Totul despre anestezia epidurala

29 Octombrie 2014

de admin

Anestezia epidurala este tot mai des folosita de medici si aleasa de gravide, atat in cazul nasterii naturale, cat si in cazul cezarienei. Exista insa o multime de informatii mai putin cunoscute legate de aceasta, precum modul in care se realizeaza, cand nu este indicata, ce complicatii poate presupune si multe altele pe care le puteti descoperi in randurile urmatoare.

Ce este anestezia epidurala?

Anestezia epidurala reprezinta anestezia regionala care blocheaza durerea intr-o regiune anume a corpului, scopul fiind mai degraba de a oferi analgezie sau ameliorarea durerii decat anestezia ce conduce la privarea completa de senzatii. Epidurala blocheaza impulsurile nervoase din segmentele inferioare ale maduvei spinarii, conducand la senzitivitate scazuta in jumatatea inferioara a corpului. Medicatia utilizata se incadreaza intr-o grupa de medicamente denumite anestezice locale, cum sunt bupivacaina, cloroprocaina sau lidocaina; acestea vin in combinatie cu fentanyl si sufentanil pentru a reduce doza necesara de anestezic local (se amelioreaza durerea cu efecte minime), dar si cu epinefrina, morfina sau clonidina pentru a prelungi efectul epiduralei sau a stabiliza tensiunea mamei.

Anestezia epidurala constituie cea mai populara metoda de ameliorare a durerii din timpul travaliului in nasterea naturala, fiind deseori solicitata chiar de gravide (mai mult de 50% din femeile care nasc in spitale o folosesc). Din acest motiv, pe masura ce va apropiati de termen, incercati sa aflati cat mai multe informatii legate de metodele de ameliorare a durerii pe care le aveti la dispozitie pentru a putea lua deciziile potrivite la momentul respectiv; intelegerea tipurilor disponibile, modul de administrare dar si riscurile va pot ajuta sa va decideti.
Unele femei decid sa opteze pentru o epidurala in timpul travaliului si al nasterii, iar alteori medicul v-o poate recomanda, insa decizia finala tot voua va apartine. Poate fi recomandata in cazul unui travaliu dureros, complicat sau prelungit, in cazul nasterii de gemeni/tripleti, in cazul unei nasteri cezariene (daca epidurala a fost introdusa in timpul travaliului), in cazul unei nasteri asistate (se utilizeaza forceps sau vacuum pentru a extrage copilul).

Dr. Irina Saulea, medic la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Cuza Voda”: “Analgezia epidurala este o metoda de suprimare a durerii intr-o anumita regiune a corpului, asigurand blocarea doar a transmisiei informatiilor senzitive (pacienta nu mai simte durerea,dar se poate misca fara probleme din pat pastrandu-si controlul motor).”

Dr. Maier Maria, Medic Primar Anestezie si Terapie Intensiva, Maternitatea MedLife Eva Brasov: „Anestezia epidurala sau peridurala este o tehnica de analgezie utilizata la nastere sau dupa operatia cezariana. Este folosita la toate mamele care vor un travaliu diferit de cel al mamelor noastre care au avut dureri la nastere fara a avea posibilitatea vreunei modalitati de ameliorare a durerii.
Consta in punctionarea spatiului peridural la nivelul coloanei vertebrale lombare si montarea unui cateter pe care se injecteaza substante anestezice sau combinatii de substante, in diferite concentratii, cu administrare continua sau in bolusuri, in functie de momentul travaliului si cu colaborarea anestezist –ginecolog-pacienta.”

