Cum sunt bebelușii la 4 luni! Informații utile pentru părinți panicați

18 Mai 2021

de Bianca Petre

Bebelușii la 4 luni au multă energie și deja încep să se miște foarte mult sau chiar să se întoarcă de pe spate pe burtă și invers. Aceștia se hrănesc preponderent la sân sau cu lapte praf, însă nu este exclusă diversificarea în această perioadă. Bebelușii dorm destul de mult în această perioadă, iar în timpul zilei acumulează în jur de trei reprize de somn, fiecare având în medie o oră și jumătate.

Diversificare bebeluși 4 luni rețete sau ce mănâncă bebe la 4 luni

În principiu, bebelușii la 4 luni au o alimentație rezultată doar din alăptarea la sân de câte ori bebelușului îi este foame. Acesta este tipul de alimentație ideală care însă se schimbă în funcție de nevoile bebelușului. În această perioadă bebelușul poate fi hrănit și cu ajutorul laptelui praf adăugat treptat. Chiar de la 4 luni se poate începe diversificare celui mic însă perioada ideală de începere este de 6 luni. Mâncarea bebelușilor de 4 luni se introduce treptat și doar la recomandare medicului specialist sub stricta supraveghere a acestuia. Alimentele se introduc în zile diferite și cantitatea trebuie să fie foarte mică, creșterea făcându-se treptat.

Supa de legume la bebelușii de 4 luni se poate introduce doar dacă aceștia au trecut deja prin încercarea fiecărui aliment pe rând. Aceasta trebuie făcută piure de legume și se poate da celui mic într-o cantitate mică. Legumele folosite în cazul supei de legume sunt morcovul, dovlecelul, telina sau pastarnacul. Cerealele pentru bebelușii de 4 luni sunt recomandate de medicul specialist și se oferă celui mic în cantități mici. Iată o rețetă de mâncare pentru bebelușii de 4 luni care te va ajuta să-i oferi celui mic un prânz sățios și gustos. Se fierb legumele precizate mai sus împreună cu praz, pătrunjel sau fasole verde și se dă prin blender până devine o pastă omogenă. După vârsta de 4 luni se poate adăuga în piureul de legume și puțin unt proaspăt.

Un bol cu pastă de legume pentru bebeluși

Exerciții bebeluși 4 luni

La cele 4 luni ale bebelușului, acesta deja este destul de activ și își folosește muschii constant. Un exercițiu foarte util pentru musculatura bebelușului care îl ajută  mult este rostogolirea de pe spate pe burtă și invers. Acest exercițiu ajută mult la dezvoltarea mușchilor de la nivelul spatelui. Dacă bebelușul tău încă nu se poate rostogoli singur îl poți ajuta pentru a se învăța. De asemenea, râmân valabile exercițiile de gimnastică făcute cu ajutroul mamei. Exercițiul bicicleta pe care părinții îl pot face cu cel mic constă în mișcarea picioarelor celui mic ca și cum ar pedala. Aceste exercițiu este benefic pentru cel mic întrucât dezvoltă musculatura picioarelor și ajută la eliminarea gazelor din burtică ceea ce îi va oferi o stare de relaxare bebelușului. Masajul bebelușului este la fel de util pentru buna dezvoltare a celui mic.

Bebe la 4 luni forum

„In functie de cum este hranit (daca il alaptezi sau nu), diversificarea se incepe mai devreme sau mai tarziu si este recomandat sa fie la sfatul medicului pediatru. De exemplu, la mine la Andrei, la 4 luni si ceva, desi era alaptat natural, din cauza ca parea ca nu ia bine in greutate ni s-a recomandat sa incepem diversificarea, in prima jumatate de luna cu suc de morcovi si din a 2-a jumatate si cu suc de mar si de lamaie. Dar nu mai mult. Recomandarea mea este sa mergi la un medic pediatru si sa vezi ce iti spune, in functie si de cum este hranit (natural sau artificial) si de greutatea pe care o are si modul in care s-a dezvoltat pana acum” spune A. pe forum.7p.ro

