Ce trebuie să știi despre moalele capului sau fontanela la bebeluși

7 Iunie 2021

de Mirela Floricescu

Fontanela este o membrană ce reprezintă punctul de contact între oasele craniene la bebeluși. Fiecare bebeluș se naște cu mai multe fontanele și toate au un rol important atât în procesul nașterii, cât și în dezvoltarea micuțului tău. Fontanelele au dimensiuni și perioade diferite de închidere. Iată mai jos tot ce trebuie să știi despre moalele capului sau fontanela la bebeluși.

Fontanela prea deschisă

Poate încă nu știi ce este fontanela la bebeluși și ce rol important are în timpul nașterii. Fontanela este o membrană ce reprezintă punctul de contact între oasele craniene, fiind cunoscută și sub numele de „punct moale”. Toți copii se nasc cu șase fontanele, care facilitează trecerea ușoară a copilului prin canalul de naștere. Practic, dacă aceste spații dintre oasele craniene nu are exista,  nașterea vaginală ar fi imposibil de realizat. Pe lângă naștere, cele șase fontanele au rol în procesul de dezvoltare al creierului.

În primii doi ani de viață, copii trec printr-un proces de creștere accelerată, iar fontanelele fac loc pentru expansiunea creierului. Cu toate că există falsa impresie că fontanela la bebeluși îi face pe cei mici vulnerabili la orice palpare, adevărul este că, în mod surpinzător, aceste membrane protejează împotriva unor posibile traumatisme craniene. Așa că nu te panica dacă atingi moalele capului la bebeluși, deoarece protecția oferită de fontanele este una ridicată.

Așa cum am precizat anterior, există șase tipuri de fontanele la bebeluși, anume:

 • Fontanela anterioară: este cea mai mare dintre fontanele și este situată în partea de sus a capului, în mijlocul craniului. Această fontanelă anterioară are o formă asemănătoare unui diamant și mai este numită și „punctul moale”.
 • Fontanela posterioară: sau fontanela mică așa cum mai este numită. Ea se află în spatele craniului și are formă triunghiulară.
 • Fontanele temporale: care sunt în număr de patru, fiind grupate câte două în fontanele sfenoide și mastoide. Toate cele patru fontanele se află de-o parte și de alta a craniului.

De interes pentru supravegherea stării de sănătate a copilului rămân doar primele două fontanele, anume cea anterioară și posterioară. Doar în cazul lor pot apărea probleme ce necesită examinare din partea unui pediatru.

Este posibil să ți se pară că fontanelele bebelușului tău sunt prea deschise atunci când îi atingi craniul. În realitate, distanțele mari între oasele craniene sunt normale, procesul de închidere al fontanelelor fiind unul de lungă durată. Pentru a scăpa de orice temere pe care o ai trebuie să afli când se închid moalele capului la bebeluși.

Răspunsul la întrebarea despre când se închide fontanela la bebe este mai complex deoarece în funcție de zona unde este poziționată, membrana are nevoie de mai mult sau mai puțin timp pentru a lăsa oasele craniene să se sudeze între ele, astfel că:

 • Fontanela anterioară se închide între 1 – 2 ani
 • Fontanela posterioară are nevoie de 6 luni pentru a se închide
 • Fontanelele sfenoidale dispar după 6 luni
 • Fontanelele mastoide se închid la vârsta de 1 an

În cazurile mai rare fontanelele se închid timpuriu sau prea târziu. În prima situație când una dintre fontanele sau toate se închid prematur putem vorbi de presiune mare care este pusă asupra cutiei craniene. Închiderea prematură a fontanelelor poartă numele de craniosinostoză și poate duce la complicații grave precum epilesie, orbire sau retard. Pe de altă parte, închiderea târzie a fontanelelor este un efect des întâlnit în cazurile de rahitism. Această boală numită rahitism apare ca efect al carenței de vitamina D. În același timp, închiderea târzie a fontanelelor apare și la micuții care suferă de probleme cu tiroida sau sindrom Down.

