Perioada fertilă: când este momentul perfect ca să concepi un bebeluș

28 Februarie 2021

de Mirela Floricescu

Timpul este cel mai important factor pe care orice cuplu trebuie să-l ia în considerare atunci când  își dorește un copil. Perioada fertilă la femei începe cu 5 – 6 zile îniante de ovulație. Perioada fetilă include și ziua ovulației, în care sunt șansele cele mai mari de a concepe. Perioada de fertilitate nu este identică pentru toate femeile, deoarece ciclul mentrual durează între 28 – 32 de zile, iar acesta poate fi regulat sau neregulat. Pentru a face mai ușoară determinarea momentului perfect pentru concepție, internetul vine în ajutorul femeilor cu diferite calculatoare pentru perioada fertilă. Este esențial să ții un calendar strict al ciclului tău menstrual, pentru ca măsurătoarea să fie cât mai exactă. Află mai jos totul despre perioada fertilă și cum să-ți calculezi momentul perfect, dacă vrei să concepi un bebeluș.

Calculator perioada fertilă

Calculatorul pentru zilele fertile este o metodă simplă care te ajută să determini momentul perfect ca să concepi un bebeluș. Dacă vrei să afli care este perioada fertilă a unei femei, atunci trebuie să introduci în calendarul pentru zilele fertile de mai jos, durata ciclului tău menstrual, durata menstruației, dar să selectezi și data primei zile după ultima menstruație. Dacă ai un ciclu menstrual neregulat, anume care nu se încadrează lunar între cele 28 – 32 de zile, indicat este să discuți cu un medic ginecolog pentru estimarea ovulației. De asemenea, alți factori ce pot influența ovulația sunt: fumatul, dereglările hormonale, obezitatea, vârsta înaintată, tratamentele cu antibiotice, anticoncepționalele și stresul.

Calculator perioada fertilă 3 luni

Calculatoarele făcute să estimeze care e perioada fertilă la femei nu dau rezultate doar pentru o lună, ci și pentru mai multe. Dacă nu te-ai hotărât în ce lună dorești să concepi un bebeluș sau vrei să eviți o sarcină nedorită, atunci un calculator pentru ovulație pe trei luni este soluția. Vei ști dinainte care sunt zilele în care există șanse foarte mari să rămâi însărcinată. Aici îți poți calcula perioada fertilă pentru următoarele trei luni.

Metoda calendarului perioada fertilă

Metoda calendarului este o soluție rapidă prin care să-ți dai seama când e perioada fertilă.

Înainte de a detalia metoda calendarului, este bine să înțelegi cum se estimează în mod normal, perioada fertilă. La femeile pentru care durata ciclului este regulată, calcularea ovulației se bazează pe niște lucruri bine definite. Primul este faptul că ovulația are loc cu 12 – 14 zile înainte de următoarea menstruație. Al doilea lucru este legat de ciclul menstrual, ce ține între 28 – 32 de zile. Dacă ai ciclu menstrual cu durata de 28 de zile, atunci a 14-a zi, după prima zi a menstruației este considerată ca fiind cea mai fertilă. La ciclul menstrual de 32 de zile,  ziua 18 este un moment prilenic pentru a concepe.

În schimb, pentru metoda calendarului, trebuie să-ți notezi ciclurile menstruale timp de șase luni. Se notează numărul de zile de la prima menstruație până la următoarea, pentru a observa care a fost diferența cea mai mare, dar și cea mai mică între cele două menstruații. Pentru cel mai mic interval de timp de scad 18 zile, iar pentru cel mai mare se scad 11 zile.

calendar-in-care-este-incercuita-ziua-18-un-ceas-alb-care-arata-ora-9-si-un-test-de-sarcina-cu-doua-linii-pe-un-fundal-roz

Pentru a înțelege care este perioada fertilă la o femeie am pregătit câteva exemple, bazate pe metoda calendarului, anume:

  • Dacă cel mai mic interval înregistrat în cele șase luni a fost de 26 de zile și scădem 18 dintre ele, atunci rămânem la a 8-a după venirea menstruației.
  • Dacă cel mai mare interval înregistrat în cele șase luni a fost de 32 de zile și scădem 11 dintre ele, atunci rămâne la a 21-a după venirea menstruației.
  • Rezultate: perioada infertilă este cuprinsă din prima zi a ciclului menstrual până în ziua a 7-a. Perioada fertilă este între zilele a 8-a și a 21-a, iar a doua perioadă infertilă este începând cu ziua 22 până în prima zi a următorului ciclu menstrual.

Poți afla mai multe despre metoda calendarului și despre când e perioada de fertilitate aici.

