15 greșeli pe care să le eviți dacă vrei să rămâi însărcinată

29 Mai 2017

de Irina Olteanu

Poți rămâne însărcinată din prima încercare? În cât timp rămâi însărcinată după contact? Întrebări ale căror răspuns nu ți-l putem da cu certitudine, dar sigur putem să te ajutăm. Pentru că atunci când îți dorești să rămâi însărcinată este posibil să faci o serie de greșeli care pot reduce șansele de reușită. Citește-le cu atenție deoarece este posibil că și tu să le comiți, fără să îți dai seama.

Poți rămâne însărcinată din prima încercare? Da, dacă nu faci aceste greșeli

femeie cu calendar si test de sarcina
  • Nu știi când este momentul potrivit pentru concepție. Conform lecțiilor de bază învățate la anatomie, o femeie are în mod normal un ciclu menstrual de 28 de zile, ceea ce înseamnă că ovulația apare în ziua 14. Dar nu trebuie să presupui că acest moment se aplică și în cazul tău. Deoarece fiecare femeie poate avea un ciclu aparte, și al tău poate fi puțin mai scurt sau mai lung, conform medicului specialist în obstetrică-ginecologie Shieva Ghofrany. Că să afli exact ziua ovulatiei, trebuie să scazi practic 14 zile de la menstruației (valabil pentru ciclu regulat, pentru a estima ovulația lunară).
  • Mergi prea devreme la medic. În cazul în care ai vârstă mai mică de 35 de ani, este perfect normal să dureze până la 1 an să se instaleze o sarcină. Este la fel de normal să devii frustrată după 6-7 luni de încercări, dar trebuie să mai aștepți până la un consult de specialitate (un procent de 80% din femeile sănătoase rămân însărcinate în acest interval de timp). Femeile peste 35 de ani trebuie să meargă mai devreme la consult, după 6 luni de încercări. Este foarte important să ai în vedere în cât timp rămâi însărcinată după contact.
  • Mergi prea târziu la un specialist. Există și excepții de la regulă enunțată mai sus. Astfel, dacă ciclul tău menstrual este mai scurt de 25 de zile sau mai lung de 35 de zile, dacă ai menstruații dureroase sau abundente sau dacă ai experimentat în trecut o infecție pelviana gravă (mai ales o boală cu transmitere sexuală sau suspectarea uneia), ar trebui să mergi mai devreme pentru a verifică starea de sănătate, conform medicului specialist în obstetrică-ginecologie Roger Lobo.
  • Nu spui adevărul cu privire la istoricul tău medical. Atunci când ai prima discuție cu medicul cu privire la fertilitatea ta, nu trebuie să îi ascunzi absolut nimic, indiferent cât de rușinos ți se poate părea. Fie că este vorba despre un obicei de viață nociv sau despre o afecțiune genitală, trebuie să fii sinceră cu privire la absolut toate problemele pe care le ai sau le-ai avut de sănătate. Multe boli pot rămâne latente în organism și pot afecta copilul.
  • Continui să practici obiceiuri de viață nesănătoase. Este de la sine de înțeles că atunci când îți dorești să devii mama va trebui să renunți la obiceiuri nocive precum fumat, consum de alcool sau de droguri (chiar și cofeină conform unor studii – afectează abilitatea de asimilare a fierului, un nutriment prenatal vital). În plus, există și anumiți factori care țin de stilul de viață, precum o greutate extremă (prea mică sau prea mare) și o dietă restrictivă (este recomandată în această perioadă o alimentație echilibrată și relativ sănătoasă).
  • Ești obsedată cu privire la poziția potrivită pentru concepție. Dacă ai încercat să stai în cap, să îți ridici în aer picioarele sau să te incovoiezi în poziție coitală sau post-coitală, se poate să îți irosești timpul. Adevărul este că cea mai mare parte din sperma unui bărbat progresează către ovul în momentul în care acesta ejaculează. Prin urmare șansele de a rămâne însărcinată depind de mulți alți factori și nu doar de poziție.
  • Faci sex doar în ziua în care ovulezi. Nu poți să rămâi însărcinată din prima încercare chiar dacă ai un ciclu menstrual regulat, de 28 de zile. Sunt mari șanse să ovulezi cu 1-2 zile înainte sau după ziua în care credeai. În plus, chiar dacă ovulezi în ziua 14, sperma supraviețuiește în corp între 24-48 de ore (chiar și o săptămâna), prin urmare cel mai bine este să faci sex cu 4-6 zile înainte de ovulatie și cu 4-6 zile după această. Acest aspect are legătură și cu în cât timp rămâi însăcinată după contact sexual.
