Pozitionarea fetala optima

30 Iunie 2015

de Irina Olteanu

Pozitionarea fetala optima, dupa cum sugereaza chiar denumirea, reprezinta pozitia ideala pentru ca un bebelus sa vina pe lume. Acest concept a fost dezvoltat de doua moase si a dobandit aplicare pe scara larga, dat fiind faptul ca orice gravida isi doreste o nastere cat mai usoara, lipsita de suferinta pentru copil.

Ce este pozitionarea fetala optima

Este o teorie elaborata in anul 1996 de catre o moasa,  Jean Sutton, alaturi de un educator prenatal, Pauline Scott, care au afirmat ca: “pozitia si miscarea mamei pot influenta modul in care bebelusul se aseaza in uter in ultimele saptamani de sarcina. Multe travalii dificile conduc la malprezentari, in care pozitia copilului ingreuneaza trecerea capului prin pelvis, prin urmare schimbarea modului in care sta bebelusul usureaza nasterea pentru mama si copil.” Pozitionarea fetala optima a fost conceputa ca urmare a stilului de viata sedentar abordat in prezent (Sutton si Scott au observat o crestere semnificativa in urma studiilor a prezentatiei posterioare asociate acestuia), pentru a incuraja specialistii in nastere sa priveasca sarcina mamei si nasterea bebelusului din perspectiva acestuia din urma. Acceptam faptul ca bebelusul detine controlul asupra corpului mamei, asa ca de ce nu ar controla si procesul nasterii? Intelepciunea traditionala si vechile texte considera ca pozitionarea bebelusului la inceputul travaliului pot prezice rezultatul; au fost clasificate prezentatiile posibile de vertex (cap in jos), pelviana (cu fundul in fata) si alte cateva amplasari neobisnuite ale fatului. Prezentatia occipito-anterioara stanga este considerata de promotoarele teoriei (de fapt, ele sustin ca este un concept de mult timp cunsocut in randul moaselor) drept optima: nasterea decurge cel mai usor.

iStock_000000785857_Medium

Un studiu recent cu privire la utilizarea pozitiei stand pe maini si genunchi, unde bebelusul se stie a fi asezat in prezentatie occipito-posterioara, a demonstrat validitatea teoriei. Stremler si colegii au confirmat ca mamele au fost rugate sa petreaca cel putin 30 minute in pozitia mentionata in timpul travaliului; prezentatia a fost verificata dupa o ora, observandu-se ca de doua ori mai multi bebelusi s-au rasucit la finalul acelei ore (prin comparatie cu gravidele care nu au stat pe maini si genunchi). De asemenea, s-a observat si o imbunatatire in durerea de spate resimtita de femei.

Din pacate, in cazuri clinice conrete pentru multe mame disproportia cefalo-pelvina (dimensiunea mica a pelvisului mamei) este cel mai des diagnostic intalnit care conduce la cezariana de urgenta, desi in realitate ascunde o malprezentare.

Care este cea mai buna pozitionare pentru bebelus?

Daca copilul se afla in pozitia cu capul in jos, cu ceafa inclinata usor in fata abdomenului gravidei (prezentatie anterioara), travaliul este posibil sa fie mai scurt si mai usor. Majoritatea bebelusilor intra in aceasta pozitie pana la finalul sarcinii. Intr-o prezentatie anterioara, bebelusul se “muleaza” pe curbura pelvisului, iar in travaliu isi va arcui spatele si isi va apleca barbia in piept. Travaliul si nasterea progreseaza usor in aceasta situatie deoarece:

– varful capului bebelusului aplica presiune pe cervix in timpul contractiilor (il ajuta sa se largeasca, iar corpul produce hormonii necesari in travaliu)

– in timpul fazei de impingere, bebelusul se misca prin pelvis intr-un anumit unghi, incat cea mai ingusta parte a capului iese prima

– cand bebelusul ajunge la capatul pelvisului, isi intoarce usor capul incat cea mai mare parte a capului sa se afle in cea mai mare parte a pelvisului mamei. Ceafa poate aluneca sub osul pubian al mamei, iar pe masura ce se naste fata trece prin zona dintre vagin si perineu

