Cat costa morfologia fetala si unde poti sa o faci?

8 Aprilie 2020

de Irina Olteanu

Morfologia fetala reprezinta o investigatie importanta pentru orice sarcina si poti sa o faci in diverse clinici si centre medicale. Afla in continuare cateva informatii importante despre ce presupune pregatirea pentru aceasta investigatie si la ce pret poate ajunge.

Preturi morfologia fetala

 • La Donna Medical Center preturile variaza de la 240 lei pentru o ecografie de sarcina incipienta si ajung pana la 750 lei pentru o ecografie de sarcina gemelara pentru trimestrul 2 sau 3 cu ecografie Doppler.
 • La INSMC (Spital Polizu) morfologia fetala este gratuita pentru primele 2 trimestre de sarcina in baza biletului de trimitere de la medicul de familie si are pretul de 300 lei pentru trimestrul al treilea de sarcina.
 • La Clinica Medlie preturile variaza de la 335 lei pentru o ecografie de sarcina trimestrul I si ajung pana la 850 lei pentru sarcina gemelara pentru trimestrul 2.
 • La Regina Maria preturile variaza de la 500 lei daca optezi pentru morfologie fetala cand sarcina este incipienta si ajung la 700 lei pentru ecografia de trimestru II.
 • La Medicover preturile incep de la 305 lei pentru morfologie sarcina incipienta si ajung la 730 lei pentru ecografie screening malformativ sarcina gemelara trim II.
 • La Sanador ecografia pentru sarcina incipienta are preturi incepand de la 230 lei si ajunge la 750 lei pentru sarcina trim II/III cu evaluare morfologica, biometrica, 4D si doppler.
 • La Clinica Medsana preturile variaza de la 300 lei pentru o ecografie de sarcina trimestrul I cu Doppler si ajung pana la 900 lei pentru sarcina gemelara trimestrul 2/3.
 • La Centrul Medical Brancusi preturile variaza de la Ecografie trimestru I morfologie fetala 3D – 4D – 300 lei pana la Ecografie trimestru III morfologie fetala 3D – 4D – 600 lei pentru sarcini gemelare.
 • La Centrul Medical Poemedica morfologia fetala are preturi de la 150 lei pentru sarcina trimestru I si ajunge la 750 lei pentru sarcina gemelara ultimele trimestre de sarcina.
 • La Ana Medical Center pretul pentru morfologia fetala incepe de la 300 lei in cazul sarcinii incipiente si ajunge la 450 lei pentru sarcina avansata.

De subliniat ca aceste preturi sunt preluate de pe site-urile clinicilor/centrelor medicale si pot fi supuse modificarii intre timp. Pentru informatii detaliate va recomandam sa contactati direct furnizorul de servicii medicale.

femeie-gravida-care-face-morfologie-fetala-si-care-are-alaturi-un-barbat

Informatii despre morfologia fetala

Morfologia fetala nu este o procedura periculoasa nici pentru tine si nici pentru bebelus. Nu necesita nici pregatire prealabila deosebita si este nedureroasa. Specialistii sunt de parere ca este indicat ca inainte de efectuarea sa vezica ta urinara sa nu fie complet goala, fara a exagera cu consumul de lichide. Tinuta este bine sa fie lejera, care sa nu te incomodeze pe parcursul investigatiei si care sa confere acces usor la zona abdominala. Desi o ecografie detaliata, poate fi efectuata in orice trimestru al sarcinii; denumirea de morfologie fetala este acordata investigatiei efectuate in intervalul 19-22 saptamani gestationale si analizeaza fatul si uterul mamei. Se folosesc unde sonore de frecventa ridicata pentru a vedea si inregistra, in timp real, imagini pe un ecran cu ultrasunete. Se urmareste in cadrul sau o dezvoltare normala a fatului (sunt surprinse miscarile sale) si pozitionarea placentei in uter.  

Cum mă pregătesc pentru morfologia fetală?

