Tot ce trebuie sa stii despre travaliu

29 Octombrie 2014

de Irina Olteanu

Travaliul reprezintă o etapă din nașterea naturală a cărei întindere nu este însă cunoscută cu exactitate de către mame. Iată care sunt fazele travaliului, cum și când este necesară inducerea sa, complicațiile care pot apărea și alte informații utile legate de acesta.

Informații importante legate de travaliu

O sarcină normală este considerată a dura intre 37 și 42 săptămâni, calculul realizându-se din prima zi a ultimei menstruații; mai des în practică se consideră că travaliul începe între 39 și 41 săptămâni, fiind desemnat travaliul normal cel care apare între 38-42 săptămâni gestaționale, care debutează de la sine (fără inducere), care durează între 4 și 24 ore și care nu presupune complicații.

travaliul-la-o-femeie-insarcinata-care-sta-in-pat-pe-spate-si-se-tine-de-burta-si-are-o-bratara-galbena

Există o serie de cercetări care susțin teoria conform căreia creierul copilului transmite mesaje chimice corpului mamei când acesta este pregătit pentru naștere; nu se cunoaște însa modul exact în care decurg lucrurile sau ce declanșează transmiterea mesajelor. Când travaliul începe, corpul gravidei eliberează oxitocina (determină uterul să se contracte intr-un tipar ritmic) și apar o multitudine de semne fizice și reacții emoționale; unele pot fi caracteristice pentru anumite faze, în timp ce altele pot apărea în oricare. Una dintre acestea este reprezentată de ruperea apei (membranelor) care poate interveni în oricare moment din procesul nașterii, chiar și când bebelușul iese în lume. în cazul în care membranele se rup în prima etapă a nașterii (travaliul) și sunteți acasă, trebuie să verificați culoarea lichidului amniotic; dacă este verde sau maronie poate indica pătare cu meconiu. Însa în marea majoritate a cazurilor această fază are loc la finalul primei etape a nașterii (in cazul a 75% din femei), respectiv când cervixul devine complet dilatat și bebelușul începe să coboare (imprimă presiune asupra membranelor); daca nu se rup de la sine, membranele pot fi tăiate de medic și nu se prelungește travaliul deoarece bebelușul este aproape de a se naște (nu creste nici intensitatea contracțiilor).

Indiferent că nașterea este una ușoară sau mai dificilă, dureroasă sau nu, scurtă sau lungă, ea constituie o experiență unică și este important să vă pregătiți dinainte cunoscând toate aspectele pe care le poate implica. Chiar dacă ați mai născut, nu este obligatoriu ca și nașterile următoare să decurgă în același mod. Rețineți că deși medicul vă va fi alături, nu va petrece tot timpul lângă patul vostru în travaliu și veți interacționa mai degrabă cu personalul medical auxiliar (asistente). Este posibil ca pe timpul nașterii, mai ales dacă optați pentru epidurală, să fiți și voi și copilul monitorizați constant (monitor Doppler sau cu monitorizare internă-mai rar folosită, presupune introducerea unui electrod aplicat pe capul copilului pentru a măsura contracțiile) pentru a urmări eventualele efecte adverse/complicații (dar și ritmul cardiac, frecvența contracțiilor) și să vi se introducă o linie intravenoasă (pentru a preveni scăderea tensiunii asociată epiduralei) sau pentru administrarea medicației de inducere a travaliului.

Travaliul: simptome

Simptomele care vă indica că treceți cu adevărat prin travaliu (există si travalii false) includ:

  • – ruperea apei (membranelor) ce presupune că sacul amniotic ce înconjoara copilul se rupe și lichidul amniotic curge (dacă în decurs de 24 ore de la aceasta nu începe travaliul medicul îl poate induce cu oxitocina sau prostglandine)
  • -contracții care încep încet și se aseamănă cu durerile menstruale, uneori însoțite de durere de spate și diaree. Acestea cresc în intensitate și frecvență, intervalul dintre ele reducându-se de la 20 minute la 5 minute. Este important să rețineți/notați durata contracțiilor și intervalul dintre două deoarece vă pot indica când este momentul sa mergeți la spital (în funcție de recomandarea medicului)
  • – mucus sanguinolent/dop gelatinos – reprezintă o scurgere cu striuri de sânge care apare pe măsură ce cervixul se subțiază și “sigiliul” sau cade. De multe ori trece neobservat de gravide.

