Medicamente în sarcină care nu dăunează bebelușului

17 Aprilie 2015

de Irina Olteanu

Există mai multe calmante premise în sarcină pe care medicul tău ți le poate recomanda în funcție de nevoile și particularițățile sarcinii tale. Unele medicamente premise în sarcină nu prezintă niciun risc pentru dezvoltarea bebelușului ceea ce înseamnă că viitoarele mămici nu trebuie să le excludă total. Înainte de a include însă aceste medicamente în dieta zilnică este important să cereți sfatul medicului specialist. Acesta îți poate recomanda și vitamine sau suplimente alimentare potrivite pentru sarcină. Există o serie de medicamente în sarcină lipsite de efecte adverse asupra bebelușului, însă întotdeauna este de preferat să aveți recomandarea prealabilă a medicului. Care sunt aceste calmante permise în sarcină, paracetamol în sarcină, alaturi de câteva sfaturi folositoare legate de utilizarea lor veți afla în continuare.

Aceste calmante permise în sarcină pot fi recomandate doar de medicul specialist în funcție de parcursul sarcinii. Vă puteți confrunta în timpul sarcinii cu diverse afecțiuni de tip acut ce necesită medicație fară prescripție medicală. Unele dintre medicamente în sarcina sunt sigure, în timp ce altele pot afecta dezvoltarea normală a bebelușului. Pentru a vă asigura că nu îi dăunează în niciun fel, cel mai bine este că la momentul când aflați că sunteți însărcinată, să verificați ce categorii de medicamente sunt permise, ce alternative sunt acceptate pentru cele cu efecte adverse asupra sarcinii și în ce dozaj/cu ce frecvență le puteți utiliza (puteți realiza o listă în acest sens).

Medicul/moașă care vă urmărește sarcina vă pune întotdeauna în balanță riscurile și beneficiile oferite de fiecare medicament în parte. Singura categorie asupra cărora nu trebuie să vă faceți probleme este reprezentată de vitaminele prenatale, importante de administrat, mai ales daca prezentați diverse carențe vitaminice. Nu uitați să îi comunicați specialistului orice tip de medicație alternativă/suplimente urmați, chiar dacă aceasta este etichetată drept naturală; un produs natural nu este obligatoriu și sigur în sarcină.

reprezentație grafică a unui medic și  a unor medicamente

Medicamente permise în sarcină

“Între organismul mamei și cel al fătului, în timpul sarcinii, există o zonă de separare numită bariera placentară. Această barieră are rolul de a hrăni viitorul bebeluș prin permeabilitatea ei față de substanțele nutritive care trec în placentă. Totodată, bariera placentară are rolul de a proteja viitorul bebeluș de factorii agresivi (bacterii, virusuri) prin blocarea acestora la nivelul exterior, nepermitand trecerea lor la nivelul placentei. Odată cu trecerea substanțelor nutritive, cele care hrănesc fătul, pot traversa bariera placentară o serie de mulți alti compuși mai mult sau mai puțin periculoși pentru făt.

În principiu, medicamentele care nu pot traversa bariera placentară sunt cele care nu dăunează fătului pentru că acestea nu ajung în contact direct cu fătul. Aceste medicamente sunt blocate la nivelul barierei placentare și nu își manifestă acțiunea terapeutica decât la nivelul organismului viitoarei mămici.”, subliniază Anca Cioroianu, farmacist.

Iată ce medicamente poți ingera în sarcină fără să te temi de efecte adverse asupra bebelușului tău. Poți păstra pe listă medicamente precum antibiotice (penicilină, macrolide), antidiareice, antivomitive, pastile care să regleze acidul gastric sau anticoagulante injectabile. De asemenea, abia după săptămâna 30 de sarcină poți lua ibuprofen pentru dureri. Este recomandat să eviți în această perioadă laxativele pe bază de aloe vera însă poți administra fără nicio problem alte tipuri.

Este normal că persoanele cu afecțiuni mai grave să își continue medicația chiar și pe parcursul sarcinii. Femeile care suferă de diabet, hipertensiune dar și alte boli asemănătoare trebuie să realizeze împreună cu medicii specialiști o schemă potrivită de medicamente. Se pot păstra în sarcină și medicamentele anti HIV, cele pentru astm, antidepresivele sau medicația antihipertensiva. Aceste calmante permise în sarcină sunt recomandate de medicul specialist.

