Nasterea naturala dupa cezariana

30 Octombrie 2014

de admin

Nașterea naturală după cezariană (NVDC) reprezintă nașterea unui copil pe cale vaginală după ce mămica a avut anterior o naștere prin intervenție chirurgicală (cezariană). În trecut, femeilor li se spunea că dacă au născut prima oară prin cezariană, a doua naștere trebuie să fie prin același procedeu. Astăzi poți naște natural după cezariană. În general, o naștere naturală este mai puțin riscantă decât una prin cezariană, ce implică o intervenție chirugicală majoră. Studiile îndelungate au arătat că femeile care au o cicatrice uterină secundară din pricina unei cezariene au risc scăzut de a dezvolta ruptura cicatricii în timpul travaliului.

De ce poți naște natural după cezariană

O naștere vaginală reușită oferă o serie de beneficii în raport cu nașterea prin cezariană:

  • a) se evită practicarea unei noi incizii la nivelul uterului, incizie ce pe viitor scade șansele de naștere vaginală. Inciziile la nivel uterin sporesc riscul de apariție a unor complicații precum placenta previa sau placenta accreta, așadar, în cazul în care pacienta mai dorește să aibă copii, trebuie luate în considerare toate aceste aspecte;
  • b) recuperare mai rapidă;
  • c) posibilitatea participării active a mamei la naștere;
  • d) pierderi mai mici de sânge
femeie-cu-cezariana-si-bebelus-in-brate-si-nasterea-naturala-dupa-cezariana

Cea mai mare complicație care poate apărea la NVDC este ruptura uterină la nivelul cicatricii uterine secundare nașterii prin cezariană. Medicii încearcă însă să reducă riscul minor al apariției acestei rupturi. Riscul apariției de complicații este foarte mic dacă pacienta este monitorizată atent, dacă travaliul s-a declanșat fără medicație și dacă medicul curant este atent în administrarea medicamentației pentru repornirea travaliului oprit brusc.

Mituri legate de nașterea naturală după cezariană

  1. Nașterea naturală după cezariană prezintă un risc de ruptură uterină de 60-70% – Fals. Riscul rupturii uterine după o incizie transversală în zona chilotului este cuprinsă între 0,5% și 1%, în funcție de diferiți factori. Și mamele care nasc pentru prima dată sunt supuse riscului rupturii uterine și se întâmplă la fel de des precum placenta abruptia sau dislocarea umărului fătului.
  2. Spitalele interzic nașterea naturală după cezariană pentru că este o complicație serioasă – Fals – Spitalele cu săli de naștere și travaliu au protocol în caz de urgențe obstetrice. Aceleași reguli de manageriere care se aplică la complicațiile ce apar la mamele care nasc pentru prima oară sau mamele care nasc prin cezariană se aplică și în cazul rupturilor uterine.
  3. Femeile care încearcă nașterea naturală după cezariană nu pot avea epidurala – Fals – Se poate face epidurală și la femeile care încearcă NVDC, pentru că s-a constatat că epiduralele nu maschează durerea provocată de rupturile uterine. Doar 26% din femeile care au făcut ruptură uterină au raportat dureri abdominale, ceea ce înseamnă că durerea este un factor și un simptom inconsistent.
  4. Există 25% șanse că fătul să moară în timpul nașterii naturale după cezariană – Fals – Riscul mortalității la naștere este extrem de mic, indiferent că mama alege NVDC sau cezariană. Există puține dovezi care arată că ruptura uterină ar putea provoca moartea la naștere, undeva între 2,8 – 6%. Complicațiile mai serioase apar atunci când femeia alege, are mai multe nașteri prin cezariană. Aceste anormalități includ placenta accreta (aproximativ 7%) și un risc de histerectomie de 70%.
  5. Nașterea naturală după cezariană nu ar trebui indusă – Fals – Atunci când mama sau bebelușul dezvoltă complicații ce necesită nașterea imediată (dar nu în următoarele 10 minute), inducerea poate face diferența între NVDC și nașterea prin cezariană.

Poți naște natural după cezariană?