Mod de administrare si efecte

Lichide intravenoase incep sa fie administrate inainte de a incepe faza activa a travaliului si inainte de procedura de amplasare a epiduralei (de multe ori sunt administrate preventiv pentru a combate riscul de scadere a tensiunii). Este posibil sa primiti 1-2 litri de lichide, dar si analgezice intravenos in decursul travaliului si al nasterii. Un anestezist (specialist in administrarea anesteziei) de obicei va fi cel care va realiza procedura de administrare. Vi se va cere sa va arcuiti spatele si sa ramaneti nemiscate (de obicei stand in fund aplecat in fata sau pe o parte cu genunchii stransi la piept) in timp ce stati intinse pe partea stanga a corpului sau in picioare (pentru a preveni problemele de tip complicatii si a-i spori eficacitatea – se deschid mai bine spatiile intervertebrale unde se afla nervii care transmit senzatii in tot corpul).
Cu o solutie antiseptica vi se va curata zona mijlocului (lombara) pentru a minimiza riscul de infectie, iar o zona mica va primi o injectie cu un anestezic local pentru a o amorti (se blocheaza senzatiile de durere, miscare, atingere si temperatura). Apoi, un mic tub sau cateter este directionat prin mijlocul acului in spatiul epidural; acul este indepartat cu grija lasand cateterul (se lipeste cu un plasture pentru a preveni dezlipirea) pentru a oferi medicatie fie prin injectii periodice, fie prin infuzie continua (la interval de 1-2 ore sau cu ajutorul unei pompe). In cazul interventiilor cezarine, cateterul este mentinut si dupa nastere pentru a administra medicatie postoperatorie. Initial se introduce o doza mica pentru a verifica daca functioneaza corect. In timpul introducerii epiduralei, puteti experimenta o senzatie scurta de intepatura si un usor disconfort; daca simtiti ceva similar unui soc electric, spuneti anestezistului deoarece este posibil ca acul sa apese pe baza unui nerv.
La scurt timp dupa veti incepe sa simtiti o senzatie de caldura, amorteala in zona inferioara a spatelui si a picioarelor (pot parea grele si va este mai greu sa mergeti). Dureaza aproximativ 20-30 minute pentru un efect deplin, insa nervii de la nivelul uterului vor resimti efectul sau dupa cateva minute. Nervii din vezica urinara vor fi si ei afectati de anestezic, prin urmare se poate sa nu realizati cand se va umple si veti avea nevoie sa urinati des (poate fi introdus un tub de plastic/cateter si extrasa urina); senzatia de urinare revine la normal dupa ce dispar efectele anesteziei. Retineti ca veti fi monitorizate si voi si bebelusii atat pe perioada procedurii cat si ulterior pentru a preveni eventualele complicatii si ca anestezia este administrata numai in perioada activa a travaliului (exceptand situatia in care dilatatia este prea mare).

Dr. Irina Saulea, medic la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Cuza Voda”: “Medicamentele utilizate sunt din clasa anestezicelor locale: bupivacaina, cloroprocaina sau lidocaina. Se pot folosi si in combinatii cu opioide (fentanyl) ca sa scada doza necesara de anestezic si sa ii prelungeasca efectul.
Tehnica administrarii analgeziei epidurale este usoara pentru un medic cu experienta, daca pacienta colaboreaza in aproximativ 5 minute are instalat cateterul pentru analgezie. Gravida va trebui sa stea fie pe lateral, fie la marginea patului in sezut cu spatele la medic, adoptand o pozitie ghemuita, etalandu-si cat mai bine coloana vertebrala. Medicul va palpa procesele vertebrale si va introduce mai intai un ac subtire prin care va administra un anestezic local: xilina. Este nevoie de anestezie locala pentru ca in pasul urmator se va introduce un ac mai lung si de grosime mai mare (acul Tuohy) care va ajunge pana in spatiul epidural. Tot prin acest ac se va insera un fir metalic ce constituie cateterul. Dupa ce cateterul este introdus in spatiul epidural, acul se scoate iar restul de cateter ce se afla la exteriorul corpului va fi fixat bine la piele. La capatul extern al cateterului se va fixa un dispozitiv prin care se poate administra in continuare anestezic la nevoie.
Gravida va trebui sa stea 15 minute pe spate bine intinsa (nu pe laterala) ca sa se distribuie uniform anestezicul. Durerea va scadea progresiv pana cand nu va mai fi perceputa, dupa acest timp gravida putand sa se plimbe prin camera. Cateterul va fi scos dupa nastere tot de catre medicul anestezist.”