  • Pentru alergie- difenhidramina, Claritine (loratadina), clorfeniramin, cetirizina (Zyrtec)
  • Pentru răceală și gripă/dureri de cap – acetaminofen, ai voie să iei paracetamol în sarcinpă, picături sau spray nazal salin și/sau gargară cu apă sărată, guaifenesin (Robitusin), dextrometorfan, Tamiflu. Nu sunt sigure preparatele cu alcool și pseudoefedrina
  • Antivirale – famvir, valciclovir, aciclovir
  • Constipație – psyllium, metilceluloză, alte laxative (Dulcolax), creme pentru hemoroizi, bisacodil, docusat de sodiu, lactuloza, lapte de magneziu
  • Diaree – loperameid (Imodium)
  • Ceaiuri
  • Antispastice – drotaverina (No-spa)
  • Antiemetice – metoclopramid
  • Infecții candida și altele (gen picior de atlet) – fluconazol, clotrimazol, miconazol, tioconazol, butoconazol, terbinafina, tolnaftat, acid și derivați undecilenic
  • Antibiotice – amoxicilină, ampicilina, Augmentin, clindamicina, eritromicina, cefalexina, metronidazol, azitromicina
  • Insomnie – difenhidramina, succinat de doxilamina
  • Prim ajutor în rani ușoare – bacitracina
  • Iritații – Benadryl, crema/unguent cu hidrocortizon, baie cu fulgi de ovăz
  • Vitamine
  • Arsuri stomacale, gaze și balonare/indigestie- antiacide de tip Maalox și simeticona pentru dureri de stomac, lansoprazol (nexium), omeprazol (omez)
Femeie care tușește

Medicamente în sarcină: efecte adverse

Trebuie să știți în primul rând faptul că se cunosc puține în legătură cu administrarea medicamentelor în timpul sarcinii dintr-un motiv destul de logic/evident: studiile asupra lor nu includ femei gravide pentru a determina siguranță în utilizare. Din punct de vedere statistic, la nivelul SUA, mai puțin de 10% din medicamentele produse după 1980 sunt aprobate în acest sens de către Administrația Americana pentru Alimente și Medicamente (prezintă suficiente informații pentru a putea determina riscul de defecte la naștere al copilului). Medicamente în sarcina care determina defecte la naștere sunt desemnate drept teratogene (în aceasta categorie pot intra atât substanțe chimice, cât și diverși factori de mediu, cum sunt radiațiile). Află totul despre aceste calmante permise în sarcină.

Deoarece există și studii desfășurate după punerea pe piață a anumitor medicamente, sunt cunoscute o serie ce pot cauza defecte la naștere grave; exemple sunt talidomida și isotretinoina. Ele trebuie evitate atât de gravide, cât și de femeile care doresc să rămână însărcinate (cele din urmă trebuie să discute cu specialistul despre metode eficiente de contracepție pentru a preveni o sarcină pe durata tratamentului). Siguranța medicamentelor utilizate în timpul sarcinii poate depinde de o multitudine de factori, cum sunt:

  • – doza din medicament (denumirea specializata- dozaj)
  • – momentul din sarcină în care este administrat (în ce trimestru)
  • – alte afecțiuni preexistente
  • – alte medicamente care sunt administrate concomitant

Merită subliniat și faptul că, ținând cont de cele prezentate anterior și în plus de faptul că în urma sarcinii pot apărea sensibilități suplimentare la nivel metabolic (se pot accentua cele preexistente), nimic nu poate fi considerat drept 100% sigur pentru gravide. Din acest motiv trebuie să respectați întocmai dozajul și, pe cât posibil, să evitați orice medicament în decursul primului trimestru de sarcină; de fapt, dacă este posibil, trebuie să evitați cât mai mult orice fel de medicament în sarcină.

Medicamentele au diferite forme de a acționa asupra fătului atunci când sunt ingerate de către mămică. Acestea pot avea un efect toxic care să ajungă direct la făt, pot ajunge doar la nivelul placentei unde ar putea modifica schimburile dintre mamă și făt sau se pot manifesta prin creșterea tonusului uterin. Pentru a fi mai ușor de înțeles medicamentele au fost împărțite în funcție de cât de toxice sunt pentru făt. Astfel medicamentele din categora A nu sunt deloc toxice pentru copil și se pot administra. În ceea ce privește medicamentele din categoriile B, C, D și X, acestea pot avea un efect toxic asupra fătului și trebuie să fie evitate de către mămică.

