Studiu: sucurile de dieta pot cauza nastere prematura

6 Aprilie 2015

de Irina Olteanu

Pare bizar, dar iata ca sucurile de dieta pot cauza nasterea prematura. Cum au ajuns cercetatorii la aceasta concluzie si ce presupune exact acest studiu veti afla in randurile urmatoare.

Sucurile de dieta si nasterea prematura

Cel mai cunoscut dintre studii este cel desfasurat in Copenhaga, Danemarca, publicat in numarul din septembrie 2010 al Revistei Americane de Nutritie Clinica, care a inclus aproape 60000 gravide (femeile au mentionat ce alimentatie au avut, inclusiv cate bauturi dulci pe zi au consumat la aproximativ 25 saptamani de sarcina) a descoperit ca acelea care au consumat bauturi indulcite artificial (carbonatate sau nu) au prezentat un risc mai mare de nastere prematura.  Retineti ca este vorba doar de sucul dietetic si nu de cel indulcit cu zahar. Se pare ca la o portie pe zi de bauturi indulcite, carbonatate, gravidele au prezentat cu 38% mai multe sanse sa nasca inainte de 37 saptamani de sarcina (decat cele care nu au baut deloc); in cazul consumului de patru portii pe zi, au avut cu 78% mai multe sanse de nastere prematura. Aceeasi asociere este valabila si pentru femeile cu greutate normala sau supraponderale; riscurile insa nu au fost calculate pe grupuri separate (exista oricum un risc prealabil de nastere prematura, in lipsa consumului de suc). Trebuie subliniat faptul ca in cadrul studiului un procent de 4,6% din participante au nascut prematur si o treime din acestea au avut parte de o nastere indusa medical (medicul a indus nasterea prematura pentru a proteja sanatatea bebelusului sau a mamei) si ca autorii studiului au luat in considerare factori cunoscuti a creste riscul de nastere prematura, cum sunt varsta materna avansata, istoricul de fumat si greutatea de dinainte de sarcina.

Legatura dintre sucurile de dieta si o nastere prematura

Medicul Shelly McGuire, purtator de cuvant pentru Societatea Americana de Nutritie, precum si medicul Thorhallur I. Halldorsson, cercetator si conducator al studiului a afirmat ca: desi sunt necesare cercetari suplimentare, este evident ca gravidele trebuie sa evite pe cat de mult pot bauturile indulcite artificial (nu sucul in sine este problema, ci indulcitorii, de multe ori este vorba de mai mult de unul). De fapt, concluzia studiului este aplicabila oricarei persoane care isi doreste o stare buna de sanatate (bauturile indulcite cu zahar/arficial pot cauza, printre altele, crestere in gruetate, hipertensiune). Rezultatele mentionate au subliniat in special nocivitatea indulcitorilor artificiali si nu a apei carbogazoase sau a altor ingrediente.  Medicul Thollur I. Halldorsson consimte asupra acestei concluzii, respectiv ca nu a fost observata vreo asociere a prematuritatii cu bauturile dulci, insa o alimentatie sanatoasa trebuie incurajata in aceasta perioada.

iStock_000009271184_MediumCauza exacta a cresterii riscului de nastere prematura nu este insa cunoscuta (studiul nu demonstreaza clar cauza si efectul), insa nasterea se pare ca a fost mai degraba indusa medical decat spontana, iar eliminarea datelor asociate gravidelor cu preeclampsie au avut de asemenea o influenta nesemnificativa asupra riscului mentionat. Se modifica in mod cert un aspect al sarcinii care de obicei nu este luat in considerare in urma consumului de indulcitori artificiali; pot fi incluse in acest sens productia de hormoni, functionarea musculara/ celulara sau alta interactiune chimica. Aspartmanul, de exemplu, se descompune in trei substante principale: acid aspartic, fenilalanina si metanol. Metanolul se oxideaza in formaldehida si apoi in acid formic, ambele toxice, se acumuleaza in corp si sunt corelate cu nastere prematura si complicatii ale travaliului in studiile animale. Acesulfam K este un alt compus noxiv prezent in aceste bauturi. Se pare  tipul si modul de combinare al indulcitorilor este diferit in acest caz in comparatie cu cel folosit in bauturile carbonatate, cel putin pe piata daneza. In plus, indulcitorii artificiali folositi in bauturile carbonatate sunt de 2-3 ori mai prezenti decat cei folositi in bauturi necarbonatate. De asemenea, hipertensiunea cauzata de bauturile dulci s-a demonstrat anterior a creste riscul de nastere prematura.