Pacientele care pot face NVDC sunt pacientele care au o singură cicatrice transversală, inferioară și care au pelvis suficient de larg care să permită trecerea copilului (se apreciază prin examen fizic). Dacă în trecut ai avut o naștere vaginală cresc șansele de a face NVDC. Pacientele care au peste 35 de ani, care au un făt mai mare sau sarcina are mai mult de 40 de săptămâni pot încerca NVDC, dar acești factori scad șansele de a naște pe cale vaginală.

Nașterea naturală după cezariană trebuie evitată dacă:

  • a) Există 2 cicatrici uterine și nu există antecedente de naștere vaginală
  • b) Existența a 3 sau mai multe cicatrici uterine (de la nașterile anterioare prin cezariană)
  • c) Pacienta prezintă cicatrice deasupra părții inferioare a uterului

Pacienta ideală pentru nașterea naturală după cezariană este pacienta care:

  • a) A avut 2 nașteri prin cezariană cu incizie transversală și a avut cel puțin o naștere vaginală
  • b) Tipul de incizie folosit înainte în operația de cezariană este necunoscut, dar medicul presupune că a avut o incizie transversală
  • c) Pacienta are gemeni în poziție normală
  • d) Pacienta a născut atât prin cale vaginală cât și prin cezariană și în prezent are un făt mai mare decât normal, cu greutatea estimată de 4,08 până la 4,54 kg (cu cât fătul este mai mare cu atât scad șansele de a efectua o NVDC, pentru că există un risc mai mare de ruptură uterină)

Riscurile nașterii naturale după cezariană

  • -Proba de travaliu eșuată, care se finalizează printr-o naștere prin cezariană (până la 40% din femeile care încearcă NVDC dezvoltă complicații care necesită efectuarea unei operații de cezariană).
  • -Ușoară desfacere a cicatricei existente (aceasta nu pune probleme, de multe ori nici nu este detectată și se vindecă de la sine)
  • -Risc scăzut de ruptură uterină (există posibilitatea apariției nevoii de a face histerectomie)
mama-cu-doi-copii-care-zambeste-dupa-nasterea-naturala-dupa-cezariana

Ce spune specialistul

Dr. Anca Popa, medic primar Obstetrica-Ginecologie Centrul Medical Medsana www.medsana.ro ne oferă următoarele informații:

“Principalele controverse care se dezbat în prezent legat de nașterea prin operație de cezariană sunt:

  • – Nașterea pe cale naturală după o operație de cezariană. Odată o naștere prin operație de cezariană, la următoarea naștere va fi necesară altă operatie de cezariană – a reprezentat recomandarea care a ghidat conduita obstetricienilor încă din 1916. În SUA în 1988 rata nașterilor prin operație de cezariană era de 25% față de 5% în 1970. Numai 3% din nascuții vii proveneau din nașteri pe cale vaginală, după ce mama mai născuse prin operație de cezariană. Nașterea pe cale naturală după o naștere prin operație de cezariană a reprezentat o practică acceptată în ultimii ani – în 1996 40-50% din femei încercau naștere pe cale vaginală după o operație de cezariană – în 2002 numai 20% din femei mai încercau nașterea naturală după cezariană, iar în 2005 10% nășteau pe cale vaginală după operație de cezariană. Luând în calcul riscul de 0,5-1% pentru ruptura uterină, nașterea pe cale naturală după operație de cezariană, rămâne o opțiune care se soldează cu rezultate bune. Opțiunea pentru această cale de naștere trebuie să fie o urmare a consultației de specialitate care va ține cont de factorii de risc generali și particulari ai gravidei, iar gravida trebuie consiliată pentru acest mod de naștere și trebuie să beneficieze de o unitate medicală unde să se poată asigura rezolvarea eventualelor complicații materne, datorate anesteziei sau fetale. Se consideră că pentru a încerca o naștere pe cale vaginală dupa naștere prin operație de cezariană trebuie să treacă cel puțin 18 luni, să existe o naștere pe cale vaginală în antecedente, să se aștepte declanșarea naturală a travaliului.
  • – Indicația de naștere prin operație de cezariană în caz de perzentație pelviană
  • – Opinia uroginecologilor de a se lua în considerare nașterea prin operație de cezariană pentru prevenirea disfucțiilor planșeului pelvin (perineului)
  • – Operația de cezariană la cererea mamei. Deși în urma unui studiu efectuat în SUA în 2006 și în care majoritatea obstetricienilor considerau că viitoarea mamă are dreptul să aleagă modul în care va naște, în prezent mai puțini practică acest mod de naștere datorită riscului pentru complicații.”

