Managementul durerii la nastere: sfaturi importante de la specialisti

15 Iulie 2020

de Irina Olteanu

Durerea la nastere poate fi gestionata prin diverse metode, incepand de la respiratie si diverse pozitii care pot fi adoptate in timpul travaliului si pana la analgezii sau anestezii. Afla in continuare de la specialisti cum trebuie sa procedezi pentru a gestiona durerea la nastere.

Informatia ne face puternice

Moasa Erika Popescu

Fiecare dintre noi suntem construiti diferit, reactionam la situatii diferit, la fel si la durere. Ce provoaca durerea in timpul travaliului? Este foarte importanta din punctul meu de vedere, informarea corecta a gravidelor, informatia ne face puternice. Prin participarea la conferinte, citit in media, ascultarea de diverse informatii, incercati sa triati informatiile. Daca nu intelegeti ceva este bine sa intrebati medicul curant.

Daca in primele faze ale travaliului respiram corect, o respiratie lenta si profunda, veti vedea ca durerea se atenueaza. Ce inseamna aceasta respiratie? Inseamna sa inspiram adanc pe nas, sa ne umplem plamanii cu aer, stam cateva secunde si apoi expiram cu gura intredeschisa. Ne relaxeaza mult si ne ajuta la gestionarea durerii.

Pentru gestionarea durerii la nastere sunt pozitiile: semisezand, stand pe maini si in genunchi. Ultima este o pozitie care ajuta foarte mult la oxigenarea bebelusului. Si in special in varietatile posterioare ajuta la rotatia bebelusului intr-o pozitie cat mai fiziologica pentru nastere si reduce foarte mult durerea de spate.

 Din punctul meu de vedere, gravida nu trebuie lasata niciodata singura la nastere. Poate ati auzit povesti despre personal medical care avea un limbaj total neadecvat in astfel de momente, cum ar fi: Cine te-a pus asa? Nu este normal pentru ca la randul sau acea persoana are o mama care i-a dat nastere. Limbajul adecvat este poti si vei reusi. Toate puteti si toate veti reusi pentru ca veti vedea dupa ce ati nascut ce puternice sunteti. Suportul spiritual – am vazut multe doamne care sunt insotite in sala de nastere de mici iconite. Daca pe ele le linisteste nu vad nimic rau in asta. Este alegerea fiecareia cum trece peste aceasta experienta.

Primul lucru pentru o nastere implinitoare este sa va relaxati

Doamna Oana Sofron, Educator prenatal Renasterea 

Orice metoda, indiferent cine v-o ofera si va spune ca veti avea nasterea dorita nu este adevarat, totul depinde de voi, de informatia pe care o aveti si de cum gestionati lucrurile la momentul respectiv.

Conceptul s-a schimbat foarte mult si a introdus si nasterea cu blandete, adica bebelusul sa vina pe lume intr-un cadru plin de iubire, cu blandete, sa fie primit cu recunostinta si apreciere pentru ca nasterea este cel mai important moment si reprezinta cea mai mare schimbare din viata unui om. Felul in care ne nastem ne afecteaza pentru tot restul vietii. Si conteaza sa venim pe lume cat mai bland si cu cat mai multa consideratie

Primul lucru pe care il puteti face pentru o nastere implinitoare este sa va relaxati si asta incepe din sarcina. Faceti lucruri care va fac sa va simtiti bine, sa va reamintiti ce iubeati sa faceti ce erati mici si ati uitat sau nu mai aveti timp.

Al doilea secret este intimitatea. Cand ati conceput bebelusul ati facut-o in intimitate. Nu a fost nimeni sa va asiste si sa va indrume. Nasterea este un ciclu care incheie procesul conceptiei. 

Nasterea este instinctiva. Ca orice mamifer de pe Pamant si noi ne folosim de instinct. Ceea ce inseamna ca mentalul nu are ce cauta.

Al patrulea secret este sa ne abandonam complet in fata nasterii. In caz contrar nu vom putea avea nasterea pe care ne-o dorim. 

