Se poate face test de sarcină în timpul menstruației? Află răspunsul aici!

19 Mai 2021

de Bianca Petre

Fiecare femeie a auzit măcar o dată în viață că poți fi însărcinată chiar dacă ai menstruație. Acesta este un mit care a apărut în urma unor sângerări asemănătoare prezente uneori la începutul sarcinii sau pe parcursul acesteia. Un test de sarcină în timpul menstruației se poate face foarte ușor fără a schimba rezultatul acestuia, însă nu putem vorbi despre eliminarea unui ovul, ci despre o sângerare ce poate apărea din mai multe cauze. Oricare ar fi cauza sângerării, un medic specialist este cel care îți poate confirma dacă există sau nu o sarcină în corpul tău.

Poți face test de sarcină când ești la menstruație?

Este adevărat că poți face un test de sarcină în timpul menstruației. Menstruația nu modifică deloc rezultatul testului de sarcină întrucât cantitatea de hCG este neschimbată. Acest hormon  de natură glicoproteică ( hCG) este cunoscut drept hormonul sarcinii și este secretat atunci când în corpul tău încep schimbările specifice acesteia. Acest hormon poate fi detectat în corpul tău chiar și după  primele șase zile de la concepere fiind și principalul mijloc pe care se bazează testele de sarcină din comerț.

Deși în mod normal prezența menstruației indică lipsa unei sarcini, aceasta nu este o regulă care se aplică pentru toate femeile. Există posibilitatea ca o sângerarea asemănătoare menstruației să apară și pe perioada sarcinii fără a scoate în evidență această schimbare a corpului. Menstruația nu este posibilă în timpul sarcinii întrucât nu mai este eliminat ovulul de la nivelul ovarelor în această perioadă. Poate să apară în schimb o sângerare asemănătoare care este pusă pe seama mai multor cauze.

O astfel de sângerare poate fi cauzată de implantarea sarcinii care își face simțită prezența prin câteva picături de sânge în primele două săptămâni după concepere. De asemenea, alte tipuri de sângerări vaginale pot fi provocate de acte sexuale sau controale ginecologice întrucât colul uterin este mult mai vascularizat în această perioadă. Tot sub acceași formă apare și una dintre cele mai periculoase cauze, anume avortul. Acesta poate fi marcat de o sângerare abundentă și uneori dureroasă. În oricare dintre cazurile de mai sus, este important să cereți sfatul medicului specialist. Răspunsul la întrebarea „pot să fac test de sarcină în timpul menstruației?” este da, categoric.

O femeie care ține în mână un test de sarcină

Test de sarcină pozitiv în timpul menstruației

Dacă alegi să faci un test de sarcină în timpul menstruației acesta va ieși negativ întrucât nu este posibil ca un ovul să fie eliminat atunci când ești însărcinată. Există însă posibilitatea să fii însărcinată și să observi anumite sângerări asemănătoare menstruației. Acestea apar din diferite motive precum instalarea sarcinii, controale ginecologice, act sexual sau în cazuri mai grave, avort. Sângerările de acest fel nu au nicio legătură cu menstruația deși ar putea să fie confundate de către femei. De asemenea, dacă te gândești că rezultatul testului de sarcină este un fals pozitiv, trebuie să știi că acest lucru se întâmplă foarte rar. În acest caz ar trebui să repeți testul de sarcină ca să te asiguri că nu a fost o greșeală și nu uita că poți să faci test de sarcină în timpul menstruației aparente.

În cazul în care testul de sarcină este pozitiv și tu prezinți anumite sângerări asemănătoare menstruației, poți contacta un medic specialist pentru a verifica din ce cauză au apărut acestea. Sângerările din timpul sarcinii sunt adesea de culoare mai deschisă, cantitatea este mai mică și nu sunt însoțite de dureri abdominale, crampe, durerea sânilor sau alte simptome specifice menstruației. Acestea însă ar putea reprezenta și probleme mai grave precum avortul. Dacă ai observat sângerări în timpul sarcinii consultă cât mai repede un medic specialist pentru a-ți confirma că fătul este bine și se dezvoltă normal. De asemenea, dacă prezinți sângerări și testul de sarcină este pozitiv, un medic specialist îți va spune exact ce se întâmplă în corpul tău.

Două teste de sarcină, unul negativ și unul pozitiv
Cand testul de sarcina indica doua linii, inseamna ca esti insarcinata

Test de sarcină fals negativ peste menstruație: este posibil?

Testele de sarcină sunt sigure în proporție de 97%, dar este posibil ca rezultatul să fie fals negativ. Poți avea test de sarcină la ciclu negativ dacă ai făcut testul prea devreme, ai verificat prea devreme rezultatul sau urina a fost diluată.

