22 Octombrie 2014
In ziua de azi, auzim adesea despre nasteri desprinse parca dintr-un film de groaza incat pierdem din vedere esentialul: femeile sunt in mod divin concepute pentru da viata. Este un miracol si un lucru absolut normal deopotriva. Pentru cele mai multe mame in devenire, sa nasca natural nu inseamna sa fie curajoase sau martire, ci sa trateze durerile facerii si nasterea in sine ca pe un eveniment firesc. In ciuda durerii, multe femei gasesc aceasta experienta plina de satisfactii.
La un moment dat in timpul travaliului, femeile se confrunta cu o anumita forma de frica: frica de durere, frica de incapacitatea de a face fata sau frica de moarte. Dar v-ati gandit vreo clipa la bebelusul care paraseste confortul sacului amniotic si este aruncat intr-o lume total necunoscuta? Daca lui nu ii este frica, voua de ce v-ar fi? Trebuie sa va invingeti temerile si sa va bazati pe instinct ca veti sti cum sa dati nastere. Si, mai mult decat atat, va veti descurca de minune!
Exista atat de multe beneficii in ceea ce priveste nasterea naturala atat pentru mama, cat si pentru copil si o multime de abordari in travaliu fara medicatie astfel incat sa puteti lua in considerare nasterea vaginala. Daca nu sunteti pe deplin hotarate, gasiti mai jos 25 de motive importante pentru a incerca.
Asa cum am mentionat inca din primele randuri, corpul femeii este conceput pentru a da viata. Sta in natura lucrurilor sa concepi, sa porti un bebe in pantece si sa nasti. Cand bebelusul este pregatit pentru viata extrauterina, ii transmite mamei printr-o descarcare hormonala mesajul. Mama preia semnalul si, printr-o cascada hormonala, declanseaza travaliul si apoi nasterea. In acel moment, trupul elibereaza alti hormoni denumiti endorfine, care combat durerile nasterii. Dar trebuie sa-ti pastrezi cumpatul astfel incat adrenalina sa fie prezenta la cote minime. Altfel, adrenalina anuleaza efectele benefice ale endorfinelor. Totul este sa iti asculti corpul, care-ti transmite toate mesajele necesare pentru ca nasterea vaginala sa se desfasoare normal.
Nasterea naturala garanteaza ca nu exista medicamente si alte substante periculoase in corpul copilului, atunci cand se naste. Bebelusii care se nasc prin mijloace naturale sunt mult mai activi si receptivi fata de cei “imbuibati” cu medicamente care sa aline durerea. De asemenea, copiii nascuti pe cale vaginala prezinta un risc scazut de astm si dificultate la alaptare, un nivel de glucoza mai crescut sau risc scazut de autism. Totodata, luand contact cu perineul, bebelusul primeste bacteriile benefice ale mamei care ii fortifica sistemul imunitar.
Cercetarile in domeniu arata ca bebelusul este dezvoltat psihic inca din burtica mamei. El raspunde stimulilor materni prin diferite miscari si reactii. Iar semnalele transmise de mama il ghideaza prin canalul nasterii si il pregatesc pentru viata extrauterina. Spre exemplu, cutia toracica a copilului se micsoreaza cand trece prin acest culoar si revine la forma initiala dupa ce este expulzat, iar acest fapt determina instalarea respiratiei. Care poate fi mai usor initiata prin clamparea intarziata a cordonului ombilical. Daca scoti un copil brusc din mediul in care a fost obisnuit, fara sa-l lasi sa se acomodeze, parcurgand toate etapele, il traumatizezi. Exista destule exemple de copii cu temeri sau cu traume aparent nejustificate, dar care impreuna cu mama, au trecut printr-o nastere traumatizanta. Iar increderea lor in fortele proprii si in lumea inconjuratoare a fost zdruncinata inainte de a fi castigata.
