Inducerea travaliului: când și de ce este necesară

4 Iulie 2023

de Mihaela Dobre

Pe parcursul sarcinii, și în special în ultimele luni de sarcină, fiecare viitoare mamă se gândește la prima întâlnire cu puiul de om, la cum va decurge travaliul. Poate unele femei își imaginează nașterea pas cu pas și toate se pregătesc pentru ziua în care va veni pe lume copilul lor. Sunt nașteri care decurg natural, fără probleme, pe când în anumite situații este necesară inducerea travaliului. Este bine să te documentezi, să știi ce urmează să se întâmple dacă medicul îți spune că bebelușul trebuie să se nască mai devreme sau mai repede, deci din rândurile care urmează îți poți lua informațiile referitoare la provocarea travaliului. Așadar, să vedem când și de ce este necesară inducerea travaliului, care sunt metodele ce pot fi folosite, cât de eficiente sunt ele, dacă sunt sau nu dureroase, cum decurg lucrurile în astfel de situații. Unele metode sunt populare, în timp ce altele îți pot fi necunoscute. Dar, indiferent dacă ai auzit sau nu de ele, important este să discuți cu medicul înainte. El îți poate oferi explicații, îți poate răspunde la întrebările pe care este firesc să le ai atunci când ți se spune că nu mai puteți aștepta până la declanșarea travaliului de la sine.

Chiar dacă nașterea nu decurge conform planurilor sau așteptărilor tale, nu uita că travaliul va începe și se va termina, iar la final vei ține în brațe bebelușul pe care luni la rând l-ai crescut în corpul tău cu multă iubire.

Când este necesară inducerea travaliului și de ce

Medicul poate recomanda inducerea travaliului în anumite situații. Spre exemplu, dacă acesta nu s-a declanșat la o săptămână sau două după data estimată a nașterii. În acest caz, întârzierea nașterii poate avea urmări grave asupra mamei și/sau a bebelușului.

Inducerea travaliului poate fi o opțiune și atunci când ți se rupe apa, dar contracțiile nu se declanșează. După ce se rup membranele, mama și/sau bebelușul pot face anumite infecții dacă nașterea nu are loc în timp util. Într-o astfel de situație, medicul va decide dacă este cazul sau nu să se inducă travaliul.

În timpul sarcinii, unele femei se confruntă cu probleme cardiace. Dacă sarcina nu mai poate continua din acest motiv, deoarece i-ar putea pune în pericol și pe mamă și pe copil, atunci inducerea travaliului poate fi o opțiune. Și alte probleme de sănătate, precum diabetul gestațional sau o boală a rinichilor ar putea impune inducerea travaliului.

Dacă placenta nu mai funcționează cum trebuie, nu mai ai suficient lichid amniotic sau dacă bebelușul nu se dezvoltă așa cum ar trebui, este posibil ca medicul să ia în calcul inducerea travaliului.

Metode de inducere a travaliului

Sunt câteva metode de inducere a travaliului. Acestea pot fi folosite doar de medici, dar uneori chiar și viitoarele mame pot recurge la metode naturale dacă medicul le recomandă acest lucru.

La spital se poate induce travaliul prin ruperea membranelor. Mai exact, dacă dilatația este de câțiva centimetri, medicul introduce prin colul uterin un instrument mic, ca un cârlig, cu scopul de a rupe sacul amniotic. Este o procedură în timpul căreia femeile simt același disconfort ca în cazul unui control ginecologic.

Dacă procedura de mai sus nu funcționează sau nu este suficientă pentru a declanșa nașterea, atunci viitoarei mame i se poate administra oxitocină, un hormon care ajută uterul să se contracte. Medicamentul se administrează intravenos fie pentru a declanșa contracțiile, fie pentru a grăbi travaliul. În general, după o jumătate de oră, oxitocina începe să lucreze.

Și îndepărtarea membranelor poate fi de ajutor atunci când este necesară inducerea travaliului. În timpul acestei proceduri, medicul introduce un deget prin colul uterin și separă sacul amniotic de partea de jos a colului uterin. Astfel se eliberează în corp prostaglandine, care ar putea declanșa contracțiile. Se recurge la procedura aceasta în timpul unei consultații, după care femeia poate merge acasă deoarece travaliul nu începe imediat, ci este nevoie, în unele cazuri, chir de două zile. Unele femei care au nevoie de o astfel de procedură o consideră inconfortabilă sau chiar dureroasă, însă durerea sau disconfortul apar doar pe moment.

Pe lângă acestea, mai există și câteva metode naturale prin care poate fi indus travaliul. Din rândurile care urmează vom afla dacă sunt sau nu recomandate sau eficiente.

Metode naturale de inducere a travaliului

Sunt câteva metode naturale de inducere a travaliului pe care unele femei însărcinate doresc să le încerce. Dar înainte de a face asta, trebuie să discute cu medicul pentru a afla dacă este sau nu în regulă să le folosească. Sigur că sunt situații în care este necesară grăbirea nașterii, însă doar medicul este în măsură să decidă când sau dacă este cazul. Chiar dacă simți că nu mai ai răbdare și abia aștepți să vină pe lume copilul, nu înseamnă că trebuie să grăbești nașterea dacă sarcina nu a ajuns la termen și dacă nu există motive reale, legate de sănătatea ta sau a fătului, pentru a induce travaliul.

