Primele săptămâni de sarcină: tot ce trebuie să știi despre aceasta etapă

19 Mai 2021

de Bianca Petre

Primele săptămâni de sarcină sunt diferite de la organismm la organism. În timp ce unele femei pot manifesta simptome specifice chiar din primele două săptămâni, altele ar putea să nu aibă niciun indiciu al sarcinii nici după prima lună. Este important să fii atentă la schimbările din corpul tău și să nu te temi de durerile ce ar putea apărea la nivelul abdomenului sau spatelui. Oboseala, urinarea frecventă sau durerea de sâni ar putea să intervină încă din primele săptămâni de sarcină la unele mămici.

Durerile de burtă în primele zile de sarcină

Primele zile de sarcină sunt destinate pentru pregătirea corpului mamei. În această perioadă corpul depune eforturi pentru a face loc sarcinii ce se va dezvolta în următoarea perioadă.  Tot acum sunt produși hormoni noi care vor facilita dezvoltarea fătului și te vor pregăti pentru următoarele nouă luni. Crampele abdominale în primele săptămâni de sarcină nu sunt neobișnuite și nici nu trrebui să-ți faci grij în privința lor.

În ceea ce privește crampele și durerile de burtă din primele două săptămâni de sarcină, acestea sunt rezultatul transformări corpului mamei. În această etapă ovulul este gata pentru a fi fertilizat iar uterul se pregătiște pentru acesta. Durerile pot apărea în această perioadă mai ales ca urmare a produceri unor noi hormoni de către corpul tău. Chiar din primele 2 sătămâni de sarcină pot apărea dureri abdominale sau stări de disconfort. Momentan nu poți afla că sarcina s-a instalat dar în scurt timp toate semnele vor fi evidente și testul de sarcină îți va confirma.

Femeie insarcinata in primul trimestru care isi tine mana pe burta

Simptome sarcină prima lună

În primele săptămâni de sarcină deja s-ar putea să resimți simptome specifice acestei perioade. Prima lună de sarcină este cea în care ovulul este fertilizat și uterul îl primește pentru a se dezvolta. Chiar dacă vorbim despre balonare, dureri abdominale sau grețuri, toate aceste simptome își pot face apariția chiar din primele patru săptămâni de sarcină.  Dacă ai dureri în primele săptămâni de sarcină nu trebuie să te îngrijorezi. Acestea sunt un semn că sarcina s-a instalat și embrionul se dezvoltă în interiorul tău și ar trebui să fii atentă la simptomele din primele săptămâni de sarcină.

Nu trebuie să uităm nici de oboseala pe care s-ar putea să o resimți în aceste prime săptămâni. De asemenea, urinarea frecventă și sensibilitatea sânilor îți pot da de înțeles că în corpul tău se produc schibări serioase. Sânii dureroși în primele săptămâni de sarcină nu ar trebui să te îngrijoreze întrucât apar la majoritatea femeilor însărcinate, mai ales în această perioadă. De asemenea, s-ar putea ca acele crampe abdominale din primele săptămâni de sarcină să se resimtă chiar și după prima lună.

Femeie insarcinata care isi tine ambele maini pe burta

Simptome sarcina primele zile forum

„Știu că în primele săptămâni de sarcină ar trebui sa fie prezente mici dureri, însă eu nu simt la moment nimic, adică cînd trebuia să fie menstruația am avut ceva disconfort, am făcut test a ieșit pozitiv. Pe data 17.07.19 am dat HcG era 33.8 mIU/ml, pe 20.07.19 am repetat era deja 142 mIU/ml. ” – spune o mămică pe forumul romedic.ro. Simtomele în primele săptămâni de sarcină nu apar neapărat la toate mămicile deci nu este cazul să vă îngrijorați dacă nu le aveți. Puteți găsi mai multe informații despre primele săptămâni de sarcină pe forum. De asemenea, găsești mai multe informații despre primele săptămâni de sarcină pe reginamaria.ro.

„Saptamana asta am aflat ca sunt insarcinata si de 2 zile am niste dureri lombare joase destul de urate. Precum cele de la menstruatie. ” – romedic.ro

„Grețurile nu sunt obligatorii. Sunt persoane care au grețuri, dar pot fi și persoane care suportă ușor sarcina, fără modificări majore. Un ciclu poate întârzia și din cauza stresului sau altor cauze. E bine să consulte un medic ginecolog de la care poate primi un sfat competent.”- spune un medic pe romedic.ro

„Tocmai am aflat ca sunt insarcinata acum 2 saptamani. La inceput am avut greturi puternice, nu am vomitat ci doar senzatia de greata, imi era foarte foame mai mereu , manacam de 6-7 ori pe zi ca un animal. De cateva zile senzatiile de greata au inceput sa dispara treptat, inca mai simt dar doar usor nu ca inainte, mananc mai rar…ideea e ca totul pare sa revina la normal.” –forum.softpedia.com

„Bine spus: “dupa ce afli ca esti insarcinata”. Se intampla, adica, sa simti tot felul de simptome dar ele nu sunt neaparat reale. Am o prietena care si-a facut testul seara si dimineata a varsat ca “avea greturi”… :). Eu una faceam pipi des de tot si mancam inexplicabil foarte mult grapefruit. Dupa ce am facut testul nu s-a intamplat ceva anume.” –forum.desprecopii.com

„Eu nu am avut simptome de sarcina. Doar sanii durerosi (la fel ca inainte de ciclu) dar asta si inainte sa aflu ca sunt insarcinata si dupa ce am aflat.
In rest nimic, nici greturi, nici ameteli, nici pofte, nici foame exagerata, nici balonata/greoaie, nici pipi des…nimic. Eram exact ca inainte.” –forum.desprecopii.com