Ce înseamnă perioada fertilă

Dacă nu te-ai interesat până acum despre ce înseamnă perioada fertilă, este bine să acumulezi cât mai multe informații despre acest subiect. Toate informațiile îți vor fi de folos atunci când vei fi gata pentru a avea un copilaș. Perioada fertilă însumează zilele ciclului menstrual în care există cele mai multe șanse să rămâi însărcinată. Raportul sexual trebuie să aibă loc în acele zilele în care unul dintre ovare elibrează un ovul, care își începe imediat călătoria prin trompele uterine, pentru a ajunge la uter. Întregul proces se numește ovulație. Din momentul în care ovulul este pregătit, el trebuie să fie fecundat de către un spermatozoid masculin. Perioada fertilă durează între între 5 – 6 zile, incluzând ziua efectivă a ovulației. Rata de supraviețuire a ovulului este între 24 – 48 de ore, de aceea este atât de important ca raportul sexual să fie realizat fix în acea perioadă.

infografic-despre-toate-fazele-ciclului-menstrual

Ciclul menstrual se produce lunar, iar între cele 28 – 32 de zile trece prin patru faze, anume:

  • Faza menstruală: este prima zi a unui nou ciclu menstrual. Țesutul și sângele din mucoasa uterină sunt eliminate, deoarece ovulul din ciclul anterior nu a fost fecundat. În medie, menstruația durează între 5 – 7 zile.
  • Faza foliculară: după încheierea menstruației, uterul începe să dezvolte alt țesut și altă mucoasă, în cazul unei potențiale sarcini. Faza foliculară cuprinde zilele 6 – 14 ale ciclului menstrual.
  • Ovulația: unul dintre ovare eliberează ovulul care își va începe drumul către uter. Dacă ovulul va ajunge în contact cu un spermatozoid, atunci va avea loc fertilizarea și se va implanta în mucoasa uterină. Dacă nu, atunci ovulul se va distruge după 24 de ore.
  • Faza luteală: mucoasa uterină se elimină, ceea ce duce la declanșarea unei alte menstruații și a unui nou ciclu.

Simptome perioada fertilă

Pentru a ști când este perioada fertilă, dar fără un calculator, trebuie să obervi și semnele pe care ți le dă corpul tău. În apropierea perioadei fertile au loc niște schimbări menite să pregătească organismul pentru o posibilă sarcină. Este esențial să urmărești ce simptome în perioada fertilă ai.

femeie-satena-cu-ruj-rosu-si-rochie-rosie-se-uita-confuza-la-un-calendar-cu-perioada-fertila

Cele mai întâlnite simptome pentru perioada fertilă la femei sunt:

  • Scăderea temperaturii bazale: aceasta este cea mai mică temperatură înregistrată în ultimele 24 de ore. Înainte de ovulație, temperatura bazală scade între 35,6℃ – 36℃ și crește imediat după închiereea perioade fertile, până la următoarea menstruație. Temperatura bazală se măsoară dimineața, îniante de a te da jos din pat. Cel mai ușor este să folosești un termometru oral. Pentru exactitate este indicat să ți un tabel al temepraturilor înregistrate pe perioada unui ciclu mestrual și să-ți iei temperatura la aceeași oră în fiecare dimineață. Așa îți vei da seama care sunt zilele fertile în funcție de ciclul tău menstraul.
  • Mucusul cervical: examinarea mucusului cervical te poate ajuta să-ți dai seama în care perioadă a ciclului menstrual ești. În perioada fertilă, acesta devine clar, mai gros și ușor elastic. Asemănarea cu albușul de ou este destul de exactă. Totodată, la ovulație mirosul acestui mucus cervical devine mai puternic.
  • Ph-ul vaginal: este între 4 – 4,5 în perioada fertilă. Ph-ul vaginal reprezintă un aliat împotriva patogenilor. Mediul vaginal este acid, iar responsabil pentru menținerea acestui fapt este acidul lactic. Posibile tulburări ale Ph-ului, amenință sănătatea florei vaginale.
  • Poziția cervixului: în apropierea ovulației cervixul se deschide puțin, devine mai umed datorită mucusului cervical și se poziționează mai sus. Cervixul sau colul uterin, face legătura dintre uter și vagin, iar în perioada fertilă ajută la trecerea spermei.
  • Durere abdominală: deși apare în cazuri mai rare, la ovulație, unele femei au crampe puternice în jurul abdomenului inferior.
  • Ușoară sângerare: poate să producă unele confuzii, deoarece această sângerare apare ori înainte, în timpul sau după ovulație. Sângerarea la ovulație este în cantitate redusă și reprezintă momentul în care ovulul este eliminat de către ovare. Această sângerare se produce și din cauza nivelurilor de hormoni care fluctuează constant. Sângerarea la ovulație nu trebuie să dureze mai mult de două zile. Dacă ai o sângerare abundentă care nu trece în maxim 1 – 2 zile, trebuie să mergi de urgență la medic.
  • Miros ascuțit: tot hormonii au un rol în acest sens. În perioada fertilă este posibil ca văzul, mirosul și gustul să fie mai pronunțate.
  • Durere de cap: înainte de ovulație, nivelul de estrogen crește foarte mult. În ziua ovulației estrogenul scade, dar crește brusc progesteronul. Toate aceste dereglări hormonale, îți pot provoca migrene și stări de greață.
  • Balonare: retenția de apă este cauza, iar estrogenul este responsabil pentru acest fapt. Atunci când începe perioada fertilă, este foarte posibil să te simți mai balonată, indiferent de ce ai consuma.

