Vitamina C în sarcină: Când și cum se consumă corect

6 Aprilie 2021

de Mirela Floricescu

Vitamina C este importantă atât pentru mamă, cât și pentru bebe. Vitamina C nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică a unei gravide. Vitamina C contribuie la dezvoltarea intrauterină normală a fătului. Vitamina C se găsește în foarte multe alimente sau sub formă de suplimente. Este important să știi care este doza recomandată de vitamina C în sarcină, deoarece excesul de vitamina C aduce cu sine complicații. Află aici cum se administrează corect vitamina C în sarcină.

Vitamina C în sarcină

Vitamina C sau acidul ascorbic este un nutrient esențial pentru menținerea sănătății organismului. Vitamina C trebuie consumată de toate categoriile de oameni. Trebuie să știi că e bună vitamina C în sarcină, la fel cum este în oricare altă perioadă a vieții. Corpul nostru nu poate sintetiza singur vitamina C, așa că are nevoie de o doză zilnică obținută prin consumul de alimente și suplimente care o conțin.

vitamina-c-in-sarcina-si-o-masa-plina-cu-fructe-si-legume-cu-vitamina-C

Vitamina C este un antioxidant puternic, ce protejează celulele împotriva radicalilor liberi. Vitamina C în sarcină are un rol fundamental în producția de colagen și L-carnitină. Colagenul este componenta principală din țesuturi, ligamente, oase, tendoane, cornee, intestine și vasele de sânge. Astfel, vitamina C în sarcină îți repară și ție țesuturile, dar ajută și la dezvoltarea oaselor și a dinților bebelușului tău. Colagenul mai are un rol foarte important la gravide, anume contribuie la absorbția fierului în organism. În timpul sarcinii, fierul are rolul de a produce hemoglobina. Din cauza faptul că nivelul de sânge crește cu 40 – 50% pe timpul sarcinii, organismul are nevoie de o cantitate dublă de fier pentru a putea produce hemoglobina. Deficiența de fier poate duce la naștere prematură sau anemie la nou-născut.

Niveluri scăzute de vitamina C în sarcină sunt asociate cu apariția preeclamsiei la gravide. Este important ca viitoarele mămici să își asigure necesarul zilnic de vitamina C. Preeclampsia sau hipertensiunea arterială în sarcină, poate ajunge să provoace decesul mamei și al fătului. Nașterea este singurul tratament pentru preeclampsie, așa că cel mai bine este să previ o astfel de problemă.

Nu în ultimul rând, vitamina C în sarcină te ajută la ameliorarea simptomelor răcelii și gripei. De asemenea, consumul de vitamina C în timpul unei răceli reduce semnificativ durata acesteia. În timpul unei răceli, se poate lua vitamina C cu propolis în sarcină. Trebuie să știi că vitamina C ajută la refacerea sistemului imunitar și ameliorează simptomele asociate răcelii, iar propolisul are efect antibacterian, antifungic, antiviral, antioxidant și antiinflamator. Propolisul se dovedește de sute de ani a fi un leac minune pentru problemele noastre de sănătate.

Cum se administrează vitamina C în sarcină?

Există numeroase moduri de administrare a vitaminei C. Doza zilnică necesară de vitamina C pentru femeile însărcinate cu vârsta peste 18 ani este de 85 mg, iar mămicile care alăptează au nevoie de 120 mg. Iată care sunt variantele prin care îți poți menține nivelul normal de vitamina C în organism.

femeie-insarcinata-imbracata-in-alb-si-tunsa-scurt-bea-suc-de-portocale-dintr-un-pahar

1. Alimentația

Alimentația unei gravide este foarte importantă în cele nouă luni. Pentru ca fătul să se dezvolte normal, organismul are nevoie de multe vitamine și minerale. Mai jos ai câte mg de vitamina C au cele mai bune alimente pe care le poți consuma în sarcină.

  • Citricele (grapefruit, portocale, lămâie) – 95 mg
  • Cătina – 100 mg de suc conțin 270 mg de vitamina C
  • Kiwi – 70 mg de vitamina C pentru un fruct mediu
  • Ardeiul gras roșu/verde – 65 – 95 mg
  • Broccoli – 50 mg
  • Coacăzele negre – 100 – 150 mg
  • Căpșunile – 50 mg
  • Pătrunjelul – 130 mg

Deoarece vitamina C ajută la absorbția fierului, poți cosuma și alimente cu mult fier la aceeași masă. De exemplu, lângă o porție de spanac pune și câteva felii de ardei roșu, iar la final poți completa cu un pahar cu suc de portocale. Inspirația de moment este cea de care ai nevoie.

