Totul despre data probabila a nasterii

15 Iulie 2015

de Irina Olteanu

Data probabila a nasterii reprezinta un termen des intalnit de gravide la consultatiile medicale care prezinta maxim interes pana in momentul in care cel mic vine pe lume. Cum se calculeaza aceasta, din ce cauze se modifica si alte informatii interesante despre aceasta veti descoperi in articolul urmator.

Mod de calcul pentru data probabila a nasterii

Data probabila a nasterii (cu abrevierea DPN) reprezinta data in care debutul spontan al travaliului este asteptat sa apara.Unul dintre modurile in care poate fi calculata aceasta data importanta se bazeaza pe regula lui Naegle; aceasta estimeaza data prin adaugarea unui an, scaderea a 3 luni si adaugarea a 7 zile la prima zi din ultima menstruatie a femeii. Rezultatul este de aproximativ 280 zile (40 saptamani) de la inceputul ultimei menstruatii. Un al mod de calcul consta in adaugarea a 9 luni si 7 zile la ultima menstruatie. Regula lui Naegle poarta numele inventatorului sau, un medic obstetrician german, autor al unei lucrari de succes pentru moase; iata un exemplu concret de calcul pentru data probabila a nasterii:

Ultima menstruatie= 8 mai 2015

+1 an = 8 mai 2016

– 3 luni = 8 februarie 2016

+ 7 zile= 15 februarie 2016

Intervalul de 280 zile se verifica in functie de ziua saptamanii ultimei menstruatie si se ajusteaza data probabila a nasterii la aceeasi zi a saptamanii. Bazandu-ne pe exemplul de mai sus, 8 mai cade intr-o zi de vineri, iar DPN 15 februarie cade intr-o zi de luni; ajustata la cea mai apropiata zi de vineri, rezulta 12 februarie 2016, exact 280 zile de la 8 mai. Metoda insa nu consta intotdeauna in acest interval deoarece nu toate lunile au aceeasi durata si nu tine cont de anii bisecti.

Formula lui Parikh constituie o alta metoda de calcul care ia in considerare durata ciclului menstrual; regula lui Naegle se bazeaza pe o durata medie de 28 zile, ceea ce nu este valabil pentru toate femeile. Data probabila a nasterii calculata dupa regula lui Parikh poate fi aflata adaugand 9 luni la inceputul ultimei menstruatii, scazand 21 zile si apoi adunand durata ciclurilor menstruale anterioare. In practica moderna insa, exista dispozitive speciale de calcul care usureaza mult aceasta procedura.

data probabila a nasterii

Acuratetea calculelor

Data cand a inceput ultima menstruatie poate sa nu fie intotdeauna relevanta ca baza de calcul, insa isi mentine popularitatea deoarece putine femei stiu exact ziua in care au ovulat sau au conceput copilul si deoarece niciun algoritm nu poate prezice ziua precisa cand va debuta travaliul, indiferent de factorii luati in considerare (daca femeia cunoaste exact momentul conceptiei, se adauga 38 saptamani de la acea data). In plus, acuratetea datei probabile a nasterii depinde de memoria gravidei, se bazeaza pe cicluri menstruale de 28 zile si pe o conceptie care apare in ziua 14 a ciclului.

Regula lui Naegle expusa mai sus se bazeaza pe o interval mediu de 280 zile de la data ultimei menstruatii ca medie a initierii spontane a travaliului (realitatea este cu +/- 13 zile fata de data probabila a nasterii). Tinand cont de aceasta, trebuie subliniat faptul ca este vorba de o medie realizata ca urmare a unei analize statistice si constituie mai degraba un indrumar (jumatate din nasteri pot aparea mai devreme si jumatate mai tarziu); rareori nasterea are loc chiar in acea zi preconizata. De exemplu, o deviatie de 13 zile inseamna ca 90% din bebelusi se vor naste in decursul a 3 saptamani de la DPN, iar 21% in decurs de 3 zile; doar 4% vor avea loc in DPN (insa orice zi inainte/dupa DPN are sanse mai mici de 2% de a fi ziua nasterii).

Realitatea a confirmat ca acest mod de calcul supraestimeaza in general durata sarcinii si ca poate conduce la o eroare de mai mult de 2 saptamani. In cazurile in care data conceptiei este cunoscuta exact (fertilizarea in vitro), data probabila a nasterii este calculata adaugand la aceasta zi inca 266 zile.

