Se poate face antitetanos în sarcină?

28 Ianuarie 2021

de Mirela Floricescu

Vaccinul antitetanos în sarcină este recomandat, în mare parte, pentru siguranța fătului. Nu toate vaccinurile existente pe piață pot fi administrate în timpul sarcinii. Femeilor gravide li se pot administra doar vaccinuri ce au în compoziție virusuri inactive. În timpul sarcinii, organismul nu rezistă foarte bine în fața agenților patogeni, ceea ce duce la contactarea unor bacterii foarte periculoase. În multe cazuri, aceste virusuri afectează atât mama, cât și fătul. De asemenea, există varianta ca bebelușul să ia bacterii în timpul nașterii de la obiecte nesterilizate. Tetanosul neonatal este cea mai întâlnită boală infecțioasă în rândul copiilor care sunt născuți în condiții inproprii, dar dacă mama este imunizată împotriva tetanosului, anumiți anticorpi se transmit și la făt. Află mai jos toate informațiile despre vaccinul antitetanos pe care orice femeie însărcinată trebuie să le știe.

Vaccin antitetanos în sarcină

Vaccinul antitetanos cunoscut în termeni medicali sub numele de vaccin diftero-tetanic, este singura metodă de precauție împotriva tetanosului. Acest tetanos este, de fapt, denumirea unei boli infecțioase, provocată de bacteria Clostridium tetani, care se găsește peste tot în jurul nostru. De aceea, vaccinul antitetanos face parte din schema de vaccinare obligatorie pentru nou-născuți. Această bacterie afectează în primul rând sistemul nervos, de aceea în cazurile foarte grave se poate ajunge la deces. Tetanosul afectează atât oamenii cât și animalele și se poate lua prin zgârieturi, tăieturi sau înțepături. Bacteria Clostridium tetani trăiește atât în natură, cât și în intestinele animalelor, iar odată pătrunsă în corpul nostru se formează sporii, responsabili de reproducerea bacteriilor.

femeie-gravida-isi-tine-mainile-pe-burta-si-este-vaccinata-antitetanos

Vaccinul antitetanos în timpul sarcinii se face ulterior unei discuții cu medicul vostru, în care trebuie luate în considerare toate riscurile pentru mamă și făt. În general, un medic poate recomanda vaccinul antitetanos în mai multe situații precum: dacă mama are o tăietură sau o zgârietură profundă de la un obiect contaminat, dacă nu a mai făcut acest vaccin în ultimii zece ani sau dacă sistemul ei imunitar este foarte slăbit. În același timp, doctorii recomandă acest vaccin pentru protecția fătului. În timpul travaliului sau în momentul nașterii bebelușul poate lua anumiți microbi, în mare parte de la manevrele chirugicale specifice și de la obiecte nesterilizate. Viitoarele mămici trebuie să aibă grijă la activitățile pe care le au în natură sau să fie atente în jurul căror animale stau, fiindcă bacteria luată de către mamă se poate transmite prin placentă și către făt.

Primul vaccin al nou-născutului se face abia la vârsta de două luni, de aceea se iau măsuri preventive împotriva anumitor boli infecțioase încă din burtica mămicii. Dacă mama și-a făcut vaccinul antitetanos, atunci are loc așa-numita imunizare pasivă, adică bebelușul primește prin placentă anumiți anticorpi din vaccin.

Vaccin antitetanos în sarcină forum

„Și eu am făcut acest vaccin la 32 de săptămâni. Este bun pentru a preveni unele infecții, dar sunt femei care îl fac, altele care nu îl fac. Am înțeles că ar trebui repetat la zece ani.” – forum.desprecopii.com

„Vaccinul este recomandat mai ales viitoarelor mămici care nasc prin cezariană. Este vorba despre o operație complicată, ce implică sângerări masive într-un spațiu de multe ori “aproape” steril. Dacă se poate să nu riscăm, de ce nu? Exista pentru fiecare posibilitatea de a alege daca îl face sau nu.” – forum.desprecopii.com

„Și eu am făcut prima tură de vaccin acum trei săptămâni și urmează să fac și partea a doua săptămâna viitoare. Mi-am întrebat și medicul ginecolog, iar el a zis să-l fac. În plus, acest vaccin i se face și lui bebe la câteva luni după naștere.” – forum.desprecopii.com

medic-extrage-vaccin-antitetanos-dintr-un-flacon-pentru-o-femeie-gravida

„La prima sarcină nu am facut acest vaccin pentru că nu am știut. La a doua l-am facut de două ori, deoarece  nu-l făcusem pe primul. M-am simțit bine după ele, nu am avut niciun fel de reacții adverse.” – parinti.com forum