iStock_000000797585_Medium

Prin comparatie, o prezentatie posterioara (occipitala posterioara) este aceea in care bebelusul are capul in jos, insa ceafa sa este catre coloana vertebrala a mamei (mamele primipare sunt mai predispuse). Pana la inceperea travaliului, aproximativ 1 din 10 copii se afla in aceasta pozitie. Majoritatea bebelusilor aflati in prezentatie posterioara se nasc pe cale vaginala, insa travaliul poate fi mai dificil (si adesea depaseste DPN) pentru ca barbia este ridicata in sus; pot aparea: dureri de spate (bebelusul impinge in coloana), apa se rupe la inceputul travaliului (care poate fi lung si lent cu episoade de contractii care incep / se opresc si sunt dureroase  deoarece bebelusul aplica presiune pe vezica), senzatia de a impinge inainte de dilatatie completa. Majoritatea bebelusilor posteriori se rotesc intr-o pozitie anterioara in travaliu, cu ajutor. Cand copilul ajunge la baza pelvisului, trebuie sa se intoarca aproape 180 grade, ceea ce poate dura. In caz contrar, poate necesita nastere asistata cu forceps sau ventuza. Prezentatia posterioara poate aparea din cauza tipului si a formei de pelvis al mamei: fie antropoid (ingust si oval), fie android (larg si in forma de inima), si nu rotund. Din acest motiv bebelusul se odihneste mai usor in aceasta pozitie. De asemenea, cand va relaxati la televizor sau lucrati la computer mai multe ore, pelvisul este deviat in spate, ceea ce incurajeaza ca sira spinarii si capul copilului sa se balanseze in aceasta pozitie. O alta cauza a acestui tip de prezentatie este si placenta anterioara inferioara.

In schimb, prin activitati desfasurate la verticala, copilul are sanse mai mari de a cobori in prezentatie anterioara, pelvisul fiind intotdeauna inclinat in fata.

Cum puteti afla in ce pozitie se afla copilul?

Cand bebelusul se afla in prezentatie anterioara, spatele se simte dur si neted si rotunjit pe o parte a abdomenului mamei si veti simti in mod normal lovituri sub coaste. Cand bebelusul se afla in prezentatie posterioara, abdomenul poate parea mai plat si mai pufos si puteti simti bratele si picioare catre fata si lovituri spre mijlocul abdomenului. Zona din jurul buricului se poate cufunda intr-o forma concava, similara unei farfurii.

HiRes33

Doamna Stefania Samarghitan, psiholog, educator certificat Lamaze, doula si consilier alaptare din cadrul Spitalului Polisano ne ofera urmatoarele informatii:

In perioada finala a sarcinii sau, uneori chiar la inceputul travaliului, bebelusul se pozitioneaza pentru nastere si coboara in interiorul bazinului mamei. De obicei specialistii utilizeza urmatorii termeni pentru a descrie aceste aspecte: prezentatie si pozitie/pozitionare.
Prezentatia se refera la acea parte a corpului bebelusului care se va naste prima, deci care se gaseste deasupra colului uterin al mamei. Cea mai des intalnita si in acelasi timp cea mai favorabila prezentatie este cea craniana, in care varful capului bebelusului se afla deasupra colului uterin. Alte exemple de prezentatii ar fi cea pelviana (funduletul si/sau piciorusele bebelusului se afla deasupra colului) sau cea transversa (bebelusul este asezat de-a latul uterului).
Pozitia/pozitionarea se refera (in cazul prezentatiei craniene) la directia in care se afla ceafa bebelusului (occiputul) in raport cu corpul mamei. Cateva exemple de pozitii ar fi: anterioara (ceafa spre burtica mamei), posterioara (ceafa spre spatele mamei), transversa (ceafa spre una din lateralele mamei).
Iata cateva descrieri uzuale ale pozitiei bebelusului:
Occipitala anterioara stanga (sau dreapta) (OAS sau OAD) – ceafa bebelusului este indreptata catre stanga (sau dreapta) fata.
Occipitala posterioara (OP) – Ceafa bebelusului este indreptata spre spatele mamei.
Occipitala posterioara dreapta (sau stanga) (OPD sau OPS) – ceafa bebelusului este indreptata spre dreapta (sau stanga) spate.
Occipitala transversa dreapta (sau stanga) (OTD sau OTS) – ceafa bebelusului este intreptata catre lateral dreapta (sau stanga)
Se considera ca pozitia cea mai favorabila pentru nasterea naturala este cea Occipitala anterioara, in special stanga (OAS), deoarece aceasta pozitie asigura pentru bebelus o navigare (rotire si coborare) mai facila prin pelvisul mamei, care are, de obicei, o forma specifica, compatibila cu pozitionarea de tip OAS a bebelusului.
In timpul travaliului prezentatia bebelusului nu se schimba (decat in cazuri extrem de rare), in schimb pozitionarea bebelusului se poate modifica.
Ce este de facut?
Majoritatea bebelusilor se vor aseza singuri in pozitia cea mai buna pentru nastere. Nu cred ca e nevoie sa mai adaugam inca o frica pe interminabila lista de temeri cu care gravidele din zilele noastre se confrunta. Dimpotriva. Faptul ca un copil va sti sa ajunga singur in pozitia optima pentru nastere si sa lucreze impreuna cu corpul mamei pentru a ajunge in final in bratele ei ar trebui sa fie inca un motiv pentru a respecta si admira complexitatea si armonia corpului uman si a miracolului sarcinii si nasterii.
Daca mama vrea totusi sa contribuie in mod activ la obtinerea unei pozitionari optime, iata cateva sfaturi simple:
– Pe cat posibil sa incerce sa mentina un stil de viata actv, in care sa incorporeze exercitiile fizice speciale pentru gravide si/sau yoga.
– Sa isi procure o minge pentru gravide si sa o folosesca atat stand pe ea si miscand circular bazinul, cat si stand in genunchi in fata ei si sprijinindu-se cu bratele si pieptul pe ea.
– Sa evite sa se lase pe spate atunci cand se odihneste pentru perioade mai lungi de timp. Este preferabil sa se intinda pe o parte.
– Daca in ciuda acestor lucruri, bebelusul se afla in pozitie posterioara la debutul travaliului, iata un exercitiu ce se practica in centrele de nasteri din USA si care are o rata de succes de apx. 40%:
Rostogolirea OP
Acest exercitiu se poate face in timpul travaliului în special în faza de travaliu activ.
Daca este posibil trebuie sa aflam pe care parte se afla bebelusul (occipito posterioara dreapta sau stanga). Daca nu avem aceasta informatie nu este nicio problema, exercitiul poate sa functioneze doar ca va fi nevoie probabil de mai multe incercari, pe ambele parti.
Mama incepe prin a se intinde în pat pe partea pe care se afla bebelusul. Aceasta pozitie va fi mentinuta timp de două contractii, dupa care mama se va muta pe genunchi si coate pentru urmatoarele doua contractii. In continuare mamica se va aseza din nou lateral, de data aceasta pe partea cealalta a corpului, din nou pentru doua contractii.
Exercitiul se efectueaza inca o data, de la inceput. Daca mai este nevoie, se va repeta de mai multe ori.