Până la vârsta de 1 an copii merg la un control de rutină o dată pe lună. La fiecare control, pediatrul observă fontanela la bebeluși și analizează cu atenție evoluția fiecărei membrane în parte. La bebelușii cu probleme cardiace medicul ascultă fontanela anterioară cu stetoscopul pentru a verifica dacă poate fi vorba despre o malformație arteriovenoasă. Restul copiilor sunt verificați stând în poziție verticală. Specialistul se mai uită la circumeferința capului. Aceasta reprezintă un indicator important în ceea ce privește dezvoltarea creierului.

Dimensiuni fontanela

Dimenisunea fontanelelor este influențată de dezvoltarea creierului. De aceea, fontanela la bebeluși poate varia în dimensiune de la un copil la altul. Cu toate acestea, există câteva dimensiuni posibile pentru fiecare fontanelă, tocmai pentru a ajuta părinți să-și dea seama aproximativ de distanțele care există între oasele craniene ale pruncului lor. Astfel că, fontanela anterioară, care este și cea mai mare, are la naștere între 2 – 3 cm. Fontanela posterioară în formă de triunghi și fontanelele temporale au mai puțin de 1 cm.

La controlul lunar pe care îl fac copii până la 1 an, medicii sunt atenți și la dimensiunile fontanelelor, deoarece acestea sunt un semn pentru bolile neurologice.

Pâlpâie fontanela

La o ușoară palpare, la nivelul fontanelelor se simte o mică pulsație, iar de cele mai multe ori este un lucru normal. Moalele capului la bebeluși pulsează și se încordează ușor atunci când bebelușul se agită, vomită, mănâncă sau plânge. De asemenea, dacă pui mâna ușor la nivelul fontanelei anterioare și simți cum pâlpâie, nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece acele mișcări sunt pulsații ale sângelui ce corespund cu bătăile inimii.

În schimb, lipsa pulsațiilor la palpare și alte simptome pe care bebelușul le are precum vărsături, apatie, lipsa apetitului sau febra, sunt un semnal de alarmă. Dacă starea bebelușului tău se degradează, mergi de urgență la medic. Astfel de manifestări pot fi semnul unor afecțiuni neurologice grave.

Umflatură moale la cap bebeluși

Așa cum pulasațiile ușoare sunt normale atunci când bebe plânge sau se agită, la fel de banale se pot dovedi și micile umflături care apar, deoarece crește ușor tensiunea din interiorul cutiei craniene. Pe de altă parte, astfel de manifestări sunt normale doar atunci când bebe este activ, dar dacă umflătura nu dispare nici atunci când este liniștit, se poate discuta despre niște afecțiuni serioase.

bebeluș-care-este-atins-în-moalele-capului-de-o-femeie-pentru-a-simți-fontanela-la-bebeluși

Același motiv de îngrijorare există și dacă fontanela este umflată la bebeluși în permanență, acesta fiind un semn pentru mai multe probleme de sănătate cum ar fi:

 • Hidrocefalia: reprezintă acumularea de lichid în ventriculele din interiorul creierului. Este o boală gravă ce necesită tratament imediat
 • Afecțiunile cerebrale: cum ar fi meningita, encefalita sau hemoragiile craniene
 • Traumatismele craniene în urma unei lovituri: un bebe lovit la fontanelă poate suferi contuzii, hematoame sau fracturi ale oaselor craniene. De aceea, după orice lovitură copilul trebuie văzut neapărat de către un medic
 • Presiunea intracraniană crescută
 • Deshidratarea: apare dacă fontanelele sunt umflate și înfundate, iar bebelușul mai are și alte simptome precum somnolență, gură uscată, lipsa urinării sau plâns fără lacrimi
 • Malnutriția

Alte simptome care anunță o problemă de sănătate a copilului pe lângă umflătura de la cap sunt:

 • Covulsiile
 • Pierderea cunoștinței
 • Bătăi neregulate ale inimii
 • Sângerări nazale
 • Vânătăi în mai multe zone ale corpului

Dacă fontanela la bebeluși arată un semn clar de boală, mergi imediat la medic. Pentru a pune un diagnostic corect, nu este de ajuns examenul fizic. Ecografia transfontanelară este investigația care se impune în cazurile de urgență.