2. Suplimentele cu vitamina C

Dacă femeile însărcinate nu își obțin vitaminele din alimentație, se poate merge pe vitamina C sub formă de pastile în sarcină, acestea fiind cunoscute sub numele de suplimente. Administrarea de suplimente cu vitamina C în sarcină este recomandată femeilor care au nevoie de imunitate, mai ales în sezonul virozelor. Suplimentele alimentare în sarcină se dau numai la recomandarea specialistului, deoarece în multe situații dieta deja acoperă necesarul zilnic de vitamine. Dacă în urma analizelor se observă faptul că pacienta este predispusă la anumite carențe, medicul va recomanda suplimente fix pentru nevoile gravidei. Vitamina C de la Secom în sarcină este perfectă și pentru femeile vegetariene sau vegane, deoarece cele 100 de capsule sunt vegetale. Vitamina C 1000 mg de la Secom contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, ajută la formarea colagenului și reduce efectele oboselii și ale extenuării. De asemenea, vitamina C cu zinc în sarcină este o combinație excelentă pentru un sistem imunitar puternic. Vitamina C Cetebe în sarcină are în compoziție și zinc care apără organismul de răceli și gripe. Vitamina C Cetebe este un supliment alimentar care se adresează tuturor categoriilor de persoane.

3. Vitamina C alcalină

Sub formă alcalină, vitamina C este 100% naturală, fiind obținută doar din plante și minerale în stare pură. Vitamina C alcalină în sarcină are efect antifungic, antibacterian și imunostimulent. De asemenea, mineralele alcaline protejează împotriva infecțiilor urinare și contribuie la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos și nervos. Doza recomandată de vitamina C sub formă alcalină este de 1 – 3 capsule pe zi, în funcție de nevoile gravidei.

4. Vitamina C injectabilă

Aceasta este o măsură luată doar în cazuri de urgență când administrarea orală a vitaminei C se dovedește a fi insuficientă. Pentru a evita complicații serioase în sarcină, medicul poate recomanda câteva injecții cu vitamina C. Trebuie să știi că vitamina C injectabilă în sarcină se eliberează doar cu prescripție medicală. NU îți poți face tu injecțiile acasă, după bunul plac. Varianta de vitamina C intravenoasă în sarcină este de evitat, deoarece se poate fi dureroasă, de aceea, femeilor însărcinate li se injectează dozele numai intramuscular. Doza recomandată de vitamina C în sarcină injectabilă se situează între 200 – 500 mg.

vitamina-c-in-sarcina-injectabila-si-o-seringa-pusa-pe-cateva-felii-de-portocala-taiata-si-cateva-fiole-de-vitamina-c

5. Serul cu vitamina C

Trebuie să avem grijă de noi nu doar pe interior, ci și la exterior. Atunci când vorbim de vitamina C, ne referim și la îngrijirea pielii. În cele nouă luni elasticitatea și fermitatea pielii sunt afectate. Serurile cu vitamina C sunt excelente pentru că redau luminozitatea tenului, îl revitalizează, elimină acneea și accelerează secreția de colagen. Sunt recomandate 4 – 5 picături de ser cu vitamina C în sarcină, preferabil aplicate seara, după curățarea tenului.

Vitamina C afectează sarcina?

Într-adevăr, vitamina C în sarcină reprezintă un element important, dar nici excesul nu este recomandat. Multe viitoare mămici se întreabă dacă vitamina C afectează sarcina. Teoretic, nu, dacă este respectată cantitatea zilnică necesară. Doza maximă de vitamina C pentru o gravidă este între 1800 – 2000 mg. Excesul apare dacă se trece de 2000 mg. Deși vitamina C nu este sintetizată de corpul nostru și se elimină prin urină, este bine să nu consumi prea multă. De aceea, îți recomandăm să citești valorile nutriționale ale fiecărui aliment și compoziția suplimentelor. Nu uita că poți lua vitamina C din multe lucruri pe care le mănânci sau bei în mod normal.

Efecte adverse vitamina C în sarcină

În urma unui exces îndelungat de vitamina C în perioada sarcinii, pot să apară complicații grave precum naștere prematură și scrobut la nou-născut. Scrobutul mai este cunoscut și sub numele de boala lui Barlow și se manifestă prin gingii moi și pete deschise la culoare pe tot corpul. Scrobutul la nou-născuți apare din cauza aportului insuficient sau a excesului de vitamina C de la mamă. În același timp, și gravida poate experimenta disconforturi precum diaree și crampe abdominale puternice. Deshidratarea este o problemă serioasă care poate să apară în urma diareei. În acele cazuri vitamina C este contraindicată în sarcină pentru o perioadă, până ce sunt efectuate analize.