Sfaturi

Incercati sa inclinati pelvisul in fata si nu in spate cand stati jos. Verificati ca genunchii sa fie mai jos decat soldurile. Aceasta este de fapt pozitionarea fetala optima si incurajeaza prezentatia anterioara a copilului. Va modificati postura mai ales cand stati jos. Puteti incerca si urmatoarele: verificati ca scaunul sa nu presupuna coborarea sezutului si ridicarea genunchilor (in caz contrar, ingenuncheati pe sezut si aplecati-va in fata), evitati fotoliile, nu va ridicati picioarele in sus, incercati sa stati pe maini si genunchi  (ceafa bebelusului ajunge in fata abdomenului mamei), miscati-va des/luati pauze dese, stati pe o perna in masina pentru a va ridica sezutul, uitati-va la televizor pe o minge de travaliu (soldurile mai sus ca genunchii) sau balansati-va pelvisul pe ea. Nu va ingrijorati cu privire la pozitia adoptata in timpul somnului, insa este de preferat sa va intindeti pe o parte si nu pe spate spre finalul sarcinii.

Pozitia in pe maini si genunchi efectuata timp de 10 minute/2 ori pe zi poate ajuta conform testelor la rasucirea copilului in prezentatie anterioara, insa aveti nevoie de aprobarea specialistului care va urmareste sarcina. De asemenea, este bine sa stati in picioare sau in pozitii verticale zilnic (cand va este permis de medic). Daca bebelusul se afla la nastere pozitionat tot posterior in pofida incercarilor, este vorba de forma pelvisului si nu de postura voastra. Uneori, chiar in timpul travaliului, diferite pozitiii si miscari ale mamei ajuta la rasucirea copilului (in unele situatii apar dureri din cauza rasucirii copilului cu cateva zile inainte de travaliu). Nu in ultimul rand, este bine sa nu apelati la anestezie epidurala la inceputul travaliului deoarece aceasta creste sansele de pozitionare posterioara.

Retineti ca pozitionarea fetala optima este incurajata de un echilibru in intregul corp, inclusiv in ligamente, fascii (teci fibroase care acopera muschii) si muschi.

Multumim doamnei Stefania Samarghitan pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:

http://spinningbabies.com; www.bellybelly.com.au; www.bellybelly.com.au;

www.homebirth.org.uk; www.birthresources.org; www.babycentre.co.uk; http://optimal-foetal-positioning.co.nz

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close