Travaliu fals: tot ce trebuie să știi

1 Decembrie 2020

de Mirela Floricescu

Travaliul este acel moment pe care orice femeie însărcinată îl așteaptă cu mari emoții, deoarece se apropie cu pași repezi de momentul în care își va cunoaște minunea din burtică. Însă, există situații în care femeile pot fi păcălite de ceea ce se numește „travaliu fals”, care are în principiu, aceleași simptome cu adevăratul travaliu. Este foarte important să faceți diferența între travaliul real și cel fals, pentru a evita panica și deplasarea inutilă la spital. Fiecare viitoare mamă trebuie să fie atentă la semnalele pe care organismul i le transmite înainte cu două sau trei săptămâni de termen și să urmărească cu atenție contracțiile și frecvența lor.

Travaliul fals poate fi declanșat din mai multe cauze, ce țin atât de factori externi cât și interni. Pentru a trece mai ușor peste confuzia provocată de travaliul fals, cel mai bine este să vă consultați cu medicul care va supravegheat pe parcursul celor nouă luni.

Ce este travaliul fals?

Apariția travaliului fals este primul semn că momentul nașterii se apropie cu pași repezi. Travaliul fals sau contracțiile „Braxton-Hicks”, așa cum mai este cunoscut, se consideră a fi un exercițiu de pregătire al mamei pentru nașterea ce va urma, deoarece o ajută pe aceasta să facă față durerii din timpul travaliului real, atunci când durerea este mult mai puternică. Aceste contracții false sunt neregulate și dispar dintr-o dată. Deoarece apare aproape de finalul sarcinii, travaliul fals este de multe ori confundat cu cel real, având în principiu, aceleași simptome. Are rol benefic în pregătirea colului uterin pentru naștere și ajută la dilatarea cu ușurință a acestuia.

femeie insarcinata obosita care se tine de spate

Denumirea de travaliu fals a apărut prima dată în secolul al XIX-lea, atunci când un medic numit John Braxton Hicks le-a explicat femeilor diferența între contracțiile reale și cele false. Este nevoie de foarte multă atenție și calm atunci când aveți dureri abdominale și este esențial să verificați frecvența acestora. Ceea ce trebuie viitoarele mame să știe este faptul că aceste contracții avute în timpul travaliului fals nu sunt foarte dureroase și nu sunt mai multe de 3 – 4 pe oră.

Când apare travaliul fals?

Travaliul fals apare, de obicei, după a 37-a săptămână de sarcină, în special atunci când organismul mamei se pregătește de naștere. Multe femei care sunt la prima sarcină se confruntă cu travaliul fals și merg la spital crezând că este momentul să nască. De asemenea, mai poate apărea atunci când au loc dereglări hormonale și fluctuații ale nivelului de estrogen din organism.

femeie insarcinata care sta pe canapea si are contractii

Este bine de reținut faptul că progesteronul este cel mai puternic hormon care este secretat în sarcină, de către placentă, iar odată ajuns în restul corpului se transformă în estrogen, hormon feminin. Acest hormon este responsabil de durerile lombare în primul trimestru de sarcină și tot el provoacă alte senzații de disconfort mamelor, cum ar fi: întărirea sânilor, balonarea și flatulența.

Astfel, travaliul fals este considerat normal și apare mai ales atunci când toți hormonii produși de organism au fluctuații. Pe lângă contracțiile neregulate pe care majoritatea femeilor le experimentează, nivelul crescut de hormoni duce la stări de somnolență, umflarea picioarelor, hemoroizi, varice și cârcei. Deși este considerat ajutător pentru gravide, travaliul fals provoacă confuzie și anxietate mai ales în rândul celor care devin mame pentru prima dată.

Cât durează travaliul fals?

Contracțiile în timpul travaliului fals variază în intensitate și durată. De asemenea, nu sunt mai mult de patru la număr într-o oră. Contracțiile din timpul travaliul real țin mai mult de două minute, în timp ce contracțiile „Braxton Hicks” țin maxim între 30 – 60 de secunde și dispar de la sine. Travaliul fals este asemănat cu durerile avute în timpul menstruației, iar intensitatea dureri scade dacă mama își schimbă poziția. Contracțiile false apar prima dată în partea de jos a abdomenului, iar odată cu trecerea zilelor și apropierea nașterii durerea se întine până în zona lombară și la coapse.

gravida cu mana pe burtica si un ceas in mana cealalta

Totodată, la început, perioadele cu durere apar neregulat pentru maxim un minut, în timp ce atunci când se apropie termenul nașterii contracțiile devin mai dese și au perioade regulate când se declanșează. Este foarte important să cronometrați cât durează fiecare contracție atunci când vă apropiați de termen, pentru a face corect diferența între travaliul fals și cel real. Consultați medicul privitor la travaliul fals încă de la începutul sarcinii pentru a ști cum să reacționați când se declanșează contracțiile.