Travaliul: etape

Travaliul, fiind în sine o etapă a nașterii, este divizat la rândul sau in 3 etape/faze și anume: dilatarea cervixului, nașterea copilului și expulzarea placentei (mulți specialiști consideră că doar o parte reprezintă travaliu propriu-zis, respectiv dilatarea și o parte din naștere).

femeie-gravida-care-tine-un-ceas-roz-in-mana-si-isi-asteapta-travaliul

Dilatarea cervixului este compusă din:

  1. Faza latentă – cea mai lungă și cea mai puțin dureroasă; cervixul se subțiază și se dilată până la aproximativ 4 cm, proces cunoscut drept ștergerea colului. Contracțiile se succed la 5-20 minute și durează între 30-60 secunde. Există șansa să fiți trimise acasă pentru a aștepta până când contracțiile sunt mai dese/puternice (poate dura de la câteva ori la câteva săptămâni); se poate să nici nu le sesizați până la ultimele 2-6 ore, mai ales daca vă dilatați gradual. Este posibil sa vi se rupă acum membranele (de obicei se întâmplă mai târziu) și pot apărea și durere de spate sau crampe, precum și o scurgere sanguinolenta (dacă observați cantitate mare în special cu sânge, poate indica o problemă și trebuie să ajungeți de urgență la spital). Deși sunteți nerăbdătoare/nervoase este important ca acum să vă relaxați, menținându-vă puterile proaspete pentru fazele următoare; încercați să vă ocupați timpul cu activități ușoare, chiar să vă plimbați și să dormiți (dacă puteți) și nu vă îngrijorați excesiv cu privire la frecvența contracțiilor. Nu în ultimul rând, asigurați-vă că vă goliți des vezica urinară deoarece poate interfera cu evoluția travaliului.
  2. Faza activă – contracțiile tind să apară la interval de 2-4 minute și să dureze aproximativ 1 minut, fiind mai puternice și mai lungi. Cervixul se dilată de la 4 la 10 cm, proces ce poate dura de la 2 la 3 ore și jumătate. Odată ce v-ați dilatat pana la 7 cm, veți putea remarca și punctul culminant al fiecărei contracții (sunt șanse să nu urmeze un tipar uniform). Este indicat să fiți relaxate și într-o poziție confortabilă, așadar apelați la susținerea partenerului, mai ales dacă ați urmat cursuri Lamaze (va veni un moment când va trebui să utilizați tehnicile de respirație acumulate pentru gestionarea durerii); schimbați pozițiile între contracții și, dacă puteți, mergeți, asigurându-vă ca folosiți des toaleta pentru a urina. Personalul medical (dacă sunteți în spital) vă va monitoriza tensiunea, frecvența contracțiilor și poziția copilului fie cu un ecograf Doppler, fie cu monitorizare electronică fetală intermitentă. în cazul în care ați optat pentru anestezie epidurală, este momentul în care să fie introdusă (veți primi de asemenea și linia intravenoasă pentru a menține nivelul lichidelor și tensiunea in parametri optimi).
  3. Faza de tranziție – aceasta face trecerea de la prima la a doua etapă a travaliului, iar contracțiile apar una după alta (durează 60-90 secunde la interval de 2-3 minute și cu dureri intense); fiind cea mai intensă dar și cea mai scurtă fază (între 15 minute-1 ora), cervixul dilatându-se de la 7 la 10 cm. Veți simți presiune în partea dorsală și chiar greață, oboseală, strângere la nivelul gâtului/pieptului, frisoane sau bufeuri (sau o combinație) deoarece capul bebelușului coboară pe canalul vaginal. Această ultimă fază a travaliului este cea mai solicitantă din punct de vedere fizic și vă veți simți epuizate, frustrate, nerăbdătoare și copleșite, însă rețienți că în curând vă veți cunoaște bebelușul. Dacă simțiți nevoia să împingeți înainte de dilatație completă, apelați la sfatul medicului/asistentei/moașei; în cazul în care împingeți prea devreme se poate să se inflameze cervixul (se complică nașterea).

Nașterea propriu-zisă durează în sine între 30 minute-1 ora pentru primipare; pentru femeile care au mai născut poate fi vorba chiar de câteva minute. Când capul copilului atinge mușchii planșeului pelvian declanșează un reflex (reflexul lui Ferguson) care crează o nevoie incontrolabilă de a împinge. Odată ce capul copilului iese, personalul medical va răsuci corpul pentru a permite și ieșirea umerilor, iar restul corpului va putea fi extras cu ușurință. Expulzarea placentei apare la un interval de 5-30 minute mai târziu; durează doar câteva minute ca uterul să se contracte ușor și să elimine placenta.

