Sarcina incipientă: ce este de făcut în această perioadă

9 Ianuarie 2021

de Mirela Floricescu

Sarcina incipientă mai este cunoscută sub numele de sarcină embrionară, deoarece este perioada când embrionul se dezvoltă și se poziționează în uter. Medicul trebuie să observe dacă embrionul este într-o poziție normală sau nu. Totodată, sarcina incipientă este cea mai vulnerabilă perioadă pentru femei, deoarece atunci există un risc foarte mare de avort spontan. Pentru a determina dacă ești însărcinată sau nu, trebuie să analizezi anumite simptome pe care le ai. În funcție de acestea și de un test, se stabilește dacă o femeie este însărcinată sau nu. Un alt pas important este ecografia, prin care se observă embrionului și se datează sarcina. Ginecologul este singurul care poate determina dacă este vorba despre o sarcină cu probleme sau nu. Mai jos găsești toate informațiile despre sarcina incipientă și cum să interpretezi corect semnele pe care ți le dă corpul tău.

Ce înseamnă sarcina incipientă

Sarcina incipientă reprezintă, de fapt, primul trimestru de sarcină. În primele 11 săptămâni de sarcină, embrionul se dezvoltă pentru a se transforma ulterior în făt. În toată această perioadă, femeile trebuie ținute sub observație, deoarece poziția embrionului spune dacă va fi o sarcină cu probleme sau în cazuri mai grave una care s-ar putea opri din evoluție. În timpul sarcinii incipiente, există un risc foarte mare de avort spontan. Cea mai bună metodă prin care se poate afla dacă există malformații la nivelul embrionului este ecografia transvaginală. Aceasta se face după 6 – 7 săptămâni de la ultima menstruație.

femeie-gravida-sta-langa-niste-ferestre-mari-zambeste-si-bea-ceva-dintr-o-cana

Un avort spontan poate fi cauzat și de alte probleme cum ar fi bacteriile și paraziții sau anumite probleme de sănătate pe care deja le are mama, cum ar fi diabteul sau bolile tiroidiene. Dacă ai simptome specifice sarcinii incipiente este esențial să mergi la ginecolog. Un semnal de alarmă trebuie să fie și alte simptome mai grave, anume leșin, amețeală și dureri acute. Observarea embrionului și confirmarea rezistenței sarcinii sunt etape importante pentru mamă și pentru viitorul bebeluș. Orice femeie cu sarcină incipientă trebuie să știe dacă există posibilitatea ca embrionul să se oprească din evoluție la câteva luni.

Simptome pentru sarcina incipientă

Cele mai întâlnite simptome în sarcina incipientă sunt:

1. Absența menstruației: în termeni medicali se mai numește și amenoree. Lipsa menstruației este unul dintre principalele simptome de sarcină. Sângerarea lunară pe care orice femeie o are reprezintă, de fapt, momentul în care ovululele care nu au fecundat sunt eliminate. În cazul în care sângerarea lipsește, înseamnă adesea că ovulul a fost fecundat. Dacă ultimele 3 menstre au lipsit, este timpul să efectuezi un test de sarcină tip bandă. Amenoreea vine însoțită deseori și de alte simptome cum ar fi: cefalee, acnee și durere pelvină.

2. Stare de oboseală accentuată: modificarea nivelului de progesteron (hormon produs de ovare) dă senzația de oboseală și apatie. Multe femei experimentează lipsa de vlagă chiar din prima săptămână după concepere, deoarece se produc modificări hormonale cu scopul de a ajuta la dezvoltarea normală a embrionului. De obicei, oboseala este specifică doar sarcinii incipiente, iar din al doilea trimestru, femeia ar trebui să vadă îmbunătățiri majore asupra stării sale de spirit.

femeie-gravida-care-doarme-si-isi-tine-mana-pe-burta-acesta-fiind-un-simptom-pentru-sarcina-incipienta

3. Greață și vărsături: sunt simptome specifice sarcinii incipiente și se pot declanșa în orice moment al zilei. Greața este cauzată tot de modificările hormonale semnificative care au loc în primele săptămâni de sarcină. Corpul se pregătește pentru dezvoltarea fătului, de aceea metabolismul suferă dereglări foarte mari. Așa cum este în cazul oboselii, grețurile și vărsăturile ar trebui să dispară din al doilea trimestru de sarcină.