Vitamina C în sarcină forum

Forumurile sunt locurile unde viitoarele mămici își împărtășeșc temerile și se insipiră din experiențele altor persoane. Există numerose discuții despre vitamina C în sarcină pe forum, iar unele dintre răspunsurile la întrebări le găsești mai jos.

femeie-gravida-care-se-afla-in-bucatarie-si-prepara-suc-de-portocale-la-storcator

„Nu am auzit pe nimeni care să fi luat prea multă vitamina C în timpul sarcinii. Eu am luat minimum 1000 de mg pe zi (uneori mai mult) pentru că îmi place. Trebuie să nasc în câteva săptămâni, iar bebeluşul e bine şi eu la fel. Altcineva poate avea o altă experienţă cu vitamina C. Dacă iei prea multă vitamina C față de câtă nevoie are organismul tău, vei şti acest lucru, pentru că o să mergi la baie mai des.” – mothering.com forum

„Eu am luat cam 500 mg de vitamina C pe zi, iar când micuții mei aveau gripă am dublat cantitatea. Sunt în a 28-a săptămână de sarcină şi mi-e bine. Dacă sunteţi îngrijorate de efectele vitaminei C, ar fi bine să vorbți cu medicul vostru. Cum au spus şi alte persoane aici, excesul de vitamina C va fi eliminat prin urină. Așadar, nu ar trebui sã aveţi probleme dacă luaţi mai multă vitamina C.” – community.whattoexpect.com forum

„Pastilele mele de vitamina C au 1000 de mg. Din punctul meu de vedere, un minimum de 250 mg pe zi pentru orice gravidă nu e mult. Eu iau câte o capsulă la câteva zile sau când nu mă simt bine. Simt copilul cum se mişcă în burtică în permanenţă. Am avut aceeași rețetă de vitamina C și când am fost gravidă cu băiatul meu care acum are doi ani jumătate şi e perfect sănătos.” – community.whattoexpect.com forum

„Am luat 1000 de mg de vitamina C înaintea, în timpul și după sarcină din cauza răcelilor frecvente. Se pare că pentru mine funcționează. Da, vitamina C (acid ascorbic) în cantități mari, poate cauza probleme gastrointestinale, mai ales dacă e luată pe stomacul gol. Cel mai bine este să luați vitamina C din fructe și legume. Eu nu sunt fan fructe și legume, așa că am apelat la pastile. Am mai luat și multivitamine, ulei de pește, calciu și magneziu sub formă de suplimente în timpul sarcinii.” – mummysg.com

Vitamine interzise în sarcină

Nu există vitamine complet interzise în sarcină. Este vorba doar de administrarea responsabilă a acestora. Până la urmă, excesul nu aduce beneficii indiferent despre ce subiect vorbim. Femeile însărcinate trebuie să evite supradozarea de vitamina A, deoarece îi poate provoca fătului malformații ale sistemului osos și nervos. Doza maximă sigură de vitamina A pentru garvide este de 10.000 UI, echivalentul a 3000 mcg RAE. De asemenea, femeile însărcinate trebuie să limiteze utilizarea de creme pe bază de retinol, unul dintre compușii de bază ai vitaminei A. Ficatul este cel mai bogat aliment în vitamina A. O porție de 90 de g de ficat depășește chiar necesarul zilnic de 10.000 UI. Aproape de conținutul de vitamina A al ficatului amintim și alte alimente precum morcovul, terciul de ovăz, plăcintele cu dovleac sau spanacul.

masa-plina-cu-alimente-bogate-in-vitamina-a

Pe lângă vitamina A, gravidele trebuie să fie atente și la consumul de iod. Acest iod este un mineral esențial pentru organismul nostru, deoarece el ajută la producerea hormonilor tiroidieni, ce au rol în controlarea metabolismului. Femiele însărcinate au voie să consume maxim 500 mg de iod. Excesul de iod afectează glanda tirioidă a fătului și poate să apară așa-numitul hipotiroidism fetal. Peștele, afinele, carnea de pui, fructele de mare sau cartofii sunt unele dintre cele mai bogate surse de iod.

Vitamina C este un nutriment foarte important pentru sănătatea mamei și a lui bebe. Vitamina C în sarcină ajută la absorbția fierului, contribuie la formarea colagenului și ameliorează simptomele asociate cu răceala și gripa. Vitamina C nu poate fi sintetizată de corpul uman, așa că viitoarele mămici trebuie s-o includă zilnic în dieta lor. Vitamina C se poate obține atât din alimente, cât și din numeroase suplimente. Înainte de a lua orice supliment alimentar este necesar să discuți cu medicul tău. Doar specialistul poate recomanda doza potrivită de vitamina C, deoarece excesul de vitamina C este asociat cu mai multe complicații pe timpul sarcinii.

Surse: whattoexpect.com, healthline.com, bioclinica.ro, nhs.uk, farmaciatei.ro, reginamaria.ro, desprecopii.com, apiland.ro, fertilia.ro, secom.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close