Care este doza maximă de paracetamol în sarcină?

Doza maximă de paracetamol în sarcină este considerate a fi doza normală pe care o poate consuma orice om. Astfel, poți să iei paracetamol când ești însărcinată în mod normal, însă nu trebuie să fie luat pe o perioadă îndelungată. Paracetamol în sarcină este indicat întrucât nu are contraidicații și nu afectează dezvoltarea celui mic. În cantități foarte mari sau consumat pe o perioadă mare de timp, paracetamolul în sarcină poate să afecteze ficatul tău și a copilului. Deși acest medicament nu afectează sarcina este indicat să îți consulți medicul pentru a primi sfatul corect pentru tine și bebelușul tău. Dacă te întrebi câte zile poți să iei paracteamol în sarcină, încearcă să nu iei un timp îndelungat acest tratament.

Paracetamol în timpul sarcinii  poate să fie administrat mai ales dacă medicul tău îți recomandă. Paracetamol pentru durerea de măsea în sarcină poate fi un remediu destul de bun, însă nu pe termen lung. De asemenea, dacă ai luat paracetamol în prima lună de sarcină trebuie să vorbești cu un specialist pentru a nu exista vreo problemă cu cel mic. Paracetamolul în alăptare se poate lua în doză normală.

Iată ce spun mămicile despre paracetamolul în sarcină forum și află dacă a luat cineva paracetamol în sarcină:

  • „Este printre puținele medicamente recomandate în sarcină. Eu am luat la nevoie (răceala, dureri de cap, etc.) câte 3 pastile pe zi fără nicio problemă dar doar Paracetamol simplu, nu cel Sinus. Scrie și pe prospect că se poate lua fără problemă în sarcină” spune mămica Oana despre paracetamol la gravide pe forum.7p.ro.
  • „Se poate lua, totuși, ca principiu, este de evitat orice medicament în primul trimestru”, spune Aura pe forum.7p.ro.

Omez în sarcină

Acesta este unul dintre medicamente în sarcină des prescris pentru gravide, deoarece arsurile stomacale, balonarea și indigestia sunt specifice sarcinii, în fiecare trimestru. Omez se ia în sarcină numai la recomandarea medicului și se oprește tratamentul daca apar tulburări de înghițire, diaree, dureri de stomac, vărsături sau scaune negre

No-Spa în sarcină


No-Spa este un medicament antispastic care este recomandat pentru dureri de stomac, dureri de cap sau dureri menstruale. Substanța activă a acestui medicament este clorhidratul de drotaverina, pentru care există informații destul de limitate în privința efectelor sale asupra femeilor gravide. Deși nu au fost evidențiate efecte toxice asurpa sarcinii și dezvoltării fătului în cazul studiilor pe animale, este recomandat să se evite utilizarea No-Spa în timpul sarcinii.

Am luat ibuprofen în sarcină


Ibuprofenul poate fi păstrat în sarcină însă nu mai devreme de săptămâna 30 întrucât poate crește riscul complicațiilor. Cel mai potrivit este însă să renunți la pastilele de durere sau febră întrucât acestea pot acționa asupra inimii bebelușului. Dacă este posibil, este recomandat să ameliorezi durerea sau febra cu remedii natural precum comprese cu apă caldă, dușuri călduțe, hidratare, consumul de fructe care să energizeze corpul sau odihnă.

Alcocalminul în sarcină este un medicament care poate avea efecte adverse și care poate fi introdus doar dacă există acceptul medicului specialist. Din lista de calmante premise în sarcină poți exclude algocalminul dacă nu este nepărat necesar să fie administrat.

Pot să iau Ibuprofen în sarcină?

În cazul Ibuprofenului părerile sunt împărțite între specialiști. Deși unele zile studii asociază Ibuprofenul cu avort spontan sau alte afecțiuni, altele neagă aceste efecte adverse. Ibuprofenul este un antiinflamator care de obicei este administrat pentru dureri, artitră, febră musculară, etc. Diferitele medicamente care conțin Ibuprofen pot fi Nurofen, Paduden, Advil, Brufen. Poți să le administrezi în sarcină dacă medicul tău este de acord și nu exită riscul să ai complicații.

