Toate etapele nasterii naturale

29 Octombrie 2014

de Irina Olteanu

Fiecare nastere este unica, asemenea bebelusului care apare in urma ei, insa specialistii considera ca cea naturala dispune de 3 stadii. Care sunt etapele procesului de nastere naturala si de ce anume sunt caracterizate, precum si alte informatii importante puteti descoperi in articolul urmator.

Aspecte importante despre cum decurge nasterea naturala

Etapele prin care o femeie trece in timpul procesului de nastere naturala sunt grupate de catre practicieni in 3 faze importante. Aceasta separare poate  poate induce multe persoane in eroare deoarece prima dintre ele este compusa din 3 sub-faze considerate de majoritatea drept travaliu. Astfel, prima etapa consta in travaliul incipient, travaliul activ si tranzitia, etapa a doua consta in etapa de impingere si nasterea naturala propriu-zisa, iar etapa a treia consta in expulzarea placentei. Se obisnuieste in practica sa se defineasca prima etapa in functie de gradul de dilatare a cervixului si de durata fiecarei contractii, insa in realitate acestia nu constituie indicatori de nadejade cu privire la modul de evolutie al travaliului (deoarece dilatatia nu apare intr-o maniera complet uniforma). Cu alte cuvinte, cervixul poate trece de la 1 la 4 cm dilatatie, sarind peste gradele intermediare sau contractiile pot semana cu cele din faza de tranzitie cand aveti doar 3 cm dilatatie si puteti naste natural in doar cateva minute.

Etapele importante in procesul de nastere naturala

De aceea, este esential sa retineti ca trebuie sa va concentrati pe voi ca persoana, ca intreg si nu doar pe cervix; acelasi lucru este valabil si pentru cadre medicale care nu ar trebuie sa se bazeze exclusiv pe instrumente/dispozitive, ci si pe reactiile/trairile pacientului pentru a putea interveni in timp util. In cazul in care solicitati o nastere naturala la domiciliu, majoritatea mamelor nu efectueaza verificari cervicale deoarece nu sunt utile si nu pot prezice modul in care va progresa travaliul; de aceea puterea observatiei functioneaza cel mai bine si multe mame imping exact cand simt o senzatie incontrolabila de a face acest lucru, fara a le confirma cineva dilatatia cervicala.

Din punct de vedere statistic al intregii durate a procesului de nastere naturala, pentru primipare (mamele aflate la prima nastere), se pare ca aceasta se incadreaza intr-o medie de 14 ore (poate fi mult mai lunga sau mai scurta), iar pentru cele care au mai nascut durata este de aproximativ 8 ore.

Prima etapa: dilatarea si stergerea colului uterin

1.Faza incipienta (latenta) – cervixul se dilata de la zero la 3-4 cm

Trebuie sa stiti ca in timpul sarcinii, cervixul este inchis si sigilat cu un dop de mucus, pentru a preveni infectiile; cervixul este lung si de textura ferma, oferind o baza solida uterului si se afla intr-o pozitie usor posterioara (spre spate). In prima etapa, acesta trebuie sa se miste in pozitie anterioara si sa se deschida pentru a putea naste natural.
Acest prim pas in ”calatoria” pentru nasterea naturala dureaza in medie 6-10 ore pentru primipare (dupa cum am mentionat mai sus, poate fi mult mai scurta sau mai lunga- chiar si cateva zile) si este caracterizat de disconfort minim. Inceputul travaliului poate fi subtil sau dramatic si se manifesta diferit de la o femeie la alta (la unele cervixul se dilata pana la 3 cm fara a observa sau a incepe contractile reale, iar la altele apar contractii, dar nu si dilatatie cervicala). In orice caz, faza incipienta aduce o oarecare subtiere si inmuiere a cervixului si dilatatie pana la 3 cm; contractiile pot fi usoare si oarecum neregulate, aparand la interval de 5-30 minute si durand 30-45 secunde, de aceea multe femei nici nu constientizeaza apropierea nasterii. Unele femei se gandesc ca se confrunta cu o durere de spate sau cu contractii Braxton Hicks (contractii de proba); acestea se aseamana cu niste valuri care ajung la un punct maxim si apoi scad gradual (in punctul culminant uterul se ridica considerabil si se intareste). Puteti observa o oarecare scurgere rozalie si resimti un usor disconfort abdominal si vi se poate rupe apa (membranele) in aceasta etapa sau mai tarziu (cu sau fara interventie). Aceasta faza este considerata tolerabila deoarece va puteti concentra si pe alte lucruri, iar contractiile sunt usoare si distantate; multe femei raman acasa mentinand comunicarea cu medicul. Puteti aborda activitati linistitoare, relaxante, cum sunt ascultatul muzicii, privitul la tv etc. sau chiar o plimbare usoara (in functie de sfatul medicului).

