Prima luna acasa: 10 intrebari despre ingrijirea bebelusului cu raspunsuri de la Dr. Alina Andrei

20 Decembrie 2017

de Irina Olteanu

Scoala Parintilor Responsabili – prima luna acasa intrebari

Doamna doctor Alina Andrei, medic specialist pediatru in cadrul clinicilor Medicover ne-a oferit urmatoarele informatii:

Sunt si eu mamica, am un baietel de 7 ani. Am experimentat foarte multe emotii, de nerabdare, de frica legate de cum va fi bebelusul si nasterea, precum si daca ma voi descurca mai tarziu. Este normal sa avem temeri, dar este foarte important sa ne informam si sa primim sfaturi de la specialist. Va veti confrunta cu mai mult de 10 intrebari in prima luna dupa nastere, dar eu va povestesc despre cele mai importante:
Legat de buric. Ce este buricul? Cordonul ombilical, prin intermediul lui in timpul vietii intrauterine bebelusul este hranit, este oxigenat. Acesta imediat dupa nastere se ligatureaza si sectioneaza. Poate sa cada din maternitate sau pana la 3 saptamani. Toaleta o facem cu alcool alb si comprese sterile, de jur imprejur. Nu tragem de buric, are o evolutie naturala si trebuie sa se mumifice. Important este sa mentinem zona curata si uscata; sunt multe sfaturi care sustin ca nu trebuie sa ii facem baie deoarece umezeala intarzie vindecarea bontului ombilical. Dar putem sa imbaiem copilul pe segmente, pornim de jos in sus si uscam imediat zona. Ca semne de alarma mentionez: cand baza cordonului pare sa se inroseasca sau sa se umfle, cand apar secretii purulente sau chiar sangerande, cand copilul pare sa aiba o suferinta locala si exista secretii la 2 saptamani dupa cadere. In aceste situatii medicul trebuie consultat si va va spune daca este necesar tratament cu antibiotic local sau chiar alte solutii antiseptice sau sa recomande consultul unui chirurg si nitratul de argint.
Plansul. Trebuie sa stiti ca bebelusii nu stiu sa vorbeasca. Plang din orice motiv. Nu stiu sa le spuna ca le este foame, ca au scutecul ud, ca nu pot sa aiba un scaun sau ca ii doare burtica, asa ca ei plang din orice. Dupa nastere si cateva zile petrecute cu bebelusul o sa invatati sa recunoasteti motivele de plans; de obicei mamele fac asta, dar si taticii invata destul de repede. Pot sa planga de foame, ca au scutecul ud, ca au colici, ca vor atentie, ca este prea cald sau prea rece sau ca sunt prea obositi. De obicei, cand un bebelus plange foarte mult este prea obosit; cu totii cunoasteti acea metoda minune in care plimbi copilul cu masina pentru a-l linisti. Asta inseamna ca probabil acel copil a fost foarte stimulat in timpul zilei; vizual (cu televizor), auditiv (multe voci, cantece). Cand schimba mediul si da de aer curat, zgomotul acela de masina, fiind neutru il linisteste. Deci cand plang prea mult, de obicei sunt foarte obositi. Cand ne alarmam? Cand verificam toti pasii, adica i-am dat sa manance, nu este ud, nu sunt diferente de temperatura care ar putea sa ii provoace starea de agitatie, cand plansul are o tonalitate diferita (nu recunoastem) si asociaza alte simptome (febra, varsaturi, scaune proaste). De tinut minte ca atunci cand parintele este foarte agitat bebelusul devine si el mai agitat.

