Tot ce trebuie să știi despre sarcina la 40 de ani

19 Mai 2021

de Bianca Petre

Sarcina la 40 de ani nu este imposibilă și se poate desfășura normal dacă ai în vedere toate demersurile pe care trebuie să le urmezi dar și riscurile. Totuși, nu trebuie să te temi de o sarcină la această vârstă și nu este prea târziu pentru a avea un copil perfect sănătos. Este recomandat să discuți cu medicul tău și să îți faci toate testele necesare pentru a te convinge că ai o sarcină sănătoasă.

Sarcina la 40 de ani

Sarcina la 40 de ani este un subiect tabu printre mămici și multe femei se tem de aceasta însă, după cum am spus deja, nu este imposibilă. Se poate să porți o sarcină sănătoasă și la această vârstă însă trebuie să iei în calcul riscurile care ar putea să apară. De obicei, la această vârstă femeile sunt mult mai atente cu starea lor de sănătate, au o alimentație corectă, au un program bine pus la punct și sunt stabile din punct de vedere financiar. Toate aceste aspecte pot conduce la o sarcină sănătoasă care se desfășoară normal.

Nu trebuie să uităm nici de căile moderne prin care o femeie poate avea o sarcină la o vârstă mai înaintată. Acestea ar putea fi tratamentele de fertilitate sau congelarea ovulelor. Sarcina poate fi dusă la termen cu ușurință dacă viitoarea mămică merge la medic periodic și face toate analizele necesare.

Femeie însărcinată stând în fața ferestrei

Riscuri pentru sarcina la 40 de ani

Să nu uităm totuși că la această vârstă intervin diferite riscuri dacă ai luat hotărârea de a aduce pe lume un copil. Acestea depind de la caz la caz, însă trebuie să fie luate în considerare de la bun început, tocmai din cauza factorilor naturali care apar după această vârstă. Riscurile în ceea ce privește mama sunt următoarele:

  • dezlipirea de placentă apare destul de frecvent în cazul femeilor cu o vârstă înaintată și este marcată prin scurgerea vaginală de sânge sau dureri.
  • avortul spontan care poate apărea încă din prima săptămână  de sarcină
  • mama este predispusă apariției diabetului gesțional care apare din cauza corpului acesteia care produce o cantitate inadecvată de insulină
  • schimbările emoționale apar în timpul oricărei sarcini însă la femeile peste 40 de ani acestea pot fi mai dese sau mai greu de gestionat

Riscuri pot exista și pentru bebelușul născut de o femeie cu vârstă trecută de 40 de ani:

  • nașterea prematură este un factor destul de comun printre femeile care nasc după vârsta de 40 de ani
  • greutate mult prea mică în momentul nașterii este legată atât de nașterea prematură cât și de defectele cromozomiale și poate pune viața bebelușului în pericol
  • riscul de defecte cromozomiale
  • sindromul Down

Există un risc mai crescut ca în sarcina la o vârstă de peste 40 de ani să apară sindromul Down. Șansele de a rămâne însărcinată la această vârstă scad considerabil din cauza numărului redus de ovule care rămân în corpul femeii. La 40 de ani o femeie mai are doar 3% din rezerva ovariană cu care s-a născut.

A doua sarcină la 40 de ani

Se spune că a doua sarcină este mereu mai ușoară decât prima întrucât corpul este deja obișnuit cu dezvoltarea fătului. De asemenea, sunt șanse mai mari să rămâi însărcinată mai repede a doua oară. Totuși, tot la a doua sarcină există însă riscul de a apărea complicații precum hemoragia postpartum sau placenta praevia. Vârsta înaintată în combinație cu caracteristicile unei a doua sarcini pot duce la complicații serioase.

Uneori, la a doua sarcină, mai ales la o vârstă înaintată este necesar să faci mai multe analize și teste. Unul dintre cele mai importante teste care se introduc în sarcina la 40 de ani este cel pentru depistarea sindromului Down. Există riscul ca la a doua sarcină timpul de recuperare postpartum să fie mai îndelungat și mai anevoios din cauza vârstei. De asemenea, kilogramele în plus sunt pierdute mai greu și este indicat să urmezi o alimentație sănătoasă și un program de exerciții fizice.

Femeie însărcinată în parc

Sarcina la 40 de ani forum

„Da, am avut pe la 38 de ani, medicii si unii ”prieteni” m-au sfatuit sa renunt – risc mare de trisomie, am refuzat amniocenteza desi testele genetice erau ingrijoratoare, pentru ca avortul nu era o optiune pentru mine si am nascut un superbebe la termen – cu peridurala nu cu cezariana – ce-a primit nota 10 la nastere. Pentru mine a fost mai dificil, am avut probleme cu tensiunea, retentie de lichide, m-am ingrasat cam mult, si mi-a trebuit mai mult de un an pentru a reveni la o greutate decenta (…) Si la mine a fost riscuri foarte mari, Rh negativ, tocmai ma despartisem de taica-sau, parintii si prietenii m-au sustinut moral, dar decizia a fost exclusiv a mea. Iar un avort poate avea consecinte psihice grave asupra ta ”, spune o mămică pe forumul garbo.ro.