Ecografie transfontanelară

Ecografia transfontanelară este o metodă nouă de investigație imagistică a creierului la nou-născuți și sugari. Ecografia transfontanelară se adresează exclusiv bebelușilor și este realizată atunci când medicul bănuiește că ar putea fi vorba despre o afecțiune neurologică. În timpul ecografiei, medicul observă cum se dezvoltă creierul, pentru a stabili ulterior dacă există anumite nereguli la nivelul acestuia. Față de o ecografie obișnuită, la cea transfontanelară se utilizează un transductor de mici dimensiuni, cu o frecvență foarte înaltă, care este capabil să redea cu fidelitate imaginile prin fontanelele de la nivelul craniului sau ferestrele ecografice așa cum mai sunt numite. Dacă fontanela la bebeluși este închisă prematur nu se mai poate realiza o ecografie transfontanelară, fiind înlocuită cu un RMN sau un CT.

Ecografia transfontanelară durează 10 – 15 minute, iar în acest timp copilul va sta în orice poziție dorește, în brațele părintelui. Plânsul sau agitația celui mic nu perturbă investigația. Ecografia nu este dureroasă pentru copil și poate fi reluată ori de câte ori este nevoie. O ecografie transfontanelară se face doar la recomandarea pediatrului, iar prețurile variază între 200 – 250 de lei, în funcție de clinică.

Fontanela mare forum

Fontanela bebelușului este un subiect dezbătut pe larg în comunitățile de mămici. Multe proaspete mămici se află pentru prima dată despre când se închide fontanela la bebeluși, dar și ce rol are în dezvoltarea pruncului lor. Dacă vrei să afli cum s-au descurcat și alte mămici cu bebelușii lor poți afla mai multe din confesiunile despre fontanela la copii de pe forumuri.

bebeluș-care-se-uită-intr-o-parte-si-este-atins-pe-cap-de-un-barbat-pentru-a-simți-fontanela-la-bebeluși

„Rareș are opt luni și fontanela lui se închide foarte greu.Vom merge la medic miercurea viitoare să-i facem o analiză pentru măsurarea presiunii craniene, iar apoi vedem ce medicație trebuie să ia.” – garbo.ro forum

„Și mie îmi zice constant medicul de familie că fontanela micuțului meu este cam mare. Fiul meu are zece luni. Ieri am mers la un alt doctor care mi-a zis că nici vorbă de așa ceva, că fontanela la bebeluși se închide la un an jumate și chiar după această vârstă.” – forum.desprecopii.com

„La copilul meu mi se pare că fontanela e prea mare și uneori se simte chiar o gaură adâncă. De multe ori mi-e și frică să mai pun mâna. Stiu că fontanela este o membrană rezistentă, dar tot îmi este teamă. Pe de altă parte, la fiica mea, când puneam mâna din întâmplare pe fontanele și le simțeam cum pulsează mă panicam.” – forum.7p.ro

„La vaccinul de săptămâna trecută medicul mi-a spus că fontanela copilului meu e cam mare. Nu m-aș fi îngrijorat prea tare, deoarece eram conștientă de acest lucru, dar copilul nu vrea să stea în fund. Adică poate sta, dar se simte mai comod pe o parte sau sprijinit.” – forum.7p.ro

„La zece luni chiar nu are nimic daca fontanela este încă deschisă. Primei mele fetițe i s-a închis pe la doi ani, iar pediatrul nu a avut nimic de obiectat. La copiii născuți cu fontanela mare este normal să dureze mai mult până se închide.” – forum.desprecopii.com

Fontanelele sau membranele aflate între spațiile oaselor craniene la bebeluși au roluri foarte importante atât în ceea ce privește nașterea, cât și dezvoltarea ulterioară a copilului. Fiecare bebeluș se naște cu șase fontanele având dimenisuni și perioade de închidere diferite. Dacă lucrurile decurg normal, fontanelele nu îl fac pe copil vulnerabil. Pe de altă parte, fontanela la bebeluși care se umflă sau se încordează pentru câteva ore, reprezintă un semn pentru anumite afecțiuni neurologice. Dacă bebelușul tău se simte rău mergi de urgență cu el la pediatru pentru un consult mai amănunțit.

Surse: healthychildren.org, verywellfamily.com, reginamaria.ro, totuldespremame.ro, mamica.ro, suntmamica.ro, medicover.ro, halmasan.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close