Nicio mama nu vrea sa fie separata de copilul ei si niciun copil nu vrea sa fie luat de langa mama sa. Experienta unica a nasterii a creat o legatura indestructibila intre mama si copil. Adus la sanul mamei imediat dupa nastere, copilul isi recunoaste mama dupa miros, voce, bataile inimii, caldura corpului si modul in care il strange la piept. Contactul imediat si neintrerupt cu mama ii confera siguranta afectiva si-l ajuta sa faca fata schimbarii mai usor si mai rapid. Corpul mamei ii ofera caldura necesara pentru termoreglare.
Chiar daca sunt extrem de rare complicatiile de la anestezia epidurala, ele se pot intampla. De asemenea, medicamentele administrate pentru durere in timpul nasterii pot reduce presiunea sangelui, pot provoca depresie respiratorie, greturi sau ameteala.
Nasterea naturala nu trebuie privita ca un chin inutil prin care femeia trebuie sa treaca, ci ca un act normal, implinirea unei asteptari lungi de noua luni. Nu exista durere pe care femeia sa nu o poata suporta. Mai mult decat atat, ea beneficiaza de toate resursele naturale si de toate efectele fiziologice ale unei asemenea nasteri.
Cand nasti natural, ai o mare de libertate de miscare. Te poti duce la baie pe cont propriu, poti sa folosesti o minge de nastere sau sa iti alegi pozitia cea mai comoda in care sa nasti. Cu analgezice, in schimb, esti tintuita pe masa de nastere si pierzi capacitatea de a te misca si de schimbare a pozitiilor astfel incat bebelusul sa coboare si sa se nasca. Daca unele femei nu se supara sa astepte pur si simplu ca sa nasca, multe ar prefera sa participe activ.
Exista intotdeauna un risc in chirurgie, atat pentru mama, cat si pentru copil. Chirurgia este infricosatoare si dureroasa. Daca in unele situatii, cezariana este inevitabila, altele pot fi prevenite. Cand nasterea este lasata sa progreseze de la sine, in propriul interval de timp, iar femeia este lasata sa raspunda in mod natural la durere, nasterea decurge lin si nu este nevoie de interventii, precum: perfuzia cu oxiton, anestezia epidurala, epiziotomia, monitorizarea electronica fetala continua, ruperea artificiala a membranelor, clisma. Toatre aceastea determina folosirea altor interventii medicale, ajungandu-se la nastere cu forceps sau vid-extractor sau, in cele din urma, la cezariana.
Copilul vine cand si cum vrea, dar atunci cand ajunge, poti controla situatia. Nasterea naturala iti permite sa controlezi fiecare contractie si sa nasti in ritmul tau. Cu o epidurala, lucrurile pot scapa de sub control si atunci ramai dezamagita si frustrata.
Cele mai multe femei sunt fericite sa-si stranga la piept copilasii, indiferent cum au nascut. Cu toate acestea, femeile care au avut o nastere naturala, se declara mai multumite si fericite cu experienta lor de nastere. Atunci cand nasti pe cale vaginala, traiesti si te bucuri pe deplin de experienta unica de a da viata.
Daca nasti folosind analgezice, nu vei mai simti contractii sau dureri. Din acest motiv, instinctele tale naturale pentru a ajuta nasterea sa progreseze se pierd. Miscarea sau schimbarea pozitiei pot ajuta copilul sa iasa mai repede si “chinul” dureaza mai putin.
Bebelusii care nu sunt expusi la medicamente pentru durere sunt mai mult de alerti dupa nastere si sug mai usor. Iar mama care nu este ametita dupa anestezie, ii vine in intampinare. Pus imediat la pieptul mamei, bebelusul simte mirosul secretat de glandele sudoripare ale mamei, care este similar cu cel din lichidul amniotic. Astfel, copilul se adapteaza mai usor si initiaza mai usor primul supt.