  • Nu trebuie să faci zilnic sex. Chiar dacă nu crezi acest lucru, prea mult sex poate scădea numărul de spermatozoizi al bărbatului și poate dura chiar câteva zile până când rezervă își revine. Odată ce ai stabilit momentul potrivit pentru a face sex, este mai bine să faci o zi da și una nu, și nu zilnic, în săptămâna de dinainte și în cea de după ovulatie.
  • Nu trebuie să te bazezi doar pe kit-uri de ovulatie. Aceste kit-uri depistează un nivel crescut al hormonului luteinizant (LH), prezent în urină când apare ovulația. Multe cupluri apelează la aceste kit-uri pentru a afla perioada cea mai fertilă, însă în realitate nivelul cel mai mare al LH variază între 16-48 de ore. Iar în acest caz programarea actului sexual poate fi ratată (momentul optim va trece deja), mai ales că apar și rezultate fals pozitive.
  • Folosești excesiv Clomifen citrat. Clomifen citrat este unul dintre cele mai des prescrise medicamente pentru fertilitate. Acesta funcționează prin stimularea dezvoltării ovulului în ovare pentru a încuraja ovulația. Însă are și un efect advers nedorit ce poate reduce șansele unei femei de a rămâne însărcinată: poate usca lichidul cervical necesar spermei să ajungă până la ovul.
  • Folosești un lubrifiant. Lubrifierea este unul dintre cele mai des lucruri trecute cu vederea. Aceste produse, chiar și cele etichetate drept non-spermicide, pot distruge sau imobiliza sperma la contact. Au un pH diferit de secrețiile vaginale naturale și pot fi toxice pentru spermatozoizi. Prin urmare, nu sunt recomandate pentru cuplurile care își doresc să aibă un copil (nu trebuie însă privite drept o formă de contracepție pentru cele care nu își doresc un copil). În cele mai multe cazuri, în perioada când o femeie este fertilă, mucusul sau cervical își modifică consistența; crește în cantitate și devine de culoare gălbuie, nefiind necesară lubrifiere suplimentară.
  • Îți excluzi partenerul. Nu prelua pe umerii tăi întreaga povară a unei sarcini. Nu ești singura care își dorește un copil, prin urmare împărtășește cu partenerul tău toate grijile, problemele și discutați împreună ce soluții aveți la îndemână dacă nu poți rămâne însărcinată din prima încercare. De altfel, de multe ori apar și cheltuieli suplimentare când va doriți un copil, iar participarea să poate fi necesară la unele consultații medicale.
  • Crezi că vitaminele prenatale te vor ajută cu concepția. Contrar miturilor vehiculate, aceste vitamine nu cresc șansele de a obține o sarcină. Este important însă să le administrezi, mai ales dacă încerci să concepi. Specialiștii recomandă că pentru a evita potențiale probleme cu măduva osoasă a copilului, o gravidă să beneficieze de un aport sporit de acid folic la momentul concepției, prin urmare este bine să începi din timp administrarea acestuia.
  • Aștepți prea mult timp pentru a încerca să rămâi însărcinată. Am lăsat la urmă acest aspect, dar este extrem de important. În cea mai mare parte din viață te-ai concentrat asupra carierei, economiilor, dar adevărul este că nu trebuie să aștepți prea mult că femeie pentru a avea un copil. Abilitatea de a concepe scade cu aproximativ 50% între 20-40 de ani. Dacă te simți pregătită, poți încerca oricând dacă ai în vedere în cât timp rămâi însăcinată după contact.
  • Dacă nu poți rămâne însărcinată din prima încercare nu este vina ta. Foarte multe cupluri se concentrează asupra unei investigații asupra fertilității femeii, dar in realitate un procent de 40% din motivele pentru care un cuplu nu poate concepe se datorează bărbatului. Prin urmare, dacă nu ai rămas gravidă după 1 an de încercări și ai vârsta mai mică de 35 de ani, ar trebui să fiți amândoi consultați de un medic. Și partenerul tău are nevoie de investigații medicale dacă nu poți rămâne însărcinată din prima încercare.