„ Eu am ramas gravida prima data in viata la 39 de ani si jumatate… nu m-am asteptat, nu am planificat sunt divortata de 4 ani si nu am o relatie stabila, iar autorul spune ca nu e al lui…nici nu vrea sa mai ma vada de cand i-am spus. Nu ma dau banii afara din casa, parintii care doreau un nepotel acum 7-8 ani au zambit stramb.Eu sangerez si iau progesteron in doze mari, capsule si injectii, dorm non stop aproape iar cand ma trezesc imi pierd echilibrul si merg in zig-zag, sunt in 13 saptamani. Ma consult si echo numai la privat… teste peste teste”- garbo.ro

„Buna, am 40 ani, am o fetita de sapte luni. A fost totul bine. Am fost speriata la inceput,de ceea ce citisem despre sindromul down,si am facut amniocenteza. Apoi am realizat ca a fost o prostie, ca amniocentoza se recomanda la femei care au avut in familie pe cineva bolnav genetic, am realizat ca nu aveam motive sa ma tem. Puteam pierde si sarcina, dupa amniocentoza. Eu am nascut la opt luni pentru ca am ridicat o oala grea. Daca faci miscare, zilnic si daca nu te ingrasi prea mult nu vor fi probleme. Prietena mea a nascut la 37,si a avut probleme,pentru ca a avut femeie in casa, si nu a facut nimic, plus ca s-a ingrasat 20 kg gravida fiind, astea doua creeaza probleme la sarcina la orice varsta. miscare inseamna plimbari pe jos, putina treaba in casa, incet incet, si imediat ce ai obosit,odihna. am nascut mult mai usor,a doua nastere dureaza mai putin,corpul e pregatit.”- garbo.ro.

„Eu am 41 ani, si am nascut fata la 40. In afara de faptul ca aveam prea multe kg cand am ramas gravida si pe chestia asta am facut diabet de sarcina, in rest sarcina a fost bine, fata e bine…am nascut natural dar nu fiindca am dorit ci fiindca asa e aici”, scrie o mămică pentru parinti.com

„Ma simt in general bine, parca ceva mai multe stari de greata decat la prima sarcina.
Saptamana trecuta cand am fost la ecograf, medicul mi-a dat vesti bune, mi-a spus ca totul e normal, sper din toata inima sa fie bine si in continuare, da…intr-adevar, nu cred ca o sa fim o comunitate a gravidelor de peste 40 de ani prea mare (si..oarecum e normal )” – parinti.com

„Eu am nascut la 40, si comentarii nașpa n-am avut de nicaieri, chiar din contra. Seful meu a facut ochii mari, dar n-a indraznit sa zica nimic. Dimineata mi-era uneori mai greu, dar daca rontaiam un biscuit sarat inainte sa ma dau jos din pat imi treceau repede senzatiile de greata. Singura problema a fost copilul destul de mare pe care l-am dus foarte greu in ultimele saptamani, aveam senzatia ca o sa-l pierd pe drum, asa de tare ma apasa. Am nascut prin cezariana, pentru ca si prima sarcina a fost cezariana, si pentru ca asa am vrut. Doctorul a spus ca pentru a treia cezariana ar trebui sa astept un an… i-am spus ca ma opresc aici.”-parinti.com

Femeie petse 40 de ani care face exerciții

Analize în sarcină la 40 de ani

Atunci când te hotărăști să faci un copil trebuie să iei în considerare toate testele și analizele pe care trebuie să le faci pentru a avea o sarcină sănătoasă. Este normal să faci investigații pentru depistarea anumitor anomalii genetice și mai ales testul pentru depistarea sindromului Down. Acesta este recomandat atunci când vrei să ai un copil după vârsta de 40 de ani. Sunt recomandate în sarcină testul dublu și cel triplu care se vor efectua în primul trimestru de sarcină și respectiv al treilea. Acestea sunt concepute pentru a depista riscul de apariție a sindromului Down. Statistic, riscul ca acesta să apară este mai mare la femeile care au peste 40 de ani.

Este important ca la această vârstă să ai o alimentație sănătoasă, să faci mult sport și să ai un stil de viață activ pentru a-ți putea crește șansele de avea un bebeluș de nota 10. Analizele și controalele periodice îți pot ține sub control sarcina și te vor liniști în ceea ce privește dezvoltarea acesteia.

Cuplu de viitori părinți care fac primele analize

Sarcina gemelară la 40 de ani

Posibilitatea să ai gemeni după 40 de ani este mai mare întrucât datorită înaintări în vârstă se întâmplă ca un număr mai mare de ovule să fie eliminat. Acest proces este cauzat de schimbările hormonale pe care le au femeile cu trecerea anilor. Uneori, femeile cu vârstă înaintată recurg la fertilizarea în vitro pentru a avea un copil, ceea ce conduce la creșterea șanselor de a avea sarcină gemelară.

Sarcina gemelară este normală atunci când recurgi la metode moderne de concepere a sarcinii. Atunci când ai gemeni trebuie să acorzi mai multă atenție sarcinii și aceasta s-ar putea să presupună:

  • creșterea rapidă și mai mare în greutate
  • controale frecvente
  • alimentație specială și echilibrată

Sarcina la 40 de ani poate decurge în termeni normali dacă ai grijă de tine și ai un stil de viață sănătos. Nu te teme de aceasta și nu te lăsa influențată de părerile celor din jur în ceea ce privește corpul tău. Este important să ai un echilibru emoțional bine conturat pentru a avea o sarcină normală. Focusează-te pe tine și luptă pentru bebelușul tău.

Surse foto pixabay.com

Surse reginamaria.ro , healthline.com, donna-medicalcenter.ro, desprecopii.com, totuldespremame.ro, parinti.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close