„Se poate si sa nu ai nici un fel de simptoma (doar intarzierea ciclului) insa eu am avut si o somnolenta dinaia continua, asa cum cred ca nu am avut niciodata. Veneam pe la 18:30 de la serviciu si nu faceam nimic, ma simteam extrem de obosita si ma bagam direct in pat pana a doua zi de dimineata. Intr-o zi chiar am inceput sa plang pentru ca mi-am dat seama ca se intampla ceva cu mine si nu mai am timp sa fac nimic  si atunci mi-am facut testul de sarcina, care mi-a iesit pozitiv” –forum.desprecopii.com

Imagine grafica despre dezvoltarea fatului in burta

Prima săptămână de sarcină

În această primă săptămână de sarcină s-ar putea să nu ai niciun simptom întrucât ovulul abia se pregătește pentru a fi fecundat. Acum nu se poate vorbi despre un bebeluș și nici măcar despre un embrion însă corpul tău pregătește terenul pentru dezvoltarea din următoarele nouă luni. Noi hormoni sunt secretați pentru a  favoriza sarcina și pentru a pregăti corpul. Cu siguranță nu poți afla din acest moment că ești însărcinată însă în doar căteva săptămâni totul va fi evident. Dacă te pregătești pentru a fi mamă poți introduce în alimentație vitaminele necesare evoluției sarcinii și poți renunța deja la tutun, alcool sau alimente nesănătoase.

Ecografia în primele săptămâni de sarcină s-ar putea să nu fie necesară întrucât fătul nu a început să se dezvolte încă. După prima lună sau în momentul în care afli că ești însărcinată poți merge la ecograf pentru a urmări evoluția sarcinii.  Evită să faci un efort crescut în primele săptămâni de sarcină pentru a nu pune în pericol fătul însă nu este cazul să renunți la exercițiile fizice dacă ești o persoană activă.

Test de sarcina pozitiv si ecografie

Simptome de sarcină în primele 2 săptămâni

În această perioadă pot apărea durerile de ovare din primele săptămâni de sarcină întrucât corpul se pregătește pentru schimbările ce vor surveni. Unele mămici nici nu își ddau seama de sarcină într-o perioadă atât de scurtă întrucât simptomele specifice pot lipsi. Ar mai putea apărea balonarea în primele săptămâni de sarcină sau stări de oboseală continuă.  

Nu trebuie să uităm nici de bufeurile din primele săptămâni de sarcină care își fac simțită prezența în cazul unor mame. Urinarea frecventă, durerea sânilor sau durerile ușoare de burtă sunt normale în această perioadă și pot fi un prim semn al sarcinii care își face loc în interiorul tău.  În ceea ce privește sângerările din primele săptămâni de sarcină, acestea nu sunt neapărat o problemă și pot apărea la majoritatea femeilor. Este important să anunți medicul în legătură cu acestea pentru a descoperi dacă sunt normale sau reprezintă o problemă pentru corpul tău.

Femeie insarcinata care isi maseaza sanii

Secreție în primele săptămâni de sarcină

Dacă în această perioadă observi că secrețiile vaginale sunt sporite poți lua în considerare o viitoare sarcină. Asociate cu celelalte simptome precizate mai sus, secrețiile vaginale abundente sunt normale pentru începutul sarcinii. În această perioadă, secrețiile ar putea fi mai apoase și cantitatea sporită. În ceea ce privește efortul crescut în primele săptămâni de sarcină, acesta ar trebui să fie evitat pentru a nu pune în pericol sarcina.

Burta în primele săptămâni de sarcină nu-și va schimba mărimea sau forma întrucât fătul abia își începe parcursul. În acest moment corpul tău este într-o continuă generare de hormoni care vor susține și facilita sarcina. Din acest motiv pot apărea și coșuri în primele săptămâni de sarcină dar și alte simptome specifice.

Femeie care are crampe si isi tine mainile pe burta

Durerile de spate în primele săptămâni de sarcină

Un alt simptom al perioadei de început de sarcină este durerea de spate. Aceasta poate fi asociată și cu efortul fizic crescut în primele săptămâni de sarcină însă poate apărea și ca un rezultat al schimbărilor din corp. Durerile de burtă sau de spate nu sunt anormale în sarcină însă dacă sunt puternice este important să consulți un medic specialist. S-ar putea să nu asociezi durerea de spate cu sarcina întrucât este prea devreme pentru a discuta despre un embrion sau despre un bebeluș. Burta tare in primele săptămâni de sarcină nu ar trebui să te îngrijoreze întrucât este un alt simptom specific. Dacă acesta durează foarte mult timp sau pare anormală poate anunța un avort spontan. Medicul specialist este cea mai potrivită persoană care îți poate răspunde la orice întrebare despre sarcină.

În primele săptămâni de sarcină alimentația este foarte importantă, întrucât aceasta ajută corpul să se adapteze noilor schimbări. Simptomele sunt variate și diferă de la femeie la femeie. Acestea nu se manifestă la toate femeile și nici nu se simt în același mod.  Controlul medical este recomandat încă din această perioadă, deoarece medicul specialist este singurul care îți poate oferi răspunsuri exacte despre sarcina ta.

Femeie insarcinata care isi tine o mana pe burta si una pe spate pentru a-si ameliora durerile

Sursă foto: iStock.com

Surse: nhs.uk, femmeboutiquemedical.com, reginamaria.ro, clubulbebelusilor.ro, babyneeds.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close