Dr. Cristina Badea, medic primar anestezie terapie intensiva, Competenta hemodializa si hemodiafiltrare, Competenta anestezie loco-regionala, Competenta ultrasonografie generala nivel I + II Spitalul Wellborn: “Analgezia peridurala se realizeaza prin montarea unui cateter peridural (un fir de plastic de diametru foarte mic) in spatiul epidural lombar. Pentru aceasta gravida va fi asezata in pozitia “ghemuit” in decubit lateral stang sau in sezut (functie de preferinta medicului anestezist), aproape de marginea patului pentru a destinde cat mai mult spatiile vertebrale dintre vertebrele lombare. Se va dezinfecta intai spatele cu o solutie antiseptica, se vor palpa spatiile vertebrale lombare pentru a identifica spatiul cel mai adecvat pentru introducerea cateterului; apoi se va face un buton de anestezie locala la piele cu un ac foarte subtire, folosind xilina 1%,in spatiul vertebral ales. Astfel, zona respectiva va amorti usor, dupa care se va patrunde cu un ac de diametru mai gros pana in spatiul epidural, gravida nesimtind astfel durere la locul punctiei ci doar o senzatie de presiune locala. Prin acest ultim ac se va introduce cateterul epidural, se va scoate acul si se va fixa la piele cateterul. Pe capatul terminal al cateterului se va administra anestezicul local in combinatie cu opioidul. In urmatoarele 10-20 minute pacienta va trebui sa ramana intinsa pe spate, cu picioarele in extensie pentru a permite anestezicului sa se disperseze in mod uniform si astfel gravida sa beneficieze de o analgezie buna. Dupa aceste 15-20 minute gravida va resimti in picioare si in fese o senzatie de caldura, furnicaturi ale membrelor inferioare si totodata o senzatie de picioare usor mai “grele”. Intensitatea contractiilor uterine va fi net diminuata, ajutand la relaxarea gravidei.”

Tipuri de anestezie epidurala in nasterea naturala

Sunt in prezent folosite 2 tipuri de anestezie; spitalele si anestezistii vor administra dozaje si combinatii diferite de medicatie, de aceea este important sa va interesati in prealabil in acest sens, mai ales ca in multe spitale se solicita achizitionarea in prealabil a unui anumit kit.

  • Tipul normal – dupa ce cateterul este pozitionat, o combinatie de narcotic si anestezic este administrat; un narcotic cum sunt fentanyl sau morfina este folosit pentru a inlocui unele din dozele mari de anestezic din cele mentionate anterior, reducand astfel unele efecte adverse.
  • Tipul combinat spinal – epidural – o doza initiala de narcotic, anestezic sau o combinatie a lor este injectata sub membrana externa ce acopera maduva spinarii si inspre spatiul epidural (zona intratecala). Anestezistul va trage acul inapoi in spatial epidural, directionand un cateter prin ac, extragand apoi acul si lasand cateterul la loc; se confera astfel mai multa libertate de miscare (puteti merge, dar nu este indicat intotdeauna). Puteti solicita oricand o epidurala daca injectia intratecala este inadecvata; acesta va conduce la reducerea reactiilor, a echilibrului si a puterii musculare, conferind ameliorarea durerii pentru 4-8 ore, insa nu veti resimti aceeasi senzatie de amorteala sau picioare grele ca in cazul primeia si veti simti contractile si nevoia de a impinge in ultimele stadii ale travaliuli.

In ambele cazuri insa, retineti ca eficacitatea depinde in mare masura de abilitatea specialistului care o administreaza si ca gradul de amortire depinde de tipul de medicamente utilizat, dar si de doza (dupa ce dispare efectul sau, zona respectiva isi va redobandi senzitivitatea). Unele femei afirma ca medicamentul are efect mai mult pe o jumatate din corp. De asemenea, Asociatia Anestezistilor Obstetricieni estimeaza ca 1 din 8 femei va necesita metode aditionale pentru ameliorarea durerii in timpul travaliului pe langa epidurala. Exista si situatii in care nu are succes: cand este dificil de identificat spatiul epidural, cand anestezicul local nu se raspandeste egal in spatiul epidural, cand cateterul cade; poate fi repetata procedura. Diferenta fata de anestezia spinala este ca medicamentul este injectat printr-un ac mult mai mic, direct in lichidul cerebro-spinal din jurul maduvei.
Dr. Cristina Badea explica: “Analgezia peridurala folosita in timpul nasterii naturale are ca scop cuparea durerii in zona inferioara a corpului gravidei prin injectarea unei anumite cantitati de anestezic local in zona externa din jurul canalului vertebral, numita spatiu epidural.

Substantele injectate epidural blocheaza impulsurile nervoase provenite din segmentul inferior al coloanei vertebrale, ameliorand durerea resimtita de femeie in timpul travaliului. Aceste substante folosite in analgezia peridurala sunt anestezice locale (ropivacaina-cea mai folosita, bupivacaina etc.) in concentatii adecvate. La aceste anestezice locale se poate adauga o substanta opioida (de regula fentanylul sau sufentanylul) in scopul reducerii dozei de anestezic local si pentru a prelungi efectul analgeziei peridurale. Bineinteles, trebuie facuta o titrare foarte atenta a dozei de opioid folosit deoarece acesta traverseaza placenta si se transmite in circulatia fatului-in doze mari sau inadecvate putand duce la deprimarea respiratorie a fatului si somnolenta acestuia.”