În căt timp rămâi însărcinată după contact

Concepția (respectiv procesul de fertilizare a ovulului de spermatozoid) poate avea loc în decurs de 3 minute după sex și până la 5 zile. Implantarea (atașarea ovulului de peretele uterin) apare în termen de 10 zile după fertilizare, ceea ce înseamnă că poate avea loc oricând într-un termen de 5 până la 15 zile după contactul sexual. Reține că nu ești însărcinată până când nu are loc implantarea.

În cazul în care nu poți rămâne însărcinată după prima încercare și obținerea unei sarcini durează mai mult decât a anticipat un cuplu, aceștia se pot întreba dacă diferite tehnici pot să îi ajute să conceapă într-un timp mai rapid. Concepția este însă un proces mai complex decât un simplu truc sau sfat care să poate fi pus în practică. În cât timp rămâi însăcinată după contact depinde de fiecare femeie în parte.

Cum poți afla dacă ești însărcinată fără test?

În situația în care vrei să afli dacă ai rămas însărcinată inainte să faci un test, trebuie să ai încredere în corpul tău. Acesta este cel care îți poate transmite încă din primul moment dacă s-a instalat sarcina. Fie că este vorba despre simptomele pe care le ai încă din prima săptămână de sarcină, fie că ai calculate momentul în care ar fi trebuit să se instaleze sarcina, coprul tău este primul care reacționează. Nu trebuie să uiți nici de trucurile bătrânești de a afla dacă ești însărcinată întruâct acestea ar putea să fie concludente pentru tine. Acestea nu îti pot spune sigur în cât timp rămâi însărcinată după contact, însă te pot ajuta în această direcție.

În acest articol poți afla exact la ce trebuie să fii atentă în primele săptămâni după actul sexual. În cât timp rămâi însăcinată după contact depinde de fiecare femeie în parte, însă corpul este cel care reacționează primul la stimuli care vin din interior. Putem vorbi aici despre mici schimbări de stare, urinare frecventă, dureri de burtă neobișnuite. De asemenea, putem include în această categorie și schimbările care apar în exterior. Includem aici acneea sau mici schimbări la nivelul tenului, căderea părului sau din contra, îndesirea acestuia, precum și alte semne aparte.

Poți rămâne însărcinată după menstruație

Da, poți rămâne însărcinată după menstruație, însă acest lucru este mai puțîn probabil. Dacă ai avut contact sexual fără a folosi mijloace de contracepție poți să rămâi însărcinată în orice moment în timpul ciclului menstrual, chiar și în timpul sau imediat după menstruație.

Poți de asemenea să rămâi însărcinată chiar dacă nu ai avut niciodată menstruație, în timpul primei menstruații sau după primul contact sexual. Nu există o perioada din luna care să poată fi considerată sigură în care să poți face sex fără contracepție și fără să riști să rămâi însărcinată. Însă există perioade în ciclul menstrual când ești cea mai fertile, iar în acestea ai cele mai mari șanse să concepi.

Cel mai ridicat nivel de fertilitate îl ai în timpul ovulației (când ovulul este eliberat din ovare), care apare de obicei în decurs de 12-14 zile înainte de a începe următoarea menstruație. În această perioada din luna ai cele mai mari șanse de a concepe. Toate aceste aspecte au legătură cu subiectul în cât timp rămâi însărcinată după contact sexual.

medic arata sistem reproducator feminin

Poți rămâne însărcinată înainte de menstruație

Deși este posibil să rămâi însărcinată în zilele care preced menstruația, nu este probabil. Poți să rămâi însărcinată într-un interval de 5-6 zile în decurs de o luna. Momentul când aceste zile fertile apar efectiv depind de momentul ovulației.

Posibilitatea de a rămâne însărcinată chiar înainte de menstruație este extrem de redusă. Pentru o femeie cu un ciclu menstrual normal de 28-30 zile sau mai lung și cu cicluri menstruale regulate se poate presupune că ovulația apare între zilele 11 și 21 din ciclu. Ovulul este disponibil doar pentru 12-24 ore pentru procesul de concepție.

