Durerile normale in perioada sarcinii

21 Iunie 2017

de Irina Olteanu

In timpul sarcinii, corpul unei femei trece printr-o serie de modificari menite sa sustina dezvoltarea sanatoasa a bebelusului si sa te pregatesca pentru nastere, prin urmare durerile pot pot deveni o rutina. Care sunt durerile normale in aceasta perioada, precum si cele care constituie o problema grava vei afla chiar aici.

Informatii despre durerile normale in perioada sarcinii

Odata cu schimbarile ce survin in sarcina vei ajunge sa experimentezi o serie de dureri, multe fiind normale. Cauze comune pentru durerile normale si cea abdominala minora in sarcina includ: gaze si balonari (din cauza hormonilor care incetinesc procesul de digestie si presiunea uterului in crestere asupra stomacului si a intestinelor), constipatie (hormonii de sarcina care incetinesc digestia si presiunea uterului asupra rectului pot cauza constipatie).
Nu este normal sa experimentezi durere in sarcina localizata in portiunea superioara a abdomenului. Daca abdomenul tau este sensibil la atingere, in special cand presiunea este eliberata, poate fi vorba despre o infectie abdominala grava (peritonita).

Daca te intrebi care dintre acestea nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare, te invitam sa le citesti cu atentie explicate in continuare:

  1. Crampe – pe masura ce uterul se intinde este normal sa experimentezi crampe. Alte cauze pentru durerile normale si crampe pot include gaze si constipatie. In cazul in care crampele devin mai severe decat cele pe care le experimentai in perioada menstruala, in special daca sunt insotite de sangerare si durere in portiunea inferioara a spatelui, este important sa contactezi medicul cat de curand posibil. De asemenea, trebuie sa fii consultata daca experimentezi durere grava pe o parte in timpul primei parti din sarcina.
  2. Crampe in timpul orgasmului – poti observa cateva crampe in timpul sau imediat dupa un orgasm. Atata timp cat sunt usoare si de scurta durata, sunt perfect normale si nu trebuie sa te ingrijoreze.
  3. Dureri de cap – durerile de cap sunt de asemenea comune in sarcina. Insa daca sunt grave si nu dispar dupa ce te odihnesti, eventual dupa administrarea unui analgezic (la recomandarea medicului), daca observi modificari ale vederii sau sensibilitate la lumina, trebuie sa contactezi medicul imediat. Nu uita ca in sarcina exista medicamente permise, dar si unele care trebuie evitate cu orice pret.
  4. Durere de spate – durerea din portiunea inferioara a spatelui este de asemenea normala in sarcina pe masura ce corpul isi modifica centrul de greutate, determinand tensiune la nivelul muschilor din zona inferioara a spatelui. Modificarile hormonale si muschii abdominali slabiti pot contribui si ele la aparitia unei dureri in zona inferioara a spatelui. Discuta cu medicul daca durerea persista mai mult de 2 saptamani sau daca este grava. In cazul in care experimentezi urinare dureroasa si/sau sangerare odata cu durerea de spate, trebuie sa apelezi de urgenta la medic deoarece pot constitui semne ale unor complicatii.Care sunt durerile normale in sarcina
  5. Durere de nerv sciatic – durerea de nerv sciatic face parte din durerile normale si este caracterizata de amortire, furnicaturi sau durere extinsa de la portiunea inferioara a spatelui la picioare. Pe masura ce uterul se mareste, nervul sciatic care se intinde din partea inferioara a spatelui pana in partea din spate a picioarelor poate aplica presiune. De asemenea, greutatea bebelusului si articulatiile pelviene care sunt mai laxe pot imprima presiune suplimentara asupra nervului sciatic. Anumite miscari precum indoit, ridicat si mers pot exacerba durerea sciatica. Desi aceasta nu este in general un motiv de ingrijorare, trebuie sa anunti medicul daca o experimentezi, in special daca este persistenta sau daca intampini dificultati la mers.
  6. Crampe ale picioarelor – crampele localizate la nivelul picioarelor constituie o problema comuna in timpul trimestrului doi si trei de sarcina, in special in timpul noptii. In plus fata de crampe dureroase, poti observa si o senzatie suparatoare in picioare. Astfel de crampe se pot datora unei greutati suplimentare in sarcina, presiunii imprimate de bebelus asupra vaselor de sange si a nervilor care sunt conectati de picioare si modificarilor in circulatia sanguina care survin in sarcina. Asigura-te ca iti mentii hidratarea si incearca sa nu te asezi sau sa stai in aceeasi pozitie un timp indelungat. Intinderea, masarea picioarelor sau baile calde pot ajuta. Daca crampele devin grave sau picioarele se inrosesc, se umfla sau devin calde, trebuie sa iti contactezi medicul cat mai curand posibil.
  7. Durere de ligament rotund – durerea de ligament rotund apare pe masura ce uterul creste, determinand intinderea ligamentelor rotunde. Acest lucru poate cauza durere ascutita in abdomen, partea laterala a corpului, sold sau zona inghinala si poate fi declansata de anumite miscari precum rasucirea in pat sau ridicarea in picioare, insa nu constituie un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, daca durerea persista mai mult de cateva minute, contacteaza medicul. Durerile normale in sarcina nu sunt atat de suparatoare precum cele care tradeaza o problema de sanatate.
  8. Contractii Braxton-Hicks – pot fi desemnate drept contractii de antrenament (sau fals travaliu) si incep sa apara in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina. Aceste contractii te ajuta sa iti pregatesti corpul pentru travaliul efectiv si pot fi resimtite drept o senzatie de constrictie in uter, partea inferioara a abdomenului sau zona inghinala. Spre deosebire de contractiile reale de travaliu, acestea nu urmeaza un tipar prestabilit si pot varia in intensitate si durata. Asemenea contractii sunt in general inconfortabile si nu dureroase. Daca sunt dureroase sau daca ai mai mult de sase in decurs de o ora, poate fi un semn de travaliu prematur, prin urmare ai nevoie de un consult medical pentru a determina veridicitatea lor.