Ține cont de faptul că șansele de a rămâne însărcinată există pe toată durata ciclului menstrual. Într-adevăr, în afara ovulației este mai greu să concepi, dar nu este imposibil. Conceperea unui bebeluș este influențată și de alți factori ce țin de vârstă, afecțiuni sau stil de viață. În același timp, trebuie să ți cont de faptul că ovulația nu poate fi determinată exact, în cazul femeilor cu un ciclu menstrual neregulat.

Test de sarcină în timpul menstruației forum

Testul de sarcină se poate realiza fără probleme și în timpul unei sângerări întrucât rezultatul acestuia nu se va schimba. Adesea, oamenii numesc această sângerare din timpul sarcinii „menstruație peste sarcină” și poate apărea chiar din prima lună de la concepere. Deși nu este menstruație, această sângerare poate fi ușor confundată.

  • „Eu am avut ciclu menstrual la termen si din cauza aceasta nici nu mi-am imaginat ca as putea fi insarcinata. Dar surpriza, dupa aproape 3 luni am facut un test mai mult din curiozitate. Iesea pozitiv.Dupa analizele de sange s-a ajuns la concluzia ca aveam sarcina de 10 saptamani. Apoi mi s-a explicat ca ceea ce consideram eu a fi ciclu menstrual era o scurgere nu tocmai normala de inceput al sarcinii”- spune o mamă pe forum.desprecopii.ro. Se poate face test de sarcină în timpul menstruației fără probleme pentru a evita astfel de situații.
  • Adevarata menstruatia peste sarecina este rara. In schimb, femeile sustin adesea ca ar fi avut asa ceva. Explicatia este aceea ca, de cele mai multe ori cand unei femei i se pare ca a avut menstruatie peste sarcina este vorba in realitate de semnul lui Hartmann. Acesta consta intr-o mica sangerare care apare in momentul cuibaririi embrionului in peretii uterului. Spre deosebire de o adevarata menstruatie, semnul lui Hartmann apare mai devreme cu cateva zile fata de o menstra normala si este mai redus cantitativ. Testul de sarcina arata existenta sarcinii, indiferent ca e vorba de o sarcina in uter sau in afara lui”, spune un medic specialist pe forumul romedic.ro
  • „Mie si la prima sarcina si la a doua mi-a venit menstruatia doua luni la rand. Abia in luna a treia de sarcina mi-am dat seama ca e “cu ochi”. Mi-am dat seama tarziu, de la durerile de sani si de la simtul olfactiv extrem de dezvoltat.” – forum.7p.ro
  • „.Menstruatia peste sarcina din cate stiu eu e o menstruatie falsa ,nu este deloc asemanatoare cu cea normala ci mult diferita .De exemplu la mine a fost o sangerare prin luna a 3-a de sarcina,sange curat, rosu ,nu semana deloc cu sange de menstruatie.” – forum.7p.ro
  • „Exista asa ceva dar se numeste hemoragie si in nici un caz menstruatie. Nu se compara cu menstruatia deoarece sangele este curat” spune o mămică pe forumul eva.ro
  • Eu am avut menstruatie peste sarcina. Nu mi-am dat seama ca ar fi vreo diferenta fapt pt.care habar n-am avut ca sunt insarcinata fiind convinsa ca nu sunt. Poate ca n-am avut asa mari dureri in schimb cam la fel.Era aceeasi culoare,aceeasi cantitate. Daca era menstruatie sau altceva nu stiu,cert este ca a fost si ma indus in eroare.” – eva.ro
  • „Du-te si vezi de la ce e sangerarea. Poate fi si menstruatie peste sarcina, poate fi si de la nidatie, dar poate fi si avort spontan. In principu, testele pot arata fals negativ, dar nu fals pozitiv, deci tot ce e posibil sa fie vorba de o sarcina.” – romedic.ro
  • „Daca ai doua liniute si chiar daca ti-a venit un pic rozalie sau chiar si un pic de sange este normal asa vine prima luna cand ramai insarcintä deci eu cred ca esti insarcinata atata timp cat ai avut doua liniute”, spune o doamnă pe forum.desprecopii.ro.
  • „Daca vrei sa ai incredere in rezultat, trebuie sa investesti intr-un test mai scump si sa citesti instructiunile de folosire cu mare atentie si daca zice ca in 5 minute ai rezultatul, sau poate 15 minute, atunci orice apare dupa acest timp nu inseamna sarcina. Am cazut si eu in capcana unui astfel de test, de aia m-a si interesat care e parerea celor care folosesc.” – forum.desprecopii.ro.

După cât timp se face testul de sarcină tpu

Multe femei nu știu când se face un test de sarcină la un ciclu neregulat, dar pentru a obține un rezultat corect trebuie să faci testul de sarcină între 7 – 10 zile după întârzierea menstruației. Dacă ciclul variază între 30 – 36 de zile, sarcina apare pe test începând cu ziua 37 sau mai târziu. Iată câteva răspunsuri despre când se face un test de sarcină la ciclu de pe tpu.

