Chiropractica in sarcina: beneficii

28 Iulie 2015

de Irina Olteanu

Evaluarea si tratamentul chiropractic pot fi considerate un mijloc sigur si eficace de gestionare a simptomelor musculo-scheletice care afecteaza gravidele. Iata in ce mod poate ajuta chiropractica in timpul sarcinii, alaturi de o serie de informatii utile pe care este bine sa le cunoasteti.

Despre chiropractica in timpul sarcinii

Modificarile biomecanice si tensiunea asupra sistemului neuromusculoscheletic sunt prezente in timpul si imediat dupa sarcina, in primul rand ca urmare a modificarii posturii. Iar interventia chiropractica realizata in mod regulat s-a dovedit ca poate imbunatati probabilitatea de nastere naturala cu succes.

Ce este de fapt chiropractica? Presupune mentinerea in buna functionare a coloanei si a discurilor vertebrale, a nervilor asociati si a geometriei oaselor fara a apela la medicamente sau chirurgie. Implica doar arta si stiinta de a ajusta articulatiile prost aliniate ale corpului, in special cele ale coloanei, ceea ce reduce stresul nervos spinal si prin urmare promoveaza o stare generala de sanatate.

Inainte de a ramane insarcinata, specialistul in chiropractica poate depista dezechilibre la nivelul pelvisului si in alte locuri din corp care pot contribui la disconfortul sau la problemele neuroscheletice posibile din perioada postpartum – in intervalul de 8 saptamani dupa nastere, ligamentele slabite in urma sarcinii (ca urmare a nivelului crescut de hormoni) incep sa se intareasca. De subliniat in acest sens ca problemele articulare aparute ca urmare a unei modificari in postura (coborarea centrului de greutate) trebuie abordate inainte ca ligamentele sa revina la statusul initial (pentru a preveni tensiunea musculara, durerile de cap, disconfortul de la nivelul coastelor si problemele cu umerii).  Multe femei insarcinate au descoperit ca manipularea de acest gen (ajustare sau realiniere a maduvei spinarii, a muschilor si altor structuri adiacente) ofera ameliorarea durerii din zona inferioara a spatelui (dar si de gat si la nivel articular); de asemenea, chiropracticianul poate oferi sfaturi legate de nutritie, ergonomie si exercitiu fizic (cum sunt intinderi) pentru a beneficia de o sarcina cat mai relaxata.

chiropractica

De asemenea, ingrijirea chiropractica poate oferi o aliniere corespunzatoare pentru o nastere usoara (travaliu mai scurt). Unii specialisti sustin ca pot reduce si sansele de avort spontan sau de nastere prin cezariana, controleaza greturile matinale si reduc riscul de nastere prematura. Abilitatea de a realinia, si in multe cazuri de a relaxa ligamentele si muschii din pelvis, a condus la o procedura denumita tehnica Webster care ajuta bebelusii aflati in prezentatie pelviana sa se rasuceasca singuri. Aceasta trebuie initiata imediat ce copilul se afla in prezentatie pelviana; desi fatul se poate rasuci chiar la 39 saptamani (se considera normal ca unii copii sa ramana in prezentatie pelviana pana in al treilea trimestru), pana la 35 saptamani sansele de reusita a procedurii sunt reduse ca urmare a unei mobilitati limitate in uter. Fondatorul Asociatiei Internationale de Chiropractica Pediatrica, Larry Webster, este cel care a dezvoltat aceasta tehnica (de aici si numele sau), demonstrata a permite pozitionarea fetala optima (elimina potentialul de distocie umerala si conduce la nasteri mai usoare si mai sigure atat pentru mame, cat si pentru copii). Revista de Terapeutica Manipulativa si Psihologica a atestat o rata de succes de 82% pentru bebelusii rasuciti in vertex cu ajutorul medicilor care au apelat la tehnica Webster, care se pare ca e benefica incepand cu a opta luna de sarcina.

Ce trebuie sa stiti

Asigurati-va ca specialistul pe care l-ati ales a fost instruit in colaborarea cu femei insarcinate. Ar trebui sa stati asezate pe o masa speciala menita sa inlature presiunea de pe abdomen in timpul tratamentelor (dar si sa se intrebuinteze tehnici speciale), iar chiropracticianul sa evite sa va aseze stand pe spate intinsa, in special in ultimul trimestru de sarcina. De asemenea, asigurati-va ca medicul care va urmareste sarcina este de acord cu acest tip de interventie (in unele cazuri trebuie evitata realinierea spinala). Nu in ultimul rand, chiropracticianul trebuie sa fi urmat cursuri speciale care sa-i ateste competenta/calificarea in acest domeniu, acreditate de organisme de nivel national/international. Astfel, DACCP-doctor cu ICPA reflecta cel mai ridicat nivel de pregatire, CACCP- certificat cu ICPA reflecta instruire avansata, membru al ICPA – reflecta interes special, certificat in Webster- instruit sa lucreze in mod special cu echilibrul pelvian in sarcina.

