3 Martie 2020
In contextul epidemiei de coronavirus care presupune un pericol la nivel mondial pentru sanatatea tuturor, gravidele sunt o categorie care necesita o atentie aparte. Iata cum te poti proteja de acest virus si ce se intampla daca contractezi boala, alaturi de informatii importante de la medic.
Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), o autoritate importanta din domeniul sanatatii din SUA, nu detin date concrete cu privire la susceptibilitatea gravidelor fata de coronavirus. Aceasta categorie de persoane trece printr-o serie de schimbari imunologice si psihologice datorita sarcinii, care le fac mai predispuse infectiilor respiratorii virale, inclusiv virusului COVID-19. De asemenea, gravidele sunt mai susceptibile imbolnavirii grave, morbiditatii sau mortalitatii prin comparatie cu populatia generala, conform datelor disponible din epidemiile trecute de infectii respiratorii cu coronavirus.
Nu se cunosc informatii cu privire la complicatiile pe care le poate cauza coronavirusul asupra gravidelor. In epidemiile anterioare similare au fost observate pierderea sarcinii, avort si nasterea unui copil mort. O temperatura corporala ridicata in primul trimestru de sarcina poate creste riscul anumitor defecte la nastere.
Gravidele, ca si restul populatiei, ar trebui sa se implice in actiuni preventive pentru a preveni contaminarea cu virusul, spalandu-se constant pe maini si evitand persoanele bolnave.
Este disponibila o cercetare recenta din Wuhan, China, care suspecteaza ca virusul nu se transmite de la gravida la fat in timpul sarcinii. Studiul publicat in 12 februarie 2010 in revista The Lancet a avut o dimensiune mica, evaluand doar noua femei gravide; patru s-au confruntat cu complicatii in sarcina si doi dintre nou-nascuti au avut greutate mica la nastere. Aacesta ofera o perspectiva asupra modului in care imbolnavirile respiratorii afecteaza sarcinile. Studiul a aparut dupa ce un nou-nascut a carui mama a avut COVID-19 si a prezentat un rezultat pozitiv pentru infectie la doar 36 ore dupa nastere. Oamenii de stiinta si-au dorit sa afle daca virusul poate fi transmis fatului in mediul intrauterin. Profesorul asociat de medicina preventiva din cadrul Scolii de Medicina a Universitatii Feinberg Northwestern Zhang Wei a declarat ca “se pare ca rutele de transmitere nu includ lichid amniotic, sange din cordonul ombilical sau lapte matern, care pot reprezenta rute pentru transmitere verticala”.
Astfel, nu se stie exact modul in care virusul afecteaza femeile in primele stadia de sarcina deoarece studiul le-a analizat doar pe gravidele aflate in ultimul trimestru. Profesorul Zhang Wei recomanda ca femeile infectate cu coronavirus sa fie izolate de nou-nascuti dupa nastere pentru a evita infectarea acestora prin contact apropiat. S-a sugerat de asemenea ca simptomele infectiei la gravide au fost similare cu cele de la persoanele adulte care nu sunt gravide si nicio femeie nu a dezvoltat pneumonie grava si nici nu si-a pierdut viata.
COVID-19 este subiectul principal de discutie in aceste zile şi pe buna dreptate. Desi majoritatea cazurilor raman diagnosticate in China, numarul bolnavilor din alte regiuni ale globului au o tendinta de crestere. Chiar si in aceste conditii, majoritatea persoanelor infectate se confrunta cu simptomatologie usoara si se recupereaza bine. Simptomatologia severa si riscul de deces vizeaza mai degraba persoanele trecute de 70 de ani, cu alte afectiuni. Este esential sa aveti grija de sanatatea dvs. si sa ii protejaţi pe altii urmand cateva sfaturi simple oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Cel mai des sfat oferit de specialisti priveste spalarea mainilor. Asadar:
-Spalati-va frecvent pe maini cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde.
-Curatati-va regulat si bine mainile cu solutii pe baza de alcool.
-Mentineti o distanta de cel putin un metru intre dumneavoastra si oricine tuseste sau stranuta. Atunci cand cineva tuseste sau stranuta, picaturile pot contine diferite tipuri de virusuri. Daca sunteti prea aproape, puteti inspira aceste picaturi sau ele pot ajunge pe maini/fata, iar prin atingere va puteti contamina.
-Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura daca nu sunteti convinsi de igiena mainilor. Atingeti multe suprafete de pe care puteti lua virusul.
-Stranutati in cot sau intr-o batista de unica folosinta. Apoi aruncati imediat servetelul folosit.
-Daca aveti febra, tuse si dificultati de respiratie, solicitati asistenta medicala din timp.
-Ramaneti acasa daca va simtiti rau. Daca aveti febra, tuse si dificultati de respiratie, solicitati asistenta medicala si apelati in avans. Urmati indicatiile autoritatilor.
Daca ati intrat in contact cu persoane care au fost confirmate pozitiv pentru COVID-19 sau ati vizitat recent (ultimele 14 zile) zone cu o larga raspandire a virusului, iata cateva sfaturi.