Este important să te interesezi de preț pentru ecografie morfologică de trimestrul 1 la câte mai multe clinici, tocmai pentru a o alege pe cea potrivită pentru tine. Înainte de a afla cât costă morfologia fetală de trimestrul 1 la fiecare centru medical în parte, trebuie să știi și cum te pregătești pentru această investigație. Nu doar un preț pentru morfologie de trimestrul 1 este important, ci și cum trebuie tu să te prezinți în ziua programării. La morfologia de trimestrul 1 medicul identifică numărul de bebeluși, estimează corect vârsta gestațională și aproximează data nașterii, dar și detectează dacă există anumite anomalii fetale.

doamna-doctor-bolnda-care-face-o-ecografie-de-morfologie-fetala-unei-femei-gravide

Ecografia de trimestrul 1 este esențială pentru gravide, fiind cea mai bună metodă prin care sunt detectate posibile anomalii cromozomiale. Morfologia de trimestrul 1 se realizează în jurul săptămâni 12 de sarcină, atunci când embrionul este format din punct de vedere anatomic.

Morfologia de trimestrul 2 este cea mai așteptată de părinți, deoarece medicul își poate da seama care este sexul bebelușului. Ecografia de trimestrul 2 este foarte importantă, mai ales că bebelușul începe să se dezvolte rapid. Doar prin intermediul morfologiei, specialistul poate observa cu atenție stadiul de dezvoltare al bebelușului și a organelor acestuia.

Morfologia din trimestrul 3 se mai nuește și Morfologie Placentară. Morfologia de trimestrul 3 este poate cea mai importantă, deoarece în urma ei se stabilește gradul de maturare al placentei și cantitatea de lichid amniotic. Ecografia morfologică nu este o investigație ce necesită o pregătire specială înainte. Singurele lucruri de care trebuie să ți cont înainte de ecografie este să consumi suficiente lichide, iar ținuta ta este recomandat să fie cât mai lejeră, tocmai pentru a sta foarte comod în timpul investigației. De asemenea, este bine să te relaxezi și să mergi fără emoții la ecografie. Bucură-te de evoluția bebelușului tău.

Cand se face morfologia fetala

Momentul optim pentru morfologia fetala este cel de-al doilea trimestru de sarcina pentru ca fatul ajunge suficient de dezvoltat pentru a avea loc o evaluare clara a structurii corpului si a stadiului sau de dezvoltare. Exista situatii in care excesul de gaze intestinale si tesutul adipos abdominal pot sa ingreuneze realizarea ecografiei, fiind dificil de identificat sexul copilului. Trebuie retinut faptul ca morfologia fetala nu are insa ca scop identificarea sexului copilului si nici pentru ca parintii sa aiba ca amintiri imagini sau filme cu bebelusul, reprezentand o investigatie care se face doar din motive medicale.

Ce se intampla in timpul morfologiei fetale

Cele mai multe centre medicale si clinici dispun de un ecran pe care vei putea privi imagini din timpul acestei ecografii, care va avea o durata cuprinsa intre 10-20 minute, variind in functie de tesutul gras matern, pozitionarea fatului si experienta medicului. In cazul in care morfologia reprezinta prima ecografie in sarcina ta, specialistul va verifica daca este sarcina unica sau gemelara si va confirma data probabila a nasterii, aratandu-ti diverse parti ale corpului, urmand sa analizeze organele sale in detaliu. La final primesti de obicei poza printata sau CD cu imagini din timpul ecografiei, insa este posibil sa coste suplimentar. Transmite specialistului daca nu doresti sa afli sexul copilului.

Ce aspecte se urmaresc in timpul morfologiei fetale

Iata si aspectele pe care le urmareste specialistul in timpul morfologiei fetale:

 • fata fatului
 • coloana vertebrala
 • forma si structura cutiei craniene
 • peretele abdominal
 • inima, stomacul, rinichii
 • mainile, picioarele, palmele si talpile
 • placenta, cordonul ombilical.

Pentru a evalua dezvoltarea copilului in raport cu data probabila a nasterii, specialistul va verifica:

 • circumferinta craniana
 • circumferinta abdominala
 • lungimea femurului
 • prezenta unor defecte la nastere.

Cu privire la malformatiile care pot fi identificate in timpul morfologiei fetale, sunt incluse:

 • buza de iepure
 • absenta membrelor/membre scurte
 • spina bifida
 • anencefalie
 • exomphalos
 • gastroschizis
 • absenta rinichilor/rinichi anormali
 • hernie diafragmatica
 • hidrocefalie
 • anomalii cromozomiale
 • probleme cardiace

Cand rezultatul nu este clar, se impune repetarea morfologiei fetale. Pentru situatiile care prezinta/suspecteaza o problema, va fi necesar un consult din partea unui specialist in medicina materno-fetala, respectiv efectuarea unor investigatii suplimentare.