  • Mersul pe jos poate ajuta. Gravitația și mișcarea șoldurilor din timpul mersului pot ajuta fătul să coboare în pelvis. Presiunea exercitată de bebeluș asupra pelvisului poate pregăti colul uterin pentru naștere. Deși această metodă nu aduce întotdeauna rezultatul dorit, cel puțin știi că ai făcut mișcare, ceea ce nu este un lucru rău. Dacă nu ți s-a recomandat repausul înainte de naștere, atunci poți ieși la o plimbare.
  • Se crede că uleiul de castor ajută la inducerea travaliului, însă nu există suficiente dovezi științifice care să susțină această teorie. Uleiul de castor este un laxativ cu un gust deloc plăcut. Când se consumă acest ulei, spasmele intestinale irită uterul, lucru care poate avea drept rezultat apariția contracțiilor. Dar, așa cum spuneam mai sus, nu s-a dovedit că are acest efect de a induce travaliul. Însă, poate avea ca rezultat diareea, ceea ce cu siguranță nu ți-ai dori, mai ales cu puțin timp înainte de naștere.
  • Și mâncarea picantă a ajuns pe lista metodelor naturale de inducere a travaliul. Dar funcționează cu adevărat? Ca și în cazul uleiului de castor, nu există dovezi care să vină în sprijinul acestei metode, deci medicii nu o recomandă. În plus, stomacului tău s-ar putea să nu îi placă prea mult și să protesteze.
  • Acupunctura poate fi de ajutor în cazul în care ești stresată, de exemplu, dar se pare că nu dă rezultate atunci când este folosită pentru inducerea travaliului. Dacă, totuși, vrei să îi dai o șansă, nu uita că trebuie să vorbești cu medicul înainte, ca să știi sigur dacă este sau nu în regulă să apelezi la această metodă.
  • Și presopunctura este considerată utilă atunci când este necesară inducerea travaliului. Este o formă de terapie alternativă similară acupuncturii, cu deosebirea că în locul acelor sunt folosite buricele degetelor. Dacă se pune presiune pe anumite zone ale corpului, poate fi stimulată activitatea uterină. Dar înainte de a încerca această metodă, este important să vorbești cu medicul care ți-a urmărit sarcina și îți cunoaște istoricul medical pentru a afla dacă este sau nu sigură pentru tine și pentru bebeluș presopunctura.
  • Stimularea sfârcurilor este una dintre acele metode naturale de inducere a travaliului. Deși contracțiile pot apărea ca urmare a stimulării sfârcurilor, medicii nu recomandă folosirea acestei metode deoarece contracțiile uterine pot fi intense și dureroase, motiv pentru care bătăile inimii fătului s-ar putea reduce, lucru care nu este în regulă. Deci cel mai bine este să nu recurgi la o astfel de metodă, fiindcă poate avea un impact nedorit asupra bebelușului.
  • Masajul este o altă modalitate prin care se spune că poate fi indus travaliul, deoarece poate crește nivelul de oxitocină din corp, ceea ce înseamnă că ar putea declanșa contracțiile. Dacă obții aprobarea medicului pentru a încerca această metodă și dacă este necesară grăbirea nașterii, atunci i-ai putea da o șansă.

Sexul pentru inducerea travaliului

Sexul este una dintre cele mai populare modalități de inducere a travaliului, deși poate nu e o activitate care te atrage când ești în săptămâna 40 de sarcină și pare că vei mai avea de numărat câteva zile până când bebelușul va decide să vină pe lume. Nu există dovezi clare că ar funcționa, dar dacă sexul nu îți este interzis în sarcină din motive medicale și dacă medicul recomandă grăbirea nașterii, atunci ai putea da sexului o șansă.

De ce este considerat util sexul pentru inducerea travaliului? Ei bine, explicația este una simplă. Sperma conține prostaglandine, care pot dilata colul uterin și astfel se poate declanșa travaliul.

Inducerea travaliului cu balon

Inducerea travaliului cu balon este o metodă sigură și eficientă în general, pe care medicii o folosesc pentru a face colul uterin să se dilate și să se pregătească pentru naștere. Pentru această procedură se folosește un cateter cu balon Foley, care este introdus în uter prin cervix. Are un capăt care seamănă cu un mic balon, iar acesta va fi poziționat sub capul bebelușului și în partea de jos a uterului. După introducere, acest balon se umple cu ser fiziologic pentru a pune presiune pe colul uterin și astfel să îl facă să se deschidă. La o dilatație de 3-5 centimetri, balonul va cădea singur, însă trebuie să ai o dilatație de 10 centimetri pentru a începe să împingi. Nașterea se declanșează într-un interval cuprins între 12 și 24 de ore de la folosirea balonului.