„Eu am făcut acest vaccin când eram gravida în șapte luni. Vaccinul antitetanos se face între șapte și nouă luni, dar nu este obligatoriu. Îl faci daca vrei, dar ține cont de faptul că tetanosul este o boală periculoasă, iar medicii atrag atenția asupra faptului că bebelușii se pot îmbolnavi la naștere dacă mama nu este vaccinată. Germenul care provoacă îmbolnăvirea se poate transmite cu ușurință prin tăieturi sau alte leziuni produse de obiecte murdare sau instrumentele nesterile.” – garbo.ro forum

„Eu am făcut vaccinul antitetanos. Acest vaccin este pentru profilaxia tetanosului la copil, nu numai pentru mamă. La vizita lunară la medicul de familie mi s-a spus să-l fac. Apoi m-am consultat și cu ginecologul, plus că am mai discutat și cu alte cadre medicale.” – garbo.ro forum

Schema de vaccinare antitetanos

Primul vaccin antitetanos poate fi administrat la vârsta de două luni. Apoi, în funcție de recomandările medicului, mai trebuie administrate încă patru doze de vaccin pe timpul copilăriei. Ulterior, vaccinul antitetanos este recomandat la un interval de zece ani, pentru prevenție. Unele persoane pot deveni imune de la a treia doză de vaccin antitetanos. Pentru siguranță, oamenilor  care au răni, tăieturi sau care au intrat în contact cu animale turbate, li se administrează o doză de vaccin în primele 48 de ore de la accident. De obicei, acest lucru se întâmplă în situația unei persoane cu istoric medical în privința bolilor cronice, care este mult mai sensibilă la bacteria Clostridium tetani.

Când se face antitetanos în sarcină?

Vaccinul antitetanos se administrează în al doilea sau în ultimul trimestru de sarcină, respectiv între săptămânile 26 – 32 de sarcină. Acest vaccin este administrat și pentru a preveni și un posibil tetanos neonatal. Copilul rămâne parțial imunizat și datorită vaccinului pe care mama îl face pe timpul sarcinii. Așa cum bacterile trec prin placentă către făt, așa ajung și de pe urma vaccinului o parte din anticorpi la el. Acest lucru face ca la naștere bebe să nu contacteze nicio bacterie. Tetanosul neonatal apare, de obicei, în prima lună de la naștere.

femeie-gravida-se-intreaba-daca-sa-faca-vaccin-antitetanos-in-sarcina

Tăierea cordonului ombilical cu niște instrumente contaminate este principala cauză a tetanosului neonatal, care de cele mai multe ori se dovedește a fi fatal pentru bebeluș.

Doar în anumite cazuri, vaccinul se face indiferent de luna în care femeia este însărcinată, anume dacă medicul vă confirmă faptul că sunteți foarte vulnerabile la boală, din pricina altor probleme de sănătate pe care le aveți deja. De asemenea, dacă există un accident cu un obiect contaminat, atunci vaccinul trebuie făcut imediat.

Vaccinuri obligatorii la gravide

Femeilor însărcinate li se recomandă doar vaccinurile cu virusuri inactive, care nu au efecte dăunătoare asupra fătului, iar cele cu virusuri vii pot fi administrate înainte cu cel puțin o lună de sarcină sau după naștere, la distanță de o lună sau două.

flacon-si-seringa-cu-vaccin-antitetanos

Există o serie de vaccinuri care sunt recomandate pentru gravide, anume:

  • Vaccinul antigripal: foarte cunoscut pentru toată lumea, dar cu o importanță majoră pentru femeile gravide, al căror sistem imunitar este slăbit. În perioada octombrie – martie este considerat plin sezon al virozelor, de aceea este recomandat ca femeile care sunt însărcinate în acea perioadă să facă vaccinul antigripal, ca formă de prevenție. Trebuie să știi faptul că vaccinul antigripal poate fi administrat în orice lună de sarcină, fiind complet sigur pentru mamă și făt.
  • Vaccinul antitetanos/antidifteric (diftero-tetanic): protejează împotriva difteriei și a tetanosului. Se face începând cu al doilea trimestru de sarcină. Vaccinul se găsește pe piață sub numele de DTPa (Diftero-Tetano Pertussis Acelular). Bebelușul poate lua microbi atât în burta mamei, cât și în timpul nașterii. Femeile însărcinate care nu și-au mai făcut acest vaccin de peste zece ani, sunt extrem de vulnerabile. Difteria este o infecție care afectează zona gâtului (amigdale, laringe, faringe, etc.), printr-o inflamație dureroasă și febră persistentă. Difteria se ia prin inhalarea vaporilor de la strănutul sau tusea unei persoane infectate.
  • Vaccinul antipertussis: protejează împotriva tusei convulsive.Acest tip de tuse provoacă mari probleme fătului, fiind una dintre cele mai întâlnite cauze de mortalitate infantilă din lume. Și acest vaccin se administrează începând cu trimestrul al doilea de sarcină.
  • Vaccinul împotriva hepatiei B: femeile însărcinate care prezintă risc mare pentru hepatita B, trebuie să se vaccineze, doarece există șanse foarte mari ca bebelușul să dezvolte, la rândul său, hepatita cronică. Pentru ca imunizarea să aibă loc, sunt necesare trei doze de vaccin antihepatic B. Ultimele două doze trebuie să fie administrate la distanță de 1 – 5 luni de la prima.
  • Vaccinul meningococic: reprezintă imunizarea împotriva meningitei. Dacă sistemul imunitar al mamei este foarte slăbit și există riscul foarte mare de a face meningită, atunci medicul îi poate recomanda vaccinul. Femeile însărcinate pot face extrem de ușor meningită, din cauza bacteriei Listeria. Meningita poate fi bacteriană, virală sau fungică, fiind o inflamație dureroasă a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării, dar și a căilor respiratorii. Dacă nu este tratată la timp, ea provoacă leziuni permanente ale creierului, avort spontan și naștere prematură.

Vaccinuri care NU sunt recomandate în sarcină

Pe de altă parte, sunt câteva vaccinuri care trebuie evitate pe timpul sarcinii, deoarece pot duce la avort spontan, leziuni permanente ale fătului și naștere prematură.

medic-care-extrage-vaccin-antitetanos-dintr-un-flacon-cu-o-seringa

În lista cu nerecomandate sunt:

  • Vaccinul antivaricelă: dacă plănuiești să rămâi însărcinată în următoarea perioadă, asigură-te că ți-ai făcut vaccinul antivaricelă cu cel puțin o lună înainte de a renunța la metodele contraceptive. Vaccinul antivaricelă conține un virus viu, care poate duce la avort spontan.
  • Vaccinul pentru hepatita A: nu s-au determinat deocamdată reacțiile adverse pe care acest vaccin le poate avea asupra unei femei gravide, dar totul ține de a preveni o posibilă situație de criză.
  • Vaccinul pneumococic: provoacă reacții adverse la femeile însărcinate care deja au în istoricul lor boli cronice.
  • Vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă): este aceeași situație ca și în rândul vaccinului antivaricelă. Dacă te-ai vaccinat, sarcina trebuie evitată cel puțin o lună, iar pentru femeile deja gravide un astfel de vaccin poate provoaca naștere prematură.
  • Vaccinul anti-poliomielitic (OPV): conține un virus activ, neindicat pentru femeile însărcinate.
  • Vaccinul BCG: este recomandat împotriva tuberculozei, dar nu se cunosc reacțiile adverse pe care le poate avea pentru o femeie însărcinată.
  • Vaccinul HPV: poate avea efecte dăunătoare asupra fătului. Infecția cu HPV (Human Papilloma Virus) este o infecție care provoacă numeroase leziuni la nivelul pielii.

Există reacții adverse de la vaccinul antitetanos?

Vaccinul antitetanos poate avea reacții adverse, dar majoritatea sunt normale, fiind vorba despre injectarea unui amestec de substanțe în organism.

femeie-insarcinata-a-fost-vaccinata-antitetanos

Există două tipuri de reacții adverse, anume:

  • reacții adverse locale: durere și inflamație în locul injectării și roșeață.
  • reacții adverse alergice: ele apar rar, dar în aceste situații vizita la medic trebuie făcută imediat, deoarece pot apărea mai multe simptome, anume: șocul anafilactic, febra, abcesele, inflamarea ganglionilor limfatici, puruitul, urticariile și astmul bronșic. Persoanele cu boli cronice precum: SIDA, diabet, cancer sau boli cardiovasculare sunt mai predispuse la astfel de reacții.

Administrarea vaccinurilor în sarcină trebuie făcută cu mare atenție și doar la recomandarea medicului, întrucât sunt considerate sigure pentru mamă și făt doar cele care au în compoziție virusuri inactive. Printre acestea se numără și cel antitetanos, care se recomandă în principal pentru siguranța fătului. Prin administrarea vaccinului antitetanos în sarcină, fătul preia anumiți anticorpi de la mamă, iar astfel scad șansele ca acesta să se infecteze cu tetanos neonatal, una dintre cele mai răspândite boli în rândul nou-născuților.

Surse: reginamaria.ro, webmd.com, desprecopii.com, totuldespremame.ro, desprevaccin.ro, catena.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close