Travaliul: gestionarea durerii

Indiferent cât de multe informații aflați legate despre durerea asociată travaliului, nu veți înțelege cu adevărat decât în momentul în care o veți experimenta. Modul în care decideți să o gestionați vă aparține (deși medicul vă poate oferi sfaturi).

femeie-gravida-in-travaliu-care-sta-in-genunchi-langa-pat-si-cu-capul-aplecat-si-este-mangaiata-pe-spate-de-o-femeie

Astfel, puteți apela la:

  • cursuri Lamaze în urma cărora veți deprinde tehnici de respirație și relaxare (dar și alte informații legate de naștere, travaliu)
  • anestezie epidurală care constituie un amestec de medicamente anestezice locale și analgezice injectate in spațiul epidural din jurul nervilor atașați coloanei (amorțește partea inferioară a corpului). Deoarece este deseori asociată cu scăderea tensiunii la gravide nu este recomandată femeilor hipotensive sau celor cu placentă hemoragică. Deși este extrem de utilă în ameliorarea durerii, uneori nu mai simțiți nevoia să împingeți și nu veți simți când iese copilul sau se poate impune intervenția cu forceps sau pompă vacuum, dar și naștere prin cezariană. Există și varianta anesteziei spinale care acționează mai rapid, constând intr-un anestezic local introdus tot in spate, în lichidul care înconjoară nervii spinali cu ajutorul unui ac foarte fin.; acționează în decurs de 5-10 minute, mai repede decât epidurala, dar și durează mai puțin
  • analgezia cu gaz inhalator care este un gaz care se administreaza printr-o masca și conține 50% oxigen și 50% protoxid de azot (așa-numitul “gaz ilariant”). Este cunoscut cu denumirea de Entonox și are efect analgezic, reduce senzația de durere și crește pragul dureros, protoxidul de azot are efect de relaxare și un ușor efect de calmare. Efectele Entonoxului nu sunt nocive nici pentru tine, nici pentru bebeluș, mai ales având în vedere concentrația de 50% oxigen, aproximativ dublă față de cea din aerul ambiental, care asigură un conținut sigur de oxigen în gazul inspirat. Tu singură poți controla cantitatea de care ai nevoie, având în vedere că trebuie să inspiri prin mască la nevoie, pentru că efectele gazului se duc destul de repede. Reacții adverse posibile sunt amețeală, starea de confuzie sau euforie, greață si vărsăturile. În cazuri rare, pot sa apară și alte reacții adverse, cum ar fi oboseala excesivă, balonarea, amorțeala și slăbiciune la nivelul picioarelor, durere de cap.
  • petidina – este de obicei administrată fesier în prima etapă a travaliului (în coapsă sau fesă), având efect similar morfinei. Puteți deveni somnolente și cu o senzație de amețeală sau dimpotrivă vă puteți relaxa mai bine sau chiar dormi pentru a vă pregăti de travaliu

Inducerea travaliului

Data probabilă a nașterii calculată nu conduce la niciun fel de problemă dacă apare în intervalul menționat (37 – 41 săptămâni), însă poate reprezenta un motiv de îngrijorare dacă travaliul apare prematur (sau este indus prematur din cauza complicațiilor), iar șansele de supraviețuire/sănătatea copilului sunt estimate în funcție de vârsta gestațională/intrauterină sau dacă travaliul nu apare nici după DPN și se impune inducerea. Dacă sarcina progresează normal și femeia depășește data probabilă a nașterii, cunoașterea zilei în care ar putea naște are importanță în deciziile referitoare la inducere (poate fi indus prematur); cercetările indică faptul că bebelușii născuți după 42 săptămâni prezintă un risc crescut de deces, înainte ca mama să intre în travaliu sau în timpul acestuia (în 1 din 10 cazuri), deoarece placenta are o durată restrânsă de viață și sunt șanse să i se reducă funcția, dar și de stres fetal, crescând șansele de intervenție cezariană. Pe de alta parte, metodele de inducere pot suprastimula uterul, cauzând contracții tonice (ce conduc la stres fetal). Inducerea prematură poate cauza probleme respiratorii bebelușului și conduce deseori la intervenție cezariană. Cel mai des metodele de inducere prezintă succes dacă sunt realizate după 41 săptămâni (sau la 10 zile după DPN; se practică însă și după 7 zile sau după 14 zile); în orice caz șansele de travaliu natural sunt eliminate.

Deși există o serie de modalități naturiste de inducere a travaliului (homeopatie, acupunctură, masaj, aromaterapie), în practică nu sunt utilizate și medicii apelează deseori la o combinație între inducere farmacologică (medicamente) și mecanică. Metodele farmacologice presupun apelarea la prostglandine (sub formă de gel) sau oxitocină (intravenos), iar metodele medicale presupun ruperea artificială a membranelor (cu un cârlig special) sau folosirea unui dispozitiv (cateter Foley) pentru a dilata cervixul. În orice situație, va exista o monitorizare constată pe durata efectuării procedurii. Iată care sunt situațiile în care se impune inducerea: necesitatea nașterii imediate, îndoiala că bebelușul va încăpea prin pelvis, daca ați suferit o cezariană și încercați o naștere naturală, dacă aveți placenta previa, dacă există un prolaps de cordon ombilical (cordonul alunecă/cade prin col în vagin), dacă suferiți de herpes genital, dacă aveți sarcină multiplă, dacă bebelușul este în prezentație pelviană.

