Sarcina: ce simti cand copilul se intoarce cu capul in jos

10 August 2017

de Irina Olteanu

Pentru multe viitoare mame este dificil sa recunoasca momentul exact cand copilul se intoarce cu capul in jos in sarcina. Din acest motiv iti venim in ajutor cu o serie de informatii de ajutor si recomandari de care este bine sa tii cont pentru a nu fi luata pe nepregatite.

Informatii utile despre sarcina

Nu exista doua sarcini identice, prin urmare ceea ce simti cu un copil se poate sa nu se repete si cu cel de-al doilea. Nu exista nici reguli si nici standarde de masura. Singura modalitate precisa pentru a determina modul in care sta bebelusul este o ecografie.

Perceperea momentului in care copilul se intoarce cu capul in jos se poate dovedi de mare importanta deoarece inseamna ca acesta este pregatit sa vina pe lume (odata aflat in aceasta pozitie, sunt sanse ca travaliul sa fie mai usor si posibil mai rapid deoarece copilul se va potrivi perfect in curbura pelvisului). Iata si motivele pentru care este bine sa stii cand are loc rasucirea copilului:
– Exista mai multa presiune aplicata in punctul cel mai ingust al cervixului, ceea ce il va mari si va produce hormonii necesari in travaliu
– Cand bebelusul se misca prin pelvis la un anumit unghi si cu capul in jos este mai usor sa fie expulzat
– Cand bebelusul ajunge la fundul pelvisului isi va roti in mod natural putin capul, ceea ce inseamna ca aceasta portiune se afla in cea mai larga parte din pelvisul tau. In aceasta pozitie capul sau se va strecura sub osul tau pubian.

Exista in acest sens cateva semne care te pot ajuta sa localizezi unde se afla capul copilului. Dar de obicei, evident in functie de corpul tau si de copil, aceste lucru se intampla in intervalul cuprins intre 28 si 32 saptamani de sarcina, dar se poate sa survina si la 36 saptamani sau chiar la cateva minute apropiere de debutul travaliului. Nu trebuie sa uitam de faptul ca exista si situatii in care bebelusii nu se intorc deloc cu capul in jos.

In ceea ce priveste modul in care simt mamicile momentul in care bebelusul se intoarce, multe femei o aseamana cu o senzatie de saritura, insotita de durere; majoritatea au putut deosebi insa rasucirea copilului de miscarile sale obisnuite.

capul

Cum iti dai seama ca bebelusul s-a intors cu capul in jos

Este important sa retii faptul ca bebelusul este extrem de activ in uter si ca pozitia sa se poate modifica de mai multe ori, chiar si pe durata travaliului. Desi o ecografie iti poate spune unde se afla localizat copilul, te poti ajuta de propriile simturi pentru a identifica partile sale corporale. Astfel, daca simti o umflatura aproape de varful buricului apasa usor pe ea. Semele care indica faptul ca bebelusul este cu capul in jos includ:
– Daca apesti usor aproape de osul pubian si simti ceva rotund si tare, acela este capul bebelusului. De asemenea, incearca sa il manevrezi iar daca apar doar cateva miscari in uter copilul se afla cu capul in jos. Insa daca simti ceva rotund si moale este vorba de obicei de posteriorul bebelusului.
– Daca simti sughiturile bebelusului in portiunea inferioara a abdomenului, inseamna ca al sau cap este pozitionat in jos
– Atunci cand resimti o fluturare in portiunea inferioara a abdomenului si lovituri ale bebelusului in portiunea superioara sunt sanse mari ca bebelusul sa se fi intors cu capul in jos. Acea senzatie de fluturare este creata de degetele si mainile sale in timp ce loviturile sunt picioarele si genunchii copilului.
– Daca nu simti o durere abdominala puternica aproape de coaste sau sub ele, inseamna ca bebelusul este intors cu capul in jos
– O ultima varianta de a verifica cum se afla pozitionat copilul in uter este ca partenerul sa ii asculte bataile inimii.

Ce poti face ca sa iti ajuti bebelusul sa se intoarca cu capul in jos

Daca realizezi ca bebelusul nu este pozitionat cu capul in jos nu trebuie sa te panichezi. Uneori stresul si tensiunea pot mentine bebelusul in pozitii care nu sunt ideale. De asemenea, nu vrei sa stresezi copilul cat timp se afla in uter. Un chiropractor poate ajuta, precum si un masaj prenatal.
Exista de asemenea sanse mari ca bebelusul sa se rasuceasca in timpul travaliului, dar daca doresti sa uiti de aceasta grija, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti ajuta bebelusul sa se intoarca. Din fericire, este vorba doar despre niste obiceiuri de viata benefice, pe care este bine sa le aplici indiferent de situatie:
– Nu efectua sau evita sa efectuezi genuflexiuni
– Incearca acest exercitiu: cat timp te afli in pozitie verticala misca-ti usor soldurile. Acest gest va determina aproape intotdeauna bebelusul sa se intoarca cu capul in jos
– Incearca sa mergi pe maini si genunchi cat de mult posibil (nu doar cateva minute, ci cel putin 30 de minute). Este un exercitiu util; apeleaza la niste muzica pentru o senzatie sporita de relaxare
– Indiferent ce faci, nu iti ridica picioarele in timp ce stai intinsa pe spate. Acest gest poate incuraja copilul sa ajunga in pozitie posterioara
– Inoata cu burta in jos, daca mergi la piscina, dar evita stilul de inot broasca. Picioarele trebuie mentinute drepte
– Chiar daca pare inconfortabil, incearca sa dormi pe abdomen si foloseste-te de perne pentru sprijin (daca ai aprobarea medicului).
– Exista si alte tipuri de exercitii utile pentru a ajuta copilul sa se intoarca, dar cel mai bine este sa verifici daca sunt potrivite pentru tine alaturi de medicul specialist in obstetrica-ginecologie sau de moasa.

In final, este bine sa retii faptul ca bebelusii se misca si se rasucesc extrem de mult, inclusiv pe timpul travaliului. Prin urmare, sunt sanse mari ca indiferent de pozitia in care se afla la momentul prezent sa nu mai fie aceeasi in decurs de cateva ore. Nu exista insa niciun motiv sa iti faci griji daca bebelusul se afla in prezentatie pelviana sau nu are capul in jos in partea de final a sarcinii deoarece majoritatea bebelusilor aflati in aceasta prezentatie se rasucesc chiar inainte de etapa expulziei din travaliu. Atata timp cat esti consultata in mod regulat de medic si tii cont de recomandarile sale pe durata sarcinii, nu ai motive de ingrjiorare. Iar cand va veni momentul sa nasti, medicul va sti ce este mai bine pentru tine si copilul tau si daca se impune o nastere prin cezariana.

Surse:

http://kindmommy.com; www.babycentre.co.uk; https://pregnancy.thefuntimesguide.com

Menu