Al cincilea aspect pe care trebuie sa il luam in calcul este siguranta. Este foarte important sa nastem acolo unde ne simtim in siguranta. Fie ca este acasa sau la spital, in functie de fiecare persoana in parte. Pisicile, de exemplu, cand nasc si nu se mai simt in siguranta, isi blocheaza nasterea pana ajung in alt loc pe care il considera sigur.

ascultati-va corpul si aveti incredere ca poate face acest lucru. Corpul nostru este o masinarie fantastica, conceputa perfect pentru a da nastere. Scapati de toate influentele negative, de la filme care va aduc o stare de frica si de incordare pana la prietene care va povestesc din experientele lor, cu buna intentie, dar de care nu aveti nevoie. Nasterea voastra va apartine, este unica si se va intampla asa cum trebuie.

Gestionarea durerii in travaliu trebuie sa se faca pe plan emotional, functional si fiziologic

Doamna Cristina Dumitrascu, Asistent medical principal, licentiat in obstetrica-ginecologie

Toate mamicile care au nascut natural trebuie sa invete cum sa procedeze ca sa gestioneze durerea. Ca sa nasteti natural trebuie sa va incarcati cu multa intelepciune, are legatura cu meseria de parinte. Gestionarea durerii in travaliu in 3 timpi: emotional, functional si fiziologic.
Emotional – momentul care anunta travaliul este unul in care apare stresul ca urmare a lipsei de cunoastere a fenomenelor asociate nasterii, a locului unde se desfasoara nasterea, a profesionistilor cu care veti interactiona la momentul nasterii. Toti factorii pot fi combatuti nu prin informatii preluate de pe Facebook sau de la alte femei care au nascut, ci din experienta citita din carti autorizate. Trebuie sa discutati cu specialistii pentru a percepe altfel durerea; cand un om intelege o informatie, stie cum sa o gestioneze.

Ce putem propune pentru a gestiona si aspectul functional? Exista anumite tehnici de relaxare capabile sa confere confort. Pornim de la lucruri simple pe care le facem in mod obisnuit: un dus sau o baie calda inainte de a pleca la maternitate te pot ajuta sa te relaxezi. Poate si un specialist in homeopatie iti va recomanda spre finalul sarcinii remedii pentru durere. Si masajul poate reprezenta o solutie; primul instinct cand ai o durere este sa atingi cu mana locul respective

urerea poate fi influentata in travaliu si de pozitiile adoptate, dar si de miscarile respiratorii ale gravidei. Recomand urmatoarele pozitii: mers, balansare, pozitia pisica, pozitia fatului, aplecat in fata, fandarea, ghemuit, sezut cu un picior ridicat.
Prin balansare miscarea ritmica a soldului anterior-posterior detensioneaza. Centrul de greutate este modificat, coloana se detensioneaza. Cauta o pozitie care sa te relaxeze. Gravida poate sta pe un scaun robust, pe o minge de travaliu sau pe marginea patului. Ce se intampla cand stai pe o minge? Contrapresiunea pe care o faci in zona perineului ajuta sa nu mai resimti durerea la fel de intens.

Creierul trebuie pacalit si invatat sa accepte durerea

Domnul doctor Bogdan Cioata, medic specialist obstetrica-ginecologie 

Ce este durerea? Durerea poate fi definita ca o experienta senzoriala si emotionala, neplacuta, asociata cu leziuni reale sau potentiale ale tesutului (ne imaginam durerea). Exista receptori in corp si nociceptori care inteleg durerea, presiunea care apare in procesele fiziologice ale nasterii. Este normal ca atunci cand bebelusul departeaza o serie de structuri interne ale mamei cand vine pe lume, el trage de ligament. Preseaza uretra, vaginul, rectul, musculatura pelviana si genereaza ceea ce interpreteaza drept durere, o functie care este buna. Nu trebuie sa ne dorim sa dispara, ci sa invatati cum sa o gestionati.

Creierul trebuie usor pacalit si invatat sa accepte aceasta durere, presiune constanta care exista. Iar totul porneste din prenatal, fiind lucruri pe care este bine sa le aflati din timp, informatii corecte si pertinente. In prenatal exista cursuri de pregatire perineala, exercitii Kegel. Ideea este ca musculatura pelviana cu care se va lupta capul bebelusului cand se naste sa fie pregatita sa se relaxeze. Se strange si se relaxeaza continuu, iar in timp devenind ceva repetitiv corpul invata ca este un lucru pe care l-a mai facut.