medic care consulta o femeie insarcinata cu stetoscopul

Medicii iau în considerare următorii factori atunci când decid inducerea unui travaliu, anume:

  • Copilul nu se dezvoltă normal
  • Există probleme cu placenta (cum ar fi placenta abruptio, praevia, îmbătrânită sau accreta)
  • S-au rupt membranele, dar încă nu există contracții
  • Gravida are o infecție a uterului
  • Gravida are probleme de sănătate care pot afecta fătul
  • Există puțin lichid amniotic în jurul bebelușului
  • Este o sarcină cu Rh negativ
  • Termenul nașterii a fost depășit cu mai mult de 2 săptămâni

Pe lângă prostaglandine și oxitocină care pot grăbi producerea contracțiilor, medicii mai au la îndemână ruperea membranelor, fiind considerată și cea mai sigură metodă pentru mamă și copil. De asemenea, la recomandarea medicului gravidele își pot induce singure travaliul cu ajutorul exercițiilor fizice sau al consumului de alimente bogate în bromelaină, o enzimă ce înmoaie colul uterin. Ananasul este alimentul cu un conținut foarte mare de bromelaină.

Cu siguranță vrei să știi cât durează un travaliu indus, dar adevărul este că nu există o durată anume. Totul ține de metoda folosită pentru inducerea travaliului și de cum organismul mamei răspunde la tratamente. Un travaliu indus poate dura de la câteva ore, la 2 sau 3 zile. De obicei, travaliul indus durează mai mult la femeile care ori sunt la prima naștere, ori au mai puțin de 37 de săptămâni de sarcină.

Un travaliu este indus numai după analizarea tuturor riscurilor la care bebelușul și mama sunt suspuși dacă sarcina continuă. Dacă nu este luată decizia corectă, travaliul indus poate duce la complicații grave cum ar fi:

  • Ritm cardiac scăzut la bebeluș
  • Infecții la mamă și copil
  • Hemoragie în timpul travaliului
  • Probleme la cordonul ombilical
  • Dificultăți respiratorii la bebeluș
  • Ruptură uterină
  • Deficiențe ale vederii sau auzului la bebeluș

Travaliul: complicații

Complicațiile care apar în decusul travaliului pot include: prezentația pelviană (amplasare longitudinală, cu fesele sau picioarele cel mai aproape de cervix), epiziotomia (incizie a perineului în zona dintre vagin și anus pentru a permite venirea pe lume a copilului), inducerea nașterii (menționată mai sus), nașterea asistată (cu forceps sau vacuum; implică extragerea copilului cu ajutorul acestor instrumente medicale), accelerarea travaliului (pentru a preveni suferința fetală), nașterea prematură (survine între 26 și 37 de săptămâni gestaționale), placenta reținută (nu sunt eliminate bucăți din țesutul placentar, apărând infecție), ruptura uterină (este afectată integritatea uterului), stresul fetal, distocia umerală (fătul rămâne cu un umăr prins în spatele osului pubian al mamei și nu mai poate înainta), hemoragie postpartum (sângerare excesivă apărută după naștere) și chiar si intervenția cezariană poate fi încadrată în această categorie.

Dr.Anca Popa, medic primar Obstetrică-Ginecologie, despre travaliu:

Nașterea naturală este fiziologică și reprezintă cea mai bună cale de naștere atât pentru gravidă, cât și pentru făt. În mod normal sarcina durează între 259 și 294 de zile. După această perioadă, travaliul se declanșează spontan și bebelușul  va veni pe lume pe cale naturală cu toate avantajele acestui mod de naștere.

Principala cauză pentru care femeile evită din ce în ce mai des nașterea naturală este frica de durere. Acest obstacol poate fi depășit când sarcina este motivată, dacă există preocupare de la început pentru înțelegerea modificărilor la care este supus organismul matern pe parcursul sarcinii și a modului în care va decurge nașterea naturală cu fiecare etapă a acesteia. Comunicarea cu medicul obstetrician și participarea la școala mamei sunt etape esențiale în pregatirea pentru naștere naturală.

Odată nașterea declanșată, parturienta va beneficia de supraveghere permanentă, a ei și a fătului, va primi suport profesional și emoțional din partea moașei, medicul va face examinări periodice cu aprecierea evoluției nașterii și va surprinde din timp riscul pentru complicații materne sau fetale. Cu competența și răbdare medicul va pune în balanță în permanență riscurile și beneficiile pentru continuarea nașterii naturale. În cazul în care apar complicații care pun în pericol mama sau fătul, medicul va decide nașterea prin operație de cezariană. Obstetricianul va explica pe înțelesul gravidei  motivele pentru care este necesară intervenția cu beneficiile, riscurile pentru incidente, accidente, complicații și se va obține consimțământul informat.”

