Nasterea naturala dupa cezariana

30 Octombrie 2014

de admin

Nasterea naturala dupa cezariana (NVDC) reprezinta nasterea unui copil pe cale vaginala dupa ce mamica a avut anterior o nastere prin interventie chirurgicala (cezariana). In trecut, femeilor li se spunea ca daca au nascut prima oara prin cezariana, a doua nastere trebuie sa fie prin acelasi procedeu. Astazi poti naste natural dupa cezariana. In general, o nastere naturala este mai putin riscanta decat una prin cezariana, ce implica o interventie chirugicala majora. Studiile indelungate au aratat ca femeile care au o cicatrice uterina secundara din pricina unei cezariene au risc scazut de a dezvolta ruptura cicatricii in timpul travaliului.

De ce poti naste natural dupa cezariana

O nastere vaginala reusita ofera o serie de beneficii in raport cu nasterea prin cezariana:

 • a) se evita practicarea unei noi incizii la nivelul uterului, incizie ce pe viitor scade sansele de nastere vaginala. Inciziile la nivel uterin sporesc riscul de aparitie a unor complicatii precum placenta previa sau placenta acreta, asadar, in cazul in care pacienta mai doreste sa aiba copii, trebuie luate in considerare toate aceste aspecte;
 • b) recuperare mai rapida;
 • c) posibilitatea participarii active a mamei la nastere;
 • d) pierderi mai mici de sange.

Cea mai mare complicatie care poate aparea la NVDC este ruptura uterina la nivelul cicatricii uterine secundare nasterii prin cezariana. Medicii incearca insa sa reduca riscul minor al aparitiei acestei rupturi. Riscul aparitiei de complicatii este foarte mic daca pacienta este monitorizata atent, daca travaliul s-a declansat fara medicatie si daca medicul curant este atent in administrarea medicamentatiei pentru repornirea travaliului oprit brusc.

Mituri legate de nasterea naturala dupa cezariana

 1. Nasterea naturala dupa cezariana prezinta un risc de ruptura uterina de 60-70% – Fals. Riscul rupturii uterine dupa o incizie transversala in zona chilotului este cuprinsa intre 0,5% si 1%, in functie de diferiti factori.Si mamele care nasc pentru prima data sunt supuse riscului rupturii uterine si se intampla la fel de des precum placenta abruptia sau dislocarea umarului fatului.
 2. Spitalele interzic nasterea naturala dupa cezariana pentru ca este o complicatie serioasa – Fals – Spitalele cu sali de nastere si travaliu au protocol in caz de urgente obstetrice. Aceleasi reguli de manageriere care se aplica la complicatiile ce apar la mamele care nasc pentru prima oara sau mamele care nasc prin cezariana se aplica si in cazul rupturilor uterine.
 3. Femeile care incearca Nasterea naturala dupa cezariana nu pot avea epidurala – Fals – Se poate face epidurala si la femeile care incearca NVDC, pentru ca s-a constatat ca epiduralele nu mascheaza durerea provocata de rupturile uterine. Doar 26% din femeile care au facut ruptura uterina au raportat dureri abdominale, ceea ce inseamna ca durerea este un factor si un simptom inconsistent.
 4. Exista 25% sanse ca fatul sa moara in timpul nasterii naturale dupa cezariana – Fals – Riscul mortalitatii la nastere este extrem de mic, indiferent ca mama alege NVDC sau cezariana. Exista putine dovezi care arata ca ruptura uterina ar putea provoca moartea la nastere, undeva intre 2,8-6%. Complicatiile mai serioase apar atunci cand femeia alege are mai multe nasteri prin cezariana. Aceste anormalitati includ placenta acreta (aproximativ 7%), si un risc de histerectomie de 70%.
 5. Nasterea naturala dupa cezariana nu ar trebui indusa – Fals – Atunci cand mama sau bebelusul dezvolta complicatii ce necesita nasterea imediata (dar nu in urmatoarele 10 minute), inducerea poate face diferenta intre NVDC si nasterea prin cezariana.

Poti naste natural dupa cezariana?

Pacientele care pot face NVDC sunt pacientele care au o singura cicatrice transversala, inferioara si care au pelvis suficient de larg care sa permita trecerea copilului (se apreciaza prin examen fizic). Daca in trecut ai avut o nastere vaginala cresc sansele de a face NVDC. Pacientele care au peste 35 de ani, care au un fat mai mare sau sarcina are mai mult de 40 de saptamani pot incerca NVDC, dar acesti factori scad sansele de a naste pe cale vaginala.

