Menstruatia dupa nastere

18 Februarie 2016

de Corina Naftanaila

Menstruatia dupa nastere se numara printre problemele pe care le intampina mama dupa nastere. Este considerata “o problema” pentru ca mamica trebuie sa se reobisnuiasca cu durerile si cu sangerarile din timpul lunii. Menstruatia este influentata de propriul corp. De la femeie, la femeie, perioada in care reapare ciclul menstrual este diferita. Daca in cazul uneia, sangerarile au reaparut la 10 saptamani de la nastere, o alta proaspata mamica le poate avea abia dupa 4 luni de cand a nascut.

Prima menstruație după naștere: la ce să te aștepți?

Menstruația după naștere este un subiect de interes pentru femeile ce tocmai au devenit mame. Este normal să te întrebi cum se va simți prima menstruație după naștere. Din păcate, nu există un răspuns universal care să te lămurească, deoarece totul ține de cum își revine corpul tău după naștere.

Pentru unele femei menstruația după naștere este foarte greu de suportat, mai ales din cauza durerilor pe care le resimt. De asemenea, sindromul premenstrual poate fi mai puternic decât în mod normal. Migrenele, durerile de sâni, amețeala sau balonarea sunt simptome pe care le poți avea înainte de prima menstruație după naștere, deoarece corpul tău a suferit numeroase schimbări.

femeie-care-este-in-panataloni-scurti-si-se-tine-de-burta-deoarece-are-dureri-menstruale

Încă un lucru la care să te aștepți este durata menstruației. Majoritatea proaspetelor mămici se întreabă și cât durează prima menstruație după naștere. Din cauza dereglărilor hormonale care au tot avut loc în organism în ultimele luni, menstruația după naștere poate dura mai multe zile, față de cum era în mod normal, iar fluxul să fie vizibil mai abundent. Odată ce organismul tău se va regla din punct de vedere hormonal, toate disconforturile pe care le-ai simțit la prima menstruație se vor ameliora. Nu te stresa gândindu-te la prima menstruație după naștere, ci tratează totul cu foarte mult calm și ia totul ca pe o etapă firească din viața ta. Până la urmă toate eforturile tale fizice merită din plin, deoarece ai lângă tine un bebeluș minunat. Pe de altă parte, dacă observi modificări anormale ale ciclului menstrual, iar sângerarea nu se oprește în maxim 6 – 7 zile, discută cu medicul tău ginecolog despre acest lucru. O sângerare abundentă care nu dă semne că s-ar opri poate fi un simptom pentru o serie de afecțiuni serioase.

La cât timp este normal să revină menstruația după naștere?

În mod suprinzător, dar metoda în care îți hrănești bebelușul este un factor important în ceea ce privește revenirea menstruației după cezariană sau naștere vaginală. Dacă nu alăptezi din diverse motive, menstruația va reveni între 6 – 8 săptămâni de la naștere. În schimb, pentru femeile care alăptează nu există un moment fix când revine menstruația. În unele cazuri, femeilor care alăptau exclusiv le revenea menstruația abia când ajungeau să-și hrănească bebelușii și cu altceva, în afară de laptele matern.

Prolactina este motivul pentru care menstruația după naștere în timpul alăptării este diferită în funcție de persoană. Prolactina este hormonul care ajută la producerea laptelui matern, iar în același timp nu lasă corpul să producă hormonii care duc la apariția ovulației. În special pentru femeile care au născut vaginal și cărora menstruația le-a revenit la câteva săptămâni după naștere, medicii recomandă evitarea tampoanelor interne. Dacă nu se poate renunța pentru mai multe luni la tampoanele interne, este recomandat ca măcar la prima menstruație după naștere acestea să fie înlocuite de absorbantele aplicate pe lenjerie. Folosirea tampoanelor interne la câteva săptămâni după naștere provoacă anumite traume organismului care încă se reface după schimbările prin care a trecut.

Cum se poate modifica menstruația după naștere?