Semne care anunță travaliul

Travaliul este cel mai așteptat moment de către orice femeie însărcinată, deoarece știe că în scurt timp își va cunoaște puiul. Dar înainte să intri propriu-zis în travaliu, corpul tău îți va da anumite semne, la care tu trebuie să fi atentă. Este important să fi atentă la acele semne care anunță travaliul, pentru a fi gata să pleci la spital. Dacă vrei să afli mai multe păreri chiar de la femei care deja au devenit mămici, caută despre semne de travaliu de pe forum.

feeie-care-are-contractii-si-urmeaza-travaliul-si-un-barbat-care-este-speriat-langa-ea-si-are-untelefon-la-ureche

Printre semnele travaliului frecvente se numără:

  • Durerea de spate: femeile gravide resimt dureri de spate pe parcursul întregii sarcini, dar atunci când acestea devin insuportabile, înseamnă că bebe este aproape gata să vină pe lume. Motivul acestor dureri de spate care anunță travaliul este pentru că bebe se așează într-o poziție în care toată greutatea sa apasă pe coloana vertebrală a mamei.
  • Apariția unei mici secreții: este un semn evident de travaliu, deoarece sunt eliberate secrețiile prezente în colul uterin (cervix). Atunci când cervixul începe să se dilate și sunt eliberate mici secreții (ce pot fi cu sânge), trebuie să te aștepți ca travaliul să înceapă în orice moment.
  • Diaree: nu doar cervixul se dilată pentru a face loc bebelușului să iasă, ci și intestinele se relaxează. Înainte de începerea travaliului se eliberază prostaglandine, hormoni care ajută la relaxarea colului, dar adesea provoacă și diaree.
  • Bebe coboară în cervix: este un lucru resimțit numai de mămicile primpare. Atunci când bebe va începe să coboare în pelvis, capul lui va apăsa pe vezica ta urinară, iar vizitele la baie vor fi mai dese.
  • Vei respira mai ușor: deoarece bebelușul aflat în pelvis nu va mai apăsa pe căile tale respiratorii, de aceea când te apropi de travaliu vei simți o eliberare.

Semne travaliu prematur

Travaliul prematur reprezintă deschiderea cervixului după săptămâna 20 de sarcină și înainte de săptămâna 37. Travaliul prematur poate duce la naștere prematură. Copii născuți prematur pot avea probleme de respirație, cu sistemul nervos, icter și sunt mai predispuți la infecții. Dacă travaliul prematur este depistat în fază timpurie, nașterea poate fi prevenită sau măcar amânată pentru mai mult timp. Iată la ce trebuie să fi atentă pentru a ști dacă ai travaliu prematur.

femeie-gravida-care-sta-pe-o-canapea-crem-si-are-contractii-se-tine-de-burta-si-se-stramba
  • Contracții regulate și dureroase (au loc la mai puțin de 5 minute)
  • Durere de spate acută care nu trece
  • O senzație de presiune constantă în zona pelvină
  • Scurgere vaginală apoasă cu sânge
  • Ruperea membranelor (a „apei”)

Dacă prezinți aceste semne de travaliu trebuie să contactezi medicul imediat. Odată cu trecerea orelor, starea ta se va degrada și mai mult. Doar medicul poate decide dacă se impune nașterea sau ea trebuie musai amânată chiar și pentru câteva zile.

Ce ați simțit înainte de travaliu

Pentru orice viitoare mămică discuțiile despre travaliu sunt foarte importante. Confuzia și neliniștea vin mai ales din partea viitoarelor mămici care se află la prima sarcină. Dacă ai trecut deja printr-un travaliu și poate acum te afli la al doilea bebe, poți ajuta alte femei prin a le răspunde despre ce ați simțit înainte de travaliu sau despre alte curiozități pe care le au. Tot pentru a veni în ajutorul femeilor care se apropie cu pași repezi de momentul nașterii, am pus un video cu travaliu explicat în detaliu.

Declarații ale mamelor de pe forumul ro-mamma.com:

„Eu nu am avut simptome cu multe zile înainte de naștere. Doar înainte cu câteva ore de momentul cu pricina s-a rupt apa și atât, dar eu nu am simțit nimic altceva.”

„Eu nu am avut niciun simptom de travaliu. Eram doar mai iritată și nervoasă pe ultima suta de metri. Nici la eliminarea dopului gelatinos nu am simțit nimic. Am început să îl elimin noaptea pe la 3, iar după masă la ora 16 am născut.”