Tineti cont de urmatoarele: respiratie, balans postural (puteti dansa si chiar asculta muzica); scopul este ca gravitatia si miscarea sa ajute coborarea bebelusului, ca travaliul sa accelereze

Popularitatea cea mai mare in obstetrica pentru analgezia inhalatorie apartine protoxidului de azot

Doamna doctor Anamaria Harabor Medic primar ATI, manager Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie Buna Vestire Galati

Ce metode avem de analgezie la nastere? Avem psihoprofilaxie si metode nefarmacologice, analgezie sistemica (a intregului organism) si analgezie loco-regionala. Psihoprofilaxia, raspandita de Ferdinand Lamaze, reprezinta cursuri de educatie, relaxare si exercitii de respiratie, se adreseaza atat viitoarelor mame cat si viitorilor tati avand ca efecte cresterea controlului matern si o cooperare mai buna, reducerea anxietatii si a durerii materne, scaderea necesarului de analgetice, scurtarea nasterii si reducerea suferintei fetale. Sprijinul emotional oferit de prezenta sotului sau al unui membru al familiei in sala de nastere este urmat de reducerea anxietatii, dar si a cantitatii de analgezice pe care o folosim.
Unele dintre metodele nefarmacologice necesita un echipament minim, cum ar fi masajul sau utilizarea terapeutica a modificarilor de temperatura, pozitia verticala, altele necesita un echipament specializat, cum ar fi biofeedback-ul, stimularea electrica nervoasa transcutana, acupunctura si hipnoza. Masajul scade disconfortul, compresele calde si reci scad perceptia dureroasa, hidroterapia are efect dublu (scade atat anxietatea legat de durere, cat si creste eficienta contractiilor uterine).
Procedeele de biofeedback sunt utilizate impreuna cu tehnicile Lamaze, dar nu aduc un avantaj substantial, stimularea electrica transcutana diminueaza perceptia durerii, dar interfereaza cu perceptia electronica a BCF-urilor, acupunctura poate avea si ea avantaje, dar trebuie tinut cont de particularitatile etnice si culturale ale pacientelor (fiind acceptata mai mult de pacientele asiatice). Hipnoza este utila pentru pacientele care au fost bine pregatite anterior nasterii, dar care au mai practicat metoda, avand risc de anxietate extrema sau chiar de psihoza.
Analgezia sistemica se poate realiza pe cale intravenoasa sau pe cale inhalatorie. Anestezicul ideal ar trebui sa combata durerea cu efecte zero asupra mamei sau fatului. Ceea ce avem in practica de zi cu zi, opioide, ketamina, agenti inhalatori nu pot fi considerate ideale, avand ca si dezavantaje transferul prin bariera placentara, efect sedativ asupra fatului, un efect deprimant respirator asupra mamei si fatului si intarzierea golirii gastrice.
Analgezia intravenoasa la nastere are drept indicatii dorinta pacientei, conditii obstetricale (cum sunt sarcina gemelara sau pelviana), patologia de fond (diabet, afectiuni cardio-vasculare) sau lipsa colaborarii materne in perioada a doua a nasterii sau analgezie pana la efectuarea unui bloc regional. Ca modalitate de administrare a analgeziei intravenoase avem modalitatea intermitenta (intravenoasa sau intramusculara) si modalitatea continua (Pacient Controlled Analgesia) cand analgezia regionala este contraindicata sau fatul este compromis. De asemenea, refuzul pacientei pentru anestezie loco-regionala constituie o indicatie, coagulopatia, infectia, fatul neviabil (cu o varsta gestationala sub 20-24 saptamani), fatul mort sau cu o malformatie incompatibila cu viata extrauterina.
Popularitatea cea mai mare in obstetrica pentru analgezia inhalatorie apartine protoxidului de azot. Ceea ce utilizam astazi este o combinatie in parti egale de protoxid si oxigen, avand drept avantaje o concentratie mare de oxigen (50%), un debut rapid al analgeziei, posibilitatea autoadministrarii de catre pacienta, eliminare rapida si fara cumulare in organism. Entonoxul se administreaza inaintea contractiilor uterine, inhalarea se face printr-o piesa bucala sau cu o valva unidirectionala sau printr-o masca, nu este deprimata respiratia neonatala si nu este influentat comportamentul neurologic al nou-nascutului.

