Rinita în sarcină: tot ce trebuie să știe o femeie însărcinată

9 Aprilie 2021

de Mirela Floricescu

Rinita în sarcină reprezintă senzația de nas înfundat de care majoritatea femeilor însărcinate s-au lovit măcar de câteva ori. Deși rinita nu apare deseori din cauza unor alergii, femeile care suferă de astm sau alte probleme respiratorii sunt mai predispuse la episoade lungi de rinită. De obicei, rinita se vindecă de la sine la maxim două sau trei săptămâni de la naștere și nu necesită tratament din partea unui medic, doar dacă nasul înfunat nu este însoțit și de alte simptome. În acele cazuri, trebuie să fie un semnal de alarmă pentru viitoarele mămici cu privire la starea lor de sănătate. Cele mai multe femei suferă de rinită în ultimul trimestru de sarcină.

Rinita în sarcină

Rinita este termenul medical pentru nasul înfundat. De multe ori ne confruntăm cu neplăcuta senzație de nas înfundat, dar femeile însărcintae experimentează acest disconfort foarte des. Rinita poate să apară pe tot parcursul sarcinii, dar cel mai des este intâlnită în ultimul trimestru. Dacă nu este un simptom ce prevestește alte boli mai grave, rinita trece de la sine la câteva săptămâni de la naștere. Cauza principală a apariției acestui disconfort sunt dezechilibrele hormonale. Cu cât sarcina este mai avansată, cu atât hormonii au tendința să provoace dezechilibre în organism.

femeie-blonda-sta-acoperita-cu-o-patura-alba-si-isi-sufla-nasul-si-are-rinita-de-sarcina

Estrogenul și progesteronul sunt cei doi hormoni produși de organism, iar femeile însărcinate au niveluri ridicate ale acestora. Estrogenul este hormonul sexual produs de către ovare. Nivelurile crescute de estrogen sunt specifice pubertății și sarcinii, atunci când provoacă rinită, durerea și creșterea sânilor și nervozitate. Progesteronul este homonul produs de către placentă. În timpul sarcinii, nivelurile de progesteron cresc foarte mult, de aceea, este recomandată recoltarea de sânge pentru a determina nivelul acestui hormon. Nivelurile crescute de progesteron duc la: iminența de avort și tumori ovariene.

Rinita în sarcină este efectul combinării estrogenului și progesteronului care irită partea interioară a nasului. Pe lângă nasul înfundat, rinita mai are drept simptome și strănutul, senzația nas uscat și congestia nazală.

Rinita alergică în sarcină

Rinita alergică apare la femeile care au deja probleme anterioare sarcinii. Rinita obișnuită este caracterizată doar de nasul înfunat și congestia nazală. În schimb, rinita alergică apare atunci când femeia este sensibilă la anumiți alergeni cum ar fi: praful, polenul, mucegaiul, puful, scamele sau părul animalelor de companie. Rinita alergică se manifestă prin rinoree, puruit nazal și obstrucție nazală. De asemenea, rinita alergică este asociată cu femeile care au astm bronșic sau sinuzită. Există mai multe tipuri de rinită alergică, anume rinită alergică periodică și rinită alergică perenă. Cea periodică este cunoscută sub numele de „febra fanului” și se manifestă imediat după ce femeia însărcinată a intrat în contact cu alergenul. Apare fie primăvara din cauza polenului florilor, ori vara din cauza soarelui puternic și al plantelor. Rinita alergică periodică este asemănătoare conjunctivitei și se manifestă prin strănut, congestie nazală, obstrucție nazală, inflamarea ochilor și lăcrimare.

femeie-satena-isi-sufla-nasul-iar-in-jurul-ei-sunt-desene-cu-bacterii-referitoare-la-rinita-alergica-in-sarcina

Rinita alergică perenă apare mereu și este asociată, în special, cu astmul bronșic. Orice alergen din casă sau din afara acesteia provoacă disconfort. Acarienii, praful și detergenții sunt principalele cauze ale rinitei perene. Față de rinita alergică periodică care trece după câteva zile de la declanșare, cea perenă poate să apară de mai multe ori pe zi, iar episoadele să dureze de la câteva minute la o oră sau două. Femeile însărcinate care suferă de rinită alergică perenă trebuie să stea într-un mediu igienizat constant. Praful din casă trebuie șters măcar la două zile, iar pernele spălate la câteva săptămâni, deoarece sunt mediu propice pentru acarieni.

Pentru a diagnostica corespunzător rinita în sarcină, viitoarele mame trebuie să se prezinte la medic pentru câteva teste. Cel mai important dintre acestea este recoltarea unor probe din mucoasa nazală. De asemenea, medicul poate lua în considerare antecedentele familiale, deoarece rinita alergică în special, se poate declanșa și pe linie ereditară de la părinți sau bunici. Un lucru foarte important pe care trebuie să-l știe toate femeile este că rinita în sarcină nu afectează copilul în niciun fel, deoarece fătul este protejat în sacul amiotic, iar strănuturile și starea generală de rău a mamei nu influențează dezvoltarea normală a bebelușului.

