Gazul ilariant sau analgezia inhalatorie este gratuita in spitalele de stat. Iata cum se foloseste la nastere

11 Februarie 2020

de Irina Olteanu

Informatii importante despre analgezia inhalatorie

Analgezia inhalatorie nu este ceva nou. Este folosita de foarte mult timp, Regina Victoria a nascut cu protoxid de azot, Regina Elisabeta, noile printese au apelat la aceasta metoda de analgezie. Cu amestecul gata preparat 50-50, se utilizeaza din anii 50 in tarile din Europa de Vest. Era prezenta in Romania si inainte de revolutie, dar exista sub forma unor mici sfere de gaze, in care se mixa protoxidul de azot cu oxigenul in spital. Iar de 4 ani de zile s-a introdus gazul gata mixat pe piata din Romania. Cred ca un procent de 30-40% din maternitatile din Romania beneficiaza de aceasta metoda. Se gaseste si in Cluj, insa nu in maternitatile din stat deoarece am avut o reticenta din partea conducerii acestor maternitati.

Legat de costuri, nu este un gaz scump, este un medicament, se afla in lista Canamed de medicamente. Se poate deconta de catre orice spital din Romania care poate intocmi niste hartii conform legislatiei si le poate depune la Casa de Asigurari astfel incat sa i se ramburseze banii. In spitalele publice, acolo unde este prezenta aceasta metoda de analgezie, este gratuita.

Ce este? Un amestec de gaze medicinale, gata imbuteliat, cu o concentratie de 50% protoxid de azot, 50% oxigen. Atat protoxidul de azot, cat si oxigenul sunt unele dintre cele mai experimentate medicamente la nivel mondial. Oxigenoterapia este cea mai utilizata terapie la nivel mondial. Iar protoxidul se utilizeaza incepand din preajma anilor 1800 in medicina. Continutul  echilibrat de protoxid de azot si oxigen 50% ajuta atat la o buna oxigenare (avand 50% avem dublu decat in incaperea de travaliu), dar si continutul de 50% protoxid de azot asigura o sedare pronuntata, fiind foarte important si efectul anxiolitic. Protoxidul de azot activeaza endorfinele la nivelul organismului. Protoxidul de azot poarta denumirea si de gaz ilariant, adica creeaza o senzatie de bine. In timpul travaliului aceasta proprietate a protoxidului de azot este foarte benefica, pentru ca va stopeaza starea de agitatie si sa fiti compliante la indicatiile personalului medical care asista. Este noninvaziv, se administreaza prin inhalare, efectul se produce foarte rapid, in 4-5 inspiruri se resimte, si ajunge la un efect maxim la 2-3 minute de la prima inhalare. De asemenea, recuperarea dupa ultimul inspir se face foarte rapid, iar efectele adverse sunt minime, reversibile si de intensitate redusa.

Ca o scurta istorie, protoxidul de azot a fost descoperit la  1772 si de la 1798 se utilizeaza in medicina. Nu este ceva nou, este ceva despre care s-au scris foarte multe articole, sunt peste 160 de ani de experienta clinica cu protoxidul de azot, peste 45 de ani de experienta clinica cu amestecul gata preparat 50% oxigen, 50% protoxid de azot, sunt peste 20 000 articole stiintifice publicate si peste 1 miliard de pacienti care au beneficiat de aceasta metoda de analgezie la nivel mondial.

Perceptia durerii la nastere

Despre perceptia durerii se poate spune ca este un fenomen complex. Din punct de vedere fiziologic, durerea este perceputa si transmisa la nivel electric si chimic. Dar nivelul de durere este diferit de la un pacient la altul, iar perceptia durerii este subiectiva. Cu cat suntem mai pregatiti pentru evenimentul ce urmeaza sa ni se intample, cu atat senzatia de durere va fi simtita mai putin.

Mod de administrare pentru analgezia inhalatorie

Protoxidul de azot este un anestezic slab la doze mari si un analgezic si anxiolitic la doze mici. La concentratia de 70-80% are rol anestezic, la concentratia din analgezia inhalatorie, de 50% are un rol efectiv analgezic si reduce pragul de durere la diferiti stimuli si totodata are acest rol anxiolitic, protoxidul de azot avand denumirea populara de gaz ilariant. Din punct de vedere chimic el nu este metabolizat de organism, este eliminat din organism aproape nemodificat si intra si iese de la nivelul plamanilor prin respiratie.  Analgezia inhalatorie in timpul travaliului poate sa fie o unealta suplimentara pentru dumneavoastra, o optiune suplimentara pe care o puteti avea si foarte multe maternitati din Romania, in special din centrele universitare, beneficiaza de aceasta metoda de analgezie. Sistemul de administrare permite gravidei sa aiba senzatia ca isi controleaza singura durerea, iar efectul anxiolitic al protoxidului de azot va ajuta sa va relaxati si sa deveniti complianta la indicatiile personalului medical si sa va focusati pe respiratie.