Înainte de cezariană

Dacă deja ai devenit mămică, ai aflat mai sus multe lucruri despre nașterea naturală după cezariană. Pe de altă parte, poate gravidele care abia se pregătesc să-și aducă puiul pe lume vor să afle ce trebuie să facă înainte de cezariană. Există mai multe reguli pe care trebuie să le urmezi înainte de operația propriu-zisă care poate dura de 4 – 5 minute, la 30 de minute.

femeie-gravida-imbracata-cu-halat-de-spital-si-care-are-o-pereche-de-incaltari-pentru-bebe-pe-burta

Pregătirea pentru operație începe de acasă, în noaptea dinainte. În primul rând, înainte cu 24 de ore nu ai voie să te epilezi inghinal, ia ultimul duș trebuie făcut cu maxim 12 înainte de a ajunge la spital și trebuie să folosești musai un săpun antiseptic. Dacă este necesară îndepărtarea părului pubian, echipa medicală se va ocupa de acest lucru, deoarece epilarea făcută acasă poate crește riscul de infecții. De asemenea, operația de cezariană se efectuează pe stomacul gol, de aceea, ultima masă trebuie luată cu mai mult de 8 ore înainte. Imediat după efectuarea anesteziei, ți se va monta o sondă urinară, existând riscul de urinare involuntară.

Sarcina după cezariană simptome

Este recomandat ca a doua sarcină să vină la o distanță de 12 luni de la operația de cezariană. Organismul se reface mai greu după o naștere prin cezariană, față de una vaginală. Pe lângă semne deja cunoscute pe care le-ai avut la prima sarcină cum ar fi absența menstruației, constipația, urinarea frecventă sau sensibilitatea sânilor, la sarcina după cezariană este posibil să mai ai pe lângă acestea și alte simptome precum:

  • Crampe mai puternice: se declanșează după implantarea ovulului în uter, când acesta începe să se dilate foarte încet pentru a face loc fătului. Din cauza faptului că uterul a fost secționat în trecut, iar acum este mai sensibil, se poate să resimți niște crampe mai accentuate față de prima sarcină.
  • Burtica este vizibilă mai devreme: deoarece mușchii abdomenului și uterul sunt deja slăbiți și elastici de la prima sarcină. Dacă brusc hainele pe care le purtai până de curând nu te mai încap, atunci este cazul să faci un test de sarcină.
  • Durerile de spate: sunt mai accentuate după o cezariană. Mușchii spatelui sunt deja uzați de la sarcina anterioară.

A doua cezariană se face pe aceeași tăietură

Nu trebuie să te panichezi dacă vei afla că a doua cezariană îți va fi făcută pe cicatricea rămasă de la prima operație. Decizia medicului aspura locului unde va face a doua tăietură, ține de grosimea țesutului rămas pe la prima incizie. Dacă cicatricea nu este groasă, atunci medicul poate scoate copilul pe aceeași tăietură, tocmai pentru a evita ca femeia să aibă mai multe cicatrici. Însă, dacă pacienta a avut probleme cu prima sarcină, se poate apela și la o tăietură pe verticală, prin care se evită ruptura uterină.

Desprinderea operației de cezariană

Desprinderea operației sau ruptura uterină așa cum mai este cunoscută, apare doar atunci când mămica nu a respectat perioada de recuperare după cezariană. După o naștere vaginală, femeia își poate relua activitatea în câteva zile, însă, după operația de cezariană, corpul are nevoie de un timp îndelungat de recuparare.

femeie-cu-cezariana-si-cu-un-copil-in-brate-care-are-pe-ea-niste-blugi-desfacuti

În cazul în care tocmai ai trecut printr-o cezariană, trebuie să știi că abia dup 4 – 6 săptămâni de la operație vei avea voie să faci mișcare fizică ușoară. Orele de sport intense sunt interzise timp de câteva luni. Totodată, pentru a evita complicații grave postoperatorii, poți rămâne, din nou, însărcinată la 6 – 8  luni distanță. Pentru mămicile care au avut o sarcină anterioară cu probleme, timpul de așteptare pentru a face un alt copil ajunge până la 12 – 24 de luni. Doar un specialist poate determina de cât timp mai ai nevoie până să rămâi, din nou, însărcinată, luând în calcul istoricul tău medical.