Simptome pentru rinita în sarcină

Cele mai întâlnite simptome pentru rinita în sarcină sunt:

În cazul rinitei alergice simptomele sunt mai grave, anume:

 • Infecții ale sinusurilor
 • Obstrucție nazală (blocaj în cavitatea nazală care împiedică respirația normală)
 • Puruit
 • Congestie nazală abundentă
 • Dureri de cap
 • Stare generală de rău
 • Insomnie
 • Ochii roșii
femeie-insarcinata-care-se-simte-rau-isi-tine-mana-la-cap-si-un-servetel-in-cealalta-mana

În perioada sarcinii rinita trebuie monitorizată, iar dacă apar și alte simptome mai grave precum: febră, tuse cu mucus, dureri în piept, lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate, trebuie consultat de urgență un medic. Orice astfel de complicație poate fi semnul unei boli mai grave care se poate a fi confundată cu rinita. Așadar, analizele de specialitate recomandate de un doctor vor determina diagnosticul corect.

Tratament pentru rinită în sarcină

Tratamaentul medicamentos pentru rinita în sarcină trebuie recomandat de către medicul vostru. Deși variantele de tratament sunt sigure pentru femeile însărcinate, trebuie să aflați înainte de administrarea lor, dacă pe timpul sarcinii sunteți alergice la vreunul dintre ingredientele produsului.

medic-apasa-pe-un-recipient-cu-decongestionant-nazal
 • Decongestionante nazale: sunt produse în principal din amestecul mai multor plante și au efect de scurtă durată, de aceea, pot fi utilizate de mai multe ori pe zi. Cele mai cunoscute decongestionante nazale sunt cele cu uleiuri volatile și cu clorhidrat de xilometazolina (Olynthin, Bixotim). Utilizarea decongestionantelor nazale nu trebuie să depășească trei zile.
 • Picături pentru ochii: majoritatea picăturilor de ochii intră în sânge. Pe timpul sarcinii, este recomandat ca picăturile de ochii să nu ia contact cu sângele, pentru a nu produce și alte dezechilibre în corp, femeile gravide fiind foarte sensibile. Medicul este cel care prescrie picăturile pentru ochii potrivite fiecărei femei, în funcție de gravitatea rinitei.
 • Spray-uri cu corticosteroizi nazali pentru rinita alergică: Nasorex, Avamys și Oftamezone sunt cele mai întâlnite spray-uri. Se utilizează pentru maxim trei zile, pentru a se observa dacă există vreun efect advers.
 • Imunoterapia: în cazurile grave de rinită alergică se recomandă imunoterapia, care ajută atât sistemul imunitar al mamei să lupte cu alergenii și bacteriile cât scade și posibilitatea dezvoltării unor alergii și la copil, după naștere.
 • Antihistaminicele orale: cel mai cunoscut antihistaminic este difenhidramina. Este considerată sigură pentru femeile însărcinate. Astfel de medicamente cu difenhidramină se eliberează doar pe bază de prescripție medicală.

Alte remedii pentru rinita în sarcină

Remediile pe care le aveți la îndemână dacă vă confruntați cu rinită sunt legate de mediul în care stați și de schimbarea unor obiceiuri. Aceste sfaturi vă ajută să treceți mai ușor peste disconfortul creat de rinită.

umidificator-de-aer-ca-remediu-naturist-pentru-rinita-in-sarcina
 • Umidificarea aerului: atât în sezonul cald, cât și iarna, aerul din casă este uscat, ceea ce provoacă iritarea mucoasei nazale și duce la înfundarea nasului foarte des. De aceea, este recomandat să puneți un aparat pentru umidificarea aerului în fiecare cameră a casei, cu precădere în camera unde dormiți. Dacă nu puteți achiziționa un astfel de aparat, puneți un bol cu apă în fiecare cameră, iar efectul va fi asemănător cu al unui umidificator.
 • Hidratarea corespunzătoare: apa este cu siguranță esența vieții. Doza zilnică de apă ajută corpul să funcționeze normal. Lipsa apei duce la deshidratare și la uscarea pielii și a mucoasei nazale.
 • Exerciții fizice ușoare: sportul ajută la reglarea respirației. În cazul în care vreți să faceți mișcare, trebuie să discutați cu medicul vostru, deoarece nu orice femeie este aptă pentru sport pe timpul sarcinii. În discuție intră și cât de avansată este sarcina.
 • Folosirea unor soluții saline: sarea ajută la desfundarea nasului și la curățarea căilor respiratorii.
 • Băile calde: apa nu trebuie să fie fierbinte, deoarece poate agrava rinita, dar o baie cu apă caldă, poate ajuta la decongestionarea căilor respiratorii. Aburul este cel care are efecte benefice asupra rinitei.
 • Evitarea alergenilor: nu stați în preajma fumătorilor și nu consumați alcool. Pe lângă acestea, nu folosiți detergenți cu miros puternic. Schimbarea așternuturilor pentru pat, a prosoapelor pentru baie și aspirarea casei trebuie să fie făcute la câteva zile.
 • Dormiți cu capul mai ridicat decât restul corpului.

