săptămâni vârsta după UM (și 34 reale) m-a operat fiindcă era clar că nu mai creștea și ca ceva era în neregulă acolo în burtică. Decizia a fost cea corectă, aveam o infecție + preruptura uterină. În fine, ca să te liniștesc, singura ei problemă a fost că a avut 2,500 gr. În rest perfect sănătoasă, nu a stat la incubator”, spune Naty pe forum.desprecopii.com
 • „Și eu am născut la 37 de săptămâni un bebe perfect sănătos, de 2800 gr. și 50 de cm(…) nu a stat o secundă la incubator sau în salonul de prematuri. Și el a avut retard de creștere o săptămână pentru că am descoperit că am trombofilie (am descoperit-o pentru că aveam lichid putin)”, spune Madalina despre restricția de creștere intrauterină pe forum.desprecopii.com.
 • „E posibil să nu fie nimic îngrijorător, deoarece fiecare organism diferă de la femeie la femeie. La ecografia de 5 luni îmi arăta că bebe era mai mic cu 1 săptămână ,doctorul nu s-a impacientat, a zis că e normal, că bebe e bine și să nu ne facem probleme, apoi mi-a recomandat să fac ecografie de abia la 7 luni. La 7 luni bebe era mai mic cu 1 lună, de atunci doctroul a început să se cam îngrijoreze, faza e că am și avut probleme mari cu tensiunea, aveam picioarele și mâinile umflate… Peste încă o lună la 36 de săptămâni bebe arăta la ecografie mai mic cu 1 lună jumatate, nu mai aveam lichid și peste câteva ore mi sa făcut cezariana de urgență. Mi l-au scos in comă de gradul II, doctorii i-au spus soțului meu ca acest copil nu va trăi. Dupa abia 8 ore copilul și-a revenit și a inceput să miște mânuțele câte puțin. Numai are rost să vă zic prin ce am trecut, eu aflând cum s-a născut de abia după o lună (am stat in maternitate 2 luni până a ajuns la 2 kg)”, spune mămica B. pe forum.desprecopii.com.

Toate aceste mărturii despre bebe mai mic decât vârsta gestațională pe forum.desprecopii.com îți pot atrage atenția asupra măsurilor pe care trebuie să le iei atunci când afli că ești însărcinată. Deși trebuie să ai grjă sporită dacă ai un făt mai mic decât vărsta gestațională, nu trebuie să consideri că este iremediabil. Mărturiile mămicilor din rândurile de mai sus pot fi de ajutor dacă simți că ești deznădăjnuită sau nu prmești niciun ajutor. Nu uita că cele mai bune sfaturi despre restricția de creștere intrauterină și nu numai o să le primești de la doctorul care îți urmărește sarcina. Este foarte important să ți cont de sfaturile acestuia dar și de semnele pe care le primești de la corpul tău.

Cum poate fi retardul diagnosticat? La ce vârstă gestațională?

Retardul de creștere intrauterină este observabil la ecografie. Există două tipuri de astfel de retard: cel simetric, repede observabil, pentru că fătul este subdimensionat cu toate organele, și cel asimetric, atunci când doar abdomenul este subdezvoltat, iar acest lucru se observă cel mai bine la ecografia morfofetala din trimestrul III.

La toate ecografiile din sarcina se fac biometrii și se urmărește că anumiți parametri să aibă valorile normale. Dacă bebelușul are o dezvoltare ecografică mai mică cu 7-14 zile decât vârstă gestațională, deja trebuie căutată cauza pentru care se întâmplă acest lucru.

Ce măsuri se impun pentru remedierea acestei probleme?

Acest aspect depinde care este cauza care determina retardul. Unele sunt tratabile, așa cum este hipertensiunea arterială care poate fi ținută sub control. De asemenea, dacă trombofilia este cea care provoacă scăderea presiunii în arterele intrauterine, din nou, este o patologie care poate fi remediate și bebelușul poate recupera. Există însă și cauze care nu pot fi rezolvate, cum sunt anomaliile cromozomiale. În aceste din urmă situațîi, sarcina este monitorizată atent și frecvent, pentru a interveni atunci când și dacă este cazul.

În multe dintre cazurile de retard de creștere intrauterină, există posibilitatea că fătului să îi fie mai bine în afară uterului, de aceea, după 34 de săptămâni, dacă se ajunge la această concluzie, se poate induce nașterea prematură. Cel mai important în sarcină este să ai grijă de tine și de corpul tău. Dacă tu ești sănătoasă și ai grijă de tine și copilul tău se va dezvolta normal și va prelua toate calitățile. Un stil de viață sănătos, o alimenație echilibrată și hidratarea suficientă vor fi un complex de aliați împotriva afecțiunilor nedorite menționate mai sus.

Ce sfaturi aveți pentru gravide în acest sens?

Controalele de rutină sunt o necesitate pe parcursul sarcinii. Toate cele trei ecografii morfofetale sunt importante și trebuie efectuate în săptămânile precizate de medicul curant. O alimentație corectă și echilibrată, un stil de viață sănătos pe parcursul sarcinii sunt sfaturile mele pentru femeile gravide. Nu trebuie să ignori analizele specifice sarcinii întrucât acestea sunt cele care îți pot spune totul despre restricția de creștere intrauterină. Nu trebuie să te temi de restricția de creștere fetală însă este indicat să ai grijă de tine și de corpul tău mai ales în perioada sarcinii. De asemenea, cele mai bune și corecte sfaturi o să le primești de la medicul care îți urmărește sarcina și care va observa orice schimbare neobișnuită.

Sursă fotografii: pixabay.com

Surse: www.webmd.com; https://en.wikipedia.org; www.nlm.nih.gov; www.babycenter.com; http://kidshealth.org; http://americanpregnancy.org

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close