4. Umflarea sânilor: multe femei acuză sensibilitate în zona sânilor, fără a ști că de cele mai multe ori acesta este un simptom clar pentru sarcina incipientă. Sânii se pregătesc pentru producția de lapte, astfel pe lângă creșterea semnificativă în volum a acestora, femeile resimt o durere în zona mameloanelor, care devin mai închise la culoare.

5. Constipație: sistemul digetiv încetinește foarte mult din cauza estrogenului și a progesteronului, de aceea în sarcina incipientă femeile digeră mai greu orice aliment ar consuma, deseori sunt balonate, iar eliminarea materiilor fecale se face la fel de greu. Este nevoie de răbdare și în această situație, constipația fiind un disconfort care apare în toate cele 9 luni. Odată ce bebelușul se dezvoltă, greutatea lui apasă pe tractul digestiv al mamei. Există metode simple de a trata episoadele de constipație în sarcină, anume consumul de apă ridicat, deoarece hidratarea ajută la eliminarea cu ușurință a materiilor fecale. Mănâncă cât mai multe fructe care au o cantitate mare apă, cum ar fi pepenele roșu și galben, cireșele sau mango. Pâinea, fructele uscate, legumele proaspete, cerealele și iaurtul nu trebuie să lipsească din alimentație niciunei femei însărcinate. Fibrele și vitaminele au rolul de a ușura digestia, implicit facilitează eliminarea materiilor fecale și previn constipația.

6. Urinare frecventă: apare imediat după concepție, deoarece volumul de sângecare ajunge la vezica urinară crește cu peste 50%. Urinarea frecventă nu apare doar în sarcina incipientă, ci și în ultimul trimestru, deoarece greutatea fătului apasă foarte tare pe vezica urinară a mamei. Pentru femeile care experimentează urinarea frecventă, deși nu urmează vreun tratament sau nu au probleme de sănătate, este recomandat să efectueze cât mai rapid un test de sarcină.

7. Schimbarea mirosului: dacă anumite mirosuri și gusturi pe care le iubeai înainte ți se par dezgustătoare acum, este foarte prosibil să te afli în faza sarcinii incipiente. Modificările hormonale sunt responsabile de repulsia pentru anumite mirosuri. De asemenea, sunt femei care au pofte la cele mai neobișnuite ore ale zilei sau preferă alimente pe care înainte nu le-ar fi consumat deloc.

femeie-satena-nu-vrea-sa-se-uite-la-paharul-cu-lapte-pe-care-il-tine-in-mana-cealalta

8. Rău de mișcare: dezechilibrele hormonale pot duce la carență de fier. Amețelile sunt specifice sarcinii incipiente și din cauza volumului mai ridicat de sânge care circulă prin corp. De obicei, răul de mișcare dispare din al doilea trimestru de sarcină.

9. Crampe și sângerări: după concepție uterul începe să se dilate foarte încet, de aceea apar crampele în primele săptămâni de sarcină. Durerile sunt asemănătoare cu cele menstruale. Sângerarea de implantare apare în a doua a săptămână de sarcină, ceea ce înseamnă că ovulul a fecundat și s-a atașat de uter. Multe femei confundă sângerarea de implantare cu debutul menstruației, deoarece au și crampe. Față de menstruație, această sângerare durează puțin, iar cantitatea de lichid este doar de câteva picături.

10. Irascibilitate: schimbările de dispozițiesunt specifice femeilor însărcinate. De la fericire la plâns nu este decât un pas. Femeile gravide sunt mai emotive și par mai distante cu partenerii lor. Aceste lucruri sunt cauzate de schimbările hormonale majore care au loc în organism.

