O mama care isi asuma nasterea va ramane pentru totdeauna o femeie puternica si responsabila

11 Februarie 2020

de Irina Olteanu

Bucuria de a naste si de a alapta

Mi-am luat si competenta de consultant in lactatie cu cativa ani in urma. Deviza mea in relatia cu gravidele este sa le ajut sa descopere bucuria de a naste pentru ca este cu totul altceva bucuria de a avea un copil. Bucuria de a naste creeaza in subconstientul vostru dupa nastere o forta extraordinara si va doresc sa aveti parte de ea. O mama care isi asuma nasterea va ramane pentru totdeauna o femeie puternica si responsabila. Si taticii sunt parte a procesului de nastere, si ei impart bucuria venirii copilului pe lume si al momentelor de relaxare pe care le ofera sotiilor sau partenerelor lor.
Daca pot spune imi asum nasterea Da, pot, pot spune ca imi asum si alaptarea si Da, pot. Unele femei din Africa sunt emotionante; mi-a povestit o prietena ca modul in care alaptau, modul in care relationau cu bebelusii lor este unic. O femeie care isi asuma alaptarea este o mama puternica si responsabila.

Avantajele alaptarii

Ce avantaje are alaptarea pentru bebelusii vostri? Dezvoltare, imunitate si atasament. Sigur ca sunt multe altele despre care probabil ati citit deja, dar niciodata laptele praf nu ii va oferi copilului imunitatea de care are nevoie. Imunitatea este ca o armata care vrea sa va atace cu bacterii, virusuri si microbi, iar voi ajutati si aparati bebelusul prin laptele vostru de invadatori.
Atasamentul este o relatie pe care nu o putem simti atunci cand ii oferim biberon copilului. Nu se poate vorbi mult despre acest atasament pentru ca el trebuie simtit. Sentimentul pe care il ai in relatia cu copilul cand este la sanul tau este extraordinar. Pentru mama alaptarea ofera sanatate dupa nastere, emotii si relatia de bonding.
De ce laptele de mama este un miracol? Pentru ca avem un corp foarte specific. La nastere primul lapte care se secreta in primele 48 de ore este colostrul. Este un lapte galben, gros, care incepe sa se produca inca din luna a saptea. Uneori puteti observa mici picaturi care raman pe sutien. Este un lapte special, foarte bogat in anticorpi, deci punem bazele imunitatii copilului, dar si unui fundament nutritional solid pentru ca are multe leucocite, laxative, factori de crestere, vitamine. Dupa ce se secreta colostrul, veti observa ca apare un alt lapte, intre ziua 4-14, numit lapte de tranzitie. Este un lapte care isi schimba culoarea, nu mai are aspectul galbui, pastos, devine alb. Din ziua 14 pana in momentul in care veti alapta incepe sa se secrete laptele matur, laptele definitiv.

Tipuri diferite de lapte in alaptare

In timpul unui alaptat cand erati mici mamicile nu stiau un lucru. Din acest motiv mergeau la ele cu biberoane, cu apa fiarta si racita sau cu ceai de chimen si anason. La vremea aceea se considera ca intre mesele de lapte ale bebelusului trebuie sa ii oferim apa, lichide, sa il hidratam. Cercetarile facute in ultimii ani au aratat ca laptele secretat in timpul unui alaptat este diferit. In prima parte avem laptele de inceput, pe care daca l-am pune intr-un pahar ar fi ca apa cu urme usoara albiciose. Laptele de inceput contine multe proteine, lactoza, apa si care este partea din lapte care hidrateaza nou-nascutul. Asa ca daca vom alapta in exclusivitate, chiar daca maine plecati in desert, daca ati manca si v-ati hidrata corespunzator bebelusul vostru nu ar avea nevoie de niciun adaos de apa pe parcursul unei zile. In a doua parte a alaptatului se secreta alt lapte. Daca laptele de inceput era transparent treptat devine albicios, putin mai gros, este laptele care il hraneste pe bebelus, care contine grasimi si vitamine liposolubile asa incat trebuie sa avem mare grija. Atunci cand punem bebelusul la piept, daca il tinem prea putin, chiar daca suge de la ambii sani, va suge doar laptele de inceput. Sigur ca il va hidrata o jumatate de ora- o ora, dupa care va incepe din nou sa planga pentru ca nu a luat din lapte partea care il hranea. Atentie deci la timpul pentru care tinem un bebelus la san. De obicei se tine bebelusul la san 15-20 de minute, dar exista si situatii in care nu va sta atat. Datorita lactozei pe care o contine laptele de inceput poate da bebelusului dureri de burtica, senzatii neplacute. Se va contorsiona, se va inrosi si va plange foarte puternic, iar acesta este unul dintre motive.