Cauze pentru durerea sub coaste dreapta în timpul sarcinii

Durerea de coaste în timpul sarcinii este o problemă supărătoare și persistentă, mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Odată cu trecerea lunilor, vei simți un disconfort în zona cutiei toracice, fiind și extrem de sensibilă. Este posibil să simți durere în ambele părți, dar în majoritatea cazurilor disconfortul resimțit este mai puternic pe partea dreaptă. Durerea sub coaste dreapta în timpul sarcinii poate fi unul dintre efectele creșterii bebelușului. Acesta te poate lovi în coaste sau se poate întinde în zona respectivă. Durerea este cauzată și de întinderea mușchilor. Iată mai jos principalele cauze pentru durerea sub coaste dreapta în timpul sarcinii.

Infecții de tract urinar

Femeile gravide sunt predispuse la infecțiile urinare de orice fel. În unele cazuri, vorbim chiar de infecții la rinichi. Principalele simptome ale infecției de tract urinar sunt: senzația de usturime în timpul urinării, durerile abdominale și pelvine sau senzația de urinare frecventă. Dacă infecția s-a extins până la rinichi, atunci mai apar și alte semne precum febra, durerile sub coaste și cele lombare, greața, vărsăturile, urina tulbure sau cu sânge. Dacă prezinți unul sau mai multe dintre aceste simptome, trebuie să-ți contactezi de urgență medicul obstretician. O infecție de tract urinar rămasă netratată provoacă complicații grave precum avortul sau nașterea prematură. Agentul microbian care a provocat infecția, pătrunde în lichidul amniotic și membrane, iar infecțiile intrauterine pot duce la expulzarea sarcinii. Tratamentul pentru infecțiile de tract urinar în sarcină constă în administrarea de antibiotice timp de 7 – 10 zile.

Gazele sau balonarea

Vei auzi foarte des faptul că femeile gravide au gaze și suferă mereu de balonare. Aceste lucruri sunt firești în perioada sarcinii, deoarece hormonii încetinesc digestia, iar uterul este într-o continuă dezvoltare, punând presiune pe intestine și stomac. Balonarea poate fi atât de puternică în unele zile încât este responsabilă și de durerea sub coaste dreapta în timpul sarcinii. Pentru a diminua semnificativ aceste neplăceri trebuie să bei între 8 – 10 pahare cu apă pe zi, să adopți o dietă bazată pe fibre și vitamine, dar și să porți haine lejere care să nu-ți strângă burtica.