2. Faza activa – cervixul se dilata de la 4 la 7 cm

Aceasta faza apare cand incepe pregatirea efectiva pentru nastere si cand travaliul este resimtit mai intens. Poate dura intre 3-6 ore (in medie) pentru primipare si jumatate din durata la femeile cu nasteri subsecvente. Contractiile de obicei apar incet, gradual, crescand in frecventa si intensitate, la interval de 3-5 minute. Durerile pot fi localizate in partea inferioara a spatelui, abdomenului sau coapselor si pot fi suficient de intense pentru a va fi dificil sa vorbiti. Puteti experimenta o cantitate crescuta de scurgere rozalie sau maronie denumita dop gelatinos/mucus sanguinolent. Se recomanda sa va goliti vezica, sa consumati lichide si sa intreprindeti orice tehnici de respiratie sau relaxare cunoasteti (daca ati urmat cursuri prenatale), bazandu-va pe ajutorul/incurajarea partenerului. Unele femei gasesc de ajutor statul pe toaleta pentru relaxare musculara si dilatatie. Este posibil sa fiti nervoase si putin speriate. In cazul in care ati optat pentru anestezie epidurala, sunt sanse mari sa fie administrata in decursul acestei faze.

3.Faza de tranzitie – cervixul se dilata pana la 8-10

Ultima faza a primei etape poate dura intre 20 minute-2 ore pentru primipare si poate trece destul de rapid la femeile care au mai nascut; este considerata cea mai intensa dar si cea mai scurta. Contractiile din timpul acesteia sunt de obicei puternice, distantate la aproximativ 1-3 minute. Apar des oboseala crescuta, ameteala si greata sau chiar frisoane, iar pe plan emotional irascibilitate, izolare, panica, plans deoarece corpul incearca sa ajunga la dilatatie completa si sunt prezente in corp o serie de modificari hormonale. Puteti resimti o nevoie puternica de a impinge sau de a va ghemui, precum si presiune in zona rectala, intepaturi in zona vaginala pe masura ce capul copilului avanseaza catre deschiderea vaginala. Dar nu este indicat sa impingeti, ci trebuie sa asteptati pana cand medicul va da aprobarea (cand cervixul este complet dilatat pentru a preveni rupturile/inflamatia cervixului sau necesitatea unei epiziotomii). Cu ajutorul partenerului, trebuie sa va concentrati pe tehnici de respiratie si relaxare care functioneaza pentru voi, pentru gestionarea durerilor. Puteti apela la analgezie inhalatorie, singura care este permisa in aceasta etapa, deoarece nu are niciun efect asupra fatului sau mamei, dar calmeaza durerile.  Daca simtiti o nevoie imperioasa de a impinge si nu este inca momentul, personalul medical va poate ajuta sa rezistati prin tehnici de respiratie. Nu va temeti daca simtiti ca pierdeti controlul, deoarece este perfect normal si retineti ca nu va mai dura mult pana va veti cunoaste bebelusul. Se pare ca tipatul nu este de ajutor deoarece va incordeaza si mai multe corpul in timp ce are loc nasterea naturala. Imediat ce faza de tranzitie se incheie, urmeaza o pauza in care va puteti relaxa inainte de a impinge; poate dura intre 10-30 minute.