Calcul perioada fertilă și sexul copilului

Dacă îți dorești un bebeluș, dar înclini mai mult spre unul dintre sexe, atunci în ajutorul tău este un calculatoar pentru perioada fertilă, ce îți planifică zilele în care poți concepe fetiță sau băiețel. Nu uita că există și unele metode promovate intens de cercetători. În primul rând, sunt numeroase calculatoare care nu doar îți arată zilele fertile, dar în funcție de ele îți și spun ce sex va avea bebelușul tău. Cu toate acestea, nu te ghida doar după aceste rezultate, ele nu-ți pot garanta că vei rămâne însărcinată doar cu fată sau cu băiat.

Pe de altă parte, metodele Shetters și Whelan, merg pe principiul că pentru a avea o fetiță trebuie să faci sex îniante cu 2 – 3 zile de ovulație, iar pentru a avea băiețel raportul sexual ar trebui să se producă în ziua ovulației. Motivul este unul ce ține de rezistența seprmatozoizilor, anume cei Y (pentru fetiță) sunt mai rezistenți și mai elastici, ceea ce îi va face să ajungă primii la ovul, iar cei X (pentru băieți) rezistă foarte puțin în aciditatea mediului vaginal, deci trebuie trimiși către ovul cât mai aproape de momentul ovulației. Mai jos găsești un calculator menit să te ajute să determini când e perioada de fertilitate, dar și împărținerea zilelor prielnice conceperii fiecărui sex.

Perioada fertilă după ciclu

În mod normal, dacă vorbim despre care este perioada fertilă a unei femei, ne referim la cele 5 – 6 zile de la jumătatea ciclului menstrual. Pe de altă parte, șansele de a rămâne însărcinată există chiar și după ovulație. Imediat după încheierea menstruației, deși nu este considerată perioadă fertilă, un raport sexual neprotejat poate rezulta într-o sarcină. Spermatozoizii Y sunt foarte rezistenți la mediul vaginal acid, de aceea pot supraviețui până la șapte zile după ce au fost ejaculați.

Dacă îți dorești să eviți o sarcină neplăcută, atunci asigură-te că-ți iei măsurile de contracepție necesare îniante de a avea contacte intime. De asemenea, nu poți să afirmi că am făcut sex neprotejat în perioada fertilă, deoarece atunci șansele de a da naștere unui bebe nouă luni mai târziu cresc substanțial.

A câta zi după ciclu poți rămâne însărcinată

Poate te interesează nu doar care este perioada fertilă a unei femei, ci și în a câta zi după menstruație poți rămâne însărcinată. În cazul acesta, trebuie să afli că există două variante. Prima dintre ele este legată de perioada ovulației, ce se estimează a avea loc cu 12 – 14 zile înainte de următoarea menstruație. Ovulația este momentul perfect pentru a concepe un bebeluș. Pe de altă parte, a doua variantă este despre fecundarea ovulului după încheierea menstruației. Dacă ai avut contacte intime neprotejate fix îniante de menstruație, atunci sunt șanse reale ca un ovul să fie fecundat după ce ți s-a terminat menstruația. Nu uita că spermatozoizii supraviețuiesc până la șapte zile. De aceea, se poate anunța o sarcină chiar și la o zi sau două după menstruație. În cazul persoanelor care nu își doresc un bebeluș, contracepția rămâne varianta cea mai sigură.

femeie-care-tine-in-mana-un-test-de-sarcina-pozitiv-pentru-perioada-fertilă

Perioada fertilă este determinată de durata ciclului menstrual. La femeile cu un ciclu menstrual neregulat estimarea perioadei fertile se face mai greu. În perioada fertilă, care ține 5 – 6 zile, unul dintre ovare eliberează un ovul. Întreg procesul se numește ovulație. Dacă respectivul ovul se întâlnește cu un spermatozoid și, ulterior, este fecundat, atunci nouă luni mai târziu se va naște un bebeluș. Dacă vrei să estimezi mai ușor zilele ovulației, există pentru perioada fertilă un calculator ce dă rezultate pentru o lună sau pentru trei. Nu uita că timpul este cel mai important factor atunci când vrei un bebeluș.

Surse: yourfertility.org.au, healthline.com, euromaterna.ro, reginamaria.ro, profecund.ro, baby.unica.ro, lactacydromania.ro, daciamedicalcenter.ro, doc.ro, nhs.uk

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close