„Pe mine cu o zi înainte să nasc m-au durut picioarele foarte tare. Apoi, în noaptea respectivă pe la 11 mi s-a rupt apa, dar nu am avut dureri deloc.”

Ce simți când te dilați

Dilatația reprezintă deschiderea cervixului, adică partea inferioară a uterului pe unde iese bebe. Dilatația se poate declanșa natural sau poate fi indusă prin anumite tehnici medicale. Primele semne ale dilatației constau în pierderea dopului gelatinos și contractarea uterului. În timpul dilatației vei simți o durere asemănătoare celei menstruale tocmai pentru că uterul se contractă pentru a dilata cervixul. În schimb, pierderea dopului gelatinos nu este observat de multe femei, doarece vine sub forma unei mici scurgeri cu sânge. Dacă nu este atentă, o femeie poate confunda pierderea dopului gelatinos cu o scurgere vaginală normală.

Declarații ale mamelor de pe forumuri:

„Eu cât m-am dilatat m-am chinuit o noapte întreagă cu 4 cm. Am vomitat non-stop și aveam dureri foarte mari de burtă. Dar asta nu este o regulă pentru toate gravidele. Unele nu simt nimic.”

„Dacă travaliul a început apa caldă o sa încetinească contracțiile. Mie așa mi s-a spus. Doar când ești dilatată cam 4 – 5 cm este recomandat să faci baie caldă. Eu am stat în cadă ca să mă dilat și mai mult.”

„Eu când m-am trezit am simțit o ușoară jenă ca la menstruație, niște dureri suportabile.”

Contracții travaliu

Există o confuzie mare pentru femeile care au trecut de săptămâna 37 de sarcină. În mod normal, sarcina se încheie la 40 de săptămâni, dar pot apărea contracții mult mai devreme. Acestea se numesc contracții false sau Braxton-Hicks și au rolul de a pregăti organismul mamei pentru travaliu. Contracțiile false sunt neregulate, nedureroase și dispar dintr-o dată. Contracțiile false dispar atunci când femeia își schimbă poziția sau bea apă.

femeie-de-culoare-care-este-insarcinata-si-poarta-o-bluza-galbena-are-contractii-se-tine-de-spate-si-de-burta-asteptand-travaliul

Monitorizarea contracțiilor este principala metodă de diferențiere între cele reale și false. Contracțiile false durează între 30 – 40 de secunde, iar cele reale peste 1 minut. Cel mai bine este să cronometrezi de la începutul primei contracții până la următoarea. Așa îți vei da seama și de intervalul de timp la care au loc. Pe de altă parte, când vorbim de contracții de travaliu , ele se produc la 4 – 5 minute distanță. Durerea resimțită în timpul contracțiilor de travaliu se întinde până în zona lombară și picioare.

Cât durează un travaliu

Durata unui travaliu este influențată de numărul de nașteri pe care mămica l-a mai avut înainte. La prima sarcină, travaliul durează între 14 – 18 ore (maxim 24 de ore). În schimb, dacă ai trecut deja printr-o naștere și te întrebi cât durează travaliul la a treia naștere sau a doua, trebuie să știi că nu trece de maxim 10 – 12 ore. De asemenea, pentru femeile care au avut deja o naștere vaginală, faza de împingere a travaliului nu trece de 30 de minute. Totul ține de uter și cervix, care sunt deja foarte elastice, ceea ce o ajută pe mămică să se dilate mai rapid.

Declarații ale mamelor de pe forumuri:

„Eu băiatul l-am născut după 12 ore de când mi s-a rupt apa, dar cu dureri suportabile, iar fata după 4 ore. Cu ea a fost un pic mai dureros, dar cel puțin a ieșit repede. Nu am avut nevoie de anestezie la niciunul.”

„Și la mine a fost simplu, dacă pot să zic așa, deoarece dimineața pe la 7 au început durerile, pe la 10 – 11 am eliminat dopul, apoi la 14:30 am urcat sus la sala de nașteri. Doar când m-a pus la perfuzie am avut dureri mai mari, iar la 16:30 am născut.”

„Eu am născut vaginal și la a doua naștere tot așa aș alege. Am avut travaliu de doar 7 ore.. N-am simțit nimic tot travaliul decât pe ultima sută de metri contracțiile. A fost mai greu cu refacerea.”

Ce să faci ca să treci mai ușor peste travaliu: trucuri recomandate de moașe și mame

Travaliul este o încercare foarte grea pentru mămici. Durerile suportate în timpul travaliului sunt greu de gestionat și de multe ori le afectează din punct de vedere psihic pe graviduțe. Iată mai jos 5 trucuri recomandate de moașe pentru a trece mai ușor peste travaliu, dar și câteva declarații ale femeilor care au trecut prin aceeași experiență.

