6 Mai 2020
In sarcina este importanta alimentatia de care ai parte deoarece te ajuta nu doar pe tine sa iti mentii sanatatea, ci si pe bebelusul tau sa se dezvolte armonios. Iti explicam in continuare ce fructe si legume trebuie sa mananci in aceasta perioada.
Pe langa varietatea si culoarea pe care o adauga in alimentatie, fructele si legumele sunt pline de nutrimente esentiale si fibre si reprezinta o parte importanta a oricarei diete sanatoase. Acestea ar trebui sa predomine in bucataria ta in special cand esti gravida. Cateva vitamine cheie pe care ti le ofera acestea includ: beta caroten pentru dezvoltarea celulelor si a tesuturilor bebelusului, vedere si sistem imunitar, vitamina C pentru oasele si dintii bebelusului, precum si colagen in tesutul conjunctiv, potasiu pentru reglarea tensiunii arteriale, acid folic pentru a preveni defectele de tub neural si o greutate sanatoasa la nastere.
In timpul sarcinii alimentatia poate sa aiba un impact direct asupra greutatii de la nastere a bebelusului tau. O alimentatie echilibrata care contine numarul recomandat de calorii si de nutrimente va conduce la o greutate sanatoasa la nastere, care in consecinta scade riscul de imbolnavire al bebelusului. Deoarece fructele si legumele au cea mai mare densitate nutritiva dintre toate grupele alimentare, ofera un nivel relativ ridicat de nutrimente per calorie. In aceasta perioada aportul recomandat de nutrimente este mai mare decat in mod normal, insa numarul de calorii nu se modifica substantial, prin urmare este indicat sa optezi pentru alimente cu densitate nutritiva ridicata.
De asemenea, antioxidantii din multe fructe si legume pot sa protejeze celulele bebelusului tau de actiunea nociva a multor compusi existenti in mediu. Mai tarziu in viata, alimentatia echilibrata din sarcina poate de asemenea sa ajute la protejarea bebelusului de alergii si simptome alergice. Exista si cateva studii care au demonstrat conexiunile dintre aportul de fructe si legume din sarcina si sanatatea bebelusului. Astfel, un aport mai mare de legume cu frunze si mere in sarcina a fost asociat cu un risc mai redus de wheezing in copilarie. Vitamina E, care se afla in compozitia spanacului, broccoli si dovleac, se considera ca ajuta la prevenirea wheezing-ului si astmului. Unele cercetari sugereaza ca legumele de culoare verde si galbena, citricele si cele cu nuante portocalii, precum cartofii dulci, morcovii si portocalele pot sa scada sansele de eczema in copilarie.
Cantitatea recomandata pentru consum este de 2 cani de fructe si 2 1/3 cani de legume pe zi.
Iata cum poti estima marimea unei cani:
Pentru o alimentatie cat mai sanatoasa, include o multime de legume cu frunze si variaza culoarea alimentelor pe care le alegi, asigurandu-te ca optezi pentru legume de culoare verde inchis, galben, portocaliu, rosu si mov. De asemenea, incearca sa incluzi leguminoase de 2-3 pe saptamana. Fructele si legumele proaspete sunt cele mai bune, insa si cele congelate sau chiar conservate reprezinta o alegere buna; evita insa fructele ambalate in zahar lichid.
Surse: www.babycenter.com, www.aptaclub.co.uk, https://parenting.firstcry.com, www.medicalnewstoday.com
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.