Cele mai bune sfaturi si exercitii pentru o nastere naturala de la Vania Limban, prima moasa independenta din Romania

4 Decembrie 2017

de Irina Olteanu

Scoala Parintilor Responsabili

Doamna Vania Limban, Prima moasa independenta din Romania, fondator Active Center, a oferit urmatoarele informatii:

Pentru cei care nu ma cunosc, imi derulez activitatea ca moasa independenta la Active Center. In calitate de moasa ofer aici cursuri de pregatire pentru nastere, programe de tonifiere a perineului si, nu in ultimul rand, pentru ca sunt si consultant in alaptare, sustin si un asemenea program de pregatire pentru ceea ce va urma dupa nastere.
Echipa Centrului consta in cativa kinetoterapeuti, tehnicieni, maseuri, medic pediatru ofera programe, dupa cum ati vazut, de gimnastica acvatica, gimnastica, masaj. Este un program complex care vizeaza pregatirea gravidei pentru nasterea naturala in primul rand, dar in egala masura, ne adresam si gravidelor care nasc prin cezariana sau care decid sa nasca cu analgezie peridurala.
Eu cred ca decizia pentru nastere trebuie sa fie una informata. Atata vreme cat stii care sunt beneficiile, dar care sunt si riscurile, poti sa decizi si in functie de statusul tau ce este potrivit pentru tine. Oricum, ce pot sa va spun este ca toate studiile in clipa de fata arata ca nasterea cea mai sigura, cea mai buna si cea mai lipsita de riscuri pentru mama si copil ramane nasterea naturala. Daca stim cum sa facem fata durerii, nasterea va fi o experienta care in subconstient isi va pune foarte puternic amprenta asupra voastra, veti deveni niste femei foarte puternice si niste mame care vor fi intotdeauna alaturi de copilul lor, dar si partenere de nadejde pentru sotii vostri.
In prezent imi desfasor activitatea intr-o maternitate privata, care este de altfel singura din Bucuresti ce a initiat un proiect Nastere cu moasa dedicata. Femeia se duce, prin intermediul maternitatii se incheie un contract, gravida este urmarita de un medic pe tot parcursul sarcinii, se afla si in contact cu mine, iar aici vedem din ce perspectiva facem abordarea. Iar la nastere, ca urmare a legislatiei prezente pentru moase, ma voi afla impreuna cu acel medic. Daca nasterea decurge natural, pana la urma asta este menirea unei moase, totul se termina asa cum trebuie. Daca apare o complicatie, medicul care este cu mine isi asuma rezolvarea acelei complicatii, pana la punctul de a face chiar si o operatie cezariana.
In cadrul contractului si al proiectului Nastere cu moasa dedicata noi respectam ora magica dupa nastere si cu gravida cu care am fost la nastere raman inca 2 ore pana lucrurile intra pe un anumit fagas.
Haideti sa vedem care sunt cele mai bune sfaturi si exercitii pentru o nastere naturala. Care sunt pasii. Si pentru a face acesti pasi in primul rand m-am gandit ca ar fi bine sa punctez care sunt cele mai frecvente 4 probleme care genereaza disconfort in perioada de sarcina si sa va ofer o perspectiva de abordare putin diferita. Este vorba de greturile matinale. Pot sa va spun ca sunt studii in clipa de fata care ne arata ca hidratarea cu apa alcalina, maxim 8-10 pahare pe zi, ajuta la evitarea si chiar la disparitia acestor greturi. Din acest motiv o sa vedeti ca apa este foarte buna. Noi suntem intr-o proportie foarte mare apa, asa ca face o buna conexiune cu noi orice apa introducem in organism.