Durerea are o componenta psihica

Domnul profesor doctor Nicolae Suciu, Profesor de Obstetrica si Ginecologie in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila, Manager General al Institutului National pentru Sanatatea Mamei si Copilului “Alessandrescu – Rusescu”

Durerea are o componenta psihica, prin activarea proprioceptorilor si a reactiilor dureroase. Poate influenta starea de bine, de homeostazie a organismului matern. Scopul medicinei in mileniul trei este de a diminua prin mijloace psihice sau farmacologice acest prag al durerii, ca trecerea prin nasterea propriu-zisa sa fie fara insemne negative, fara marcaje care sa o amane sau sa nu se mai gandeasca la o viitoare sarcina. Colegiul American al Obstetricienilor si Ginecologilor considera si merita ascultata, ca la optiunea mamei putem si trebuie sa tinem cont de instituirea analgeziei, deci abolirea durerii in nastere.
Exista mai multe tipuri de analgezie. Multe se pot relua in momentul intrarii in sala de nasteri, dar pacientele, prin cursuri ale scolii mamei ar putea veni in intampinarea pacientelor. Nasterea in apa ofera avantaje, nu poate utiliza sau adauga analgezia epidurala. Aplicarea de stimulente transcutanate are avantaje, ofera beneficii asupra durerii, insa este limitata folosirea lor mai ales pentru prima parte a travaliului. Terapiile complementare, acupunctura, reflexologia, exercitiile tip yoga, masajul, au si ele valoare si beneficii in timpul travaliului. Nu in ultimul rand, persoana insotitoare si familia amplifica de multe ori intr-o progresie geometrica beneficiile, decat personalul medical.
Beneficii apar de la metoda de analgezie inhalatorie, efectul este rapid, nu are contraindicatii, doar ca in timpul sau dupa, pe starea reflexogena care insoteste dilatarea colului sa dea greata si chiar varsaturi.
Analgezia epidurala este o manevra invaziva, se instaleaza rapid, are contraindicatii mai ales cand pacienta a avut traumatisme care nu permit realizarea anesteziei epidurale. Timpul mediu de montare este de 20-30 minute, dar pentru multipare si travaliu precipitat poate sa nu mai fie timp. Nu in ultimul rand, este risc crescut pentru nasterea vaginala care se termina prin manevre obstetricale pentru ca diminueaza sau aboleste reflexul de screamat.

Analgezia inhalatorie prin Entonox are foarte putine contraindicatii, este benefica in institutiile de nivel 2, in care nu exista garda de anestezie si nu mai putem recurge la anestezia epidurala. Recunoaste Presedintele Executiv al Societatii de Anestezie ca durerea este diminuata prin analgezie inhalatorie si ca desi constientizata, pragul este mult diminuat.
Comparand cele doua tipuri de anestezie, una este o metoda invaziva, cu limitele ei, de multe ori montarea analgezicului epidural esueaza, iar pacienta adauga evenimentul nefericit, beneficiile sunt semnificative in partea a doua a travaliului cand durerea este mai evidenta. Analgezia inhalatorie permite pacientei sa se mobilizeze. Imobilizarea decubitului, mai ales dorsal, reduce aportul spre inima maternal si de aici capacitatea de perfuzie utero-placentara se diminueaza.
Beneficiile utilizarii analgeziei inhalatorii vin din dovezi medicale, mobilizarea nu este necesara pe timpul administrarii analgeziei inhalatorii sau monitorizarea continua, nici abord sau o substitutie intravenoasa, poate fi administrate si pacientelor cu analgezie, care au contraindicata analgezia peridurala. Efectele secundare sunt reduse, sunt acceptate de paciente. La Polizu avem o experienta foarte buna, peste 95% dintre pacientele care au apelat, li s-a explicat si au acceptat analgezia inhalatorie, au experimentat o buna trecere prin maternitate, efectele secundare au fost minime, nici durata si nici calitatea travaliului nu au fost influentate. A scazut pragul durerii cu 4 unitati si mai ales pentru partea a doua a travaliului, care este mult mai implicat in disconfortul pacientei.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close