  1. Bea ceaiuri: plantele au proprietăți miraculoase, mai ales când vine vorba de relaxare și calmarea durerilor. Ceaiul de flori de fragi sau cel de mușețel au puterea de a relaxa țesuturile și de a ameliora durerea resimțită în timpul contracțiilor. Astfel de ceaiuri pot fi consumat chiar de la începutul sarcinii, iar în timpul travaliului sunt recomandate minim 3 – 4 căni.
  2. Bazează-te pe uleiurile esențiale: mai ales pe cel de cuișoare. Dintre toate uleiurile esențiale, cel de cuișoare are proprietăți analgezice și anesteziante. Pune câteva 5 – 6 picături pe spate în timpul travaliului, la un interval de 20 – 30 de minute.
  3. Stai în șezut: pentru a favoriza îndepărtarea oaselor bazinului. Untruc prețios este să schimbi mereu poziția în timpul travaliului, dar te va ajuta și mai tare dacă vei sta mai mult în șezut odată ce dilatația progresează și fătul traversează bazinul.
  4. Masajul perineului: probabil nu știai acest lucru, dar acest mușchi joacă un rol esențial în timpul travaliului. Pentru ca bebe să iasă, perineul trebuie să fie relaxat la maxim. Masajul se realizează după igienizarea mâinilor, prin introducerea degetului mare în vagin, iar cu celelalte trebuie masată zona dintre anus și intrarea în vagin, desenând forma literei U. Pentru masaj este indicat să folosești un ulei specific.
  5. Nu te speria de durere: moașele le recomandă mămicilor să primească durerea nașterii ca pe ceva firesc, fiind vorba despre încercarea continuă a bebelușului de veni pe lume. Orice luptă psihică asupra durerii nu va face altceva decât să te epuizeze.

Declarații ale mamelor de pe forum:

„În cazul ambelor nașteri pe care le-am traversat, durerea a existat dar a fost suportabilă. Am fost conștientă că va trebui să suport o doză sănătoasă de durere, deci mi-am pregătit psihicul și asta m-a ajutat. Am fost optimistă, mi-am impus să fiu calmă, mi-am pus speranța în ajutorul divin și am ascultat sfaturile medicului ginecolog si ale moașei.”

„Eu am stat în travaliu 2 ore și într-adevăr există durere, dar dacă te concentrezi pe modul corect de a respira în timpul contracției trece repede și să nu te agiți, să nu țipi pentru că-ți consumi energia degeaba.”

„Să ai încredere în medic și asistentă este foarte important. Durerile depind de la un organism la altul, însă eu sunt 100% convinsă ca simți cu adevărat ce înseamnă sa devii mamă atunci când alegi nașterea naturală și o trăiești.”

Tehnici de respirație în travaliu

Contracțiile din travaliu provoacă durere puternică, dar care poate fi ameliorată cu niște tehnici de respirație. Unele exerciții de respirație ajută la relaxarea mușchilor și la controlul durerii. În timpul exercițiilor, gravida trebuie să aibă un ritm mai lent, mai rapid sau mai profund al respirației. Iată mai jos cele mai bune tehnici de respirație în travaliu.

femeie-gravida-care-sta-pe-o-minge-gonflabila-roz-si-are-contractii-si-respira-lent
  • Respirație ritmică: închide ochii și concentrează-te doar pe respirație. Trebuie să observi cât de ritmică este. Apoi, trage aer în piept și așteaptă 2 – 3 secunde până să expiri. La fel, fă o pauză de câteva secunde până să inspiri și tot așa. Ideea este ca inspiația și expirația să fie identice în durată și profunzime.
  • Respirația lentă: este foarte bună pentru mămicile speriate. Respirația lentă ajută la relaxarea psihică și elimină starea de frică. Pentru acest tip de respirație trebuie să inspiri lent, iar după o scurtă pauză de câteva secunde vei expira la fel de lent, pe gură, cu buzele întredeschise. Un ritm lent presupune maxim 9 respirații pe minut.
  • Respirația superficială: este folosită numai când respirația profundă nu mai are efect în timpul travaliului. Respirația superficială este de 3 – 4 ori mai rapidă față de cea lentă. În timpul respirației superficiale, mămica trebuie să insipire și expire rapid.
  • Respirația în tandem: în această situație, ritmul și profunzimea respirației este decisă de asistenta care însoțește gravida în travaliu. Atunci când toate contracțiile devin dureroase, persoana care se află lângă gravidă îi recomandă acesteia o respirație mixtă, care implică un ritm lent urmat de unul rapid.