Cel mai bun medic în morfologie fetală din România

Pe lângă acest preț pentru ecografie morfologică de trimestrul 1 și specialistul care efectuează investigația cântărește greu în decizia ta. Dr. Hadi Rahimian este unul dintre puținii specialiști în morfologie fetală din România. Dr. Hadi Rahimian a realizat unele tipuri de intervenții în premieră națională cum ar fi transfuzia intrauterină fetală pentru anemie severă sau fotocoagulare laser pentru sindrom transfuzor-transfuzat. Dr Hadi Rahimian lucrează în prezent la spitalul Regina Maria din Băneasa.

Motivul pentru care Dr. Hadi Rahimian a trecut de la intervențiile standard de la obstretică-ginecologie la unele imposibil de realizat la noi a fost cazul unei bebeluș care avea nevoie de transfuzie intrauterină. Din păcate, în România, nu exista la momentul respectiv un medic pregătit pentru o astfel de operație, astfel că bebelușul a murit în uter. La scurt timp după această tragedie, Dr. Hadi Rahimian s-a axat doar pe transfuziile intrauterine. Au urmat apoi operații din ce în ce mai complexe precum cazuri de hidrotorax sau sindrom de valvă posterioară, ambele fiind complicații ce afectează dezvoltarea normală a plămânilor și duc la edem pulmonar.

Cea mai grea intervenție pe care Dr. Hadi Rahimian o realizaează alături de un neurochirurg este cea pentru mielomelingocel, adică cea mai gravă formă de spină bifidă. Această intervenție presupune scoaterea copilului din uter, operarea lui și introducerea înapoi în uter. În urmă cu mai mulți ani Dr. Hadi Rahimian declara faptul că: „Este greu, sunt riscurile mari și trebuie să fii dedicat. De când operezi și până se naște copilul tu trebuie să stai, să vezi cum evoluează. Operezi azi și pacienta naște după 5 luni, iar tu trebuie să fii mereu acolo, nu poți să pleci în concediu, nu poți să faci nimic. Dacă faci operația intrauterină la momentul potrivit, pacientei potrivite, ai 80% șanse de reușită. Toate operațiile acestea au un grad de risc.”

În anul 2013, Dr. Hadi Rahimian a fost distins de către întreg Colegiul Medicilor din România în cadrul Galei Medica cu „Premiul pentru inovație medicală”. Dr. Hadi Rahimian este originar din Iran și a venit în România în 1986, după ce i-a fost refuzată intrarea în fosta Iugoslavie.

Pot deconta ecografia de morfologie fetală în 2021?

Da, ecografia de morfologie fetală este oferită și în sistem gratuit, fiind decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Multe viitoare mămici se axează dar să afle un preț pentru ecografie morfologică de trimestrul 1 și nu-și dau seama că pot beneficia de niște servicii medicale gratuite. Decontarea investigației se face pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie aflat în contract cu bine știuta Casă Națională de Asigurări de Sănătate. Mare atenție, însă, deoarece ecografia de morfologie fetală se decontează în limita plafonului disponibil, astfel că recomandarea noastră este să te programezi cu mai multe săptămâni înainte de momentul când trebuie să mergi la control, tocmai pentru a prinde un loc disponibil.

femeie-gravisa-cu-pulover-verde-sta-langa-un-medic-care-are-niste-hartii-in-mana

Pentru clinicile private care nu lucrează prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, se poate folosi voucherul Materna, în valoare de 2000 de lei. Din nou, însă, clinica la care se dorește utilizarea voucherului trebuie să fie înscrisă în programul Materna. Acest voucher oferit de Primăria Municipiul București se poate folosi pentru orice serviciu medical necesar monitorizării sarcinii. Pentru a beneficia de voucherul Materna, gravida trebuie să aibă peste 18 ani și domiciliul stabil de cel puțin 6 luni pe raza Municipiului București, de la data depunerii dosarului. Femeilor cărora li s-a aprobat dosarul, li se virează prima tranșă de 1.000 de lei începând cu săptămâna 10 de sarcină, iar ultimii 1.000 de lei ajung la ele începând că săptămâna 24 de sarcină.