Confirmarea ecografica pentru data probabila a nasterii

Incepand din anii 1970, ecografiile au ingaduit masurarea dimensiunii embrionului in dezvoltare si respectiv a estimarii varstei gestationale. Datarea cu ultrasunete este cea mai precisa in acest sens daca este realizata in primul trimestru (in primele 12 saptamani de sarcina) cu un procent de acuratete de 95% , respectiv marja de eroare de 6 zile. Ecografiile efectuate in cel de-al doilea trimestru au o marja de eroare de 8 zile si cele din al treilea trimestru de 2 saptamani (acuratetea scade odata cu cresterea varstei gestationale). Majoritatea sectiilor specializate in obstetrica-ginecologie folosesc o combinatie de estimare pe baza de ultrasunete si data ultimei menstruatii folosind fie regula de 10 zile, fie cea de 7 zile; astfel daca datele ultimei menstruatii si cele ecografice se incadreaza in 7 sau 10 zile sunt acceptate drept valide.

Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor recomanda ca datele stabilite ecografic sa fie preferate datelor menstruale cand discrepanta dintre datarea ecografica si data ultimei menstruatii este:

– mai mare de 5 zile inainte de 9.0/7 saptamani de gestatie

– mai mare de 7 zile din 9.0/7 saptamani la 15.6/7 saptamani

– mai mare de 10 zile din 16.0/ 7 saptamani la 21.6/ 7 saptamani

– mai mare de 14 zile de la 22.0/7 saptamani la 27.6/7 saptamani

– mai mare de 21 zile dupa 28.0/7 saptamani

Din cauza riscului de a redata un fat mic care poate suferi de restrictie de crestere intrauterina, deciziile in baza ecografiei din al treilea trimestru sunt in special problematice; trebuie sa fie tratate cu atentie deosebita asupra intregului tablou clinic si pot necesita supraveghere indeaproape, inclusiv repetarea ecografiei pentru a asigura un interval corespunzator de crestere.

Cand sarcina gemelara este rezultatul fertilizarii in vitro, determinarea varstei gestationale trebuie realizata de la data transferului embrionar. In alte cazuri data sarcinii se bazeaza pe marimea fatului mai mare.

Alte metode de calcul

Un examen fizic sustinut de inregsitrari bune ale menstruatiei in primul trimestru s-a dovedit a reprezenta o metoda de incredere pentru datarea sarcinii.

Inima fatului poate fi ascultata cu ajutorul unei ecografii Doppler pentru pacientele cu varsta gestationala minima de 10-12 saptamani (altfel nu se aude ritmul cardiac).

Gonadotropina corionica umana este depistabila in sangele si urina mamei intre 6-14 zile dupa fertilizare (3-4 saptamani varsta gestationala). Prin urmare, varsta gestationala trebuie sa fie de minim 3-4 saptamani pentru un test de sarcina hCG valid.

In final, trebuie sa retineti ca majoritatea copiilor se nasc intre 38-42 saptamani (sarcina normala este considerata de 40 saptamani sau 9 luni jumatate calendaristice  incepand din prima zi a ultimei menstruatii) si numai un mic procent din femei nasc chiar in data probabila a nasterii, sansele fiind mai degraba sa se depaseasca aceasta zi.

Domnul doctor Remus Anton, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Pelican Oradea ne ofera urmatoarele informatii despre data probabila a nasterii:

DPN sau data probabila a nasterii se determina in trimestrul I de sarcina cu ocazia primului consult prenatal la medicul specialist ginecolog. La specia umana sarcina normala este considerata la termen in momentul in care se implinesc 40 de saptamani de la ultima menstruatie. Exista mai multe formule de calcul care pot fi folosite; la o femeie cu cicluri menstruale regulate lunare se porneste de la DUM (data ultimei menstruatii, prima zi de sangerare), la care se adauga 40 de saptamani. O alta formula simpla (regula lui Naegle) porneste tot de la DUM la care adaugam 7 zile si apoi sa scad 3 luni (de pilda, daca ultima menstruatie a fost in 1 mai atunci DPN=(1 mai +7) – 3 luni =8 mai-3 luni= 8 februarie care este de fapt data la care se implinesc 40 de saptamani de sarcina).  La femeile cu mestruatii neregulate sau care nu-si amintesc DUM, de mare ajutor este ecografia din primul trimestru de sarcina pentru ca se poate aprecia varsta exacta a sarcinii cu o marja de eroare de +/-3 zile. La femeile care obtin sarcina prin FIV, inseminare artificiala sau prin stimularea ovulatiei se foloseste in general formula conceptionala dupa care data estimativa a nasterii este la 38 de saptamani din momentul conceptiei.

Numerosi factori pot influenta DPN. Frecvent in cazul sarcinilor gemelare (sau celor cu tripleti), travaliul se declanseaza inainte de 40 de saptamani de gestatie. Anumite afectiuni materne sau obstetricale pot de asemenea declansa nasterea prematura: hipertensiunea indusa de sarcina, diabetul gestational, infectiile genitale, insuficienta cervico-istmica, malformatii uterine etc. O metoda utila de apreciere al riscului de nastere prematura prin insuficienta cervico-istmica este evaluarea ecografica a lungimii colului uterin intre 16 si 19 saptamani de sarcina.

