Care sunt pozitiile sexuale permise in sarcina pentru gravide

6 Mai 2020

de Irina Olteanu

Sexul în sarcină este un subiect în jurul căruia circulă o mulțime de prejudecăți. Adevărul este că atâta timp cât medicul îți da încuviințarea, ai o stare bună de sănătate, respectiv o sarcină fără complicații, iar tu te simți confortabil, nu există interdicții. Iată câteva idei de poziții sexuale pentru gravide foarte confortabile.

Sexul în sarcină

Perioada de sarcină este una extrem de delicată pentru orice femeie. Dacă sunt situații în care ești dornică să experimentezi senzații plăcute, vor exista, de asemenea, situații în care te vei simți incofortabil sau chiar rău și nu vei dori nici măcar să te gândești la sex. Terapeutul în sex Holly Richmond consideră că, în general, cel de-al doilea trimestru de sarcină este momentul optim pentru relații sexuale plăcute pentru gravidă, deoarece grețurile matinale s-au încheiat de obicei și corpul începe să capete forme. În cel de-al treilea trimestru, burtica mare poate îngreuna apropierea fizică. De reținut, însă, că orice tip de sex este potrivit pentru o gravidă atâta timp cât este plăcut și consensual.

femeie-gravida-in-alb-este-tinuta-in-brate-din-spate-de-un-barbat-care-o-saruta-pe-gat-cu-referire-la-poziții-sexuale-gravide

Actul sexual nu reprezintă doar penetrare, ci implică intimitate, care vine într-o mulțime de forme, inclusiv sărut, atingerea sânilor, sex oral, fantezii. Exista o mulțime de moduri în care un cuplu se poate bucura de apropiere și nu există nicio limită; te poți documenta, însă, și cu privire la tehnici și poti încerca chiar poziții sexuale pentru gravide. Faptul că ești gravidă nu reprezintă întotdeauna un impediment.  Sunt însă câteva poziții pe care este bine să le eviți, precum cea a misionarului, care poate comprima fluxul de sânge către mamă și bebeluș, în special după 20 de săptămâni gestaționale. De asemenea, unele femei găsesc incofortabile pozițiile cum este cea întinsă pe stomac.

Cu excepția situației în care medicul sau moașa are motive stricte și clare ca tu să nu întreții relații sexuale, este sigur pentru tine, dar și pentru bebelușul tău. În cazul în care ai vreo nelămurire cu privire la pozițiile care sunt potrivite sau mai puțin confortabile, poți discuta cu medicul care îți urmărește sarcina.