Pentru a vă ușura disconfortul resimțit în timpul travaliul fals există câteva sfaturi pe care le puteți urma cum ar fi:

  • Schimbați poziția cât mai des posibil.
  • Respirați adânc.
  • Trebuie obligatoriu să vă hidratați corespunzător.
  • Apelați frecvent la masaje de relaxare.
  • Mesele trebuie să fie cât mai dese și bogate în fructe și legume.
  • Evitați băuturile pe bază de cofeină, în schimb consumați multe ceaiuri calde atunci când aveți dureri.

Travaliu fals forum

„Eu am avut alarme false, treceau la duș, stând în pat sau făcând exerciții, mă țineau câte o jumătate de zi sau și mai bine. Cele adevărate nu au fost insuportabile pentru mine.” – ro-mamma.ro forum

„Eu cu două săptămâni înainte de termen am avut contracții false. Ma apucaseră într-o noapte și m-au ținut de la 12 noaptea până pe la 4 dimineața. Mă apucasem să scriu din câte în câte minute sunt, dar după 4 dimineața se opriseră. Îmi era frică să merg și la baie cu gândul să nu nasc.” – ro-mamma.ro forum

„De o săptămână jumate am dureri de burtică ca la menstruație, însoțite și de dureri de spate, iar de câteva zile mă trezesc noaptea cu contracții din zece în zece minute, urmate din cinci în cinci minute care ulterior încetează. Am întrebat-o pe doamna doctor și mi-a spus că e normal, că bebe se pregătește și că sunt femei care au travaliu fals cu două saptămâni înainte de naștere.” – ro-mamma.ro forum

„Eu am avut două alarme false. La 36, respectiv 38 de săptămâni. La 39 am născut. Contracțiile false m-au ținut o dată jumătate de zi și la 38 de săptămâni o zi întreagă și nu treceau cu nimic. Contracțiile adevărate le-am avut exact când am intrat în 39 de săptămâni, erau foarte regulate, la zece minute, apoi la cinci, respectiv două minute.” – ro-mamma.ro forum

„Eu am avut travaliu fals exact înainte cu o săptămână de a naște, cu exact aceleași simptome ca și atunci când am născut. La 38 de săptămâni am avut contracții toată noaptea, însoțite de diaree, dureri ca la menstruație și dureri lombare.” – ro.mamma.ro forum

„Eu pe la 39 de săptămâni aveam dureri ca cele menstruale, dar la intervale neregulate. La maternitate am ajuns tot cu așa ceva. M-au internat sâmbătă seară deși numai duminică noaptea am început cu adevărat travaliul și luni seară am născut.” – ro.mamma.ro forum

„Eu m-am speriat rău pentru că acele contracții erau și la 1 – 2 min, mi se strângea cumva burta, era o amorțeală înțepătoare mai mult decât durere care însoțea fiecare contracție, dar frecvența asta și intesitatea au fost din cauza deshidratării în cazul meu. M-am pus pe băut apă și s-au rărit, calmat, însă le-am avut zilnic până am născut.” – attachmentparenting.ro forum

„Contracții false am avut și eu foarte devreme. Uneori durerea mă făcea sa ma îndoi, dar de fapt era mai mult ceva ca un junghi, nu o durere propriu-zisă și n-am făcut mare lucru din cauza lor, deoarece mă simțeam foarte bine în rest.” – attachmentparenting.ro forum

„Eu, în luna a patra a de sarcină cu băiețelul meu, m-am mutat și am muncit foarte mult, atât la cele două servicii cât și acasă. Am început să am contracții dureroase. Am fost la medic, aveam iminență de avort, pentru care a trebuit să stau câteva zile în spital, cu injecții de calmare a acestora.” – attachmentparenting.ro forum

Simptomele travaliului fals

Pentru a face corect distincția între travaliul fals și cel real este foarte important să analizați simptomele pe care le aveți. Începând de la contracții, până la scurgeri vaginale și sângerări, toate acestea sunt semne evidente care fac diferența între momentul în care este sigur că veți naște și contracțiile false pregătitoare acelui moment.

gravida in dureri de travaliu

Simptomele travaliului fals sunt:

  • Contracțiile: sunt neregulate, dispar de la sine și nu durează mai mult de 30 – 60 de secunde. Este bine să cronometrați fiecare contracție și distanța între ele. Contracțiile reale sunt la intervale regulate de timp. Contracțiile în timpul travaliului fals sunt resimțite în partea inferioară a abdomenului.
  • Lipsa sângerării și scurgerilor vaginale: dacă nu vă curge niciun lichid apos de culoare roz sau nu eliminați sânge, înseamnă că nu este momentul nașterii.
  • Diaree: este un simptom frecvent atunci când discutăm despre travaliu fals. Diareea provoacă confuzie în rândul femeilor, deoarece pot avea impresia că acesta este un simptom declanșator al travaliului real.
  • Membranele nu sunt rupte și nici dopul gelatinos eliminat: în momentul eliminării dopului gelatinos mici vase de sânge de la nivelul colului se rup și provoacă o ușoară sângerare. Dopul gelatinos este cel care protejează fătul împotriva bacteriilor, deoarece blochează canalul cervical. Ruperea membranelor cunoscută drept „ruperea apei” se produce atunci când fătul este pregătit să iasă.
  • Schimbarea poziției ameliorează durerile: în cazul travaliului fals durerea trebuie să-și reducă din intensitate atunci când vă mișcați sau vă schimbați poziția în pat.
  • Copilul începe să miște mai des, dar nu mai mult de 10 ori pe oră.

Cauzele travaliului fals

Trebuie să fiți foarte atente cu tot ceea ce faceți în ultimul trimestru de sarcină, cu atât mai mult înainte de naștere cu 2 – 3 săptămâni. Fiecare mămică trebuie să știe, în primul rând, că este foarte sensibilă din punct de vedere fizic înaintea nașterii, de aceea, trebuie să analizeze fiecare simptom și fiecare cauză în parte pentru a evita situațiile de panică.

gravida care se tine de burta si se uita pe tableta

Principalele cauze ale travaliului fals sunt:

  • Deshidratarea: dacă nu ați consumat suficiente lichide în ultimele zile să știți că deshidratarea este una dintre cauzele principale ale apariției travaliului fals. Este recomandat să consumați mai multă apă decât de obicei, iar în perioada contracțiilor sunt foarte bune ceaiurile calde care vă vor relaxa.
  • Stresul: încercați să vă relaxați cât mai mult în perioada ultimul trimestru de sarcină. Stresul nu vă face bine nici vouă, nici bebelușului. Dacă aveți o perioadă cu mai multe probleme de rezolvat încercați ca la finalul zilei să aveți parte de un masaj relaxant. Nivelul de stres ridicat provoacă contracții false.
  • Hiperactivitatea fătului: mișcările dese ale copilului în burtă îi pot provoca mamei contracții dureroase care să apară neregulat.
  • După actul sexual: dacă medicul care v-a ținut sub observație nu a semnalat probleme până în ultimul trimestru de sarcină, atunci sexul este permis. Anumite poziții pe care le aveți în timpul actului sexual pot provoca, însă, contracții puternice mamei. De aceea, este recomandat ca partenerul vostru să nu se sprijine pe burtica voastră, iar voi să nu stați foarte mult timp pe spate.
  • Vezică urinară plină: fătul apasă pe vezica urinară a mamei, tocmai de aceea, dacă nu ați fost recent la baie, vezica plină declanșează contracții neregulate.
  • Efort fizic intens: este bine să faceți mișcare regulat, dar atunci când vă aflați deja pe ultima sută de metri cu sarcina este de evitat efortul fizic intens care implică sărituri, cățărări, alergat, ridicat greutăți și exerciții de fitness. Cel mai bine este să ieșiți la o plimbare ușoară în fiecare zi, mai mult de 30 de minute și să renunțați la sport intens până după naștere, deoarece puteți declanșa un travaliu fals care să vă provoace disconfort.
  • Atingerea abdomenului mamei: gravidele sunt sensibile în zona abdomenului mai ales în ultimele săptămâni ale sarcinii, de aceea, evitați să vă mângâiați burta foarte des sau să vă lăsați atinse de altcineva, deoarece puteți avea parte de dureri în partea de jos a abdomenului, așa cum se întâmplă în cazul unui travaliu fals.

Gravidele care se apropie de ziua cea mare în care își vor întâlni micuțul sau micuța trebuie, înainte de orice, să fie atente cu ceea ce fac și cu activitățile pe care le desfășoară. Fiind atât de sensibile, viitoarele mame au nevoie de relaxare și un stil de viață echilibrat. De asemenea, dacă sunteți în postura de viitoare mamă fiți atentă la fiecare semn pe care vi-l dă corpul vostru.

Nu uitați să vă cronometrați toate contracțiile în cazul travaliului fals și să nu vă panicați atunci când acesta se declanșează. Luați travaliul fals ca pe o experiență benefică care vă pregătește pentru momentul real al nașterii și cereți ajutor de specialitate dacă aveți vreo nelămurire sau apare orice complicație. Medicul este cel care va fi alături de voi cu cele mai bune sfaturi și care va rezolva orice problemă pe care o întâmpinați.

Surse: reginamaria.ro, totuldespremame.ro, bloomlife.com, whattoexpect.com, philips.ro, romedic.ro, fiisanatos.md

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close