Orice medicament pe care vrei să îl administrezi în sarcină trebuie să fie recomandat și aprobat de medicul care îți urmărete sarcina. Acesta știe care sunt particularitățile sarcinii tale și dacă este sigur să iei antiinflamatoare sau alte tipuri de medicamente. De asemenea, orice schimbare dorești să schimbi în viața ta în timpul sarcinii trebuie să primească opinia unui medic întrucât poți afecta dezvoltarea celui mic.   

Ce antiinflamatoare sunt permise în sarcină

Medicamentele în sarcină nu pot fi administrate fără acordul sau sfatul unui specialist. Acestea pot afecta dezvoltarea bebelușului sau pot avea efecte adverse foarte serioase. Din acest motiv este indicat ca orice mămică să afle toate informațiile necesare înainte de a se trata pe cont propriu de diferite afecțiuni. Astfel, în cazul în care ești în căutarea unui antiinflamator iată ce poți să iei în sarcină. Ai voie să iei paracetamol în sarcină dacă medicul este de acord și cantitatea pe care o iei nu este mare. De asemenea, poți lua paracetamol în timpul sarcini dacă îți recomandă medicul care îți urmărește sarcina, mai ales în primele două trimestre. Paracetamol în alăptare este de asemenea de preferat în comparație cu alte antiinflamtoare. Iată și paracetamol în alăptare forum:

  • „Si pe mine mă doare des capul, rezist cât pot, apoi iau un Nurofen (doctorul lui bebe a zis că pot când alăptez să iau un Nurofen sau paracetamol sau antinevralgic), dar nu abuzez” spune o mămică pe forumul parinti.com despre cât paracetamol poți lua în sarcină.
  • „Știu că ar fi fost mai bine să evit medicamentele, dar doctorul a zis că am puroi și mi-a dat amoxacilină și paracetamol” spune mămica H. Pe forumul parinti.com despre paracetamol pentru gravide.

În ceea ce privește Panadol în sarcină, Coldrex în sarcină sau Fervex în sarcină, acestea pot fi consumate doar dacă medicul este de acord. Deși pot fi administrate în sarcină în cazuri excepționale, este de preferat să fie evitate în această perioadă sau în alăptare. De asemenea, orice alt medicament pe care vrei să îl introduci în tratamentul tău trebuie să fie aprobat de un specialist. În prospectul medicamentelor precizate anterior este menționat că ”dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.”

Femeie însărcinată care citește și bea
ceai cald

Panadol rapid în sarcină


În ceea ce privește Panadolul Rapid în sarcină, acesta se poate consuma doar dacă medicul specialist își dă acordul. Pe prospectul acestui medicament se recomandă că orice femeie care este însărcinată sau care interacționează să aibă un copil, să ceară sfatul medicului înainte de lua acest medicament. De asemenea, pe perioada de alăptare, Panadol poate fi consumat însă în cantități mai mici și doar ocazional. Acesta nu se află pe lista de calmante permise în sarcină însă este foarte importantă părerea medicului.

Paracetamol în sarcină


“O categorie separată de medicamente care pot fi utilizate de către viitoarele mămici este reprezentată de medicamentele specifice pentru pediatrie, folosite la copii de vârste foarte mici (de ex: paracetamol). În general, medicamentele care pot fi administrate la copii foarte mici, sunt permise și pentru viitoarele mămici, deoarece acestea nu vor afecta sănătatea viitorului bebeluș.”, spune Anca Ciorioanu, farmacist.

Paracetamol Sinus în sarcină

Este recomandat să iei paracetamol sinus numai la indicația medicului, deoarece daca depășești doza recomandată, acest medicament poate afecta ficatul tău, dar mai ales pe cel al bebelușului tău, în special dacă te afli în trimestrul 3 de sarcină. Doza maximă de paracetamol în sarcină este cea pe care o indică producătorul în prospect. Dr. Valeria Herdea, medic primar, AREPMF spune că ″Paracetamolul poate fi administrat și la gravide, dar nu în cantități mari…1-2 pastile, dar nu recomandăm utilizarea pe termen lung sau în doze mari.” Cel mai indicat este paracetamol simplu în sarcină pentru a nu pune în pericol dezvoltarea celui mic.