Pozitii sexuale permise în sarcină

 • Foarfeca: este o poziție potrivită pentru primul trimestru, implicând o penetrare mai ușoară decât majoritatea. Stați pe pat unul în fața celuilalt. Ridică piciorul drept al partenerului peste partea ta stângă și trece piciorul drept peste partea sa stângă. Lasă-te pe spate, în timp ce partenerul se proptește în brațe și lasă-l să se răsucească în tine.
 • Dosarele X: nu vei mai putea să stai pe spate mult timp în curând, așa că este momentul sa profiți de ea în primul trimestru și de alte poziții sexuale pentru gravide. Întinde-te pe spate cu picioarele în aer, încrucișate sau încolăcite peste gâtul partenerului sau când te penetrează. Încrucișarea picioarelor face ca vaginul să fie și mai îngust, conferindu-vă amândurora senzații mai intense.
 • Fese încrucișate: din categoria de poziții sexuale pentru gravide tot pentru primul trimestru. Este puțin mai neobișnuită, dar potrivită pentru că hormonii tăi oferă lubrifierea necesară. Începe în poziția misionarului, însă înainte ca acțiunea să înceapă, partenerul trebuie să își treacă picioarele și pieptul peste corpul tău, perpendicular.
 • Misionarul fără punct de sprijin: dacă îți place poziția misionarului, o poți încerca pe aceasta tot în primul trimestru; partenerul tău va face toată treaba. Stai pe marginea patului, canapelei sau a unui scaun, cu picioarele fixate pe podea. Partenerul va îngenunchea sau va sta în picioare, în funcție de înălțimea suprafeței, îți va apuca coapsele și te va penetra.
 • În patru labe: o poziție fără acrobații, potrivită pentru al doilea trimestru; dacă te doare spatele, fixează-ți pieptul pe niște perne. Stai așezată pe palme și pe ganunchi, pe pat sau podea. Partenerul te va penetra din spate și poate să îți stimuleze și clitorisul.
 • Poziția broască: este pe lista de poziții sexuale pentru gravide, dar care îți permite să te odihnești, tot pentru al doilea trimestru. Atunci când îți arcuiești pelvisul schimbi profunzimea penetrării; poți folosi o pernă pentru brațe și cap. Stai întinsă pe un pat cu genunchii îndoiți și șoldurile ridicate. Înclină-te în față și proptește-ți corpul pe antebrațe și perne. Partenerul te penetreaza din spate, îndoindu-și genunchii.
 • Scaunul fierbinte: pentru că începe să se observe burtica ta, dar este încă ușor să te miști, este o poziție potrivită pentru al doilea trimestru. Devine și mai sexy în fața unei oglinzi. Lasă partenerul să stea pe marginea unui pat sau scaun și așază-te pe el, cu spatele la el. În acest mod ai libertate maximă de mișcare și poți să îți dai seama care unghiuri sunt mai confortabile pentru tine.
 • Calareața: o poziție în care tu stabilești ritmul și profunzimea penetrării, iar partenerul are acces direct la sânii tăi; potrivită pentru al doilea trimestru. Partenerul stă întins pe spate, cu picioarele desfăcute. Îngenunchează lângă el și depărtează-ți picioarele, încălecând peste șoldurile sale. Când te lași peste el te poți mișca sus și jos sau cât de repede sau lent te simți confortabil.
 • Lingura: este una dintre cele mai recomandate poziții sexuale pentru gravide, deoarece stând pe o parte, elimini presiunea de pe spatele și uterul tău. O poți folosi oricând, dar este mai potrivită pentru ultima parte a sarcinii pentru că este delicată și nu permite penetrare profundă. Este indicat să ții o pernă sub șoldul stâng pentru ca greutatea bebelușului să nu apese vena cavă. Amândoi veți sta cu fețele în aceeași direcție, cu partenerul în spatele tău. Îndoaie ușor genunchii și împinge fundul către el ca să te poată penetra. Ajustarea contactului va modifica unghiul de penetrare.
 • Călăreața inversată: această variație de poziție te ajută să menții controlul și poți găsi exact locul în care te simți cel mai bine. Este tot o poziție pentru al treilea trimestru de sarcină. Partenerul tău trebuie să se întindă pe spate cu picioarele drepte. Îngenunchează lângă el și apoi întoarce-te cu spatele la el și depărtează picioarele, încălecând peste șoldurile sale, în timp ce îți ții fața către picioarele lui. Poți să te cobori și să te miști în față și în spate așa cum îți dorești.
 • Pe marginea mesei: tot pentru al treilea trimestru, aceasta poziție este potrivită deoarece este confortabilă pentru tine și ofera acces ușor partenerului. Așază-te cu fundul pe marginea patului, canapelei sau a mesei, cu partenerul susținând picioarele. El te va penetra ușor din această poziție.

Poziții sexuale în primul trimestru de sarcină

Dacă sarcina ta nu prezintă niciun fel de risc, atunci primul trimestru este cel mai permisiv în ceea ce privește pozițiile sexuale. Începând cu alt doilea trimestru multe poziții sexuale nu îți vor mai fi comode, deoarece bebe începe să se dezvolte, iar o mișcare bruscă s-ar putea să-l afecteze. Este recomandat să dicuți deschis cu medicul tău totul despre poziții sexuale în timpul sarcinii, el fiind singura persoană care îți poate spune ce este sigur pentru tine și bebeluș.

femeie-blonda-care-sta-in-pat-cu-un-barbat-langa-si-care-o-saruta-pe-frunte

Probabil te întrebi de ce este atât de important să știi mai multe despre poziții sexuale în timpul sarcinii, iar motivul este unul simplu. Penetrarea din timpul actului sexual nu afectează bebelușul, deoarece el este protejat de mușchii uterului și de lichidul amniotic. În schimb, trbuie mare atenție la pozițiile sexuale în care partenerul tău pune presiune pe burtica ta (poziția misionarului), fiindcă la uter nu va mai ajunge aceeași cantitate de sânge, iar bebe nu se va oxigena cum trebuie.

