Epilare în sarcină: ce este și ce nu este voie?

27 Iunie 2021

de Bianca Petre

Când vine vorba despre epilare în sarcină, mămicile își pun întrebări și caută cea mai bună metodă de a scăpa de părul nedorit. Fie că vorbim despre epilarea cu ceară, epilatorul sau alte metode, acestea s-ar putea să fie diferite în această perioadă. Unele mămici pot observa că toleranța la durere a scăzut pe perioada sarcinii în timp ce altele includ noi metode de epilare. Iată ce metode de epilare în sarcină sunt cele mai utile pentru tine.

Metode de epilare în sarcină

Există o mulțime de metode epilare în sarcină care te pot ajuta să scapi de părul nedorit de pe corp. Fie că alegi o metodă de lungă durată, dar mai dureroasă sau una mai rapidă precum cea cu lama de ras, este bine să aduni informații despre toate. Cele mai cunoscute, dar și cele mai răspândite metode de epilare în sarcină sunt rasul, epilarea cu ceară, cu cremă depilatoare sau cu un aparat special. Dacă alegi rasul pe întreaga perioadă a sarcinii vei scăpa de durere, însă durata dintre epilări va fi mult mai scurtă și părul va reveni repede pe corp. Aceasta este una dintre cele mai simple și mai rapide metode de epilare în sarcină. Epilarea inghinală în sarcină nu este interzisă și se poate realize prin orice metodă dorești întrucât aceasta nu afectează copilul. Epilarea cu zahăr în sarcină este o altă metodă pe care o poți încerca și care este cea mai naturală din cele menționate până acum.

Aparatul de epilat poate fi salvatorul tău în această perioadă mai ales dacă deja ești obișnuită cu acesta. Nu trebuie să uiți că în sarcină rezistența la durere poate să scadă, iar epilarea va fi din ce în ce mai anevoioasă. Ceara este una dintre cele mai bune metode de epilare chiar și în sarcină întrucât părul crește mai greu și mai rar, pielea este exfoliată și nu durează foarte mult. Unele mămici aleg însă să renunțe la această metodă pentru a nu-și declanșa contracțiile mai ales în ultima parte a sarcinii. În ceea ce privește crema depilatoare în sarcină, aceasta poate conține substanțe nocive pentru bebeluș, însă nu este demonstrat că aceasta ar avea legătură cu dezvoltarea celui mic.

Benzi de ceara, spuma de ras, aparat de ras

Părul de pe corp în sarcină

În timpul sarcinii părul crește într-un mod diferit întrucât este influențat de hormoni noi cu care se confruntă corpul mămicii. Acești hormoni pot stimula creșterea părului, astfel, nu e anormal ca acesta să apară în exces pe burtă, pe față sau în alte zone. Adesea mămicile observă fire noi de păr în barbă, pe obraji sau pe burtă. Acesta nu este un motiv de îngrijorare întrucât creșterea accelerată a părului este temporară iar corpul tău va reveni la normal după naștere. Epilarea în sarcină înainte de naștere este normală și practicată de majoritatea mămicilor. Diferă metodele de epilare în sarcină și tipurile de piele și de păr a fiecărei mămici. Despre epilare în ultima lună de sarcină îți poate vorbi și medicul tău. De asemenea, acesta îți poate interzice anumite metode mai agresive sau îți poate recomanda metoda potrivită pentru sarcina ta.

Păr pe burtă în timpul sarcinii: băiat sau fată

În timpul sarcinii, pe burtă părul poate să fie mai gros și mai închis la culoare din cauza hormonilor din corpul mamei. Unii oameni susțin că părul pe burtă în sarcină poate fi un semn că bebelușul este băiat. Nu s-a demonstrat că ar exista o legătură între părul din zona abdomenului și sexul copilului. În mod real, majoritatea femeilor observă mai mult păr pe burtă în sarcină indiferent dacă bebelușul este fată sau băiat. Excesul acesta de păr din zona abdomenului s-ar putea să dispară după naștere iar coprul tău va reveni la normal

Mamă care se epilează pe burtă cu pastă de zahăr

Afectează epilarea definitivă sarcina?

Această întrebare este foarte importantă printre mămici întrucât din ce în ce mai multe mămici aleg să recurgă la epilarea cu laser în sarcină. Epilarea cu IPL în sarcină sau mai general epilarea definitivă nu este recomandată, de medici întrucât aceasta poate afecta dezvoltarea acestuia. Părerile sunt împărțite în legătură cu acest tip de epilare, însă fiecare mămică ar trebui să discute cu medicul specialist pentru a afla ce este de făcut. Radiațiile din timpul epilării definitive în sarcină ar putea afecta celulele bebelușului și mai cu seamă dezvoltarea acestuia. Asemenea altor tipuri de radiații precum cele din timpul bronzării la solar sau cel din cadrul altor tratamente cosmetice, radiațiile transmise de IPL ar putea reprezenta o problemă în sarcină.

Epilarea cu laser înainte de sarcină

Epilarea înainte de sarcină nu reprezintă o problemă, ba chiar va fi de ajutor atunci când nu vei mai putea să te apleci sau să te întinzi a fel de ușor. Aceasta garantează o piele aproape perfectă și va elimina o mare parte a părului de pe corp. Ca metodă de epilare în sarcină, IPL-ul nu este indicată. Epilarea cu laser în sarcină nu este recomandată din cauza radiațiilor care pot afecta copilul. În ceea ce privește perioada dinainte și după sarcină, epilarea definitivă este o metodă perfectă pentru orice femeie.