Scoala Parintilor Responsabili
Un alt aspect este cel legat de vergeturi. Cel mai adesea ele sunt destul de inestetice si este un aspect care cumva ne deranjeaza. Pornim de la un corp frumos si intr-o zi ne trezim cu acele striatii care pot fi destul de inestetice uneori. In clipa de fata exista metode prin care dupa nastere ele pot fi inlaturate, dar daca putem preveni, de ce sa nu facem asta? In acest sens tot hidratarea cu apa alcalina. Aceasta apa alcalina, conform studiilor, poate sa ajute la o buna hidratare a tesuturilor si daca adaugam si un masaj, pe care puteti sa vi-l faceti si singure, in fiecare zi seara dupa baie. Cel mai adesea eu recomand untul de shea. Indiferent de unde il luati, este foarte bun pentru zona sanilor, zona periombilicala si pe partile laterale unde cel mai adesea apar aceste vergeturi.
O a treia problema in perioada de sarcina ar fi picioarele umflate si obosite, in special din cauza caldurii si a numarului ridicat de ore la locul de munca. Si in cazul picioarelor umflate, care inseamna retentie de apa in tesuturi, o sa vedem ca hidratarea cu apa este foarte buna. Cu apa alcalina, pentru ca retentia de apa se datoreaza faptului ca avem nevoie de apa. Daca ne hidratam, lucrurile incep sa intre pe un drum bun. Sigur, ca masajul pentru stimularea microcirculatiei periferice in aceasta perioada are un efect extraordinar de bun si am sa va recomand in special cremele pe baza de castane, de vita de vie. Au un efect foarte bun pe aceasta microcirculatie, pe edeme si pe picioare obosite. Si, nu in ultimul rand, gimnastica. De fapt, eu consider ca acesta este unul dintre primele lucruri pe care o femeie ar trebui sa le faca din trimestrul doi.
A patra problema este slabirea tonusului perineului. Dupa cum stiti, modificarile hormonale din sarcina, in speta actiunea relaxinei, genereaza inmuierea muschilor si a articulatiilor, iar la nivelul pelvisului la articulatiile pelvisului si a planseului pelvian-perineal, deci si a perineului. In plus, putem sa constatam ca incepem sa ne confruntam si cu pierderi involuntare de urina. Undeva, in a doua parte a primului trimestru si catre sfarsitul sarcinii, dar acesta nu este un semn de perineu slabit in perioada de sarcina, ci doar dacă va persista dupa ce trec cele 6 saptamani din perioada post natala, din perioada de lauzie. Atunci trebuie sa va puneti un semn de intrebare.
Ce putem sa facem? In zilele noastre sunt atat de multe informatii, inclusiv gimnastica perineala pe care o puteti realiza la Active Center. Este suficient sa invatati exercitiile si apoi sa le practicati pe parcursul sarcinii acasa, masajul perineului si, nu in ultimul rand, sunt 2 abordari care tin de folosirea unui dispozitiv Epi-No. Pornit dintr-o traditie africana si care genereaza nu numai tonifierea perineului, dar si dilatarea vaginului pana la marimea unui cap de copil, ceea ce face sa avem un numar destul de mare de gravide care nasc cu perineul intact. Si oul de jad, care are si el calitatile lui. Eu il recomand in perioada de sarcina, daca este normala, dar mai mult dupa sarcina pentru ca el contribuie la crestea feminitatii.
Care ar fi sfaturile pentru o sarcina fara probleme? Sa mancati sanatos si sa va hidratati, sa nu luati niciun fel de medicament fara avizul medicului. Nu luati medicamente ca au luat alte prietene, ca ati auzit, ati citit sau ati intrat pe un forum, pentru ca in primul rand administrarea de medicamente in primul trimestru este periculoasa pentru embrion. El este in faza de dezvoltare. Si dupa aceea ele pot pune in pericol chiar sarcina. Un al treilea sfat este sa faceti gimnastica si un al patrulea sfat este sa urmati un curs de pregatire pentru nastere. Fie ca il faceti la maternitatea unde nasteti (majoritatea maternitatilor au asemenea cursuri), fie ca va place voua de o anumita persoana/ moasa, nu omiteti acest lucru. Pentru ca puteti invata niste lucruri care realmente o sa va ajute.