prima luna acasa
Icterul reprezinta coloratia galbena a pielii si a sclerei. Poate fi fiziologic, de prematuritate, de incompatibilitate cu grupa de sange/Rh-ul mamei sau in cadrul unui sepsis (infectie). Cel fiziologic inseamna ca este normal, apare in a doua zi de viata, dar medicul neonatolog decide in maternitate natura sa si daca necesita tratament. Coloratia galbena este data de bilirubina; nu poate fi metabolizata de ficatul imatur al nou-nascutului si atunci apare coloratia pielii. Ca sa masuram nivelul acesteia, poate fi pe cale transcutana sau se recolteaza sange (punctie venoasa). Avem risc de icter nuclear, cel care afecteaza sistemul neurologic, la valori foarte mari, de peste 20 mg de/dL. Durata icterului fiziologic poate fi de cateva zile pana la cateva saptamani. Apare de la cap spre picioare si dispare invers. Nou-nascutii pot fi externati din maternitate cu icter, dar depinde de intensitatea sa si de valorile bilirubinei. Exista si icterul la laptele de mama, care poate da o forma prelungita de icter; exista in acest lapte inhibitori care nu permit bilirubinei sa fie transformata si din acest motiv icterul persista. Cand ne alarmam? Cand se extinde si culoarea devine din galben portocaliu; de la fata se extinde si la trunchi. Daca nou-nascutul este somnolent (20-22 ore el oricum doarme), dar cand este treaz este apatic si primeste alimentatia cu dificultate, poate sa prezinte semne neurologice (convulsii sau spasme).
Colicile. Putem vorbi foarte mult. Sunt spasme ale tubului digestiv traduse prin plansetul puternic si persistent ce apare la sugarii pana la 3 luni in deplina stare de sanatate. Varsta de 3 luni este relativa; pot sa nu faca colici, pot sa faca pana la 1-2 luni sau putin mai mult. Cum ne dam seama ca sunt colici? Apar la sugarul sanatos. Incepe sa planga puternic, neconsolat, sa stranga din manute si picioare si deodata se linisteste; timpul este variabil. Nu se stie exact cauza lor. Trebuie sa avem rabdare. Nu exista solutii minune. La unii copii functioneaza manevre skin to skin (bebelusul sta in pielea goala pe pielea mamei sau a tatalui), comprese calde sau si medicamente ce contin simeticona.
Legat de baie, trebuie facuta zilnic, de preferat fiind implicati ambii parinti. Tatal trebuie sa fie implicat pentru ca mama sigur va avea nevoie de ajutor. Se creeaza o rutina pentru seara, copilul se relaxeaza si somnul este mai linistit. Avem nevoie de o cadita cu un suport, de un termometru (temperatura 36-37 grade) sau clasicul antebrat. Apa de baie nu se fierbe. Ideal este ca baia sa dureze cateva minute pentru a nu tine foarte mult nou-nascutul in apa, temperatura corpului poate scadea destul de usor. Gelul nu se pune direct pe piele, ci in apa si trebuie sa il clatim dupa. Atentie cand ii facem baie sa avem alaturi tot ce ne trebuie, nu raspundem la telefon, suntem atenti doar la el. Exista multe produse cosmetice pe care le putem gasi, important este sa urmarim cateva principii: sa aiba un pH neutru, sa fie hipoalergenice, sa nu contina compusi chimici toxici, sa fie sampon pentru cap si corp, la pliuri produse dermatocosmetice si ideal ar fi sa aiba certificare dermatologica.
Sughitul este ceva normal. Incepe din luna a sasea intrauterin si va continua si dupa nastere. Poate sa dureze de la 1 minut pana la o ora in cazuri extreme. Nu avem cum sa intervenim; il putem ridica sau schimba pozitia sau il putem alapta.
Primul scaun pe care il elimina nou-nascutul se numeste meconiu, in primele 48 de ore de la nastere. Dar uneori se intampla si inainte de nastere si poate aparea o pneumonie de aspiratie. Meconiul este verzui de obicei, dar culoarea scaunului poate fi oricum: galben, verzui, maro mai inchis, in functie de ce mananca si mama. Important este sa nu aiba culoarea neagra (sange digerat) sau sa contina sange proaspat. Mucusul este normal in cadrul unui tranzit accelerat sau daca bebelusul inghite secretii. Frecventa este variabila: poate avea unul pe zi sau 5-6 scaune dupa fiecare masa, existand reflexul gastro-colic. Nu este un motiv de ingrijorare atata timp cat lipsesc semnele de alarma. Constipatia in prima luna de viata este un semn de alarma, adica un scaun la mai mult de 3 zile.
Dermatita reprezinta o iritatie a pielii. Este important de diferentiat tipul de dermatita, daca este seboreica sau atopica, pentru ca tratamentul este diferit. Medicul este in masura sa decida ce tip este. Se folosesc produse dermatocosmetice.
Eritemul fesier. Aciditatea scaunului poate irita pielea bebelusului, apare dermita de scutec. Ne ingrijoram cand crema pe care o folosim in general pentru eritemul fesier nu isi face efectul, zona se extinde sau incep sa apara leziuni erosive la nivelul tegumentului. Atunci va trebui vizitat medicul.
Sunt parinti care doresc sa foloseasca scutecele bio, dar sunt mai complicat de folosit. Nou-nascutul poate avea nevoie chiar si de 8 scutece pe zi. Pe cele bio trebuie sa le sterilizati foarte bine, sunt mai greu de spalat, in schimb cele de unica folosinta sunt mai commode. Ramane la alegerea dumneavoastra ce va decideti sa folositi.
Ce reprezinta de fapt vaccinarea? Inseamna imunizarea activa impotriva unor boli contagioase, ce au potential letal. Avem vaccinuri de rutina care sunt incluse in programul national de imunizare, cele de la nastere impotriva tuberculozei si a hepatitei de tip B. ulterior se face la 2, 4, 6 si 11 luni vaccinul hexavalent pentru difterie, tetanos, pertusis, poliomielita, hepatita B. Vaccinul antipneumococic este inclus in schema de vaccinare nationala incepand de anul acesta din luna iulie. La 12 luni si la 5 ani se face vaccinarea ROR, la 6 si 14 ani se face un rapel pentru diftero-tetano-pertusis si vaccinul poliomielitic. Avem vaccinuri optionale, care nu sunt incluse in schema de vaccinare, cel rotaviral, care poate fi facut la 2 si la 4 luni, cel impotriva varicelei la peste 9 luni si cel impotriva hepatitei A dupa 1 an.
Exista un trend acum si anume refuzul vaccinarii. Ca urmare a unui numar mare de boli si-au pierdut viata multi copii si oameni, insa ca urmare a vaccinului nu cunosc nici macar un caz de deces. Din maternitate a inceput sa se refuze administrarea de vitamina K, pentru profilaxia bolii hemoragice a nou-nascutului. Ca si efecte secundare post vaccinale care pot sa apara avem efectele secundare locale: tumefactie, umflatura la locul intepaturii, pustule, iar cele sistemice de tipul febrei, mai rar convulsii, pot aparea si fenomene respiratorii. Este un subiect controversat daca provoaca sau nu autism. Nu exista niciun caz demonstrat si publicat ca vreun vaccin ar fi provocat autism; exista multe speculatii, dar nu este nimic documentat.
Va doresc sa va bucurati de perioada de nou-nascut care va trece extrem de repede si sa va sustineti familia.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close