Algocalmin în sarcină

Algocalminul este un medicament periculos, fiind interzis în multe tari europene. În prospectul lui scrie că “nu trebuie utilizat dacă sunteți în primul sau în ultimul trimestru de sarcină, deoarece poate afecta copilul nenăscut. În trimestrul al doilea de sarcină, puteți utiliza Algocalmin numai la recomandarea medicului dacă acesta consideră tratamentul absolut necesar, în doze cât mai mici și pe o perioadă cât mai scurtă.” Alcocalminul în sarcină trebuie să fie evitat pe cât posibil întrucât medicii nu îl recomandă. În cazrui excepționale acesta poate fi consumat însă este de preferat să fie înlocuit cu alte medicamente din lista de calmante premise în sarcină.

Dacă ești măcinată de întrebarea „am luat medicamente fără să știu că sunt însărcinată” ar trebui să știi că dacă medicamentele au fost ingerate în primele 20 de zile de la concepție sarcina ta ori se vă dezvolta normal, ori embrionul vă fi distrus. Aceste urmări sunt două extreme prin care poate trece sarcina imediat după concepere în funcție și de medicamentul administrat.

În ceea ce privește perioada cuprinsă între săptămânile 3 și 8, medicamenele pot cauza avort sau malformații ale fătului. Acestea ar putea apărea pe parcursul vieții celui mic. După primul trimestru de sarcină medicamentele nu mai pot cauza avortul și nici defecte metabolice sau funcționale însă acestea pot afecta organele bebelușului.

Pastile

Algocalmin în sarcină: efecte secundare

Algocalminul este un medicament destul de periculos în sarcină și este total interzis mai ales în primele două trimestre. Spre deosebire de paracetamol în sarcină trimestrul 1, algocalminul trebuie evitat complet în această perioadă. Specialiștii nu recomandă acest medicament, însă poți să îți consulți medicul pentru a stabili dacă este sigur să adminitrezi algocalmin în sarcină.

Primele efecte secundare precizate pe prospectul Algocalminului sunt „greață sau vărsături (senzație de rău), febră, stare de oboseală, pierdere a poftei de mâncare, urină de culoare închisă, scaun de culoare deschisă, îngălbenire a pielii sau a albului ochilor, mâncărime, erupții trecătoare pe piele sau dureri în partea superioară a stomacului”. În ceea ce privește consumul de algocalmin în timpul sarcinii, acesta poate duce la scăderea numărului de celule albe din sânge, hipotensiune sau agranulocitoză.

Infecție în gât în timpul sarcinii: ce medicamente luăm?


Așa cum am specificat și mai sus, niciun medicament în sarcină nu trebuie luat fară recomandarea medicului. Iar când vorbim de o infecție, cu atât mai mult. Acesta trebuie să decidă daca este nevoie de antibiotice și ce fel de antibiotic și în ce doze să le administreze gravidei. Poți să apelezi la metode naturiste, care să completeze tratamentul dat de doctor, prin gargara cu apa sărată. Aceasta reduce durerile și inflamațiile, elimină mucusul și reduce nivelul de iritație din zona laringelui.

Terapii alternative sigure în sarcină


Unele terapii alternative s-au demonstrat sigure și eficace pentru a ameliora anumite probleme specifice sarcinii, însă este bine să discutați cu medicul înainte de a apela la oricare din ele.

Greața la debutul sarcinii: acupunctura, acupresiune, rădăcină de ghimbir și vitamina B6 ajută în mod semnificativ. De asemenea, și un sirop gros dintr-o cana de piersici, pere, fructe amestec, ananas sau felii de portocală poate ajuta.
Dureri de spate: manipularea chiropractica acționează rapid. O alta opțiune este masajul, însă trebuie să apelați la un terapeut specializat în masaj prenatal
Răsucirea unui bebeluș în prezentație pelviana: pot ajuta exercițiul fizic și hipnoza
Ameliorarea durerii în travaliu: epiduralele sunt cele mai eficiente, însă poate ajuta și imersia într-o cada cu apa calda. Tehnicile de relaxare și respirație, sprijinul emoțional și autohipnoză sunt frecvent folosite. Poate funcționă și acupunctura la unele femei.