Una din companiile producatoare de alimente cu putine calorii au desemnat studiul drept neconcludent si l-au invinuit ca alarmeaza gratuit gravidele, sustinand ca de vina sunt mai degraba supraponderabilitatea si obezitatea pentru o evolutie negativa a sarcinii. Acestia sustin ca bauturile dietetice chiar le ajuta pe gravide sa se bucure de gustul dulce, fara un aport excesiv de calorii, pastrand astfel loc pentru alimente si bauturi nutritive care nu ingrasa.

Despre nasterea prematura

Nasterea prematura este asociata cu riscuri asupra sanatatii nou-nascutului cum sunt probleme respiratorii, probleme cu hranirea, vazul si auzul si, in cazuri extreme, paralizie cerebrala si deces.

Medicul Abdulla Al-Khan, sef al departamentului de medicina materna si fetala din cadrul Universitatii Hackensack din New Jersey sustine concluziile studiului. Deoarece cauza exacta a nasterii premature nu este pe deplin inteleasa, atat ereditatea, structura uterina, dezvoltarea fetala si infectiile putand juca un rol important, este dificil de preconizat in ce proportie contribuie bauturile dietetice. Din acest motiv, consumul acestora trebuie limitat cat de mult posibil, inlocuindu-le la nevoie cu produse din fructe si legume proaspete. Daca totusi se consuma suc dietetic, specialistul recomanda o cutie pe zi sau, de preferat, la trei zile.

Sfaturi

Desi nimic nu este mai bun decat apa, in termeni de bauturi sanatoase, iata cateva bauturi care constituie alegeri mai potrivite fata de sucurile dietetice sau alte sucuri indulcite:

– Ceaiul din frunze de capsuni. Aceasta planta va tonifica uterul si ajuta la relaxarea muschilor, ajutand procesul nasterii; are si proprietati antiinflamatorii. Adaugati 1/2 cana de frunze intr-un litru de apa fierbinte si apoi strecurati. Beti o cana pe zi in primul trimestru, doua in al doilea si trei in al treilea (sfatul medicului Julie McKee din Universitatea Texas). Poate fi chiar si servit rece, daca preferati.

– Ceai verde. Exista o controversa binecunoscuta cu privire la consumul de cafea in timpul sarcinii. Din acest motiv este mai bine sa cereti sfatul medicului inainte de a o consuma; daca aveti permisiunea si doriti o alternativa la aceasta, aveti la dispozitie ceaiul verde care dispune de cel mai redus nivel de cofeina dintre toate ceaiurile din plante. dar si acid folic, un nutriment esential pentru mame.

– Smoothies- sucurile dietetice nu dispun de valoare nutritionala si nu doriti acest lucru cat timp sunteti gravide. Un smoothie cu lapte, iaurt, fructe si chiar unt de arahide reprezinta o modalitate mult mai sanatoasa sa va satisfaceti pofta de dulce si in acelasi timp sa beneficiati de calciu, proteine, acid folic, vitamina C si carbohidrati (ofera energie)

In final, o precizare a Colegiului American de Obstetricieni si Ginecologi, femeile care folosesc in mod regulat indulcitorii artificiali zaharina, aspartam, sucraloza, acesulfam  K pot continua sa faca asta cu moderatie pe timpul sarcinii. De la pierderea functiei renale, la cancer, acesti indulcitori cu siguranta nu ofera niciun beneficiu. Femeile gravide ar trebui sa apeleze la sfatul medicului cu privire la orice problema de sanatate. Majoritatea specialistilor  incurajeaza insa alternative sanatoase si pline de nutrimente, cum sunt apa, laptele sau sucul proaspat stors din fructe/legume care constituie optiuni mult mai potrivite pentru hidratare in timpul sarcinii,

Surse:

www.webmd.com; www.parenting.com; www.naturalnews.com; www.reuters.com; www.rodalenews.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close