Este absolut normal ca menstruația după naștere să fie diferită de cea pe care ai avut-o înainte de sarcină. Printre cele mai întâlnite modificări pe care le vei observa la menstruația după naștere sunt:

  • Crampele mai puternice: deoarece uterul s-a mărit în timpul sarcinii și își revine abia la câteva luni după naștere. Odată ce cavitatea uterină este mai mare și cantitatea de țesut și sânge care trebuie eliminate crește, de aici și crampele puternice pe care este posibil să le simți. Odată ce uterul își revine complet și durerile vor fi mai slabe, iar la al doilea ciclu după naștere deja vei resimți un disconfort mai mic.
  • Dereglările menstruale: specifice femeilor care alăptează. Aceste dereglări menstruale după naștere sunt cauzate de prolactină, astfel că poți avea un ciclu de 24 de zile, următorul poate avea 28, iar apoi te poți trezi cu menstruație la 35 de zile. Trebuie să ai multă răbdare, deoarece va dura mai multe luni până ce hormonii vor ajunge la nivelurile normale.
  • Sângerările cu pauze: tot hormonii sunt de vină și pentru acest fapt, astfel că într-o zi poți sângera, iar în următoarea deloc.
  • Flux sanguin abundent: cauzat de mărirea cavității uterine.

Pe lângă modificările normale ale menstruației după naștere, există și câteva aspecte care devin motiv de îngrijorare. Dacă observi vreunul dintre semnele de mai jos, trebuie să mergi urgent la medic, deoarece poate fi vorba despre o problemă mai gravă de sănătate.

Mergi rapid la o consultație dacă:

  • Schimbi mai mult de un absorbant plin la interval de o oră
  • Sângerarea abundentă durează mai mult de 7 zile
  • Elimini cheaguri de sânge mari
  • Sângerezi abundent chiar și între menstre
  • Menstruația nu a venit la 3 luni de la naștere deși nu alăptezi
  • Ai scurgere vaginală urât mirositoare
  • Febră bruscă
  • Durere în timpul urinării
  • Migrene puternice
  • Dificultăți în respirație

De ce am menstruație mai dureroasă după naștere decât înainte?

Nașterea reprezintă un moment unic în viața orcărei femei, dar proaspetele mămici trebuie să fie conștiente și de schimbările ce vor urma și în perioada postpartum. Prima menstruație după naștere și alăptarea sunt 2 dintre cele mai mari schimbări pentru o femeie. Durerile menstruale accentuate sunt o mică parte a ceea ce înseamnă perioada postpartum, iar un cumul de factori fac ca mestruația după naștere să fie mai dificilă decât înainte printre care:

  • Hormonul cu rol în producerea laptelui matern (prolactina)
  • Intensitatea crescută a contracțiilor uterine
  • Dimensiunea uterului care duce la eliminarea unei cantotăți mai mari de sânge și țesut

Menstruatie abundenta dupa nastere

Imediat dupa nastere este asa-zisa perioada de lauzie de 6-8 saptamani, in care proaspata mamica va avea scurgeri de sange, asemanatoare ciclului menstrual, numite “lohii”. Aceste scurgeri de sange vor trece de la culoarea rosu intens, la roz si spre final, alb-galbui. Provin din uter, au un miros destul de intepator, dar au rol protector impotriva infectiilor. Vor disparea complet dupa primele 4-5 saptamani ale perioadei de lauzie. Lohiile apar de regula dupa nasterile naturale. Este important pentru mamici sa poata face diferenta intre lohii si menstruatie si sa acorde mare importanta igienei dupa nastere. Daca dupa aceast aperioada de 6-8 saptamani, sangerearea continua si nu se schimba nimic in textura si culoarea secretiilor, este indicat sa apelezi la medic. Tot la medic trebuie sa te duci daca abundenta menstruatiei este prea mare, adica daca trebuei sa schimbi absorbante mari, mai mult de 2-3 intr-un interval de o ora.

prim-plan-cu-o-femeie-care-tine-in mana-produse-pentru-menstruatie precum-tampoane-interne-si-absorbante-pentru-menstruatia-dupa-nastere

Menstruatie la 5 saptamani dupa nastere

Asa cum explicam mai sus, dupa 4-5 saptamani de la nastere se termina de eleiminat si lohiile, iar, mai ales daca nu alaptezi, se prea poate ca menstruatia sa iti revina. Prin urmare, este perfect normal sa ai menstruatie la 5 saptamani de la nastere. Iata cum revine mmenstruatia dupa nastere in functie de cum iti hranesti bebelusul:

  • Hranire exclusiva cu lapte praf – menstruatia poate sa revina foarte repede, la 4-12 saptamani de la nastere
  • Hranirea cu lapte matern suplimentat cu lapte praf – menstrautia poate sa revina la 3-4 luni de la nastere
  • Hranirea exclusiva cu lapte matern – prolactina, hormonul care simuleaza productia de lapte matern, suprima ovulatia, asa ca in acest caz menstruatia poate sa apara foarte tarziu, dupa 6 luni de la nastere

De ce femeile care alăptează nu au menstruație?