Ramaneti acasa, in izolare, si anuntati autoritaţile. Daca incepeti sa va simtiti rau, chiar si cu simptome usoare, cum ar fi dureri de cap, secretii nazale, sunaţi la numarul de urgenta 112. Atenţie! Daca nu indepliniti conditiile de mai sus si nu ati intrat in contact cu persoane bolnave sau din zonele cu numar mare de cazuri ori nu ati fost in astfel de regiuni, dar prezentati simptomatologia descrisa, adresati-va medicului de familie. Evitati contactul cu alte persoane si vizitele la unitatile medicale. Va protejati pe dumneavoastra, dar mai ales pe altii. Daca aveti febra, tuse si dificultati de respiratie, solicitati imediat sfaturi medicale, deoarece acest lucru se poate datora unei infectii respiratorii sau altei afectiuni grave.
In ceea ce priveste simptomele infectarii cu COVID-19, acestea sunt asemanatoare celor ale unei gripe obisnuite. Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala si tusea uscata. Unii pacienti pot prezenta congestie nazala, secretii nazale, dureri in gat sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei usoare. Unele persoane se infecteaza, dar nu dezvolta niciun simptom si se simt bine. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) se recupereaza fara a avea nevoie de tratament special. Una din sase persoane care sufera COVID-19 prezinta o forma severa, cu dificultati de respiratie. Persoanele in varsta, precum si cele cu probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arteriala, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile sa dezvolte forme grave. Rata de deces estede 2%, majoritatea fiind persoane de peste 70-75 de ani.
COVID-19 la gravide si la femeile care alapteaza
In acest moment, fiind vorba despre o perioada scurta de raspandire a virusului, nu avem informatii din rapoarte stiintifice publicate despre susceptibilitatea femeilor insarcinate la COVID-19. „Potrivit Centrului Naţional pentru Imunizare şi Boli Respiratorii din Statele Unite ale Americii, citat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, femeile insarcinate sufera modificari imunologice si fiziologice care le-ar putea face mai susceptibile la infectii respiratorii virale, inclusiv COVID-19. Desi raspandirea de la persoana la persoana a virusului care provoaca COVID-19 a fost observata in Romania printre contactele stranse, acest virus nu se raspandeste in prezent, la inceputul lunii martie asadar, intre persoanele din comunitate, iar riscul imediat pentru publicul larg este scazut. Femeile insarcinate ar trebui sa aiba o atitudine preventiva obisnuita pentru a evita infectia, cum ar fi spalarea mainilor si evitarea persoanelor bolnave”, considera dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie Dacia Medical Center.
Pierderea sarcinii a fost observata in cazurile de infectie cu alte coronavirusuri asociate, adica SARS-CoV si MERS-CoV, dar care sunt considerate a fi mult mai periculoase, cu grad de mortalitate mai mare, comparativ cu COVID-19. Personalul medical care se ocupa de gravide ar trebui sa urmeze ghidul de evaluare a riscurilor si de diagnosticare si tratament a pacientelor cu COVID suspectat sau confirmat. In acest moment, se considera ca virusul care provoaca COVID-19 se raspandeste in principal prin contactul strans cu o persoana infectata prin picaturi respiratorii. Nu este inca cunoscut daca o femeie insarcinata cu COVID-19 poate transmite virusul care provoaca COVID-19 la fat sau la nou-nascut prin alte cai de transmitere verticala in timpul sau dupa nastere.
Cu toate acestea, in cazurile limitate de sugari nascuti din mame cu COVID-19 publicate in literatura de specialitate revizuita, niciunul dintre sugari nu s-a dovedit pozitiv pentru virusul care provoaca COVID-19. In plus, virusul nu a fost detectat la esantioane de lichid amniotic sau lapte matern. Nu sunt disponibile informatii cu privire la transmiterea virusului care provoaca COVID-19 prin laptele matern – adica, daca virusul infectios este prezent in laptele matern al unei femei infectate. In rapoartele limitate cu privire la femei care alapteaza infectate cu SARS-CoV, virusul nu a fost detectat in laptele matern. Cu toate acestea, anticorpi impotriva SARS-CoV au fost detectati in cel putin un esantion.
Coronavirusul se raspandeste in general de la o persoana la alta prin picaturi respiratorii care se prolifereaza prin tuse sau stranut. Contactul apropiat cu o persoana infectata, precum atinsul sau stransul mainilor sau atingerea unei suprafete care a fost contaminate cu virusul si apoi atingerea gurii, a nasului sau a ochilor inainte de a te spala pe maini poate de asemenea sa raspandeasca virusul. Persoanele care au fost afectate de coronavirus prezinta urmatoarele simptome: febra, tuse, scurtarea respiratiei. Simptomele pot sa apara in orice moment de la 2 la 14 zile dupa ce o persoana a fost expusa si variaza de la imbolnavire usoara la cazuri grave.
Medicul expert in boli infectioase Rajeev Fernando spune ca “gravidele sunt imunocompromise si sunt mai susceptibile complicatiilor de tipul infectiilor respiratorii, asa ca trebuie sa urmaresti anumite precautii, precum practicarea unei bune igiena a mainilor, un aspect important intotdeauna. Trebuie sa limitezi cat mai mult expunerea la zone aglomerate unde circulatia aerului nu este ideala. Iar daca este nevoie sa mergi in astfel de locuri este indicat sa porti o masca chirurgicala pentru protectie suplimentara”.
Surse: www.cdc.gov, www.healthline.com, www.whattoexpect.com
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.