„Baietelui meu de 4 luni,cantareste abia 6,200gr si are 66 de cm. La nastere a avut 3.350gr si 50 de cm. Mi se pare ca mananca foarte putin 110 ml la o masa,e hranit cu formula. Am trecut si pe alimente solide,cereale, piureuri de fructe,iaurt dar se constipa foarte tare” spune G. pe forum.7p.ro

Am inceput diversificarea de la 3 luni putin cate putin, la recomandarea medicului e hranit cu formula. Am verificat daca e alergic sau nu la vreun aliment, nu i le-am dat toate o data. Mananca la 2 ore maxim trei si mancare solida ii dau de 2 ori pe zi dar mananca si lapte dupa ea. El e vesel si zambaret,dar inainte de a avea scaun cu cateva ore incepe sa planga si se agita. De dormit doarme de la 20:30 pana dmineata la 8 se trezeste de doua ori si mananca eu cred ca e bine” spune G. pe forum.7p.ro

„Fetita mea are 4 luni si jumatate dar fiindca alaptez mai tot timpul nici nu am inceput inca cu alimente solide in afara de cereale cornflour pe care le adaug la sticla de biberon si asta seara ca sa nu-mi fie flamanda si sa se trezeasca seara. Mananca cam o data la 4-5 ore 240ml dar asta depinde de obicei si de starea ei. Are zile cand este mai flamanda si mananca mai des”, spune mama S. pe forum.7p.ro

Un bebeluș care zâmbește

La ce distanță văd bebelușii la 4 luni

În această perioadă a vieții, cei mici au o vedere destul de puțin dezvoltată. Aceștia pot oberva clar o persoană sau un obiect care se află la o distanță de aproximativ 18-35 de centimetrii de fața lor. Când vine vorba despre distanțe mai mari de 40 de centimentrii, bebelușii văd în ceață sau nu reușesc să focuseze clar obiectele. De asemenea, un bebeluș la 4 luni este atras mai degrabă de culori vii și luminoase decât de cele închise și mai greu de observat.

Bebelușii la 4 luni pot urmări cu privirea un obiect fără prea mare efort. Bebelușii recunosc și persoanele pe care le văd cel mai des precum mama sau tatăl și o să-și arate încântarea la vederea acestora. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă uneori copilul tău se uită încrucișat sau nu are privirea perfectă întrucât este normal pentru această vârstă. Dacă privirea încrucișată devine permanentă sau se repetă foarte des puteți cere sfatul unui medic specialist.

Un bebeluș care este hrănit cu lapte praf de către mamă

Bebe la 4 luni greutate

Bebelușii la 4 luni au o greutate dublă decât cea de la naștere, astfel, greutatea ar putea să fie între 5 și 9 kilograme, în timp ce înălțimea este între 58 și 70 de centimetrii. Bebelușii de 4 luni au kilograme variabile însă ideal este ca aceștia să ia în greutate în jur de 450 de grame și 1000 de grame pe lună. Într-o lună, înălțimea bebelușului ar trebui să crească cu aproximativ 2 sau 3 centimentrii.

Greutatea bebelușilor la 4 luni este determinată și de modul de hrănire. Bebelușii hrăniți cu formulă s-ar putea să aibă o rată de creștere mai mare decât cei hrăniți la sân. Cântărirea celui mic trebuie realizată mereu pe același cântar și de preferat fără haine pentru a nu se calcula greșit greutatea acestuia. Cântarele diferite s-ar putea să dea valori diferite și să nu se poată urmări exact evoluția celui mic. Puteți cântări bebelușul o dată pe săptămână pentru a ține evidența creșterii acestuia.

Bebeluș care stă în prosop

Bebe la 4 luni somn

La această vârstă bebelușul poate dormi între 14 și 16 ore în funcție de programul pus în practică până acum. Somnul din timpul nopții ajunge până la 10 ore în schimb cel din timpul zilei este de 4 sau 5 ore în aproximativ 3 reprize. Orele de somn ale bebelușilor diferă în funcție de reprizele de somn din timpul zilei, astfel, un bebeluș care doarme mai mult ziua o să aibă un somn mai scurt noaptea și invers. În această perioadă scade și ora de culcare a celui mic. Ora de culcare a bebelușului poate să fie între 17 și 20 deși până acum se culca mai târziu. Un bebeluș de 4 luni plângăcios ar putea fi rezultatul unui somn insuficient.