Nu exista contraindicatii cunoscute pentru chiropractica pe durata sarcinii. Iata insa cand ar fi bine sa luati in considerare acest tip de terapie:

– Abdomen proeminent si curbura a spatelui evidentiata

– Modificari pelviene

– Adaptari posturale

Trebuie sa tineti cont de faptul ca o slaba aliniere pelviana poate conduce la un spatiu redus pentru bebelusul in dezvoltare, ce poarta denumirea de retard de crestere intrauterina; in plus, bebelusului ii va fi mai greu sa se aseze in pozitia optima pentru nastere (pot aparea malprezentari-pelviana si posterioara). Sistemul nervos comunica cu intregul corp (inclusiv cu sistemul reproducator), iar mentinerea coloanei aliniate ajuta la eficientizarea intregului organism.

Masseur stretching woman's arm

Studii

O cercetare desfasurata in anul 1991 demonstreaza ca primiparele care au experimentat ingrijire chiropractica au beneficiat de o durata a travaliului cu 24% mai redusa, in timp ce o scadere de 39% a fost observata la mamele care au mai nascut.

In cadrul unui alt studiu desfasurat in anul 1987 in spital, ajustarile de tip chiropractic din timpul sarcinii s-au demonstrat a conduce la o reducere cu 50% in necesitatea utilizarii analgezicelor in timpul nasterii.

In final, trebuie subliniat faptul ca Asociatia Internationala pentru Chiropractica Pediatrica recomanda femeilor sa beneficieze de terapie de acest gen in timpul sarcinii pentru a obtine un echilibru pelvian si a optimiza spatiul pe care un bebelus il are pentru dezvoltare in timpul sarcinii. Cu un pelvis echilibrat, copiii au sanse mai mari sa se aseze singuri in pozitia corecta pentru nastere, prin urmare vor fi evitate potentialele complicatii, cum sunt malprezentarile.

Domnul doctor Lou Jacobs, originar din Maine, a deschis Centrul Jacobs Chiropractic Acupuncture, fiind unul dintre cei doi chiropracticieni acreditati in Romania pe care il puteti gasi la Intermedicas, a avut amabilitatea de a ne raspunde la o serie de intrebari legate de chiropractica in sarcina:

– In ce situatii este chiropractica indicata pentru gravide?
Chiropractica este recomandata tuturor femeilor gravide, din cateva motive importante. Primul motiv ar fi ca aceasta ajuta la mentinerea unei pozitii corecte (o aliniere) a partii de jos a spatelui si a pelvisului. Acest lucru reduce riscul aparitiei disfunctiilor nervoase in timpul sarcinii si ajuta, de asemenea, la evitarea distociei (dificultatea de a naste). Durerile de spate si pelviene sunt des intalnite in timpul sarcinii din cauza schimbarilor rapide ale sistemului neuromusculoscheletic. Totodata, in timpul sarcinii nu este recomandata utilizarea analgezicelor, astfel poti ameliora durerea intr-un mod natural. Pastilele nu au un efect asupra schimbarilor structurale si mecanice prin care corpul unei femei gravide trece in acelasi fel in care o fac practicile chiropracticii. Chiropractica este folosita ca un instrument proactiv pentru a optimiza sanatatea fizica si mentala si ofera potentialul unei nasteri usoare si un travaliu mai rapid si mai putin dureros. Aceste beneficii pot fi resimtite atat de mama, cat si de copil. Un travaliu dificil este foarte stresant fizic pentru fat. Studiile au aratat ca in proportie de 95%, copii nascuti prin nasterea naturala asistata ajutata de forceps, vacuum sau proceduri manuale prezinta probleme la nivelul gatului.

– In ce situatii este contraindicata?
Chiropractia este extrem de sigura, iar “ajustarile” pot fi realizate prin diferite tehnici. Cateva dintre acestea sunt recomandate chiar si in cazul sarciniilor complicate. Cel mai important lucru este sa apelezi la un doctor acreditat de Asociatia Internationala a Chiropracticii Pediatrice si sa te asiguri ca aceste tehnici sunt realizate in cel mai bun si mai sigur mod, atat in ceea ce priveste sarcinile normale, cat si cele care pot fi expuse unor riscuri mai mari. Chiropracticienii sunt instruiti sa evalueze riscul si sa-l minimalizeze cand vine vorba de pacientii lor, fie mame sau copii.