Ecografie în sarcina incipientă

Ecografia în sarcina incipientă este una dintre cele mai importante etape pe care femeile trebuie să le parcurgă. După ce ai avut simptome specifice sarcinii și ai efectuat un test de sarcină care a ieșit pozitiv, este timpul să mergi la ginecolog pentru o ecografie. O astfel de investigație nu se face în primele săptămâni de sarcină, ci după 6 sau 7. Ecografia transvaginală este cea care se efctuează în aceste cazuri, anume o sondă foarte subțire este introdusă în vagin pentru obținerea unor imagini foarte clare. Scopul medicului este de a observa dacă embrionul este în poziția corectă în uter, să dateze sarcina în funcție de lungimea embrionului și să stabilească dacă va exista vreo problemă sau nu. Dacă embrionul este poziționat în trompa uterină și nu se observă în momentul investigației, vorbim despre o sarcină extrauterină care este foarte periculoasă pentru femeie, deoarece există riscul unei hemoragii și a avortului spontan. De aceea, este atât de important să efectuați o ecografie transvaginală în primul trimestru, deoarece primele 10 -11 săptămâni prezintă riscuri foarte mari.

femeie-insarcinata-sta-intinsa-in=pat-cu-mana-pe-burta-si-se-uita-la-ecografie-pe-o-tableta-alba

Avortul spontan se manifestă prin dureri pelvine, hemoragie vaginală, pierderea lichidului amniotic și expulzarea fătului sau a embrionului. Pentru a fi siguri că sarcina va evolua normal, medicii pot recomanda o analiză de sânge în care se vede nivelul hCG-ului (gonadotropina corionică umană), anume hormonul care ajută la dezvoltarea normală a embrionului până la stadiul de făt și a placentei. Acest hCG trebuie să-și dubleze volumul o dată la 3 zile, pentru ca sarcina să evolueze normal, iar dacă ginecologul vede o creștere prea lentă poate spune că sarcina nu va evolua mai mult de câteva luni. De asemenea, dacă sarcina nu a trecut de prima lună și jumătate, atunci ecografia se va dovedi neconcludentă. O ecografie transvaginală are un preț cuprins între 200 – 300 de lei, în funcție de clinica la care îți faci programare.

Sarcină incipientă forum

„Spre marea mea bucurie, acum o săptămână mi-au ieșit testele de sarcină pozitive, după 6 luni de încercări în care nu prea mi se dădea vreo șansă de a rămâne însărcinată. Nu aveam menstruație, nu aveam ovulație, menstruația îmi venea și la 4 – 5 luni și am luat tratament cu progesteron. Ultima dată când am avut menstruație a fost luna trecută. Bineînețeles, următoarea zi am fost la doctor, iar diagnosticul a fost sarcină incipientă. Doamna doctor a specificat faptul că sarcina ar avea 1 lună, iar la ecografia transvaginală mi s-a comunicat că este posibil să fie sarcină extrauterină și sunt puține șanse de a se dezvolta, iar ovarul stâng este în totalitate chistic, cu o dimensiune de 5/4.3 cm. Mi s-a recomandat repaus total, pentru a nu se sparge acel ovar.” – romedic.ro forum

„Acum câteva săptămâni am făcut 4 teste de sarcină care au ieșit pozitive, iar acum 2 zile am făcut ecografie transvaginală și analiză pentru hormonul hCG. La ecografie doamna doctor mi-a spus că pe peretele uterului am doar mucoasă implantată care se face doar la gravide, iar diagnosticul a fost de sarcină incipientă.” –  romedic.ro forum

„Tocmai am aflat acum două săptămâni că sunt însărcinată. Problema este că eu locuiesc în Anglia, iar de un an nu am mai avut nici o problemă medicală, deci nu m-am obosit cu documentele necesare pentru a putea vedea un doctor când am nevoie. Având în vedere calculele după ultima zi de menstruație, posibil să fiu însărcinată în 5 – 6 săptămâni. La început am avut grețuri puternice, nu am vomitat ci doar senzația de greață, îmi era foarte foame mai mereu și  mâncam de câte 6 – 7 ori pe zi.” – forum.softpedia.com

femeie-blonda-gravida-sta-in-sezut-in-pat-se-uita-la-telefon-si-zambeste-despre-sarcina-incipenta-pe-forum