Ora magica la nastere

Cu privire la alaptare, este de preferat sistemul de rooming in. De ce este bines a stai cu bebelusul dupa nastere? Aici ne referim si la ora magica care este acea prima ora dupa ce ajungeti in pat sau pe masa de nasteri. Sistemul de rooming in ajuta la stimularea precoce a secretiei lactate. Ce permite rooming-in-ul in relatia cu copilul? Mama este foarte sensibila la plansetul copilului, uneori s-a constatat ca reactioneaza in apropierea meselor doar daca il aude ca plange incep sa curga picaturi de lapte. Rooming-in-ul permite mamei sa tina bebelusul foarte aproape de corpul ei, in relatia piele la piele sau pentru prematuri metoda cangurul. La prematuri adaptarea bebelusului la temperatura potrivita se face mult mai bine in contact cu pielea mamei decat daca este pus intr-un incubator. Imediat dupa nastere contactul peiele la piele, dar si punerea la san pentru stimularea precoce a secretiei lactate sunt foarte importante.

Cum apare alaptarea

Intre 0-6 luni se poate alapta in exclusivitate. Bebelusul nu are nevoie de apa, de nimic altceva. Intrebati-va si mamele si bunicile pentur ca puteti invata ceva din experienta lor. Incepand de la varsta de 6 luni se recomanda inceperea diversificarii pentru ca laptele de mama nu mai indeplineste toate cerintele bebelusului. Dar alaptarea poate continua, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca putem alapta pana la 2 ani. Sunt si mame care exagereaza si sunt extremist, alaptand pana la 5 ani. De ce recomanda OMS alaptarea pana la 2 ani? Pentru ca de fapt pana la 6 luni bebelusul primeste anticorpi prin laptele matern. Dupa 6 luni incepe sa isi pregateasca proprii anticorpi, dar pastrarea unei mese dimineata si seara face ca mama sa vina la bebelus cu un plus de anticorpi care vor asigura imunitatea bebelusului in aceasta perioada.
Sanul in interior este similar unui strugure. Imaginati-va ca in interiorul sau sunt cativa ciorchini de struguri. Bobitele de strugure sunt celulele galactofore, acolo unde prolactina vine si pregateste laptele. Tijele mici sunt canalele galactofore, iar tija principala este canalul galactofor principal care se deschide la nivelul sfarcului. In jurul sfarcului, portiunea proeminenta a sanului, se intinde o zona maronie care se inchide la culoare in sarcina datorita modificarilor hormonale. Aceasta zona este extrem de importanta pentru ca in zona aceea se dilata canalele galactofore si formeaza saculetii galactofori, acolo unde se adaposteste laptele intre doua mese de alaptat, fiind foarte importanti in raport cu pozitia copilului la san. Atunci cand copilul este pus bine la san, prinde si o parte din areola mamara, de unde isi trage laptele.
Este simplu de inteles fiziologia alaptatului. Ganditi-va ca atunci cand ati pus copilul la san actul suptului trimite impulsuri la etajele nervoase superioare, se secreta cei doi hormoni, prolactina si oxitocina, prolactina vine in bobitele de struguri, pregateste laptele, oxitocina va ajuta laptele sa se miste pe aceste canale si sa ajunga la iesirea canalului galactofor principal, la nivelul sfarcului. Oxitocina se imparte dupa nastere, o parte se duce la san si o alta parte la uter. Daca mama a nascut natural, punand copilul imediat la san, prin actul suptului oxitocina contracta uterul, se elimina cheagurile, se mentine contractat si la fiecare supt, in prima saptamana, mama va simti niste contractii mici. Se numesc rasuri uterine si sunt determinate de contractarea uterului. Uterul cand ramane insarcinata femeia are marimea unei pere, fiind organ pelvin. Iar la nastere ajunge cat un pepene de 4 kilograme jumatate. Oxitocina si alaptatul in sine ajuta la strangerea treptata a uterului si intoarcerea lui in canalul pelvin. Nu inseamna ca daca o mama nu alapteaza nu se va intampla acest lucru.
Pentru pozitiile de alaptare, trebuie sa luam in considerare punctele cheie: capul, fata, corpul si fesele. Doar va enumar pozitiile si va recomand sa luati legatura cu maternitatea sis a faceti un curs de alaptare inainte de a naste. Aceasta sunt mama cu bebe pe brate, mingea de fotbal, pe bratul opus sanului de supt sau mama in pozitie culcata.