Pozițiile sexuale recomandate în primul trimestru de sarcină sunt:

 • A posteriori: această poziție presupune ca tu să stai în genunchi cu mâinile sprijinite înspre față, iar partenerul tău va face penetrarea din spate. Într-adevăr, a posteriori face parte din categoria de poziții sexuale în timpul sarcinii, dar mai mult la început, deoarece odată ce burtica va crește, iar greutatea uterului nu-ți va permite să faci prea multe întinderi.
 • Față în față: este o poziție sexuală recomandată numai în primul trimestru de sarcină, devenind incomodă odată ce bebe începe să se dezvolte. Ea presupune ca partenerul tău să stea în șezut cu picioarele apropiate, iar tu să te așezi deasupra lui, cu fața spre el.
 • Stând în picioare: cât încă burtica nu e mare și nu ai probleme cu centrul de greutate, poți încerca această poziție sexuală. Tu și partenerul tău trebuie să stați în picioare, sprijinindu-vă de un perete. Penetrarea se va face din spate, în timp ce partenerul tău îți va cuprinde cu blândețe abdomenul.
 • Pe marginea patului: este una dintre cele ma folosite poziții sexuale în timpul sarcinii, nu doar în primul trimestru, fiind confortabilă ambilor parteneri. Așază-te cu grijă pe marginea patului. Partenerul tău îți va susține picioarele în timp ce te va penetra.

În ciuda recomandărilor de poziții sexuale în timpul sarcinii, încă există mituri legate de viața intimă a gravidelor. Luând zecile de opinii care există în prezent legate de contactele intime în timpul sarcinii și despre poziții sexuale pentru gravide, vine întrebarea firească „Este sigur să faci sex cât timp ești gravidă?”

Dr. Zinaida Sârbu, medic obstretician-ginecolog și doctor în științe medicale spune faptul că: „Este sănătos pentru o femeie şi pentru relaţia cu partenerul ei să aibă o viaţă sexuală împlinită în timpul gravidității. În sarcina fără riscuri, sexul nu este în nici un fel dăunător pentru copil, fiindcă fătul este bine protejat în uter, lichidul amniotic fiind ca o pernă care înconjoară micuțul. Un orgasm poate provoca unele contracţii uterine, dar ele dispar în primele 5-10 minute după sex. Activitatea sexuală trebuie evitată doar atunci când medicul stabilește prezența complicațiilor în sarcină.”

Dr. Alexandra W. Band, medic obstretician-ginecolog la Ochsner Medical Center din New Orleans susține că: „Da, sexul în sarcină este sigur, cu excepția câtorva probleme medicale rare care pot afecta sarcina. Sexul poate provoca niște ușoare sângerări la începutul sarcinii, dar acest lucru este normal deoarece cervixul este mai vascularizat decât în mod normal. Dacă există orice urmă de îndoială, e bine să mergi la doctor să verifici dacă totul este în regulă.”

Poziții sexuale în al doilea trimestru de sarcină

Al doilea trimestru de sarcină începe cu săptămâna 14, până la săptămâna 27. Burtica ta devine vizibil mai mare, deoarece lui bebe începe să i se dezvolte scheletul și să-i crească părul. Vei simți și primele mișcări ale copilului tău. Odată cu aceste schimbări care au loc, trebuie să fi atentă și la anumite poziții sexuale în timpul sarcinii. Unele pe care le-ai încercat în primul trimestru, acum o să ți se pară chinuitoare.

femeie-gravida-si-barbat-care-o-tine-in-brate-in-picioare-si-o-saruta-pe-frunte-si-care-stau-in-fata-unei-ferestre

Cele mai bune poziții sexuale în al doilea trimestru de sarcină sunt:

 • Femeia deasupra: este o poziție sexuală preferată de multe gravide, deoarece în momentul penetrării nu se exercită nicio presiune asupra abdomenului. Încă un plus este faptul că stând deasupra tu stabilești care este adâncimea penetrării, astfel încât să te simți confortabil.
 • Poziția broască: poartă acest nume, deoarece gravida trebuie să stea precum o broscuță care se pregătește să sară, anume cu genunchii îndoiți și șoldurile mai sus. Apoi, trebuie să se încline în față și să se sprijine pe antebrațe. Partenerul o va penetra de la spate. Aceasta intră în categoria de poziții sexuale în timpul sarcinii, fiind un mod foarte confortabil de a face sex pentru viitoarea mămică.
 • Poziția misionarului: dacă vrei musai să o încerci cu partenerul tău, trebuie să te grăbești, fiindcă în ultimul trimestru de sarcină medicii nu recomandă ca femeia să stea pe spate în timpul sexului. Poziția misionarului presupune ca tu să stai pe spate cu genunchii îndoiți, iar partenerul să te penetreze ușor. Este indicat ca bărbatul să se sprijine pe palme, asftel încât să nu exercite o presiune asupra uterului.
 • Reverse cowgirl (văcărița inversată): presupune ca bărbatul să stea întins pe spate cu picioarele apropiate, iar femeia se urcă peste șoldurile lui, dar orientată spre picioarele lui, nu spre față. Reverse cowgirl este inversul poziției în care femeia stă deasupra. Reverse cowgirl este o variantă bună dacă nu știi ce poziții sexuale în timpul sarcinii ți-ar fi mai comode.

Poziții sexuale în al treilea trimestru de sarcină

În ultimul trimestru de sarcină deja greutatea fătului apasă pe coloana vertebrală, plămânii și vezica ta urinară. Așa că, durerile de spate sunt la ordinea zilei și orice efort te poate obosi imediat. Activitățile sexuale în al treilea trimestru de sarcină presupun niște poziții comode pentru gravidă, astfel încât experiențele alături de partener să fie plăcute și nu o corvoadă.

femeie-gravida-care-sta-intinsa-pe-podea-si-poarta-o-bustiera-neagra-iar-in-pozitia-opusa-stand-pe-antebrate-este-un-barbat-cu-maiou-negru-care-saruta-femeia-pe-obraz-pentru-poziții-sexuale-pentru-gravide

Cele mai bune poziții sexuale pentru al treilea trimestru de sarcină sunt:

 • Lingura: este poate cea mai confortabilă poziție pentru gravidele aflate pe ultima sută de metri, deoarece reduce presiunea resimțită pe zona lombară și abdomen. Dacă te întrebai despre poziții sexuale în timpul sarcinii mai ales în ultimul trimestru, lingura poate fi răspunsul pe care-l doreai.
 • Pe șa: partenerul stă întins lângă tine, iar tu iți pui picioarele peste mijlocul lui, în timp ce stai pe spate. Poziția pe șa este alegerea ideală pentru partenerii care își doresc o penetrarea mai adâncă.
 • Sex oral: nu toate gravidele se simt comfortabil să facă sex cu penetrare, mai ales în ultimul trimestru când se simt obosite. Sexul oral este poate cea mai sigură variantă pentru gravidele aflate în ultimul trimestru, deoarece nu riscă să facă mișcări bruște și nu resimt nicun fel de disconfort.
 • În șezut pe marginea patului: astfel încât să nu fie exercitată nicio presiune pe uterul tău. În timp ce tu stai pe marginea patului, partenerul tău își va îndoi genunchii ca să ajungă la nivelul tău.

Sarcina nu înseamnă neapărat multe restricții. Atâta timp cât sexul este o dorință din partea ta, atunci poți încerca mai multe poziții sexuale în timpul sarcinii alături de partenerul tău. În funcție de trimestrul în care te afli, anumite poziții sexuale vor fi comode, iar pe altele ar trebui să le eviți. Dacă ai orice temere în privința sexului în sarcină, discută cu medicul tău. El îți va oferi cele mai bune sfaturi.

Surse: healthline.com, womenshealthmag.com, parents.com, whattoexpect.com, parenting.firstcry.com, insider.com, bebebliss.ro, ea.md, doc.ro, thebump.com, unica.ro, reginamaria.ro, suntmamica.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close