Femeie insarcinata care tine in mana un tub de medicamente si un prospect

Medicamente în sarcină interzise


În ceea ce privește medicamentele interzise în primul trimestru de sarcină și nu numai, există următoarea listă:

  • Alte tipuri de antibiotic decât cele menționate mai sus
  • Anticoagulate administrate pe cale orală
  • Isoretinoizii folosiți pentru tratarea acneei
  • Pastile care ajută la liniștirea migrenelor
  • Aromoterapia
  • Lițiu
  • Benzodiazepine
  • Medicamente anticonvulsivante
  • Suplimentele orale: tuia, mama pădurii, cimicifuga racemosa, Caulophyllum thalictroides, crușin, Vitex agnus-castus, angelica (dong quai), chinina, coaja de bumbac, spilcuță, ginseng, gențiană, ienupăr, Piper methysticum, lemn dulce, șofran, busuiocul cerbilor, rumeioara, salvie, sunătoare, siminichie, Symphytum officinale, stânjenel de balta, bujor alb, pelin, coada șoricelului, stevie creata și vitamina A (doze mari pot cauza defecte la naștere).
  • Evitați următoarele uleiuri esențiale de aromaterapie: stuf, pelin, busuiocul cerbilor, salvie, perișor, busuioc, isop, smirna, maghiran și cimbru.

La această listă de medicamente interzise în sarcină se pot adăuga orice fel de pastile pe care medicul tău le consideră nepotrivite tipului tău de sarcină. Este foarte important să îți întrebi medicul încă de la prima întâlnire ce medicamente poți lua în această perioadă și care sunt complet interzise. Acesta îți poate scoate din lista de medicamente premise în sarcină chiar și pastilele de calmare ale gâtului. Trebuie să ai mare grijă în ceea ce privește aceste calmante permise în sarcină.

În final, este important de subliniat faptul că în cazul gravidelor care suferă de afecțiuni cronice/care necesită tratament de lungă durată (cum sunt diabetul, epilepsia etc.), este esențial să nu-l înceteze sau să reducă dozajul fară a avea aprobarea medicului; în caz contrar pot pune în pericol atât propria sănătate, cât și pe cea a copilului. Unele medicamente pot fi înlocuite cu alternative cu o influență redusă asupra sarcinii, însă doar specialistul este în măsură să vă îndrume în acest sens.

“Sunt foarte multe medicamente în sarcină nerecomandate din cauza riscului pe care acestea îl prezintă pentru viitorul bebeluș. Din acest motiv este recomandat că viitoarea mămică să se prezinte la medicul de specialitate indiferent de afecțiunea sau suspiciunea pe care aceasta o are. Sunt relativ puține medicamente care pot fi administrate fără niciun fel de restricție în timpul sarcinii, tocmai de aceea este necesar examenul de specialitate înainte de administrarea oricărui tratament.” , încheie Anca Cioroianu, farmacist.

Paracetamol în sarcină forum


A luat cineva paracetamol în sarcină? Răspunsul la această întrebare este DA. Paracetamolul poate fi administrat în sarcină însă nu trebuie să exagerezi cu acesta. Consumat în cantități foarte mici și pe o perioadă scurtă, acest medicament nu îți vă afecta sarcina. Acesta face parte din categoria „calmante permise în sarcină”. Iată ce părere au femeile despre paracetamol la gravide:

„Mi-a trecut răceală, mai ușor decât m-am așteptat. Am vorbit cu doctorul și mi-a spus că pentru febră n-am voie decât 1 – 2 pastile de paracetamol pe zi.
Așa că m-am tratat cu ceaiuri cu lămâie, am luat în 2 zile cate 1 pastila de paracetamol și-am stat la căldură.”, spune mămica E pe forumul forum.7p.ro paracetamol în alăptare doză și paracetamol în sarcină.