Beneficii si dezavantaje/riscuri

O anestezie epidurala va permite sa va odihniti daca travaliul este prelungit (ajuta la gestionarea epuizarii, irascibilitatii ; va puteti odihni, relaxa si concentra); prin reducerea disconfortului nasterii, aceasta va fi resimtita in mod mai pozitiv; in mod normal, va permite sa ramaneti vigilente si active din punct de vedere al participarii la nastere (spre deosebire de anestezia generala care va ameteste si va face greata); daca nasteti prin cezariana, va va permite sa ramaneti treze fara a resimti durere; medicul/asistenta va putea controla efectele prin ajustarea dozei; efectele sunt locale si nu generale; doar o mica cantitate din medicamente ajunge la bebelus.

Dr. Maier Maria completeaza: „Gravida cu anestezie peridurala este mai linistita datorita absentei durerii, iar copilul care se naste este echilibrat, toate discutiile pro si contra se pot face numai in conditiile unei bune cunoasteri a studiilor asupra gradului de satisfactie al mamelor.
Analgezia peridurala cu ameliorarea durerii la nastere este in zilele noastre o metoda sigura, cu un mare grad de confort, si fara efecte adverse pentru mamele care aleg sa nasca elegant si nu influenteaza in niciun fel actul nasterii, nasterea cu sau fara analgezie peridurale neavand nicio amprenta negativa asupra cresterii, dezvoltarii si comportamentului ulterior al copilului.”

epidural nerve block

Avantaje ale analgeziei peridurale in nasterea naturala:

Dr. Irina Saulea

•- diminuarea durerii cu posibilitatea de odihna a pacientei
• -amintire mai putin traumatizante ale nasterii
•- in cazul unei necesitati de efectuare a unei sectiuni cezariene se poate realiza anestezia administrandu-se mai mult medicament, permitandu-i astfel mamei sa fie treaza pe parcursul operatiei.”

Dr. Cristina Badea: “Statisticile arata ca majoritatea femeilor aflate la prima nastere aleg analgezia peridurala la nasterea naturala pentru ca aceasta va permite odihna in cazul unui travaliu prelungit, experienta nasterii devenind pozitiva prin scaderea disconfortului provocat de durere. Epidurala este indicata si in caz de epuizare, oboseala iritabilitate a viitoarei mamici, conferindu-i acesteia o stare de relaxare, concentrare pentru a putea participa activ la nastere.”

Epidurala poate cauza uneori:

  • o scadere rapida a tensiunii/hipotensiune (de aceea se impune o monitorizare constanta a acesteia pana la nastere- se asigura un flux sanguin adecvat la copil;
  • cel mai des efect advers din cauza ca anestezicul afecteaza nervii ce duc la vasele de sange; poate aparea ameteala sau greata) ce poate necesita fluide intravenos, medicamente si terapie cu oxigen;
  • puteti experimenta durere de cap severa din cauza scurgerii lichidului spinal (mai putin de 1% din femei) ce poate impune injectarea de sange in spatiul epidural; trebuie sa schimbati pozitiile (care pot fi incomode) in timp ce stati in pat si sa fie continuu monitorizat ritmul cardiac al fatului (poate fi incetinit/oprit travaliul);
  • pot aparea frisoane, tiuituri in urechi, durere de spate (mai ales daca stati in aceeasi pozitie timp indelungat) sau usturime la locul injectiei (nu trebuie sa simtiti durere cand medicamentele sunt injectate in spatiul epidural), greata sau dificultate la urinare; se poate ca impingerea sa fie mai dificila (deoarece nu veti mai putea impinge la fel de bine) si sa fie necesare interventii suplimentare (forceps, vacuum sau cezariana);
  • pierderea controlului vezicii urinare mentionata mai sus; eczema pe piele (mai ales la nivelul fetei); se poate sa simtiti amortita jumatatea inferioara a corpului timp de cateva ore dupa nastere (trebuie sa mergeti cu insotitor);
  • in cazuri rare, apar leziuni nervoase permanente in zona de insertie a cateterului; desi nu exista dovezi certe, se pare ca pot aparea probleme cu alaptarea copilului sau ca acesta poate experimenta detresa respiratorie, malpozitie fetala, travaliu prelungit si tahicardie (creste necesitatea de forceps, vacuum, cezariene si epiziotomii). Retineti ca din cauza anesteziei, nu veti putea simti la fel de bine contractiile, prin urmare impinsul va fi dificil de controlat; deseori participa o moasa/asistenta care aplica presiune pe abdomen in partea superioara a uterului pentru a va ajuta.