Constipația

Constipația în sarcină apare ca urmare a creștii bruște a nivelului de progesteron. Acest progesteron relaxează intestinele, care vor digera alimentele foarte lent, unul dintre efectele acestui fapt fiind eliminarea cu dificultate a scaunelor. De asemenea, la fel cum greutatea uterului provoacă gaze și balonare, tot ea apasă pe rect și duce la instalarea constipației. Alimentele care previn episoadele de constipație în timpul sarcinii sunt fructele și legumele proaspete, dar și lichidele precum ceaiul sau apa.

Contracțiile Braxton-Hicks

După jumătatea sarcinii, vei observa brusc cum burtica ta se încordează, apoi se relaxează după 30 – 60 de secunde. Aceste episoade se numesc contracții false sau Braxton-Hicks. Astfel de contracții apar de maxim 3 – 4 ori pe oră și sunt nedureroase. Însă, dacă durerea sub coaste dreapta în timpul sarcinii sau a contracțiilor Braxton-Hicks, trebuie să-ți contactezi medicul. Contracțiile dureroase și care devin regulate sunt principalul semn al unui travaliu prematur. După săptămâna 38 de sarcină, durerea sub coaste în dreapta poate însemna că travaliul a început.

Cum să scapi de durere?

Dacă durerea sub coaste dreapta în timpul sarcinii nu este cauzată de vreo problemă de sănătate gravă, există câteva recomandări pe care le poți lua în calcul pentru a-ți diminua disconfortul printre care se numără:

  • Purtarea de haine lejere care să nu te strângă în niciun fel. Renunță la bluzele mulate în favoarea tricourilor largi și pune deoparte blugii, alegând în locul lor niște colanți foarte comozi.
  • Nu renunța la exercițiile ușoare. Exercițiile fizice cu ajutorul unei mingi pentru pilates te vor ajuta să scapi de dureri. Tot ce trebuie să faci este să stai cât mai dreaptă pe minge și să sari ușor pe ea. Repetă exercițiul timp de 5 – 10 minute.
  • Modifică-ți poziția corpului frecvent. Dacă stai întinsă pe o parte, ridică-te și fă o plimbare prin casă.
  • Poți face o baie în apă călduță timp de 30 de minute. Băile calde ameliorează multe dintre durerile resimțite în timpul sarcinii.
  • Poartă centura de suport pentru gravide. Aceasta îți protejează spatele, ridicând burtica și este de un real ajutor în perioada contracțiilor Braxton-Hicks.

Când trebuie să mergi la doctor dacă ai dureri sub coaste dreapta în timpul sarcinii

Durerea sub coaste dreapta în timpul sarcinii este de cele mai multe ori normală, deoarece greutatea bebelușului și hormonii o pun la încercare pe viitoarea mămică. Însă, tot această durere poate fi semnul unei probleme grave de sănătate care trebuie tratată rapid, pentru siguranța gravidei și a copilului. Dacă ai durerea sub coaste dreapta în timpul sarcinii, dar însoțită de sângerare vaginală, febră, frisoane, scurgere vaginală, durere la urinare, greață, vomă sau stare de leșin, sună-ți de urgență medicul și ulterior mergi la un control amănunțit.

Alte dureri in sarcina

Exista si categoria de dureri pe care nu trebuie sa le ignori, printre care se includ o durere ascutita, care seamana cu o intepatura ce dureaza mai mult de cateva minute, senzatie de arsura sau durere la urinare, durere in umar si in cvadrantul drept superior, durere abdominala, in general sub partea dreapta din zona coastelor. Contacteaza medicul daca experimentezi oricare din aceste dureri. În schimb, daca ai durerile normale in sarcina, gânadeste-te ca la finalul celor noua luni iti vei intalni bebelusul.

Surse:
http://americanpregnancy.org; www.babycenter.com; www.healthline.com/

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close