– Ce afectiuni poate remedia/trata?
Chiropractica s-a dovedit a fi extrem de sigura si benefica in rezolvarea problemelor medicale ce tin de sistemul nervos si osos. Printre acestea se numara si ameliorarea unor diferite tipuri de dureri. Conditii ca dureri de gat, de spate, de cap, de umeri, sciatica, inflamatii ale discurilor coloanei, torticolis,  migrene, vertigo sau dureri de sold pot fi remediate cu succes prin tehnici de chiropractica.

In ceea ce priveste problemele pediatrice rezolvate, chiropractica poate fi folosita in cazul colicilor, bolilor digestive sau ale traumelor fetale de la nastere, precum si in cazurile in care copii prezinta iregularitati ale craniului sau o aliniere incorecta ale oaselor capului la nou-nascuti. Multi parinti din SUA apeleaza la chiropractica pentru a rezolva infectiile cronice sau recurente ale urechilor copiilor.

Din punct de vedere istoric, tehnicile chiropracticii nu au fost vazute ca fiind un tratament pentru problemele medicale, ci ca o facilitare a procesului de vindecare care este “innascut” in corpurile noastre. Stiinta ne arata cum controleaza, reglementeaza si orchestreaza creierul nostru procesul de vindecare in tot corpul prin intermediul sistemului nervos. Daca exista interferente la nivelul acestuia, comunicarea, controlul, reglementarile si vindecarea devin mai putin de 100% functionale. Restabilirea relatiei optime dintre creier-nervi-corp ofera corpului sansa de a se vindeca singur. Cand chiropractica este perceputa in acest fel, pacientii care apeleaza la ea pot obtine gradul cel mai inalt de sanatate prin controlarea sistemului nervos. Chiropracticienii pun accent pe coloana vertebrala deoarece este punctul de iesire al tuturor nervilor care au control asupra corpului. Cu peste 120 de articulatii la nivelul acesteia, coloana vertebrala poate reprezenta un risc ridicat de interferente ale nervilor. Corpul va functiona mult mai bine fara aceste perturbari.

Indiferent ca vorbim despre rezolvarea unei situatii medicale sau ameliorarea durerilor, persoanele pot apela chiropractica pentru o imbunatatire a vietii si o mai buna functionare a corpului si acest lucru este suficient.

Multe mame apeleaza la chiropractica atunci cand capul fatului se angreneaza intr-o pozitie nefireasca inainte de nastere. Exista o procedura numita “Tehnica Webster “, care are o rata de succes de 82-92 % pentru a facilita deplasarea fatului intr-o pozitie normala de nastere. In cadrul cabinetului meu am folosit aceasta tehnica, rata sa de succes fiind de 100%.

– Cum se realizeaza concret procedurile?
Ajustarile chiropractice sunt foarte bland aplicate la nivelul coloanei vertebrale, pelvisului sau altor articulatii cu scopul de a creste si imbunatati mobilitatea, de a reduce inflamatiile si, cel mai important, pentru corectarea disfunctiilor care ar putea cauza presiuni si perturbari musculoscheletale dureroase, dar si o sensibilitate a testului nervos. Nicio alta profesie medicala nu utilizeaza proceduri chiropractice. Nicio alta terapie alternativa nu este realizata cu atata precizie si specificitate in felul in care tehnicile de chiropractica o fac.

– Pe ce durata de timp poate fi realizata?
Aceasta este o intrebare buna, insa este exact ca si cum ai intreba pentru cat timp o femeie gravida trebuie sa urmeze o dieta sanatoasa, curata si organica. In cabinetele unde chiropractorul a fost instruit de Asociatia Internationala a Chiropracticii Pediatrice (ICPA4kids.org), mamele sunt asistate de-a lungul sarcinii si primesc o evaluare imediat dupa nastere. De multe ori, acestea obisnuiesc sa isi aduca si nou-nascutii pentru o consultatie. Este important sa retinem ca nou-nascutii trebuie examinati de catre un chiropractor acreditat si instruit care, totodata, are experienta in privinta problemelor pediatrice.

– Ce efecte adverse pot aparea?
Nu exista efecte adverse in ceea ce priveste chiropractica. Ocazional apar dureri, dar sunt cazuri foarte rare. Cele mai comune efecte secundare sunt, de fapt, pozitive: imbunatatesc circulatia si mobilitatea si tind sa ofere acea stare de bine. Riscul de vatamare este extrem de redus, chiar si mai redus cand vine vorba de chiropracticieni pediatri sau prenatali.

Multumim domnului doctor Lou Jacobs pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse: http://americanpregnancy.org; www.ncbi.nlm.nih.gov; www.acatoday.org; www.thebump.com; www.whattoexpect.com; www.justthefactsbaby.com; www.thechiropractor.com.au/

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close