„Buna, fetelor! Sunt o viitoare mămică și sunt pentru prima dată însărcinată. După spusele doctorului acum aș fi în săptămâna a 6-a. Am intrat pe acest forum pentru a mă consulta cu voi, poate mă mai ajutați cu sfaturi, dacă aveți mai multă experiență. Sunt atât de emoționată și am atâtea îndoieli pentru că nu prea am simptome de sarcină, doar sânii măriți și foame continuu. Mă trezesc în timpul nopții cu o foame imensă, iar pe la 6 dimineața mă trezesc și nu mai pot să adorm. Am citit atâtea pe internet despre sarcini extrauterine ca îmi este frică. Abia peste câteva săptămâni trebuie să merg la prima ecografie și parcă nu mai am răbdare, toată ziua mă gândesc la asta, iar doctorul mi-a zis că încă nu îmi face fișa aceea pentru femei însărcinate pentru a vedea întâi ecografia, deși mi-a scris pe diagnostic sarcină incipientă.” – ro-mamma.com forum

„Eu la prima sarcină nu am avut deloc grețuri, poate doar așa de vreo 2 – 3 ori în primul trimestru, iar acum la a doua a sarcină, au început pe la 8 – 9 săptămâni și au ținut până spre 14 săptămâni, dar a fost groaznic, era o senzație de greață permanentă și nu numai atât, vomitam cel puțin o dată pe zi. Este vorba despre un dezechilibru hormonal. Eu chiar am slabit vreo 2 kg în primul trimestru.” – ro-mamma.com forum

Sarcina incipientă cu sângerări

Există câteva motive pentru care femeile însărcinate au sângerări în primele săptămâni de sarcină, anume:

  • Sângerarea de implantare: aceasta apare la 2 săptămâni de la concepție, atunci când ovulul fecundat ajunge în uter. Sângerarea de implantare durează foarte puțin, femeia eliminând, de obicei, câțiva stropi de sânge. Deseori pot fi și crampe asemănătoare celor din perioada menstruației.
  • Sarcina extrauterină/ectopică: medicul determină acest tip de sarcină atunci când în urma ecografiei embrionul nu a putut fi vizualizat, ceea ce înseamnă că în loc de uter, acesta s-a poziționat în trompa uterină. Sarcina extrauterină poate pune în pericol viața mamei, deoarece, se poate ajunge de la o cantitate mică de sânge eliminată la hemoragie sau chiar avort spontan.
femeie-cu-bluza-gri-care-are-mainile-pe-abdomen-are-deasupra-ei-un-desen-cu-uterul
  • Hematom: din cauza volumului ridicat de sânge care circulă prin corp în perioada sarcinii incipiente, se formează cheaguri de sânge care, de obicei, sunt eliminate prin uter. Un hematom este un cheag de sânge care nu pune în pericol mama și viitorul făt și care este eliminat în mod natural după câteva zile de la formare, de aceea poate apărea o sângerare minoră.
  • Infecții virale: cea mai cunoscută infecție în rândul femeilor însărcinate este listerioza, provocată de către bacteria Listeria. Această bacterie este luată din alimentele contaminate, anume lapte nepasteurizat, carne crudă, pește crud, brânzeturi moi și fructe nespălate. Trebuie să ai grijă cu tot ceea ce mănânci cât timp ești însărcinată, cu precădere în primul trimestru când riscul de avort spontan este uriaș.
  • Avort spontan: sângerarea este principalul simptom al avortului spontan. Poate fi vorba despre o cantitate redusă de sânge de culoare maronie sau de hemoragie. În aceste situații prezentarea la medic este vitală, pentru ca el să poată extrage placenta de la mamă. Un avort spontan poate fi efectul altor probleme de sănătate pe care le avea mama anterior (tuberculoză, cancer sau diabet), un stil de viață plin de vicii precum alcoolul și fumatul, vârsta peste 35 de ani sau respingerea de către sistemul imunitar a sarcinii.
  • Placenta jos inserată: dacă placenta este poziționată prea jos, ea poate să provoace sângerări abundente. Dacă după efectuarea unei ecografii transvaginale medicul decide că poziția placentei pune în pericol sarcina, el îi va impune mamei repaus îndelungat și interzicerea până la termen a activităților fizice.
  • Probleme ale colului uterin: orice modificare a colului uterin provoacă scurgeri de culoare roșu închis. De asemenea, apar și durerile abdominale și contracțiile uterine. Ecografia transvaginală va determina dacă sarcina incipientă decurge normal sau există anumite probleme care trebuie rezolvate prin tratament.
  • Sarcină oprită din evoluție: bolile tiroidiene, diabetul sau apariția fibroamelor uterine, sunt cauze frecvente pentru care o sarcină se oprește din evoluție. Fibromul uterin este o tumoră benignă, ce presupune îngroșarea în exces a peretelui uterin. În cele mai multe situații, fibromul este identificat la o ecografie de rutină și se prescrie tratament medicamentos care să amelioreze problema, dar există și femei cărora li se îndepărtează cu totul uterul pentru a evita apariția unei tumori maligne. Îndepărtarea uterului înseamnă că o femeie nu va mai putea avea copii.
  • Infecții ale organelor genitale interne: ele se împart în mai multe categorii, anume: infecții vaginale (vaginita sau vaginoza), ale colului uterin (cervicită sau colpită) sau uterine (endometrită). În cazuri foarte grave poate fi vorba și despre anumite tumori. Pentru a pune un diagnostic, se face un examen microbiologic cu probe colectate din vagin, perineu, vulvă și vestibul sau se efectuează cunoscutul test Babeș-Papanicolau, dacă se bănuiește că poate fi vorba despre un anume tip de cancer cum ar fi cel de col uterin sau vaginal.
doua-maini-care-tin-intre-ele-un-desen-cu-organele-genitale-femeiesti
  • Leziuni ale organelor genitale interne: un contact sexual prea violent sau o lovitură în zona abdomenului sunt leziuni genitale pe care o femeie la început de sarcină le resimte acut. În orice situație în care ai suferit un accident și simți dureri acute, trebuie să ajungi de urgență la medic pentru un control. Orice durere sau neglijență din partea ta poate duce la avort spontan.