Dacă ai ales ca metodă de epilare laserul nu trebuie să îți faci probleme pentru sarcina ta. Nu este exclus ca hormonii din timpul sarcinii să provoace creșterea accelerată a părului chiar și după epilarea cu laser. Nicio metodă de epilare folosită anterior sarcinii nu îți va afecta sarcina, ba chiar majoritatea sunt recomandate și în timpul acesteia până la final.

Femeie care se epilează cu laser

Foliculita inghinală în sarcină

Foliculita este o problemă a pielii care poate apărea la orice femeie și care nu este neapărat corelată cu sarcina. Aceasta apare preponderent pe picioare, pe mâini sau inghinal. Foliculita este determinată de o bacterie și se manifestă prin apariția unor bubițe roșii sau albe care se pot transforma în răni mai dureroase. Această afecțiune nu este periculoasă, însă este destul de neplăcută și inestetică. De obicei, foliculita poate fi tratată cu ajutorul epilării cu laser sau cu tratamente speciale. Epilarea cu ceară sau alte astfel de metode pot declanșa foliculita. Foliculita poate apărea și inghinal ceea ce poate conduce la un disconfort mai mare. Foliculita nu este legată de o metodă anume de epilare în sarcină.

Femeie care se epilează cu pastă de zahăr

Crema depilatoare în sarcină: forum

„Eu am vrut să mă epilez pe picioare când eram însărcinată și imediat după aplicarea cremei a început să mă ardă și să mă usture pielea… nu știam cum să mă spăl mai repede. Am fugit direct la dermatologie (noroc că am policlinica aproape) unde mi-au dat un unguent cu cortizon. Și foloseam crema mea “obișnuită”, deci nimic nou”, spune Ingrig pe forum.desprecopii.com despre crema depilatoare în sarcină.

„Nu am fosit cremă epilatoare în perioada sarcinii de teama să nu-mi intre în sânge chimicalele alea din care e făcută. M-am chinuit cu aparatul de ras. Pentru liniștea mea. Nici cremele de față nu le mai foloseam”, spune mămica P. pe forum.desprecopii.com.

„În timpul sarcinii corpul tău suferă niste schimbări și chiar dacă este ceea ce foloseai înainte…este foarte posibil să faci vreo alergie acum. Nici ceara nu o folosi daca nu o suporți. Cea mai bună e lama în perioada asta”, spune Giana pe forum.desprecopii.com.

„Eu am folosit crema epilatoare pe tot parcursul sarcinii dar numai pe picioare”, spune Andreea pe forum.desprecopii.com

 „Am simțit durerea mai acută și de aceea am recurs la alte metode de despădurire, mai cu seamă in zona inghinală. Cea mai folosită metodă a fost cea cu crema epilatoare din motive de siguranță, dar destul de des ma alegeam și cu iritații urâte”, spune Lili pe forum.7p.ro.

Femeie care se epilează cu aparatul de epilat

Epilare în sarcină forum

„Eu nu am suportat durerea epilatului (cu ceară) în timpul sarcinii, așa că am recurs la alte metode”, spune Alina pe forum.7p.ro despre epilare în sarcină.

„Eu până înainte de naștere cu 3 zile m-am epilat cu ceară, brazilian. Dureros, dar estetic. Imediat după naștere, la o lună, m-am epilat din nou”, spune S. pe forum.7p.ro.

„Și eu tot cu aparatul mă fac. Nu văd nicio diferență la cum se simte, doar ca mi-e mai greu să mă aplec și cer ajutoare.”, spune Diana despre epilat în sarcină pe forum forum.7p.ro.

 „Acum numai cu aparat de ras m-am facut, m-am sensibilizat mai mult, cu atâtea dureri și stări de rău, numai dureri de la epilat nu vreau să mai suport” spune D. pe forum.7p.ro.

„Să știi că eu m-am epilat inclusiv inghinal total înainte cu 2 zile de sarcină.
Plus că toată sarcina m-am epilat fără cea mai mica problemă”, spune mămica Elena despre epilare cu ceară în sarcină pe forum.desprecopii.com

„Eu nu am suportat de nici o culoare epilatul cu ceară, aparatul nici atât; așa că am folosit cu încredere lama”, spune Mel pe forum.desprecopii.com.

„Eu m-am ras cu lama pe toată perioada sarcinii. Nu am mai folosit epilatorul, având în vedere că în prospect scria că femeile însărcinate să intrebe medicul înainte de a-l folosi. Nu l-am întrebat pe medic, dar nici n-am folosit aparatul, având în vedere că am avut niscaiva probleme cu sarcina. Am impresia că durerea poate provoca contracții” spune Ela pe forum.desprecopii.com.

„Știu că în timpul sarcinii în general nu sunt recomandate aparatele electrice – masaj, epilat, cosmetice etc. – pentru că îl stresează pe bebe. S-ar putea sa fie vorba doar de o precauție în plus, pentru orice eventualitate – pentru ca nu sunt interzise cu totul, ci se recomandă doar sfatul medicului. Cât despre epilatul inghinal total, și eu am toată admirația pentru cine are curajul – am încercat prin luna a șasea și m-am lăsat pagubașă” spune Livia pe forum.desprecopii.com.

Nu trebuie să te îngrijorezi despre epilare în sarcină întrucât acesta se poate realiza ca și până acum. Metodele pe care le-ai folosit până acum sunt perfecte și pentru această perioadă mai sensibilă. S-ar putea ca toleranța la durere să fie mai scăzută și ca părul să creasă mai des, mai gros sau de culoare mai închisă. Schimbările care au legătură cu hormonii din sarcină vor dispărea imediat după naștere și corpul tău va reveni la normal.

Surse: reginamaria.ro, forum.desprecopii.com, forum.7p.ro, clinica-epilare-definitiva.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close