Este important ca somnul celui mic să fie monitorizat și părinții să recunoasă stările acestuia. Dacă bebelușul este obosit trebuie să îl pui la somn la timp pentru a nu fi irascibil sau să plângă. În ceea ce privește orele de somn ale lui mic acestea nu sunt consecutive întrucât copilul se va trezi pentru hrănire. Un bebeluș odihnit nu arată urme de irascibilitate și adoarme într-o perioadă scurtă cuprinsă între 5 și 20 de minute. Dacă bebelușul la 4 luni țipă ar putea fi un semn că este obosit și că este nevoie să doarmă.

Bebeluș care doarme îmbrăcat în costum de sirenă

Bebe la 4 luni achiziții

Bebelușii la 4 luni au activități puțin mai complexe decât înainte. Spre exemplu, la această vârstă cei mici își țin capul perfect și stau spijiniți pe coate pentru a oberva tot ce se întâmplă în jurul lor. De asemenea, bebelușii la 4 luni pot apuca obiecte și le pot urmări parcursul cu privirea în mâini. Când vine vorba despre cei din jurul lor, bebelușii îi vor recunoaște cu ușurință pe cei mai apropiați. S-ar putea ca acești să reacționeze și la auzirea numelor lor.

Nu trebuie să te mire dacă bebelușul tău râde cu poftă la doar 4 luni sau scoate sunete diverse. Acesta va urmări cu privirea și obiectele pe care le vede în fața lui fiind și  foarte atras de obiectele colorate și atractive. De asemenea, mânuțele bebelușului devin evidente pentru el și începe să le bage în gură sau să le studieze cu atenție. O atracție importantă sunt jucările pentru bebelușii la 4 luni întrucât acestea sunt colorate, scot sunete interesante sau au forme noi.

Mâna unui bebeluș care ține un deget de adult

Există puseu de creștere la 4 luni?

Pentru bebelușii la 4 luni puseurile de creștere sunt perfect normale și reprezintă o creștere rapidă în greutate și înălțime a celor mici. Îți poți da seama că cel mic trece printr-un puseu de creștere întrucât acesta își poate modifica programul de somn, este irascibil și plângăcios sau mănâncă mai mult și mai des. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă observi că bebelușul tău începe să nu se mai simtă sătul cu laptele de la sân întrucât nu înseamnă că ți-a scăzut cantitatea de lapte matern.

În ceea ce privește sănătatea, dacă bebelușul tău de 4 luni este răcit va fi agitat, nu se va mai hrăni corect sau va avea năsucul înfundat. Febra sau tusea s-ar putea să fie alte simptome ale răcelii la bebeluș. Un tratament de tuse la bebelușii de 4 luni poate fi reprezentat și de ceai călduț care îi va calma gâtul bebelușului, însă cel mai sigur tratament i-l va prescrie medicul, în funcție de gravitatea simptomelor.

Bebelușii la 4 luni sunt vioi, dorm destul de mult și se hrănesc foarte des. Greutatea și înălțimea acestora trebuie să fie duble în comparație cu cele din momentul nașterii, creșterea fiind constantă, de aproximativ un kilogram pe luna. Cele mai bune sfaturi în legătură cu schimbările pe care le observi la bebelușul tău ți le poate da medicul care îți monitorizează copilul. Poți consulta medicul dacă observi schimbări de dispoziție, de somn, de hrănire sau de vedere. Nu trebuie să te îngrijoreze nici puseurile de creștere care sunt normale la bebelușii la 4 luni. Nu uita să ai în vedere o alimentație sănătoasă și echilibrată atât pentru tine cât și pentru bebelușul tău.

Surse: whattoexpect.com, totuldespremame.ro, mamica.ro, reginamaria.ro, babyneedsbaby.ro, herdea.ro, arcadiamedical.ro

Sursă foto: pixabay.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close