Riscurile/dezavantajele analgeziei epidurale in nasterea naturala:

Dr. Irina Saulea
– hipotensiunea se poate corecta cu administrare de fluide intravenoase; de obicei inaintea epiduralei se instituie preventiv o branula si se poate incepe deja administrarea a pana la 2 litri de lichide;
– cefalee severa <1% din paciente
-glob vezical sau dificultate la urinare
– risc ridicat ca medicul sa foloseasca intrumente ca forceps, vacuum extractor
– suferinta fetala acuta (pentru care se indica sectiune cezariana)
•- amortirea jumatatii inferioare a corpului, necesitand ajutor la mobilizare
-frisoane, dureri de spate, greata, febra”

Dr. Cristina Badea

“Odata cu injectarea epidurala poate aparea hipotensiunea arteriala pasagera – care poate fi redresata rapid prin perfuzarea gravidei cu ser fiziologic/glucoza, administrare de oxigen si monitorizarea atenta a statusului hemodinamic al acesteia, prurit, frison.
In cazul in care este punctionata una din foitele exterioare ce inveleste maduva, gravida poate prezenta cefalee. In cazul in care injectarea se face intraarterial, pot aparea soc, convulsii, stop cardiorespirator; aceasta situatie este foarte rar intalnita, ea putand fi evitata prin aspirarea pe cateter inaintea introducerii substantelor de catre anestezist.
Alte reactii adverse care pot aparea in urma montarii cateterului epidural sunt dureri usoare de spate, greata, dificultati la urinare in urmatoarele ore post-partum, parestezii ale membrelor inferioare (ce se remit in urmatoarele zile-saptamani). Daca doza de anestezic local folosita este in concentratie prea mare, analgezia peridurala se transforma in anestezie peridurala, pacienta avand bloc motor (=nu mai poate misca si simti temporar picioarele) si nemaiputand participa activ la nastere. In aceasta situatie,se va recurge la scoaterea fatului prin operatie cezariana.
Unele studii afirma ca nou-nascutul poate fi deprimat respirator si cardiac de administrarea peridurala. Afectarea nou-nascutului este dificil de estimat pentru ca ea depinde foarte mult de doza folosita, de durata travaliului si de caracteristicile fiecarui nou nascut.”

Desi apar destul de rar, iata care sunt riscurile associate acestei proceduri: punctia durei (stratul exterior, cel mai gros care inconjoara maduva spinarii si creierul este strapuns in timpul insertiei, conducand la scurgerea lichidului si o scadere a presiunii din crerier si din maduva spinarii; riscul este de 1 la 100-1 la 500) caracterizata de dureri grave de cap, afectarea nervilor (foarte rar), infectie (la locul injectiei in saptamanile urmatoare) ce pot conduce la formarea de abces, hematom epidural (colectarea de sange intr-un organ, tesut sau spatiu ca urmare a spargerii unui perete sanguin) ce poate conduce chiar la paraplegie (pierderea completa a controlului motor in jumatatea inferioara a copului). Alte complicatii: convulsii, dificultati in respiratie, meningita (daca sunt utilizate intrumente sterile nu apare), deces. Un aspect neobisnuit este faptul ca epidurala creste riscul de febra in travaliu; se pare ca din cauza ca transpirati mai putin si corpului ii este mai dificil sa elibereze caldura generate de travaliu.

Efecte asupra fatului ale anesteziei epidurale

Dr. Irina Saulea
Desi rar intalnite, urmatoarele efecte pot aparea:

  • -modificarea ritmului cordului fetal normal, cand se indica administrarea de oxigen mamei si posibil sectiunea cezariana;
  • – in cazul aparitiei suferintei fetale acute, pot aparea simptome neurologice pana la 6 saptamani; studiile au aratat ca nu exista efecte secundare pe termen lung;
  • – reflex de supt mai scazut al nou-nascutului ce face alaptarea dificila;
  • – copilul va raspunde mai greu la stimuli si poate fi afectata legatura mama-copil pe termen mediu si lung; in acest caz parintii pot necesita consiliere psihologica in vederea acordarii timpului necesar bebelusului sa se refaca.”