Probleme de alaptare

Mentionez si ce probleme de alaptare si acestea nu sunt usoare. Cele mai multe depresii postnatale se fac datorita problemelor pe care le poate ridica alaptarea. Toate acestea sunt ragadele, ranile la sfarcuri, canalele blocate. Un canal blocat nu inseamna ca se blocheaza la iesirea din san, ci unde se intalnesc 2-3 canale. Daca copilul nu este pus la san, sanul nu este golit, laptele se ingroasa si formeaza un fel de dop. Angorjarea sanilor – sanul in intregime devine sensibil, dureros, mama face febra, apare senzatie de disconfort, edemul de mamelon (mamelonul trage sfarcul inauntru). Tot datorita faptului ca sanii nu sunt goliti. Nu in ultimul rand mastita este un proces inflamator care apare doar pe o portiune a sanului.
Daca invatati sa puneti copilul corect la san, sfarcul si o parte din areola mamara, daca o sa va goliti sanii dupa alaptare va garantez ca nu o sa aveti probleme. Alaptati la cerere in primele saptamani dupa nastere, apoi incet copilul singur incepe sa isi faca un program la 2-3 ore.
Sunt cateva situatii legate de problemele in alaptare: cand mama are lapte insuficient discutati cu neonatologul sau cu pediatrul si pentru moment se poate apela si la formule de lapte praf pana reusiti sa stimulati lactatia. Chiar daca ajungeti sa ii dati lapte praf copilului, nu renuntati inainte de a-i da biberon sa il puneti la san de fiecare data. Greva suptului sau refuzul sanului – uneori copiii mici pot refuza si trebuie sa aveti foarte multa rabdare. Refuzul sanului poate aparea si legat de probleme cum sunt forma sfarcurilor (prea mici, ombilicate, prea lungi). De aceea este bine sa va vada sanii o moasa in timpul sarcinii.
Nu vreau sa fac recomandari legate de alaptare. Exista pompe, ceaiuri care se beau, tot felul de produse care ajuta la stimularea lactatiei, sunt de accord ca exista cateva situatii speciale in care o mama poate sa aiba nevoie de o pompa de san. Situatiile speciale sunt un copil cu o greutate mica la nastere, care nu are forta sa suga, prematur (intalnim lipsa de coordonare la supt, deglutitie, respiratie). Respiratia este in stransa legatura cu suptul; retineti ca intotdeauna cand puneti copilul la san ca nara de sus sa ramana libera sa poata respira. Copilul cu icter fiziologic care este somnolent, copilul bolnav sau daca mama are probleme – este depresia postpartum, mama adolescenta, multipara sau pur si simplu epuizata. Mai sunt si situatii in care mamele opteaza pentru intarcare pentru ca trebuiau sa se intoarca la serviciu sau au fost separate de copil sau cand hranirea copilului se face cu lapte muls de o alta persoana.
Alaptatul este cel mai frumos cadou pe care il faceti copilului vostru, dar uneori nu este usor si trebuie sa aveti multa rabdare.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close