Rinita în sarcină forum

„Sunt însărcinată în 22 de săptămâni și de o lună am fost diagnosticată cu rinită de sarcină. Am fost la medicul ORL-ist și am urmat un tratament cu Nasorex timp de două săptămâni după care am făcut niște răni foarte urâte în nas. Acum folosesc unguent Emofix pentru tratarea rănilor care sunt aproape vindecate, dar am mucoasa uscată încat noaptea nu pot dormi, ațipesc și mă trezesc cu gâtul foarte uscat.” – romedic.ro forum

„De circa două săptămâni a început și mie să mi se înfunde nasul. Se rezolvă numai cu picături de 3 – 4 ori pe zi. Nu ma simt răcită.” – romedic.ro forum

„Din luna a șasea de sarcină am avut riniă si mi-am pierdut mirosul total, nu simt nici cele mai puternice mirosuri. Am născut de patru luni si nu mi-am revenit. Am încercat infuzia cu ceai de mușețel și ulei natural de busuioc dar din păcate nu a mers.” – romedic.ro forum

„Sunt însărcinată în patru luni. Problemele au inceput la două luni și jumătate de sarcină, când am contractat o răceală. M-am tratat doar cu medicamente homeopate, adică ceai, etc. După circa o săptămână părea că îmi trecuse. Fără să îmi dau seama am consumat niște alimente reci într-o zi. Din acea zi a început să mă doară gâtul foarte tare. Seara am mers la consult ORL, mi s-a pus diagnosticul de rinită alergică, dar mi s-au prescris niște medicamente total nerecomandate în sarcină. Ulterior am mai fost și la alți medici ORL-iști, iar de fiecare dată diagnosticul a fost altul, rinită de sarcină, faringită, etc. De atunci, nara stângă este mereu înfundată, respir doar cu dreapta și prin urmare am observat că a început să mă doară și urechea dreaptă, precum și gâtul.” – romedic.ro forum

Nas înfundat în sarcină forum

„De câteva zile am nasul extrem de înfundat. Pentru că totul a început cu roșu in gât, m-am gândit ca sunt răcită. Doctorul de familie mi-a dat să iau pentru cinci zile amoxacilină. Având nasul înfundat complet am mers și la ORL unde mi s-a spus ca nu este vorba despre răceală. Mi s-au recomandat printre altele, Bixtonim sau Olinth. Eu nu pot respira deloc de zile bune, nici să mănânc nu pot, pentru că mă sufoc. Sarcina are 15 săptămâni.” – romedic.ro forum

„Bună dimineața! Sâmbătă dimineață m-am trezit cu o durere de cap, imi curgea nasul, era înfundat si îmi lăcrima ochiul stâng. Cred ca m-a tras curentul. Voi ce ați luat cât ați fost răcite? Marea mea problemă este nasul, deoarece este tot timpul înfundat (am o rinită alergică) și am cam exagerat cu Olynth.” – parinti.com forum

„M-am trezit cu nasul înfundat, am zis ca nu-i o problemă, ca așa este în sarcină, deoarece mi s-a mai întâmplat. Apoi a început să-mi curgă nasul și mă ustură un pic și gâtul. Mi-au mai lăcrimat ochii. A inceput sâmbătă, astăzi este joi și mă simt mai bine.” – forum.p7.ro

Picături de nas în sarcină

Folosirea decongestionantelor nazale nu se face pe termen lung. După maxim trei zile trebuie oprită administrarea, deoarece pot crea dependență. Picăturile de nas în sarcină sunt folosite doar atunci când rinita dă mamei bătăi de cap timp de mai multe zile.

femeie-blonda-tine-ochii-inchisi-si-isi-administtreaza-picaturi-pentru-nas

Picăturile de nas recomandate sunt cele cu apă de mare (saline), care ajută la hidratarea nasului uscat și la reglarea respirației. Nu este un remediu pe termen lung, însă acest tip de picături saline nu creează dependență, deoarece este un produs natural. Simptomele rinitei se vor ameliora după 2 – 3 utilizări.

Rinita în sarcină este o problemă pe care o au majoritatea femeilor însărcinate, mai ales cele aflate în ultimul trimestru de sarcină. Acest disconfort dispare în general la câteva săptămâni după naștere, însă dacă persistă, el poate semnala probleme mai grave de sănătate. Femeile predispuse la alergii cauzate de praf sau polen sunt predispuse la rinita alergică și sunt mai afectate de această problemă. Printre remediile rinitei în sarcină se numără umidificarea aerului, hidratarea corespunzătoare și băile calde. Înainte de a aplica orice fel de tratament medicamentos, este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a evita anumite complicații.

Surse: arcadiamedical.ro, healthline.ro, desprecopii.com, medlife.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close