Un motiv de îngrijorare pentru a ajunge de urgență la medic sunt sângerările în sarcina incipientă însoțite de alte simptome precum:

  • Cantitate de sânge abundentă
  • Sângerare însoțită de dureri puternice
  • Amețeli și slăbiciune
  • Migrene care nu trec prin nicio metodă

Pentru a evita orice sângerare în timpul primului trimestru de sarcină este recomandat să:

  • Faci repaus de la orice activitate fizică
  • Evitarea orcărui contact sexual
  • Renunțarea la fumat și alcool
  • Nu folosi absorbante intravaginale

La cât timp se vede embrionul în sac?

Viitoarele mămici sunt nerăbdătoare să ajungă la prima ecografie unde pot să-și vadă viitorul bebeluș. Îniante de a ajunge să se transforme în făt, trebuie să treacă primul trimestru de sarcină. Embrionul poate fi văzut în sac din a 6-a săptămână de sarcină, atunci când mama îi poate auzi și primele bătăi ale inimi, chiar dacă viitorul bebeluș nu măsoară mai mult de 5 – 6 mm. Din acel punct dezvoltarea viitorului făt este rapidă, deoarece sângele începe să circule mai repede, țesuturile care vor forma organele încep să crească, iar capul este mult mai mare decât restul corpului. În momentul în care embrionul este vizibil în sac, ginecologul face și datarea sarcinii, cu posibilitatea unei erori de cel mult 3 zile.

medic-face-o-ecografie-de-sarcina-unei-femei

Sarcina incipientă este perioada în care multe femei își pun semne de întrebare cu privire la dezvoltarea embrionului. În primul rând, este nevoie de atenție la simptome și un test pentru a determina dacă ești sau nu însărcinată, iar mai apoi trebuie neapărat să ceri sfatul unui medic. Ecografia tranvaginală este esențială pentru a determina poziția embrionului și tot medicul îți poate spune dacă vei întâmpina sau nu probleme pe parcursul sarcinii. Deși orice viitoare mamă este nerăbdătoare să vadă prima ecografie cu fătul, trebuie să știi că acesta va fi vizibil după 6 săptămâni de sarcină, iar tot atunci medicul va aproxima și data nașterii.

Surse: medicover.ro, drnegoita.ro, embryology.ch, arcadiamami.ro, csid.ro, reginamaria.ro, doc.ro, cmpanduri.ro, testulbarza.ro, ginecologiq.ro, bioclinica.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close