Bebeluș miracol: sarcină cu trompe legate simptome

27 Februarie 2020

de Irina Olteanu

Nașterea este o minune în sine, iar poveștile despre nașteri care din punct de vedere medical par imposibile și incredibile devin reale prin astfel de femei. Iată cum a reușit o femeie să rămână însărcinată și să aducă pe lume un bebeluș, chiar dacă nu avea trompe uterine. Din punct de vedere medical nu poți rămâne însărcintă cu trompe legate, însă există povești care zguduie acest aspect. Află totul despre sarcină cu trompe legate simptome și dacă poți rămâne însărcinată cu trompele legate. Dacă te întrebi dacă ai trompele legate mai poți rămâne însărcinată, răspunsul este că da. Iată explicația mai jos.

Însărcinată cu trompele uterine legate: explicația științifică

Despre sarcină cu trompe legate simptome știm că sunt un mit și că nu este posibil să ai un bebeluș atunci cânt ai trecut printr-o astfel de intervenție. În principiu, o procedură de legare a trompelor uterine realizată corect nu ar trebui să mai permit sarcinii să se dezvolte.

Această procedură nu are o eficiență de 100% întrucât poate fi realizată incorect sau tuburile nu se închid complet. Astfel, in primul an după intervenție, procedura este eficientă in proporție de 99% iar procentul scade cu trecerea anilor. După câțiva ani de la intervenție, femeia poate sa aibă o sarcina deși procesul este mai greu și șansele sunt mici. Sarcina cu trompe legate simptome nu este imposibilă și poate apărea la aproximativ una din 200 de femei. O astfel de procedură nu este recomandata de medici întrucât femeile se răzgândesc pe parcursul vieții și intervenția de reversie nu are o eficiență prea ridicată. O parte dintre femeile care au recurs la legarea trompelor uterine și-au dorit mai târziu sa aibă un copil. Poți rămâne însărcinată dacă ai trompele legate, mai ales după o perioadă mai lungă de la intervenție

Iată părerile unor mămici despre sarcină cu trompe legate simptome care au trecut prin experiențe asemănătoare:

„Da, este posibil să rămâneți însărcinate cu trompele legate. Eu am legat trompele după a doua cezariană și după 4 ani am rămas însărcinată cu gemeni neavând in familie gemeni. Deci se poate. Acum la a treia cezariană am legat iar trompele, și am întârziere a ciclului mentrual de 4 zile. O să fac un test cred că dacă iar sunt însărcinată nu știu cum o să reacționez”, spune o mămică pe forumul sfatulmedicului.ro despre sarcină cu trompe uterine legate simptome.

„ Am pățit-o pe propria piele. Toți spuneau că nu are cum după 5 ani și a avut cum”, spune Nicoleta pe forum sfatulmedicului.ro despre sarcina cu trompe legate simptome.

„Mi s-au legat trompele în urma nașterii prin cezariana a celei de a doua fetițe, in 4 februarie 2002, deci acum 4 ani. Până acum n-am avut absolut nicio problemă, toamna si primăvara se mai întampla să-mi întârzie ciclul menstrual, dar luna asta am început să am și grețuri, amețeli și tot tacâmul. Azi e a 10-a zi de întârziere, bănuiam, dar tot nu-mi venea să cred, până am facut testul care mi-a ieșit pozitiv”, spune mămica Roxana pe forum  desprecopii.ro.

O femeie a rămas însărcinată după ce i-au fost extirpate trompele

Există o femeie care a rămas însărcintă cu trompele legate și care mărturisește că este un miracol pentru familia ei. Sarcina cu trompe legate simptome a apărut atunci când nu se mai gândea la un astfel de scenariu și a adus o mare bucurie pentru aceasta. Elizabeth Kough mai fusese însărcinată, cunoștea sentimentul. Însă îi era greu să creadă că a reușit să rămână gravidă de data aceasta. Femeia în vârstă de 39 de ani se afla în casa sa din Kearney în 2018 când a aflat vestea sarcinii de la un test pentru acasă. A fost șocată deoarece în urma cu 3 ani suferise o intervenție de extirpare a trompelor uterine, o procedură medicală cu privire la care medicii au avertizat-o că îi vă fi imposibil să rămână însărcinată.

Și-a trezit din somn iubitul și au mers direct la spital. Un alt test efectuat acolo a confirmat sarcina, dar a insistat să i se facă o ecografie, temandu-se că nu cumva embrionul să rămână blocat în cavitatea abdominala. Însă pe ecografie a reieșit că micuțul făt se cuibărise în siguranță în uterul sau.

Elizabeth a adus pe lume un băiețel sănătos pe nume Benjamin, de 3.3 kg la Spitalul din North Kansas în data de 14 martie 2019, care a făcut parte dintr-o aventură neașteptată pe care i-a servit-o viață, dar pe care cu siguranță nu ar schimba-o. Iată ce a declarat „Bineînțeles că am fost șocată la început și m-am gândit că asta nu face parte din planul meu. Sunt genul de om care planifică. Dar acum mi se pare că trebuie pur și simplu să te descurci cu ce iți iese în cale, fară să te mai gândești. Am un bebeluș frumos și sunt groaznic de norocoasă să îl am în viață”. Ea își amintește că se gândea cât de norocoasa este „când am aflat că sunt gravidă am cumpărat multe bilete la loto crezând că a dat norocul peste mine”.