Dacă te speli după contact poți rămâne însărcinată?

Acest detaliu nu are legătură cu în cât timp rămâi însărcinată după contact. Dacă te speli după actul sexual nu o să afectezi în niciun fel instalarea sarcinii. În momentul actului sexual sperma urcă către ovul rămânând într-un loc sigur până se instalează sarcina. Astfel, dacă te speli după actul sexual nu o să afectezi o viitoare sarcină. Ba mai mult, o igienă corespunzătoare o să te ajute în tot procesul de a rămâne însărcinată.

Trebuie să știi și că toată sperma care este in exteriorul vaginului nu mai este folositoare într-o viitoare sarcină. În contact cu aerul, spermatozoizii devin inactivi. Astfel, poți să te speli chiar și imediat după contactul sexual întrucât sarcina se ăoate instala. Igiena după actul sexual o să te ajute și în ceea ce înseamnă infecții urinare, deci nu omite acest pas.

Calculator ovulație

Perioada ciclului tău menstrual este reprezentată de numărul de zile din prima zi de hemoragie de la ultima ta menstruație până la prima zi de hemoragie în următoarea. Din acest număr trebuie să scazi 14 zile de la finalul ciclului tău menstrual curent pentru a putea determina ziua aproximativă în care vei ovula. Calendarul de ovulatie de aici îți poate indică când ai cele mai mari șanse de a fi fertilă în următoarele 6 luni. Pentru a-ți crește șansele de sarcina, trebuie doar să înregistrezi prima zi a ultimei menstruații și cât de mult durează de obicei ciclul tău menstrual (între 20 și 45 zile). Vei obține un calendar de ovulatie personalizat care îți indică exact când ai cele mai mari șanse să ovulezi și când ești cea mai fertilă, pe durata următoarelor luni.

Ca să rămâi însărcinată trebuie să ejaculeze amândoi

Specialiștii în biologie britanici Robin Baker și Mark Bellis au reușit să descopere un factor care poate influență semnificativ apariția unui orgasm. Astfel, aceștia au demonstrat că o femeie va reuși să rețină în vagin o cantitate mai mare de spermă crescând șansele de concepție dacă va avea orgasm cu un minut înainte de partenerul sau sau în următoarele 45 de minute după ce bărbatul a ejaculat. Astfel cantitatea de spermă reținută va fi mai mare decât cea în urmă unui contact sexual fără orgasm. În plus, contracțiile mușchilor vaginului care au loc în timpul orgasmului sunt implicate in transportul spermei din vagin către cervix, de unde spermatozoizii vor ajunge mai ușor la ovul. Există păreri care consideră că la început acesta a fost rostul orgasmului feminin, de a oferi bărbatului șansă de a deveni tatăl copiilor.

În căt timp se instalează o sarcină

Majoritatea cuplurilor (84 din fiecare 100) vor obține o sarcina în decurs de 1 an dacă au contact sexual regulat și nu folosesc mijloace de contracepție. Însă femeile ajung să aibă un grad redus de fertilitate odată cu înaintarea în vârstă. Un studiu a descoperit că printre cuplurile care au contact sexual neprotejat cu vârstele 19-26 ani un procent de 92% va concepe după 1 an de încercări, iar 98% după 2 ani.

Profecund păreri

Iată câteva păreri ale unor gravide și mămici care au încercat produsul Profecund:

  • „Și eu am ovulație dar mi-a fost recomandat de doctor. Chiar cred în Profecund și am citit despre multe cazuri cu final fericit după acest tratament. E prima luna când luăm amândoi și sper să se întâmple” spune mămica Ancuța despre subiectul în cât timp rămâi însăcinată după contact pe forumul romedic.ro.
  • „Salutare, fetelor, și eu iau Profecund de 3 luni. Am intrat în a patra luna și a început să ia și soțul meu, dar deocamdată nu să întâmplat minunea. Așteptăm, poate o să fie. Am zis să iau o perioada de 6 luni, dacă nu se întâmplă mergem din nou la doctor. Pe mine Profecund m-a ajutat să am ovulație. Poate o să ne ajute să facem și un bebe, cine știe… Important este să nu ne pierdem speranța” spune mămica L. pe forumul romedic. ro.
  • „Din nou însărcinată! La prima sarcina am luat Profecund și în a două luna de încercări am rămas gravidă. La a două la fel. Ieri am aflat că vine bebe 2. Deci recomand cu mare drag! Am încercat aproape 4 ani să rămân însărcinată! După un tratament de nici o luna de zile cu Profecund am rămas însărcinată! Minunea a fost când am aflat că o să am gemeni: băiețel și fetiță” scrie o mămică pe Facebook despre acest subiect.
  • „ Am rămas însărcinată imediat ce mi-am propus. Asta se întampla acum 4 ani. Acum, cand vreau un bebele al doilea sunt la a treia luna de încercari” spune mămica G. despre în cât timp rămâi însărcintă pe forum.desprecopii.ro.
  • „Eu am rămas însărcinată după vreo 2-3 ani, nici nu mai știu. Între timp îmi tot făceam ecografii, medicii îmi spuneau că nu se vede nimic a nu fi în regulă, dar pur și simplu nu prindeam ovulația, soțul meu era si mult timp plecat și de aceea nu ne-am îngrijorat foarte tare. Am fost pe punctul de a începe investigații mai serioase de multe ori, însă mereu amânam. În aprile anul acesta am decis împreună cu soțul meu că vom începe tratamentele necesare, însă surpriză, am rămas însărcinată”, spune mămica Asiza pe forum.desprecopii.ro despre perioada de a rămâne însărcinată.

Când rămâi însărcinată te doare burta?

Acest aspect depinde foarte mult de fiecare femeie în parte. În anumite cazuri există mici dureri în zona abdominală, însă nu este o regulă. S-ar putea să rămâi însăcinată și să nu simți nicio durere neobișnuită în corp. Dacă te confrunți totuși cu o astfel de durere de burtă poți să iei in considerare instalarea unei sarcini. În cât timp rămâi însăcinată după contact poate fi urmărit și în funcție de durerile de burtă.

Despre sarcină în primele săptămâni

Pentru o mulțime de femei primele semne ale sarcinii sunt reprezentate de menstruația lipsa. Majoritatea testelor vor fi pozitive până la momentul în care a lipsit menstruația. Alte simptome timpurii includ senzație de oboseală, balonare, urinare frecvența, schimbări de dispoziție, stare de greață și sâni sensibili sau umflați.

Primele 2 săptămâni de sarcina sunt de fapt primele 2 săptămâni din ciclul tău menstrual. Ai menstruația, iar după 2 săptămâni ovulul care este cel mai matur va fi eliberat din ovăr, proces denumit ovulatie. Ovulația poate să apară mai devreme sau mai târziu, în funcție de durata ciclului tău menstrual. Ciclul menstrual are în medie o durata de 28 de zile. După ce este eliberat ovulul circulă pe trompa uterină către uter. În cazul în care întâlnește un spermatozoid se combină, proces denumit fertilizare. Fertilizarea are cele mai mari șanse de apariție când ai avut un contact sexual vaginal neprotejat în cele 6 zile care conduc către (inclusiv ziua resepectiva) ovulatie.

Apoi în săptămânile 3-4 ovulul fertilizat circulă prin trompa uterină și se divide în tot mai multe celule. Ajunge la uter în aproximativ 3-4 zile după fertilizare. Celulele care se divid formează o sfera care plutește în uter timp de 2-3 zile. Sarcina începe când această sfera din celule se atașează de mucoasa uterului, proces denumit implantare. Acesta începe de obicei în decurs de 6 zile după fertilizare și durează 3-4 zile pentru a se încheia. Sarcina nu apare mereu, chiar dacă un ovul este fertilizat de un spermatozoid. Până la jumătate din toate ovulele fertilizate ies din corp când ai menstruație, înainte că procesul de implantare să fie complet. În cât timp rămâi însărcinată după contact depinde de la femeie la femeie, însă poți ține cont de trucurile de mai sus.

Surse: plannedparenthood.com, www.thebump.com; www.hyperink.com; www.kindara.com, https://adevarul.ro, www.verywellfamily.com,www.nhs.uk, www.babycentre.co.uk,www.romedic.ro,
americanpregnancy.org,www.plannedparenthood.org

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close