Balonul Foley este folosit pentru inducerea travaliului numai atunci când este cazul și întotdeauna la spital, de personalul autorizat, iar dacă nu se observă nicio schimbare, dacă nu începe colul uterin să se dilate după introducerea cateterului, atunci medicul îl va scoate și îți va explica ce este de făcut în continuare, dacă este sau nu este cazul să încercați o altă modalitate prin care să grăbiți nașterea sau îți va spune dacă este nevoie de cezariană.

Sunt situații în care balonul Foley ajută cervixul să se dilate, însă contracțiile nu încep. Când se întâmplă asta, vor fi necesare și alte proceduri, cum ar fi ruperea membranelor sau administrarea de oxitocină.

Durata acestei proceduri este de aproximativ 10 minute, însă până la momentul expulziei pot trece chiar și 24 de ore. Fiecare metodă prin care se induce travaliul implică ore sau chiar zile de așteptare până la venirea pe lume a copilului.

Este firesc să te întrebi dacă inducerea travaliului cu balon este o procedură dureroasă. Cum fiecare persoană are o toleranță mai mică sau mai mare la durere, răspunsul poate varia de la o femeie la alta. Într-adevăr, disconfortul și chiar durerea sunt asociate cu procedura în discuție. Unele femei compară disconfortul și nivelul durerii cu cele resimțite în timpul unei consultații ginecologice, în timp ce altele susțin că se simte de parcă ai purta un tampon gigantic.

Rata succesului în cazul folosirii balonului Foley pentru a induce travaliul este de aproximativ 70%.

Exerciții pentru inducerea travaliului

Suntem încurajați constant să facem mișcare și pe bună dreptate. Cu toții cunoaștem beneficiile pe care le aduce nu numai corpului nostru, dar și minții și stării de spirit. Cu toate acestea, înainte de a începe să faci exerciții pentru inducerea travaliului este foarte important să ceri permisiunea medicului. Dacă ai fost activă pe toată durata sarcinii și nu ai întâmpinat probleme de natură medicală, dacă nu ai vreo afecțiune preexistentă, care să se agraveze din cauza mișcării, sau dacă doctorul nu recomandă repausul dintr-un motiv sau altul, atunci ai putea încerca unele exerciții atunci când este necesară inducerea travaliului. Nu ai garanția că vor grăbi nașterea, dar te pot relaxa, deci nu ai nimic de pierdut.

Sunt multe astfel de exerciții pe care le poți încerca, iar pentru a le găsi nu trebuie decât să fii conectată la internet. Nimic mai simplu! Multe implică folosirea unei mingi de travaliu și sunt ușoare, deci în niciun caz nu vor semăna cu antrenamentele de la sala de fitness.

Mai jos este un videoclip care conține câteva exerciții care pot grăbi nașterea. Te poți inspira de aici dacă îți dorești să le încerci. Desigur, dacă simți că nu le poți face sau dacă începi antrenamentul, dar apare vreun disconfort de orice fel, sau poate chiar începi să simți dureri, atunci trebuie să te oprești imediat și să discuți cu medicul.

Inducerea travaliului cu calciu

Când vorbim despre calciu, ne gândim la dinți și la oase, însă acesta mai are și alte roluri importante în organism, printre care contracțiile musculare. Având în vedere aceste informații, poate nu este surprinzător faptul că se vorbește despre inducerea travaliului cu calciu. Cu toate acestea, metoda nu dă întotdeauna rezultatele dorite, ba chiar ar putea face rău dacă este aplicată fără a discuta înainte cu medicul ginecolog. Dacă acesta crede că poți apela la calciu pentru a aduce mai repede pe lume bebelușul, atunci poți avea încredere în el. Având în vedere că nu există suficiente dovezi științifice care să susțină eficiența metodei în discuție, la recomandarea medicului poți încerca și prin alte mijlocare să declanșezi travaliul, dacă nu se ia în calcul folosirea calciului.

Așadar, atunci când este necesară inducerea travaliului pentru siguranța mamei și/sau a bebelușului, medicii pot recomanda anumite metode prin care poate fi grăbită nașterea. Unele sunt mai eficiente decât altele, după cum am văzut în rândurile de mai sus. În timp ce anumite mijloace folosite pentru a porni travaliul pot fi puse în aplicare acasă, altele trebuie să fie efectuate la spital, de către personalul autorizat.

Inducerea travaliului se face doar dacă este necesară, deci viitoarele mame nu ar trebui să grăbească nașterea copilului dacă nu este nevoie sau dacă sarcina nu a ajuns la termen. Chiar dacă disconfortul din timpul sarcinii crește, chiar dacă simt că nu mai au răbdare și își doresc să vină cât mai repede ziua cea mare, acestea nu sunt motive pentru a aduce mai devreme copilul pe lume. Vorbim despre o procedură care le-ar putea face rău mamei și copilului dacă nu se vorbește cu ginecologul înainte și dacă nu se aplică metodele potrivite. În unele cazuri pot fi încercate anumite exerciții fizice, printre care și mersul pe jos pentru a induce travaliul, pe când în altele totul se desfășoare în spital și metodele impun prezența medicului și proceduri care nu pot fi realizate fără specialist.

Surse:

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close