Nasterea naturala dupa cezariana trebuie evitata daca:

 • a) Exista doua cicatrici uterine si nu exista antecedente de nastere vaginala
 • b) Existenta a trei sau mai multe cicatrici uterine (de la nasterile anterioare prin cezariana)
 • c) Pacienta prezinta cicatrice deasupra partii inferioare a uterului

Pacienta ideala pentru nasterea naturala dupa cezariana este pacienta care:

 • a) A avut doua nasteri prin cezariana cu incizie transversala si a avut cel putin o nastere vaginala
 • b) Tipul de incizie folosit inainte in operatia de cezariana este necunoscut dar medicul presupune ca a avut o incizie transversala
 • c) Pacienta are gemeni in pozitie normala
 • d) Pacienta a nascut atat prin cale vaginala cat si prin cezariana si in prezent are un fat mai mare decat normal, cu greutatea estimata de 4,08 pana la 4,54 kg (cu cat fatul este mai mare cu atat scad sansele de a efectua o NVDC, pentru ca exista un risc mai mare de ruptura uterina)

Riscurile nasterii naturale dupa cezariana

 • -Proba de travaliu esuata, care se finalizeaza printr-o nastere prin cezariana( pana la 40% din femeile care incearca NVDC dezvolta complicatii care necesita efectuarea unei operatii de cezariana).
 • -usoara desfacere a cicatricei existente (aceasta nu pune probleme, de multe ori nici nu este detectata si se vindeca de la sine)
 • -Risc scazut de ruptura uterina (exista posibilitatea aparitiei nevoii de a face histerectomie)
Mama cu doi copii care zambeste

Ce spune specialistul

Dr. Anca Popa, medic primar Obstetrica-Ginecologie Centrul Medical Medsana www.medsana.ro ne ofera urmatoarele informatii:

“Principalele controverse care se dezbat in prezent legat de nasterea prin operatie cezariana sunt:

 • – Nasterea pe cale naturala dupa o operatie cezariana. Odata o nastere prin operatie cezariana, la urmatoarea nastere va fi necesara operatie cezariana-a reprezentat recomandarea care a ghidat conduita obstetricienilor inca din 1916. In SUA in 1988 rata nasterilor prin operatie cezariana era de 25% fata de 5% in 1970. Numai 3% din nascutii vii proveneau din nasteri pe cale vaginala dupa ce mama mai nascuse prin operatie cezariana. Desi incercarea de nastere pe cale naturala si nasterea pe cale naturala dupa o nastere prin operatie cezariana a reprezentat o practica acceptata in ultimii ani- in 1996 40-50% din femei incercau nastere pe cale vaginala dupa o operatie cezariana- in 2002 numai 20% din femei mai incercau nastere pe cale naturala dupa operatie cezariana, iar in 2005 10% nasteau pe cale vaginala dupa operatie cezariana. Luand in calcul riscul de 0,5-1% pentru ruptura uterina nasterea pe cale naturala dupa operatie cezariana ramane o optiune si care se soldeaza cu rezultate bune. Optiunea pentru aceasta cale de nastere trebuie sa fie urmare a consultatiei de specialitate care va tine cont de factori de risc generali si particulari gravidei, iar gravida trebuie consiliata ca pentru acest mod de nastere trebuie sa beneficieze de o unitate medicala unde sa se poata asigura rezolvarea eventualelor complicatii materne, datorate anesteziei sau fetale. Se considera ca pentru a incerca o nastere pe cale vaginala dupa nastere prin operatie cezariana trebuie sa treaca cel putin 18 luni, sa existe o nastere pe cale vaginala in antecedente, sa se astepte declansarea naturala a travaliului.
 • – Indicatia de nastere prin operatie cezariana in caz de perzentatie pelviana
 • – Opinia uroginecologilor de a se lua in considerare nasterea prin operatie cezariana pentru prevenirea  disfuctiilor planseului pelvin (perineului)
 • – Operatia cezariana la cererea mamei. Desi in urma unui studiu efectuat in SUA in 2006 si in care majoritatea obstetricienilor considerau ca viitoarea mama are dreptul sa aleaga modul in care va naste, in prezent mai putini practica acest mod de nastere datorita riscului pentru complicatii.”

Multumim Dr. Anca Popa pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Autor: Alexandra Ion

Menu