Dupa o nastere cu anestezie epidurala, organismul are nevoie de timp ca sa-si revina si sa-si recapete libertatea de miscare. In cazul unei nasteri naturale, te poti ridica si deplasa aproape instantaneu, fara sa te confrunti cu efectele secundare ale medicamentelor, hemoragii, infectii postpartum sau alte complicatii, care vin odata cu interventiile medicale.
Femeia trebuie sa nasca in ritmul ei. Sa fie lasata sa expulzeze cand corpul este pregatit, nu cand personalul medical o cere. Nu trebuie grabita, chiar daca travaliul dureaza o ora, cinci sau doua zile. Nasterea naturala iti permite sa-ti impui propriul ritm de a aduce copilul pe lume.
Nasterea vaginala reprezinta pentru cele mai multe dintre femei esenta feminitatii. De asemenea, este o expresie a sexualitatii unei femei. Prin acest act unic, se leaga biologic si fizic toate femeile. Fiecare femeie se simte conectata, intr-o maniera inexplicabila, cu celelalte femei.
Nasterea naturala, hormonala traita complet si pozitiv, iti ofera puteri nebanuite: forta, capabilitate si incredere in propria persoana. Cand o mama este capabila sa inteleaga si sa depaseasca toate provocarile si senzatiile necunoscute din timpul nasterii, increderea in fortele proprii si respectul de sine sunt nemarginite.
Impingand un copil din corpul ei cu propriile eforturi poate fi una dintre cele mai mari realizari. Bucuria de a da nastere unui copil poate fi traita doar de cateva ori in viata unei femei. Sarcina ofera femeilor de noua luni lungi de asteptare. Chirurgia nu ar fi decat o dezamagire emotionala a unei femei care vrea sa se bucure de o nastere normala.
Femeile raman toata viata cu amintirile din ziua nasterii. Intrebata cum a decurs nasterea copiilor ei, orice femeie iti poate relata, chiar si dupa ani, in amanunt acel moment. Psihologii considera ca experienta nasterii influenteaza felul in care o mama isi priveste si primeste copilul in viata ei, dar si cum isi priveste sexualitatea si feminitatea. Daca experienta a fost una pozitiva, amintirile placute isi vor pune amprenta asupra modului cum mama contribuie la dezvoltarea copilului si asupra felului in care micutul va intelege maternitatea. O experienta traumatizanta poate determina o mama sa-si abandoneze copilul sau sa-l gaseasca vinovat pentru tot chinul prin care a trecut.
O nastere care-si urmeaza cursul firesc si ofera posibilitatea mamei si copilului sa interactioneze constant, genereaza sentimente pozitive mamei care elimina, din start, un factor declansator al depresiei post-nastere. Cercetarile au demonstrat ca nasterea naturala are un impact asupra scaderii riscului de incidenta a depresiei postnatale.
Femeile se simt conectate cu sotii sau partenerii lor, care participa activ la nasterea copilului lor. Siguranta si confortul, pe care i le insufla barbatul in cele mai grele si importante momente din viata ei, joaca un rol crucial in relatia de cuplu, dar si in construirea atasamentului dintre tata si copil.
Vaginul e un muschi care se mareste in timpul nasterii naturale, dar se repliaza in cateva saptamani. Chiar daca ai nascut normal, fara epiziotomie si fara traume majore ale perineului, specialistii spun ca este normal ca primele partide de sex sa fie un pic dureroase. Indiferent de felul in care ai nascut, este indicat sa reiei viata sexuala abia dupa terminarea lohiilor si inchiderea cervixului.
Dupa o nastere naturala, nu trebuie sa astepti foarte mult ca uterul sa se refaca pentru a da nastere celui de-al doilea copil. Datorita faptului ca nasterea naturala presupune o recuperare mai rapida a organismului, mamicile care vor sa aiba si alti copii pot ramane insarcinate mult mai repede decat in cazul cezarianei.
Studiile atesta ca nasterea naturala reduce riscul aparitiei cancerului de san. Modificarile hormonale intense care apar imediat dupa nasterea vaginala si in timpul alaptarii reduc riscul aparitiei acestui tip de cancer.