Dr. Maier Maria:

„Complicatiile apar extrem de rar si depind in mare parte de experienta medicului anestezist, de conformatia coloanei pacientei, cea mai intalnita fiind cefaleea post punctie durala accidentala (adica durerea de cap pentru care exista manevra de corectare).
Pacienta si fatul sunt monitorizati pe tot timpul travaliului iar efectele secundare (scaderea tensiunii arteriale, pruritul, greata, ameteala) sint combatute cu substante care nu au efecte negative nici la mama, nici la fat. Prelungirea perioadei a doua a travaliului si asa zisa lipsa de participare a mamei la nastere sunt in functie de pregatirea psihologica a mamei, si nu influenteaza nasterea si scorul APGAR al copilului.”

Cand nu se recomanda
In cazuri rare, epidurala nu este indicata, de exemplu daca: sunteti alergice la anestezic, urmati o medicatie pentru subtierea sangeluui (cum este warfarina), suferiti de o anormalitate a coagularii sangelui care sporeste riscul de sangerare, ati suferit in trecut o operatie la spate (sau alte probleme), aveti o diformitate spinala sau artrita grava la coloana, suferiti de o afectiune neurologica a sistemului nervos (spina bifida), suferiti de o infectie (la spate/a sangelui), aveti un numar redus de trombocite, suferiti de hemoragie sau sunteti in soc, nu aveti dilatatie de cel putin 4 cm, spatiul epidural nu poate fi localizat, travaliul decurge prea rapid si nu este timp sufficient pentru administrare.

Dr. Irina Saulea – “Pentru a beneficia de efectul analgeziei peridurale,trebuie sa aveti o discutie cu medicul care va monitorizeaza sarcina deoarece exista contraindicatii absolute si relative ale metodei:

  • -anomalii anatomice (scolioza)
  • -operatii in zona unde trebuie efectuata punctia sau infectii locale
  • -boli ale sistemului nervos (scleroza multipla)
  • -boli cardiovasculare
  • -tulburari de coagulare a sangelui, infectii ale sangelui
  • -hipovolemie ce nu poate fi usor controlata”

Dr. Cristina Badea

“Cand nu se poate monta un cateter peridural? Cand exista un consum recent de anticoagulante cu modificarea timpilor de coagulare, cand mamica prezinta o infectie locala a spatelui, la o dilatatie a colului mai mica de 4 cm, cand exista deformari ale coloanei, in unel boli de colagen, afectiuni neuromusculare, daca sunteti alergica la anestezice locale sau daca travaliul avanseaza prea repede.
Injectarea substantelor anestezice pe cateterul peridural se face repetat, pe toata durata travaliului, in concentratiile apreciate de anestezist si la intervalul stabilit de acesta, avand grija ca in momentul expulziei mamica sa poata participa activ la nastere. Analgezia peridurala este in fond un act regizat de anestezist in colaborare stransa cu medicul ginecolog. Va invitam sa-l cunoasteti!”

Dr. Maier Maria: „Nu se efectueaza la pacientele care au operatii pe coloana vertebrala lombara cu tije metalice, cu infectii la locul punctiei si in cazul tulburarilor de coagulare, cazurile fiind rare deoarece gravida este de obicei sanatoasa.”

Ce se intampla dupa ce ai nascut natural cu epidurala

In general vi se recomanda sa va odihniti intr-o pozitie intinsa sau sezanda pana cand sensibilitatea din picioare revine la normal; poate dura cateva ore si veti simti o senzatie de furnicaturi pe piele odata cu disparitia efecului. Unele femei au raportat o senzatie de arsura in zona canalului vaginal odata cu disparitia efectului analgezicului. Veti avea nevoie de ajutor pentru a va da jos din pat. In cazul in care resimtiti durerre, vi se poate administra un analgezic. Puteti ramane cu o echimoza la locul anesteziei care va disparea in decurs de 1-2 zile.Desi opiniile sunt controversate, majoritatea specialistilor considera ca veti putea sa alaptati dupa anestezie epidurala. Nu se cunosc cu certitudine efectele asupra unui nou-nascut, insa sunt mult mai reduse decat ale narcoticelor sistemice.

Multumim doamnelor doctor Irina Saulea, Maria Maier si Cristina Badea pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Alte surse:
http://www.nhs.uk/
http://americanpregnancy.org/
http://www.netdoctor.co.uk
http://www.webmd.com/
http://www.babycenter.com/
Autor: Irina Olteanu

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close