Prețuri morfologia fetală în 2021

În 2021, tot mai multe gravide caută cel mai bun preț pentru ecografie morfologică de trimestrul 1. Astfel că, mămicile la aflate la începutul sarcinii își doresc cât mai repede să afle, în primul rând, un preț pentru morfologie fetală în trimestrul 1.

Pe internet există multe clinici private sau de stat care care afișează câte un preț pentru ecografie morfologie fetală. Acest preț pentru ecografie morfologică de trimestrul 1 este un factor important, mai ales pentru persoanele care nu au o situație financiară bună, dar care nici nu își pot deconta servciile medicale. Poate nu ști , dar la în primele săptămâni de sarcină trebuie să realizezi și un screening prenatal sau dublu test, ce presupune determinarea a 2 markeri serici care se modifică semnificativ în cazul în care fătul este afectat de anumite anomalii congenitale. Pentru morfologie fetală în trimestrul 1 și dublu test un preț corect se situează între 450 – 500 de lei, în funcție de clinică.

În schimb, dacă nu dorești să faci ambele investigații, atunci este important să știi un preț doar pentru morfologia fetală de trimestrul 1. Multe clinici oferă servicii medicale complete pentru gravide, dar câteva dintre ele sunt mai cunoscute, de aceea multe viitoare mămici caută să afle totul despre o morfologie fetală de trimestrul 1 și prețul la Medlife, vorbind despre unul dintre cei mai mari operatori privați de servicii medicale din România. Un preț exact pentru morfologie fetală de trimestrul 1 la Medlife este de 590 de lei. Partea bună este că la Medlife se poate deconta ecografia de morfologie fetală, astfel că poți scăpa de plata investigației dacă ai un bilet de trimitere de la medicul de familie.

Un alt operator privat de servicii medicale din România este Regina Maria. Dacă optezi pentru această rețea privată de sănătate, află că un preț pentru morfologie fetală de trimestrul 1 la Regina Maria este de 420 de lei.

În trimestrul 2 emoțiile sunt și mai mari pentru tine. Deja burtica este vizibilă, iar bebe se dezvoltă pe zi ce trece. În trimestrul 2 este esențial să faci toate investigațiile, tocmai pentru că este momentul perfect ca medicul să-și dea seama dacă există vreo problemă la făt. Un preț exact pentru morfologie fetală în trimestrul 2 te va ajuta, mai ales dacă optezi pentru o clinică la care decontarea investigației se face în baza unui plafon restrâns. La Medlife un preț pentru morfologie fetală de trimestrul 2 este de 670 de lei.

Dacă nu vrei să mergi la Medlife, poți efectua la Sanador o morfologie fetală de trimestrul 2 care are un preț de 425 de lei. La INSMC sau Spitalul Polizu așa cum mai este cunoscut, poți face toate morfologiile fetale gratuit dacă ai bilet de trimitere. În schimb, pentru femeile neasigurate la Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau care nu pot obține din diverse motive bilet de trimitere, un preț pentru ecografie morfologică de trimestrul 2 la Polizu este de 450 de lei. Tot la Polizu prețul pentru o morfologie fetală de trimestrul 3 este de 300 de lei.

Morfologia fetală este o investigație foarte importantă încă de la începutul sarcinii, de aceea trebuie să știi un preț pentru ecografie morfologică de trimestrul 1. Datorită acestei ecografii fetale, medicii pot observa cu exactitate cum se dezvltă bebelușul. Majoritatea centrelor medicale din România oferă acest serviciu medical și prezintă câte un preț pentru ecografie morfologică de trimestrul 1, 2 sau 3 pe site-ul lor. Nu uita că poți uita de acest preț pentru ecografie morfologică de trimestrul 1, efectuând gratuit morfologiile pentru fiecare trimestru, dar numai dacă ai un bilet de trimitere de la medicul de familie pentru decontarea serviciilor medicale.

Surse: babycenter.com.au, mayoclinic.org, insideradiology.com.au, donna-medicalcenter.ro, reginamaria.ro, republica.ro, feminasmed.ro, arcadiamedical.ro, bioclinica.ro, medlife.ro, insmc.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close