Dacă respecți perioada de recuperare, timp în care organismul se reface treptat, nu este exclusă chiar și o naștere naturală după 2 cezariene. Totul ține de grija pe care o pe care o ai tu după prima operație. Nu uita că un alt lucru important este să discuți cu mediul tău despre riscurile nașterii naturale după cezariană, deoarece trebuie să iei în calcul toate posibilitățile atunci când decizi metoda prin care îți vei aduce puiul pe lume.

Astfel, dacă rămâi însărcinată prea devreme de la efectuarea operației de cezariană, pe lângă ruptura uterină (constă în ruperea uterului de-a lungul cicatricei rămase de la operație), există și alte probleme precum:

  • Placenta praevia: care se dezvoltă în parte inferioară a uterului, acoperind total sau parțial colul uterin (cervixul)
  • Placenta accreta: o parte sau toată placenta rămâne lipită de peretele uterin după naștere. Din păcate, placenta acrreta duce adesea la hemoragie.
  • Greutate mică a fătului la naștere
  • Naștere prematură

Semne care anunță desprinderea operației de cezariană sunt:

  • Dureri abdominale acute chiar și la 6 – 7 zile de la operație
  • Semne de infecție în jurul tăieturii precum puroi sau sânge de culoare deschisă
  • Febră
  • Sângerări vaginale
  • Miros înțepător venit din zona operației
  • Dureri în timpul urinării
  • Tăietura este umflată sau tare
  • Amețeli

Naștere naturală după cezariană forum

Subiectul despre nașterea naturală după cezariană este motiv de confuzie pentru femeile care urmează să devină, din nou, mame. Dacă te afli în aceeași situație acum, o sursă care să îți ofere câteva răspunsuri sunt forumurile. Iată cele mai interesante răspunsuri de la alte mămici despre nașterea naturală după cezariană de pe forum.

femeie-gravida-care-isi-tine-mainile-pe-burta-si-cuvantul-c-section-pe-o-masa-din-fata-ei

„Fac parte și eu din categoria femeilor cu experiență pozitivă în ceea ce privește nașterea naturală după cezariană. Totul a decurs foarte bine, nu am cerut nicio formă de analgezice sau epidurală, iar bebelușul s-a născut perfect sănătos. Singura problemă a fost la mine, adică o ruptură de perineu de gradul 2, dar a fost un preț mic pentru o naștere rapidă și un travaliu de numai 1 oră. Așa că, pentru mămicile care au făcut cezariană, dacă aveți posibilitatea și vă doriți cu adevărat, se poate să nașteți natural după operație, contrar opiniilor medicilor din România.” – forum.7p.ro

„Eu am născut natural după cezariană, dar nu în România, iar diferența de vârstă între copii este de sub 18 luni. Anul viitor în martie, voi încerca, din nou, nașterea naturală dacă va fi posibil. Doctorul mi-a spus că riscul de ruptură uterină ar fi mai scăzut în cazul meu, care mai născusem natural și înaintea cezarianei. Pentru a decide dacă eram persoana potrivită pentru nașterea naturală după cezariană, am citit și m-am informat foarte mult. Și doctorul m-a încurajat foarte mult în acest sens și mereu mi-a răspuns cu răbdare la toate întrebările.” – utilecopii.ro forum

„Am născut natural după cezariană anul trecut, dar asta s-a întâmplat în Scoția, într-un spital de stat. Aici nașterea naturală după cezariană nu este ceva ieșit din comun. O prietenă de-ale mele a născut la fel, acum aproape 2 ani, și mai știu și alte mămici în aceeași situație. A fost o experiență interesantă, am avut un travaliu foarte scurt, o naștere rapidă, adică la 8 și un pic mi se rupsese apa, la 10 și ceva seara ajunsesem la spital, iar la miezul nopții o țineam în brațe pe fiica mea.” – comunitate.desprecopii.com forum