analgezia inhalatorie

Ca forma de prezentare, exista butelii, in ele se afla gazul gata preparat. Din ele exista o valve de autoadministrare, un furtun, cu o lungime de 3 metri. Daca spatial de travaliu al spitalului unde urmeaza sa nasteti permite va puteti muta cu acest furtun in orice pozitie gasiti confortabila. Pe furtun exista o bratara. Dupa instructaj, care este foarte necesar, facut de obicei de moasa, vi se pune bratara pe mana si veti fi indemnate sa inspirati. Efectul se produce foarte rapid, dupa 4-5 inspiruri incepe sa se resimta, iar dupa 2-3 minute ajungeti la un efect maxim. In momentul in care inspirati se aude un sunet specific, inseamna ca totul este functional, gazul iese din butelie si ajunge in plamani si mai departe in organism, unde isi face efectul. In momentul in care inspirati gazul iese din butelie si ajunge in organism, iar cand expirati nu se intampla nimic. Pe valva de administrare se pun piesele de gura; sunt de unica folosinta, in mod normal trebuie sa fie deschise in fata dumneavoastra si se ataseaza pe aceasta valve. Sunt prevazute cu un filtru antibacterian pentru a evita contaminarea furtunului cu anumite expectoratii. Daca nu se suporta pipa, piesa de gura, pe o portiune a filtrului se poate pune o masca si gazul poate fi inspirat prin masca. La nasterea pe cale naturala se recomanda aceasta pipa. Cand inspirul se produce gazul iese din butelie si intra in organism, iar cand se produce expirul gazul se opreste la nivelul valvei de administrare.

Avantaje ale analgeziei inhalatorii

Ca avantaje pentru mama si nou-nascut – este administrat prin inhalare si are un debut rapid si o disparitie rapida a efectelor. Isi produce efectul doar in timpul contractiilor, respectiv in primele faze ale travaliului, se utilizeaza usor fiind cu o valva de autoadministrare si veti avea senzatia ca va veti controla singure durerea. Poate fi utilizat si in combinatie cu alte analgezice; sunt spitale care il utilizeaza inainte de peridurala, impreuna cu peridurala sau de sine statator, ca o alternativa la analgezia epidurala. Pilonul principal al produsului este ca nu afecteaza, spre deosebire de alte metode de analgezie, sub nicio forma nou-nascutul.

De ce analgezia inhalatorie? Nu afecteaza circulatia, respiratia, abilitatea de a impinge sau alte functii vitale. Nu implica restrictii de miscare pentru mama in timpul travaliului (daca spatiul de travaliu ii permite acest lucru). Nu afecteaza durata travaliului sau contractilitatrea uterului. Nu exista niciun un fel de asociere cu cresteri ale riscului de complicatii materne sau fetale. Permite fatului sa isi mentina saturatia de oxigen inainte de nastere. Nu afecteaza scorul Apgar si nu are efecte secundare asupra nou-nascutului.

La inceput, in timpul travaliului, contractiile nu se produc intr-un ritm foarte rapid. Si se recomanda ca inspirul sa se inceapa inainte de debutul contractiei. Daca inspirul incepe dupa 30 de secunde de la debutul contractiei nivelul analgezic nu se suprapune cu efectul de durere. Daca se incepe cu 10 secunde dupa contractie, efectul analgezic se suprapune foarte putin cu efectul de durere. Daca se incepe cu 30 de secunde inainte, cand se simte ca vine contractia, efectul analgezic se suprapune perfect cu efectul de durere. Nu veti reusi la primul inspir, la prima contractie, dar usor-usor veti simti efectul gazului asupra dumneavoastra si veti sti la a doua sau a treia contractie sa ajungeti in asa fel incat efectul analgezic al gazului sa se suprapuna peste efectul maxim de durere al contractiei respective.

Inainte sa se inceapa administrarea, se recomanda sa fiti instruite cu privire la ce inseamna aceasta metoda de analgezie si sa stiti ce presupune. Va ajuta sa ramaneti perfect constiente la momentul minunat al nasterii natural, sa ramaneti compliante in discutiile cu personalul medical care va asista si nu are alte efecte. Doar reduce pragul de durere asociat nasterii naturale. La acest instructaj vi se va explica si cum se inspirati din acest gaz. Daca inspirati prea rapid gazul nu va ajunge in organism, ci undeva la nivelul gatului daca respiratiile sunt scurte si superficial si nu va ajunge in plamani pentru ca ulterior sa blocheze centrii nervosi pentru a elimina durerea si nu va avea efect. De asemenea, nesincronizarea. Daca incepeti administrarea de gaz dupa orice contractie nu se va suprapune acel efect de durere. Toate aceste aspecte sunt prezentate de moasa sau medicul anestezist la controlul preanestezic. Dar recomandam si inainte de adminsitrare cateva minute de mic instructaj.

Administrarea se face intr-o pozitie convenabila, iar pentru urmatoarele administrari se poate schimba pozitia. El nu se administreaza intre contractii.

Drept concluzii, este o metoda de analgezie usor de implementat in orice tip de maternitate. Poate reprezenta o alternativa la analgezia epidurala si la opioidele sistemice, in multe tari fiind utilizat pe scara larga (Franta, Polonia, tarile nordice, Anglia), traditia cea mai indelungata avand-o Anglia. Este usor de adminstrat, fiind cu autoadministrare. Are efecte analgezic, sedativ si relaxant, actiunea este rapida, efectele adverse sunt usoare si reversibile si fara afectarea nou-nascutului. Sfatul meu este sa discutati cu medicul depsre aceasta metoda de analgezie.

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close