Ce v-as recomanda punctual in perioada de sarcina? Pentru ca multe gravide m-au intrebat. Gimnastica o puteti practica din saptamana 12, dar niciodata eu nu accept decat gravide care au recomandarea medicului. Pentru ca gimnastica, pe cat este ea de buna in sarcina, uneori poate pune in pericol starea noastra de sanatate sau bunul mers al sarcinii. Masajul perineului poate incepe din saptamana 34, este o metoda putin discutata. Nu exista niciun fel de studii vizavi de acest masaj al perineului, fiind o practica incurajata mult de catre moase, dar ca orice tesut care este masat el capata un grad de flexibilitate si elasticitate si nu pune cu nimic in pericol sarcina. Si masajul de stimulare a lactatiei, din saptamana 38, in ultimele 2 saptamani de sarcina. Exista chiar un ulei special care poate fi folosit si care are un efect extraordinar de bun. Pentru ca dupa nastere, alaptarea este cea mai mare problema a unei mamici. Si cele mai multe depresii se pot face chiar in aceasta perioada. Puteti evita toate problemele cu alaptarea, daca primiti toate informatiile corecte.
In ceea ce priveste sfaturile pentru o nastere naturala, mi-am pus la punct un modul de pregatire care are la baza si o componenta de programare neuro-lingvistica. Este vorba despre nasterea asumata Da, pot. Daca va veti spune lucrul acesta, iar eu le invat pe gravidele cu care colaborez sa scrie ca isi asuma nasterea Da, pot. Se petrec niste lucruri la nivelul subconstientului care unora le par magice. Desi vin dintr-o traditie a moasei, sunt adepta unor metode moderne in abordarea travaliului, in modul in care din punct de vedere psiho-emotional duc gravida la punctul la care trebuie sa-si accepte durerea. Nu sunt de parere ca poate fi spus unei gravide ca va suporta durerea la nastere, pentru ca eu stiu ca are niste resurse, pe care daca stie cum sa le foloseasca nasterea va fi chiar o magie. Nu inseamna ca nu o sa aveti durere.
Un al doilea modul pe care va sfatuiesc sa il faceti este cel de ingrijire a bebelusului, care se refera punctual la alaptare, la baie, masaj, unde taticii pot fi implicati in mod activ. Si la trimestrul 4 de sarcina. Sa stiti ca este un trimestru deosebit de important, mai ales vizavi de bebelusul dumneavoastra. Studiile facute de psihologi arata ca de fapt bebelusul ar trebui sa mai stra inca 3 luni in burtica de cand se naste, dar putem face niste lucruri care sa-l ajute extraordinar in aceasta perioada.
Si, in sfarsit, sfaturi pentru o nastere usoara. Doamnelor, la nastere, cand pasiti pragul maternitatii, sa va aduceti aminte de legea celor 3 R. Stiti ce inseamna nasterea? Respiratie, relaxare si rabdare. Aduceti-va aminte atat, este tot programare neuro-lingvistica. Va veti accepta durerea. Sunt si niste mecanisme hormonale. La respiratie sunt cateva tipuri de respiratie pe care putem sa le invatam. Pozitiile orizontale si gravitationale, niciodata pozitia pe spate in timpul travaliului. Masajul de atingere care se face intre contractii cu efect de relaxare si prin masajul terapeutic impotriva durerii, unde sotii va pot fi de un foarte mare folos. Relaxarea, aici trebuie atins un punct care se refera la frica la nastere. Aceasta frica genereaza secretia de hormoni ai stresului, catecolamine, si efectul imediat va fi asupra colului, care devine rigid, gros, va fi un col spastic care va ceda foarte greu si va face ca travaliul sa fie o experienta nu tocmai placuta. Pentru ca corpul nostru este un miracol, tineti minte ca el are un antidot extraordinar, mai puternic de 10 ori decat morfina, este vorba despre endorfine. Acestea nu se secreta decat atunci cand noi intram intr-un anumit nivel de acceptare si de relaxare. Iar lucrul acesta este posibil.
Si nu uitati! Mesajele pozitive. Sotii vostri alaturi de voi, moasele, medicii care sunt acolo. Majoritatea venim cu mesaje pozitive, dar este foarte important si ceea ce iti spui tu. Faptul ca tu crezi in tine. Femeile romance la nastere sunt femei puternice, fiind defavorizate de sistemul care promoveaza cezariana, dar acolo unde femeia este sanatoasa si nu sunt probleme nasterea naturala este cea mai buna solutie.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close