In general aparitia unei afectiuni materno-fetale pe parcursul sarcinii creste riscul de nastere prematura, este insa imposibil de estimat momentul declansarii travaliului. In cazul anumitor afectiuni se prefera declansarea artificiala a nasterii sau nasterea prin operatie cezariana inainte de termen; amintim aici preeclampsia (forma severa de hipertensiune indusa de sarcina) si diabetul gestational, cand odata ce se implinesc 38 de saptamani de sarcina se prefera declansarea travaliului sau operatia cezariana in scopul evitarii riscului de moarte fetala in utero la aceste sarcini.

Din punct de vedere statistic, in aproximativ 10-15% din sarcinile cu evolutie fiziologica travaliul se declanseaza spontan in ziua in care se implinesc 40 de saptamani de sarcina. In majoritatea cazurilor nasterea demareaza spontan in preajma DPN (+/- 7 zile). Daca se cunoaste cu exactitate momentul conceptiei, precizia DPN creste semnificativ. Stabilirea cu exactitate a DPN ramane deocamdata un deziderat cu sanse mici de ameliorare in viitor.

Nu trebuie sa uitam ca formulele pe care le folosim atunci cand estimam DPN pleaca de la prezumtia ca ciclul menstrual are 28 de zile; in realitate insa fiecare femeie este unica si ciclul mestrual poate avea o durata normala intre 21 si 35 de zile complicand putin sarcina medicului ginecolog; astfel, femeile care isi doresc o sarcina pot imbunatati precizia cu care terapeutul estimeaza DPN prin simpla insemnare in calendar a perioadei menstruale; de asemenea, ecografia din primul trimestru de sarcina are un rol foarte important in estimarea DPN, iar precizia acestei metode creste cu cat examinarea se efectueaza mai precoce; din acest punct de vedere, cu cat pacienta se prezinta mai repede la primul consult de specialitate, cu atat cresc sansele estimarii corecte a DPN si a varstei gestationale, atat de importante in supravegherea si managementul celui mai fericit eveniment din viata oricarei femei.”

Doamna doctor Negoescu Ioana, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, Clinica Anima Progresului ne ofera urmatoarele informatii:

Data probabila a nasterii (DPN) reprezinta data calculata in saptamani de amenoree (lipsa menstruatiei) la care sarcina ajunge la 40 de saptamani. Ea se poate calcula cronologic sau ecografic. Cel mai corect calcul al DPN cronologic se poate face atunci cand gravida stie exact prima zi a ultimei menstruatii. Modalitatea de calcul este urmatoarea – I zi a ultimei menstruatii+10 zile+9 luni sau I zi a ultimei menstruatii+280 zile. Atunci cand femeia are cicluri menstruale (CM) regulate si, cand stie exact cu ajutorul testelor de ovulatie care a fost momentul conceptiei (in principiu la un CM de 28 zile, ovulatia are loc in ziua a 14-a), DPN cronologic se poate calcula si astfel – data ovulatiei+266 zile.

Atunci cand femeia nu are CM regulate sau nu stie exact data ultimei menstruatii, cel mai corect mod de calcul al DPN este cel ecografic. De retinut ca DPN calculata ecografic este cea mai apropiata de DPN cronologica daca ecografia este efectuata cat mai precoce in sarcina (de preferat in I trimestru de sarcina). Cu cat sarcina avanseaza, marja de eroare a DPN calculata ecografic este mai mare (fiind influentata de masuratorile diversilor parametri de crestere ai fatului-diametrul biparietal, circumferinta craniana, circumferinta abdominala, lungimea femurului), mai ales cand gravida nu stie data ultimei menstruatii.

DPN poate fi calculata de medicul specialist obstetrica-ginecologie, medicul de familie sau chiar de gravida atunci cand stie data ultimei menstruatii. O DPN calculata ecografic identica sau cat mai aproape de DPN cronologica reprezinta un marker important al dezvoltarii constante si uniforme a parametrilor fetali in viata intrauterina.

Gravidele trebuie sa stie ca DPN reprezinta mijlocul intervalului (40 saptamani) in care o sarcina este considerata la termen (38-42 saptamani), nasterea putand surveni in oricare moment cuprins in acest interval si ca doar 5% dintre copii se nasc exact la DPN.”

Multumim medicilor Remus Anton si Ioana Negoescu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:

www.perinatology.com; https://en.wikipedia.org; http://my.clevelandclinic.org; http://medical-dictionary.thefreedictionary.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close