„Atunci când este vorba despre nașterea naturală după cezariană în România, din păcate, lucrurile stau mai prost, deoarece nu este încurajat acest lucru. Am fost exact în situația ta, anume o naștere naturală, o cezariană de urgență, iar acum la a treia sarcină am vrut să nasc natural. Doctorul care-mi urmărise toate sarcinile nu m-a încurajat deloc în a alege nașterea naturală după cezariană.” – comunitate.desprecopii.com forum

Naștere naturală după cezariană video

Cel mai bun mod de înțelege un fapt este prin imagini, alăturate explicațiilor venite din partea unor specialiști. Nașterea naturală după cezariană sau VBAC (Vaginal Birth After Caesarean) reprezintă motiv de teamă pentru femeile din România, tocmai pentru că specialiștii de aici susțin nașterile vaginale numai în anumite situații. Este recomandat să dicuți cu un medic care îți prezintă întrega situație atât cu riscurile, dar și cu beneficiile sale. Mai jos ai mai multe explicații despre nașterea naturală după cezariană într-un video.

Cine a născut natural după cezariană

Într-un studiu publicat în 2015 s-a urmărit rata de succes în cazul nașterilor naturale care au avut loc după o cezariană. Studiul a fost realizat cu ajutorul a 100 de femei care aveau la activ o naștere prin cezariană. Rezultatele studiului arată că 85% dintre femei au născut vaginal fără probleme și doar pentru 15% dintre ele medici au apelat, din nou, la cezariană. În niciunul dintre cazuri nu s-au înregistrat complicații la mamă sau făt.

Vedete internaționale precum Kate Winslet, Jessica Simpson sau Snooki au trecut cu succes peste nașterea naturală după cezariană. Kate Winslet a fost chiar în centrul unei dispute după ce s-a aflat că a mințit în legătură cu nașterea fiicei sale, care a avut loc în octombrie 2000. Kate declarase la momentul respectiv că fiica sa, Mia, a fost născută pe cale naturală, deși la 1 an distanță a recunoscut faptul că suferise, de fapt, o operație de cezariană. În 2003, Kate a dat naștere celui de al doilea copil al său, Joe, de data aceasta pe cale naturală, în urma unui travaliu de 14 ore.

Tocuri după cezariană

Este indicat să eviți tocurile timp de câteva săptămâni după operația de cezariană. Deși nu există declarații ale unor medici care să interzică total purtatul tocurilor după cezariană, trebuie să știi că o astfel de încălțăminte schimbă centrul de greutate și pune presiune pe zona lombară. De asemenea, multe femei au picioarele umflate, de la retenția de apă, imediat după naștere, iar pantofii cu toc nu vor face altceva decât să îngreuneze circulația sângelui. Dacă îți dorești musai să porți tocuri după cezariană noi îți recomandăm să apelezi la unele mici și nu foarte ascuțite. Tocurile groase susțin greutatea corporală mai bine și nu pun aceeași presiune pe articulații și spate.

femeie-cu-fusta-albastra-care-sta-pe-scaun-alb-si-are-pantofi-cu-toc-negri-si-isi-atinge-gamba-cu-o-mana-dupa-nasterea-naturala-dupa-cezariana

Nașterea naturală după cezariană era susținută de puține cadre medicale acum mai mulți ani, deoarece era asociată cu ruptura uterină în timpul travaliului. Într-adevăr nașterea naturală după cezariană nu este recomandată pentru femeile care au 2 sau 3 cicatrici uterine și sunt fără antecedente de naștere vaginală. De asemenea, dacă îți dorești încă un bebe trebuie să lași corpul să se recupereze după cezariană. O sarcină timpurie poate duce la complicații grave pentru mamă și făt. Discută cu medicul despre toate nelămuririle pe care le ai despre nașterea naturală după cezariană, iar el îți va explica care sunt riscurile și beneficiile acestei proceduri în funcție și de istoricul tău medical.

Mulțumim Dr. Anca Popa pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Autor: Alexandra Ion

Surse: healthline.com, romper.com, reginamaria.ro, mayoclinic.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, dailymail.co.uk, parents.com, mabelandmoxie.com, totuldespremame.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close