„Atunci când suspectezi o eventuală sarcină, se face 1 test de sarcină la 7 – 10 zile de la data la care trebuia să-ţi vină menstruația (dacă este regulat și la 15 – 20 zile dacă e neregulat) sau la cel puţin 3 săptămâni de la contactul sexual neprotejat. Dacă rezultatul este neconcludent, adică liniuţă/e incomplete, greu vizibile, atunci se repetă testul la 3 – 5 zile.”

„În general, testul de sarcină trebuie făcut dupa măcar 1 săptămână de la întârzierea menstruației sau după 3 săptămâni după un contact sexual neprotejat. Ambele condiţii trebuie îndeplinite (după caz).”

„Pentru a avea un rezultat cât mai sigur trebuie făcut testul de sarcină după 14 zile de la contactul sexual.”

Testul de sarcină: Cum și când se face

Iată tot ce trebuie să cunoști înainte de a face un test de sarcină:

  1. Cum se face un test de sarcină? Când te hotărăști să faci un test de sarcină este bine să mergi la farmacie pentru a cumpăra unul sau îl poți achiziționa de la orice supermarket din apropiere. În funcție de tipul acestuia sau de brand vei găsi în interior o listă de instrucțiuni exemplificate cu ajutorul pozelor pentru a fi la îndemnâna oricui. În principiu, orice test de sarcină are un capăt special care se bagă într-un recipient cu urină pentru câteva secunde. Pentru ca rezultatul să fie cât mai exact este recomandat ca testul să fie făcut dimineața, la primă urină după trezire și aceasta să fie colectată într-un recipient curat. În alte cazuri, testul de sarcină prezintă un orificiu unde se pun câteva picături de urină cu o pipetă care se află în pachet. După ce urina a ajuns pe testul de sarcină este momentul să aștepți câteva minute pentru a vedea rezultatul. Poți lăsa testul pe o suprafață curată timp de aproximativ 5 minute până când observi liniile clar. Dacă testul de sarcină este negativ se va vedea o singură linie roșie. În cazul în care ești însărcinată, pe test vor apărea două linii roșii. Cea de a doua va apărea după câteva minute de la scufundarea în urină. Există posibilitatea ca a doua linie să apară foarte puțin, să fie tăiată sau neclară ceea ce însemană că s-ar putea să existe o sarcină dar poți repeta testul pentru siguranță.  
  2. Când se face un test de sarcină? Cel mai bun moment pentru un test de sarcină este după 14 zile de la momentul conceperii. Dacă nu se cunoaște exact acest moment, testul de sarcină trebuie făcut după întârzierea menstruației. Poți aștepta chiar și șapte zile de la data programată a menstruației pentru a face testul. Cu cât testul este făcut mai târziu, cu atât rezultatul este mai concludent. Dacă acesta este făcut mai devreme de două săptămâni de la concepere, rezultatul s-ar putea să fie fals-negativ. Atunci când întârzierea menstruației este asociată și cu dureri abdominale, urinare frecventă, oboseală, crampe sau alte simptome asemănătoare poți face un test de sarcină pentru a vedea dacă este vorba despre o sarcină.
animatie cu jumatate de sistem reproducator feminin

Un test de sarcină în timpul menstruației se poate face fără a exista vreo problemă în ceea ce privește rezultatul. Menstruația sau sângerările asemănătoare nu vor schimba cu nimic rezultatul testului întrucât hormonul hCG va fi detectat de test în oricare dintre cazuri.

După cât timp se vede sarcina pe test?

Pentru a obține un rezultat corect trebuie să faci testul de sarcină în prima săptămână după întârzierea menstruației. Dacă testul este făcut prea devreme, este foarte posibil ca ovulul să nu fi fost implantat, iar placenta să nu fi avut timp să producă HCG.

La femeile cu un ciclu menstrual neregulat lucrurile sunt mai complicate. Dacă ciclul variază între 30 – 36 de zile, sarcina apare pe test începând cu ziua 37 sau mai târziu. În schimb, dacă nu poți aștepta până la trecerea perioadei de menstruație, poți face un test de sarcină la 14 zile după contactul sexual. În mod normal, ovulul este fecundat și implantat pe peretele uterului în 11 – 12 zile. Totuși, trebuie să iei în considerare și faptul că amenoreea (întârzierea menstruației) poate fi un efect al stresului cotidian, al alimentației nesănătoase și a viciilor, nu doar al sarcinii.

Adesea sângerările din timpul sarcinii sunt confundate cu menstruația însă acestea au cauze diferite. Oricare ar fi cauza sau tipul de sângerare, este important să ceri sfatul medicului specialist pentru a nu exista probleme mai grave. Uneori, sângerările ușoare pot sugera instalarea sarcinii în coprul tău. Aceste sângerări pot fi confundate cu menstrația însă culoarea, textura sau densitatea diferă.

Sursă foto: iStock.com

Surse: natracare.com, reginamaria.ro, forum.desprecopii.ro, remediumfarm.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close