Femeilor care alăptează exclusiv le revine menstruația după cezariană sau naștere vaginală mai târziu, față de mămicile care oferă formule de lapte praf bebelușilor. Prolactina care ajută la producerea laptelui matern, inhibă în același timp hormonii reproductivi care declanșau ovulația. Din moment ce nu există ovul care trebuie eliminat, atunci nici menstruația nu se declanșează.

bebelus-care-este-alaptat-la-san

În termeni medicali, lipsa menstruației în acest context se numește amenoree lactică. Această amenoree de lactație este o metodă contraceptivă naturală de care beneficiază mămicile în primele 6 luni după naștere. Din cauza prolactinei, femeile care alăptează nu pot rămâne însărcinate. Pentru a menține eficiența maximă a amenoreei de lactație imediat după naștere trebuie îndeplinite 2 condiții simultan, anume copilul trebuie alăptat la sân pe timpul zilei la interval de cel puțin 4 ore, cât și noaptea la interval de cel puțin 6 ore, cu golirea completă a sânilor. Odată ce copilul va ajunge la diversificarea alimentară, revine și menstruația după naștere, iar metoda contraceptivă a amenoreei de lactație nu mai este considerată sigură.

Menstruația după naștere va afecta calitatea laptelului?

În afară de a afla la cât timp după naștere vine menstruația, trebuie să ști și dacă aceasta va avea vreun efect asupra laptelui. Da, menstruația afectează într-o oarecare măsură calitatea laptelui matern. Odată ce menstruatia dupa nastere va reveni, vei observa anumite schimbări în cantitatea laptelui și în reacția bebelușului la sân.

Schimbările hormonale care se declanșează odată cu menstruația schimbă gustul laptelui. Astfel că, bebe poate simți o ușoară schimbare de gust, dar acest lucru nu-i va împiedica hrănirea, deoarece el se va obișnui după câteva mese. De asemenea, dacă bebelușul era obișnuit să mănânce mult, după revenirea menstruației acest lucru se schimbă, cantitatea de lapte fiind mai redusă față de primele luni postpartum. Menstruația după naștere poate să impună și renunțarea la alăptatul exclusiv la sân, în favoarea combinării acestuia cu forumlele de lapte praf, pentru ca bebelușul să fie hrănit suficient.

Poti ramane insarcinata dupa nastere?

Desi sansele sunt foarte scazute, da, poti ramane insarcinata dupa nastere. Deoarece perioada cand ovarele tale vor elimina un ovul imediat dupa nastere este o necunoscuta si difera de la femeie la femeie. Faptul ca alaptezi si ca nu ai inca menstruatie, nu inseamna ca esti ferita de o sarcina. Prin urmare trebuei sa fii foarte atenta si sa folosesti metode contraceptive de indata ce incepi din nou viata sexuala dupa nastere. Asta mai ales pentru ca este nevoie sa treaca o perioada buna de timp (specialistii recomanda chiar 1 an de zile) pentru ca organismul tau sa isi revina si sa poate sustina o noua sarcina. Iar daca ai nascut prin cezariana este recomandat sa treaca cel putin doi ani pentru a nu-ti pune viata in pericol. Medicii recomanda sa nu intretii raporturi sexuale pana la controlul de 6 saptamani de la nastere, cand medicul iti poate spune daca vaginul tau, cervixul si intregul aparat reproducator poate sa sustina reinceperea veitii sexuale.

Despre sarcina dupa nastere avem cateva marturii ale unor mamici de pe forum

  • “Fata mea avea aproape 6 luni cand am ramas din nou insarcinata. Totul bine si frumos, acum suntem in 13 saptamani, am fost la ecografie si totul arata la locul lui. Doctorita mi-a recomandat sa astept sa iau contraceptive pana isi revine organismul, si atat de bine s-a priceput ca mi-a zis sa vin la 6-7 luni dupa nastere, cand deja a fost prea tarziu. Concluzionez de aici ca organismul si-a revenit relativ rapid si bine, avand in vedere ca a acceptat rolul de “purtator”din nou”
  • “Da, se poate sa ramai insarcinata imediat dupa nastere. La mine s-a intamplat la 3 luni de la nastere, desi inca imi mai alaptam fetita. Am avut menstruatie peste sarcina. Asa ca mare grija, mamici!”
  • “Am o fetita (Maria) de aproape 5 luni (nascuta prin cezariana din cauza unor mici complicatii – cordonul in jurul gatului) si tocmai am aflat ca sunt insarcinata din nou! Pentru mine si sotul meu este un copil dorit, ca si primul, o bucurie enorma, un alt dar de la Dumnezeu! Medicul mi-a spus ca cicatricea cezarianei pe uter arata foarte bine, m-am refacut ok pana acum. Domnul doctor mi-a spus ca dintre pacientele lui nu a mai avut cazuri de sarcina atat de devreme dupa cezariana, insa este optimist intrucat prima sarcina a decurs normal.”