Etapa a doua: impingere si nasterea naturala

Cea de-a doua etapa a nasterii incepe cand cervixul este complet dilatat si dureaza in medie o jumatate de ora – 2 ore la primipare. La cele cu nasteri subsecvente poate dura de la cateva minute la 2 ore. Nevoia puternica de a impinge continua, pe masura ce vi se dilata complet cervixul, medicul va va indemna probabil sa faceti acest lucru. Contractiile nu se opresc, dar adesea se distanteaza si unele femei se confrunta cu stari de greata sau voma. Pe masura ce incepeti sa impingeti, va pierdeti tot mai mult suflul si va simtiti obosite deoarece depuneti un efort considerabil (se asemana cu senzatia de defecatie; multe mame pot suferi de diaree in prealabil; puteti apela la clisma pentru golirea intestinelor inainte de nasterea naturala). Puteti experimenta durere intensa in zona vaginala si cea perineala pe masura ce capul copilului coboara sau iese in exteriorul deschiderii vaginale (fontanelele ii permit sa incapa prin canalul vaginal). Daca vi se efectueaza o epiziotomie (incizie in zona dintre vagin si rect pentru a largi deschiderea vaginala), probabil va avea loc in aceasta etapa.

La ce sa te astepti in timpul procesului de nastere naturala

Vi se va cere sa impingeti mai incet/usor pe masura ce restul capului si corpul copilului ies (medicul va aspira sangele, mucusul si lichidul amniotic din gura si nasul sau) iar apoi se clampeaza cordonul ombilical; dupa ce iese prima parte a capului va trebui sa asteptati cateva momente pentru a se verifica daca nu exista circulara de cordon ombilical (cordonul infasurat in jurul gatului). Asigurati-va ca va sincronizati corect respiratiile si impingerile; personalul medical va poate ajuta in acest sens.

Etapa a treia: expulzarea placentei

Nasterea naturala este urmata la scurt timp de eliminarea placentei (si a membranelor – sacul gol atasat acesteia) care poate dura de la cateva minute la o jumatate de ora. Insa de obicei veti fi captivate de intalnirea cu bebelusul si nici nu o veti observa. Medicul va poate cere sa impingeti pentru a o expulza (acesta va identifica momentul potrivit in functie de prezenta sangelui/aspectul cordonului ombilical) sau unele spitale apeleaza la o injectie pentru a preveni hemoragiile (poate avea efecte adverse); veti experimenta crampe si dureri in timpul acestui proces. Vi se poate cere sa alaptati copilul/puteti cere chiar voi deoarece se stimuleaza contractiile uterine sau medicul va poate masa usor abdomenul pentru a stimula separatia placentei (uterul se contracta si revine la marimea initiala). Dupa finalizarea acestei etape, va veti confrunta cu un sentiment coplesitor de oboseala si este indicat sa va odihniti cat de curand.

Asa are loc expulzarea manuala a placentei, dupa nasterea naturala!

Irina Saulea, medic la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Cuza Voda”:

“Nasterea naturala reprezinta expulzia fatului la termen sau aproape de termen, cu traumatism minim materno-fetal, constand in traversarea de catre fat a canalului de nastere, sub actiunea contractiilor uterine.

Diagnosticul de nastere declansata:
1. CUD la interval de 5 min
– pot fi insotite de dureri lombare si abdominale;
– nu pot fi oprite de medicatia antispastica.
2. Dilatatia colului – 2 cm
3. Eliminarea dopului gelatinos
Etapele nasterii naturale sunt reprezentate de cele 3 perioade:
1.dilatatia colului (cuprinzand faza latenta pana la dilatatia colului de 3-4 cm si faza active, pana la dilatatia colului de 8-9 cm)
2. intervalul cuprins intre dilatarea completa a colului si expulzia fatului
3. expulzia placentei
Travaliul normal se caracterizeza prin cresterea frecventei, intensitatii si duratei contractiilor uterine avand ca rezultat stergerea si dilatatia progresiva a colului, coborarea prezentatiei in excavatia pelvina.
Termenul de distocie caracterizeaza toate anomaliile de travaliu care pot avea drept cauze:
-anomalii ale contractilitatii uterine
-anomalii legate de fat (prezentatia, pozitia sau dezvoltarea)
-anomalii ale bazinului mamei
-anomalii ale canalului moale”