„Am fost răcită de tri ori în sarcină și m-am tratat cu clasicul paracetamol sinus. Aerul condiționat e foarte dăunător. Eu răcesc și când îl pornesc în mașină”, spune mămica O. pe forum.7p.ro

„Și eu am răcit. Mă doare gâtul (am și băut lapte rece de la frigider), am făcut ieri 37 cu 5 temperatură, aseară mi-a curs nasul și ochii mi-au lăcrimat, iar azi noapte am transpirat mereu și m-am foit ba pe stangă, ba pe dreapta . M-am ridicat dimineața din pat și mă dureau toate oasele. Ieri mi-am sunat ginecologul și-a spus că pot să iau 1-2 pastile de paracetamol pe zi. În rest, să stau la pat cu ceaiuri cu lămâie și să nu ies prin frig. E groaznic! Sper să-mi treacă mai repede”, spune E. pe forum.7p.ro despre cât paracetamol ai voie în sarcină.

„Este printre puținele medicamente recomandate în sarcină .Eu am luat la nevoie (răceală,dureri de cap etc.)cate 3 pastile pe zi fară nicio problemă dar doar Paracetamol simplu ,nu cel Sinus. Scrie și pe prospect că se poate lua fară problemă în sarcina”, spune Oană pe forumul forum.7p.ro despre paracetamol în sarcină primul trimestru.

„Eu am zăcut și răcit în sarcina asta de vreo 5 ori. Pe lângă ceaiuri am luat pentru tuse Stodal, Paracetamol, pentru gât pastiluțe cu propolis și vitamina C de supt și Oscilococcinum. Pentru nas înfundat când nu mai exista nicio șansă să pot respira am pus piacturi” spune O. pe forum.7p.ro despre paracetamol în ultimul trimestru de sarcină.

„Am luat paracetamol și atât. N-am avut o formă gravă. Am mai băut și ceaiuri”, spune Coco despre răceala din sarcină pe forum.7p.ro despre paracteamol în trimestrul 3 de sarcină.

Raceală în sarcină


“Orice problemă ar avea viitoarea mămică, aceasta trebuie să consulte medicul de specialitate care este singurul avizat să stabilească și să prescrie un tratament corect. Dozele, intervalul intre administrări și durata tratamentului sunt stabilite tot de către medicul de specialitate, medic care stabilește tratamentul în funcție de afecțiunea fiecărui pacient în parte. “, spune Anca Cioroianu, farmacist. Chiar și o banală răceală în sarcina are nevoie pentru tratament de indicațiile medicului deoarece perioada sarcinii este una extrem de sensibilă și trebuie acordată o atenție mare fătului care este în continuă dezvoltare.

Femeie însărcinată care suflă nasul

Răceala în sarcină trimestrul 3


Răceala în trimestrul 3 este mai greu de tratat întrucât medicamentele pe care mămica le poate lua sunt limitate. De asemenea, simptomele sarcinii asociate cu cele de răceală pot fi destul de greu de suportat de către viitoarea mămică. În acest caz, medicul specialist este singurul care îți poate recomanda un tratament potrivit în această perioadă dificilă. Este foarte important să ceri sfatul medicului întrucât orice medicament luat fără documentare anterioară poate cauza probleme sarcinii.

Un medicament pe care mămicile obișnuiesc să îl ia în această perioadă este paracetamolul. Acesta poate fi administrat însă cantitățile trebuie să fie cât mai reduse și timpul de administrare să fie cât mai scurt. Paracetamolul nu dăunează sarcinii și ajută foarte mult cu simptomele neplăcute ale gripei. Paracetamolul întră în lista de calmante premise în sarcină întrucât nu s-a demonstrat că acesta ar cauza complicații bebelușului.

Aceste calmante premise în sarcină pot fi recomandate doar de medicul specialist care îți urmărește sarcina. Poți încerac să iei pracetamol în sarcimă dacă te confrunți cu dureri sau răceală ușoară. Acesta este cel care îți vă spune exact și ce medicamente trebuie să excluzi total din alimenație. Este important să ai în vedere și alternativele naturale la medicamentele obișnuite. Poți încerca să ai un stil de viață cât mai sănătos, să te hidratezi corespunzător și să nu uiți de odihnă. Chiar dacă răceala poate apărea oricând pe parcursul sarcinii, aceasta trebuie tratată într-un mod corect. Tratată incorect, răceala poate conduce la efecte nocive asupra bebelușului.

Surse: ssmhealth.com, totuldespremame.ro, medicover.ro, webmd.com;  www.babycenter.com;  www.cdc.gov;  womenobgyn.com;  www.fitpregnancy.com

Sursă foto: pixabay.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close