Menstruatia dupa nastere in timpul alaptarii

Principalul factor care influenteaza menstruatia este alaptatul. Mamicile care au ales sa-si alapteze bebelusii se pot bucura de inca o perioada destul de lunga fara dureri si sangerari. Atunci cand alaptarea se face regulat, menstruatia poate aparea abia dupa 6 luni, sau chiar mai mult de la nastere. Noul echilibru hormonal al organismului tau este diferit de cel dinainte de sarcina. Acum prolactina, care este hormonul care stimuleaza productia de lapte, influenteaza si uterul si, o data ce menstruatia este declansata, se prea poate sa ai cicluri mai abundente sau mai dureroase. Trebuie doar sa iti reamintesti ca menarha cu care erai obisnuita inainte de sarcina nu va mai fi prezenta acum, dupa nastere, mai ales daca alaptezi, tocmai din cauza acestor schimbari hormonale. Prin urmare, sa nu fii suprinsa daca vei avea o menstruatie mai abundenta sau mai scurta, mai usoara sau mai dureroasa.

absorbante-menstruale-care-au asezate-pe-ele-glitter-rosu-pentru-a simula-menstra-pentru-menstruatia-dupa-nastere

Este sigur să fac sex în perioada alăptării?

Dacă nu există vreo recomandare de la medicul tău în ceea ce privește reluarea vieții sexuale după naștere, atunci nu există vreun motiv care să te oprească să ai contacte intime în perioada postpartum. Cu toate că pentru majoritatea femeilor este sigur să facă sex în perioada alăptării, trebuie luat în considerare și faptul că viața sexuală nu poate fi identică cu acea dinaintea nașterii.

Nașterea și alăptarea afectează din anumite puncte de vedere viața sexuală. În primul rând, în timpul alăptării corpul tău produce mai puțin estrogen, adică un hormon care menține vaginul lubrifiat. În lipsa acestui hormon, penetrarea în timpul actului sexual este mai dificilă, deoarece vaginul este prea uscat. De asemenea, alăptatul sensibilizează foarte tare sânii, de aceea multe femei se simt inconfortabil atunci când sunt atinse sau când se află în anumite poziții sexuale.

Este foarte important ca înainte să-ți reiei viața sexuală după naștere să fi pregătită fizic și emoțional. Lasă corpul să-și revină în ritmul său și indicat este să discuți cu partenerul tău despre toate problemele care te apasă.

Menstruatie neregulata dupa nastere

Odata cu ciclul menstrual vor reaparea si durerile puternice. Analgezicele se pot lua numai la acordul medicului, pentru ca efectele acestora se pot transmite la bebelus, prin laptele matern. Prima menstruatie este destul de abundenta si urmatoarele vor fi neregulate. Este nevoie de timp pentru ca organismul sa revina la normal. Pentru mamicile care au ales sa-si hraneasca copilul cu formula de lapte, lucrurile sunt destul de diferite. Menstruatia apare dupa aproximativ 3 luni de la nastere si pana la 6 luni, va fi complet reglata. Trebuei sa ai rabdare pana ce organismul tau isi revine si sa te astepti ca menstruatia dupa nastere sa fie neregulata, mai ales in primele luni. Cu timpul, totul va reintra in normal.

Menstruația după naștere este influențată de schimbările hormonale din corp. Tocmai din cauza acestor hormoni, menstruația după naștere poate fi mai greu de suportat pentru proaspăta mămică, din cauza durerilor și a sângerării mai abundente decât în mod normal. Pe de altă parte, dacă ai și alte simptome pe lângă cele specifice menstruației, trebuie să mergi la medic pentru un consult. Menstruația după naștere poate ascunde și unele probleme mai grave de sănătate.

Surse: babycenter.com, parents.com, whattoexpect.com, healthline.com, nhs.uk, thebump.com, mymed.ro, doc.ro, medicover.ro, romedic.ro, superbebe.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close