Ai devenit un om mai bogat, care se confrunta cu toata intensitatea pe care viata o ofera. Traiesti disconfortul, extazul, efortul, euforia, frustrarea si recompensele – toate senzatiile si emotiile care insotesc nasterea. Indrazneste sa le simti! Indrazneste sa te-mbogatesti.
Este dreptul tau din nastere … sa nasti natural. Capacitatea de a experimenta nasterea si de a deveni mama sunt unele dintre cele mai mari daruri pe care Dumnezeu le-a oferit femeilor. Pentru ca poti, cand o vei face, te-a schimbat intr-un fel pentru totdeauna.
Naste cum simti! Dar informeaza-te inainte si asuma-ti in totalitate actul nasterii. Invinge-ti temerile si ia in calcul beneficiile nasterii naturale atat pentru copil, cat si pentru tine.
“Nasterea naturala are numeroase avantaje, principalele fiind legate de scaderea riscului chirurgical, recuperarea rapida si durata redusa de spitalizare. La fel de importanta este si legatura care se creeaza intre mama si copil in primele ore sau zile de viata, stabilindu-se o conexiune afectiva unica.
Nasterea prin operatie cezariana comporta atat riscul chirurgical, al operatiei in sine, cat si cel anestezic. Probabilitatea ca o femeie care urmeaza sa fie supusa operatiei cezariene sa dezvolte o complicatie de tip anestezic sau operator este mica daca nu exista afectiuni asociate, dar deloc neglijabila. Riscul de sangerare in timpul sau dupa operatia cezariana este mai mare decat la nasterea naturala, de asemenea creste riscul infectios si posibilitatea lezarii altor organe invecinate. Alte complicatii mai frecvente dupa cezariana sunt cele de tip tromboembolic (formarea de cheaguri la nivelul vaselor de sange si migrarea lor in organele vitale).
Recuperarea rapida (cca 1-2 saptamani) dupa nasterea naturala este un alt avantaj (vs 4-8 saptamani dupa cezariana). Tendinta actuala in Romania este de a se renunta la epiziotomia de rutina, aceasta efectuandu-se in cazuri selectionate.
Contactul mama-copil este posibil imediat in cazul nasterii naturale, la fel si alaptarea.
In legatura cu teama viitoarelor mame privind momentul nasterii, cel mai adesea este vorba de teama de durere si de necunoscut.”
„Sarcina ca si nasterea sunt procese fiziologice care necesita o monitorizare medicala din prisma faptului ca pot aparea patologii asociate si datorita individualitatii fiecareia dintre noi. Dupa noua luni de sarcina ajungem la momentul nasterii care este asteptat cu atata nerabdare, dar care in acelasi timp poate sa fie si inspaimantator pentru viitoarea mamica.
Aceste lucru este in mare parte influentat de experienta celorlalti sau de cele citite, mai mult sau mai putin documentate.
Nasterea pe cale naturala versus cezariana este un subiect din ce in ce mai dezbatut. Avantajele nasterii naturale sunt multiple: o recuperare mai rapida a pacientei (la doua ore dupa nastere pacienta se mobilizeaza, se poate hidrata, poate manca, poate sta cu copilul in cazurile de rooming-in), lactatia se instaleaza mai repede, nu necesita medicatie suplimentara, cel mult analgezice usoare, recuperarea pe termen lung este spectaculoasa comparativ cu cezariana, isi poate relua activitatile fizice intr-un timp scurt.
De ce apelam atunci la cezariana? Cezariana este o alternativa doar in cazurile in care se impune, cum ar fi: suferinte fetale, patologii materne care nu permit nasterea naturala, prezentatii fetale vicioase, travalii esuate etc.”
Multumim doamnelor doctor Roxana Chirila si Doina Mihailescu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Autor: Cosmina Ionita
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.