Alin Burlacu, Medic primar obstetrica-ginecologie, Competenta in ecografie obstetricala-ginecologica Spital Wellborn:

“Nasterea naturala este un proces fiziologic prin care copilul este expulzat din corpul matern prin filiera pelvigenitala.
O putem imparti, pentru a intelege mai usor, int-o faza de pretravaliu care incepe cu una-trei saptamani inainte de intrarea in travaliu si se manifesta prin mici contractii ale uterului, mai frecvente decit de obicei, mai intense, usor dureroase (uneori percepute ca dureri de mijloc). Sub influenta lor (si a altor factori- hormonali) colul (partea cea mai de jos a uterului ) incepe sa se modifice: devine mai moale, incepe sa se scurteze si sa se deschida. Treptat, contractiile se indesesc, apar la interval mai mici 45-30-20 -10 minute si devin mai intense. Stergerea colului uterin si inceperea dilatarii sale (peste 2 cm), precum si contractiile uterine regulate si mai intense marcheaza debutul travaliului (urmatoarea faza). Durata acestuia este variabila, in general , mai mare la cele care nasc prima data si se scurteaza la nasterile ulterioare. Atunci cand dilatatia orificiului uterin ajunge la 10 cm si contractiile apar la cca 1-2 minute, durand 45-60 secunde incepe expulzia fatului faza de expulzie a fatului). De acum capul fatului coboara prin bazinul matern, in ultima parte si cu ajutorul mamei (eforturile de screamat/ impingere) pana la expulzia sa completa. Urmeaza o mica pauza si contractiile se reiau (nu la fel de intense) si conduc si la expulzia placentei (faza de expulzie a placentei).
Nicio faza nu poate lipsi din acest proces, dar ele pot fi modificate medicamentos in asa fel incat sa se desfasoare in anumite limite normale (de exemplu administrarea oxitocinei pentru a creste intensitatea si frecventa contractiilor – atunci cand sunt prea putin intense/frecvente sau anestezia peridurala – pentru confort si dilatere mai rapida etc).
Modificarile parametrilor normali ai desfasurarii acestui proces necesita o corectare rapida si eficienta indiferent de faza nasterii, in masura posibilului. Atingerea limitelor normalului duce la suferinta fetala si necesitatea terminarii nasterii prin operatie cezariana. Necooperarea materna poate fi un alt factor perturbator al procesului fiziologic al nasterii pe cai naturale.”

Dupa nasterea naturala

Din moment ce corpul vostru a suferit o multime de modificari, comparativ cu perioada de dinainte de nasterea naturala, va necesita o perioada de tranzitie pentru a-si reveni. Din punct de vedere fizic, va puteti confrunta cu: durere la locul epiziotomei sau laceratie (dificil de mers sau de stat, dar si cand tusiti/stranutati), durere de sani/mameloane (se pot inflama, intari si deveni durerosi odata cu aparitia laptelui), hemoroizi (vene varicoase inflamate in zona anala), constipatie (este dificil sa defecati timp de cateva zile dupa nastere din cauza durerilor musculare), bufeuri si frisoane (corpul se adapteaza la modificarea nivelelor de hormoni si la fluxul de sange; puteti transpira sau va poate fi frig), incontinenta urinara sau fecala (muschii se intind foarte mult in timpul nasterii, mai ales daca e un travaliu lung; puteti observa scurgeri de urina cand stranutati/tusiti sau poate fi greu sa controlati defecatia), contractii (din cauza faptului ca uterului revine la marimea de dinainte de sarcina; apar mai ales cand alaptati), scurgeri vaginale (lohii; sunt sanguinolente si in cantitate mai mare decat menstruatia, devenind rozalii pana la alb-galbui si dispar in aproximativ 2 luni).
Din punct de vedere emotional, puteti sa va confruntati cu irascibilitate, tristete, plans (depresie postpartum) in zilele/saptamanile dupa nastere, simptome prezente la aproape 80% din tinerele mame (din cauza modificarilor hormonale si epuizarii), dupa nasterea naturala.

Multumim medicilor Irina Saulea si Alin Burlacu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Autor: Irina Olteanu

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close