Femeie zâmbind

Este posibilă sarcina și nașterea fără trompe uterine?Sarcină cu trompe legate simptome

Conform literaturii științifice, conceptul de noroc este un eufemism pentru ceea ce i s-a întâmplat femeii. Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor susține că rata de obținere a sarcinii pentru femeile care și-au extirpat parțial trompele uterine este de aproximativ 7.5 la 1 000. Însă nu existau date comprehensive pentru femeile care rămân însărcinate după extirparea completă a trompelor, cum s-a întâmplat în cazul acestei femei, parțial deoarece sunt extrem de rar întâlnite în practica medicală. Primul caz documentat în revistele medicale în limba engleză a fost publicat în anul 2005, după ce o femeie în vârstă de 38 de ani care și-a extirpat trompele uterine a ajuns însărcinată la camera de garda a unui spital din Marea Britanie. Nu a mai existat un al doilea caz de acest gen publicat decât la un interval de 3 ani mai tărziu.

De obicei ovulul circulă de la ovare în trompele uterine pentru a fi fertilizat, înainte de a-și continua parcursul către uter. Fară trompe ar trebui să fie aproape imposibil de realizat concepția, cu excepția procedurii de fertilizare în vitro, pe care femeia spune că nu a făcut-o.

Un articol din anul 2007 publicat în Revista Medicală Singapore a emis ipoteza că unele femei care au rămas fară trompe uterine (salpingectomie) pot să nu aibă complet închisă zona unde trompele uterine se conectau anterior de uter. În cazuri extrem de rare un ovul poate trece prin spațiul dintre ovar și uter (migrație transperitoneala) și poate ajunge la deschiderea respectivă în momentul optim. Însă acest lucru se întâmplă extrem de rar. O salpingectomie bilaterală reprezintă una dintre cele mai eficiente forme de contracepție. Elizabeth spune „Când medicii au finalizat intervenția, erau aproape 100% siguri că nu voi mai rămâne vreodată însărcinată”.

Bebelușul miracol

Femeia, fosta veterană din marină, a suferit intervenția în anul 2015 în Virginia. La vârstă de 35 de ani era divorțată, cu 3 copii și nu credea că mai dorește altul. Avea deja un istoric familial de cancer ovarian, iar extirparea trompelor uterine poate reduce semnificativ riscul asociat acestuia, așa că părea o soluție buna. Doi ani mai tărziu, s-a mutat în Missouri, unde a aflat vestea neașteptată a sarcinii. „Am rămas înmărmurită, cum a fost posibil așa ceva?” medicii au presupus că a fost vorba de o intervenție de mântuială. Spitalul Meritas a refuzat să emită vreo declarație cu privire la acest caz medical, însă salpingectomia bilaterală este aproape 100% eficientă în prevenirea unei sarcini când este efectuată corect.

Doctor Dawn Heizman, medic specialist obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului Meritas spune că „am adus pe lume și am asistat mii de nașteri în cariera mea de 10 ani și acesta este primul caz pe care l-am văzut. Niciunul dintre noi nu a mai întâlnit așa ceva. Știm că ovulele pot circula în cavitatea abdominală și pot ajunge în uter. Cazul sau este extrem de rar deoarece nu are nicio trompa care să preia ovulul. Cea mai plauzibila teorie pentru sarcina este că ovulul a migrat într-un colt al uterului, aproape de locul unde au fost atașate trompele și a pătruns printr-o mica fistula pentru a deveni o sarcină intrauterină. Nu se poate demonstra asta, dar evident ceva s-a întâmplat. Un ovul a ajuns în uter și a fost fertilizat.”

Un grup de medici a declarat că „există doar câteva cazuri raportate în literatura medicală de concepție spontană în urma unei salpingectomii bilaterale”. Dosarul medical al femeii indică faptul că operația a fost un succes, în plus include un raport de la un patolog care i-a văzut trompele uterine în afara corpului, după extirpare.

Când bebelușul ei a venit pe lume prin cezariană, chirurgii au verificat din nou „Nu este nimic aici. Operația a fost corectă. Nu are trompe uterine. Chiar este un bebeluș miracol”.

Copiii mai mari pe care îi mai are femeia, în vârstă de 17, 11 și 9 ani sunt captivați de frățiorul lor și trebuie să le spună mereu că nu îl pot tine țoață ziua în brațe și că trebuie să se odihnească. Iubitul ei este un tata model, desi nu și-a închipuit niciodată că vă avea acest rol. Ea spune că încă este șocată, dar se simte binecuvântată „Nu știu dacă a fost un miracol medical și o șansă dintr-un milion sau dacă a fost destinul. Sunt doar un om și habar n-am ce planuri are Universul pentru noi. Dar stiu cu siguranță că Benjamein este extrem de special. Atât pentru mine, cât și pentru familia noastră.”

În concluzie, există posibilitatea să ai o sarcină după ce ai trecut prin procesul de legare al trompelor, însă șansele nu sunt prea mari. De asemenea, sarcina cu trompe legate simptome poate apărea la 1% din femeile care au trecut prin această intervenție în primul an după. De asemenea, procentul scade cu trecerea timpului iar trompele uterine se pot uni din nou.

Surse: sfatulmedicului.ro, suntmamica.ro, https://how-do-you-make-a-baby.blogspot.com ,https://abcnews.go.com, www.insider.com

Sursa foto: https://abcnews.go.com/

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close