Baie caldă în travaliu

O baie caldă poate fi utilă în orice fază a travaliului, deoarece favorizează eliberarea de oxitocină. Acestă oxitocină este un hormon care are efect analgezic, calmând durerile provocate de contracții. Este important ca apa caldă să ajungă mai ales în partea inferioară a spatelui, acolo unde contracțiile se resimt cel mai puternic. De asemenea, imponderabilitatea o ajută pe gravida în travaliu să schimbe mai ușor pozițiile fără a depune efort, iar greutatea uterului nu va mai apăsa pe zona pelvină. Atenție, însă, ca apa să fie călduță și nu fierbinte. Apa fierbinte crește riscul de apariție al infecțiilor postpartum.

Administrare oxitocină în travaliu

Administrarea de oxitocină sintetică este o etapă importantă din inducerea travaliului. Oxitocina are rolul a stimula contracțiile. La început, gravidei i se administrează o doză mică, urmând ca ea să crească pe măsură ce travaliul progresează. De obicei, oxitocina se administrează intravenos în cazul travaliilor care evoluează foarte încet. Oxitocina este un hormon produs de hipotalamus care are un rol important pe tot parcursul nașterii. Astfel, oxitocina ajută la stimularea contracțiilor, mai apoi la expulzia fătului, iar la final produce contracții cu ajutorul cărora placenta este eliminată. În tot acest timp, oxitocina acționează ca un analgezic natural care o ajută pe mămică să se relaxeze și să uite de durerile din travaliu. Partea mai puțin plăcută este că frica și stresul duc la scăderea nivelului de oxitocină, iar travaliul devine lung și dureros. De aceea, se apelează la administrarea de oxitocină sintetică pentru unele gravide.

Înainte de a da oxitocină, pentru travaliu indus, se inserează în vagin un gel pe bază de prostaglandine (substanță hormonală) ce accelerează subțierea și înmuierea cervixului.

Începerea travaliului forum

Pentru viitoarele mămici forumurile sunt locurile perfecte unde pot pune întrebări chiar altor femei care deja au trecut prin experiența nașterii. Dacă te afli pe ultima sută de metri cu sarcina și te apropii de travaliu, poți lăsa temerile la o parte aflând de la alte mămici cum va decuurge totul. Iată cele mai interesante confesiuni despre travaliu de pe forum.

La mine nu a fost nicio monitorizare a contracțiilor. Stăteam cu niște cărți deschise în jurul meu ca să-mi dau seama dacă nasc sau nu, dar mai rău mă derutau informațiile. Aveam contracții ba la 5, 7, 10 sau 4 minute, nimic regulat. Simțeam nevoia de a merge la toaletă și aveam o presiune puternică în zona pelvină. În partea inferioara a spatelui nu simțeam nimic. După câteva ore, a început cu o durere ca la menstruație care tot creștea în intensitate. Mă durea la un moment dat atât de tare, încât rămâneam fără aer. Când durerea înceta, nu mă mai durea absolut nimic.” – forum.7p.ro

„Nu prea știu cum să descriu contracțiile reale, pentru că de fiecare dată când am ajuns la maternitate aveam colul deschis deja la 5 cm, fără să am vreo durere. Într-adevăr, mi se întărea doar burta mai des decât în ultimele luni de sarcină, atunci când aveam contracții false.” – forum.7p.ro

„Cu 2 zile înainte de data calculată pentru declanșarea nașterii, m-am trezit în timpul nopții, la ora 4, udă, deoarece mi se rupsese apa. L-am sculat pe soțul meu și am plecat la maternitate. Acolo au început și contracțiile, travaliul a mers rapid, dilatația la fel, dar și durerile au fost pe măsură. După 8 ore de travaliu am născut o fetiță.” – ro-mamma.ro forum

„Când mă luaseră contracțiile, îmi venea într-una la toaletă. Nu mi-am dat seama din prima că am contracții de travaliu. Nu am spus nimănui la început, deoarece nu mă durea prea tare. Pe la 6 dimineața am trezit toată casa, am făcut duș și am sunat medicul. La 8 am ajuns la spital, iar după un control au văzut că aveam deja dilatație de 6 cm.” – ro-mamma.ro forum

Travaliu fals

Travaliul fals este de multe ori confundat cu cel real, având în principiu, aceleași simptome. Un travaliu fals are rol benefic în pregătirea colului uterin pentru naștere și ajută la dilatarea cu ușurință a acestuia. Contracțiile avute în timpul travaliului fals nu sunt foarte dureroase și nu sunt mai multe de 3 – 4 pe oră. Travaliul fals apare, de obicei, după a 37-a săptămână de sarcină. Totodată, travaliul fals poate apărea și atunci când au loc dereglări hormonale și fluctuații ale nivelului de estrogen din organism.

femeie-blonda-care-are-contractii-puternice-si-vorbeste-la-telefon-si-asteapta-travaliul

Contracțiile din timpul travaliul real țin mai mult de 1 minut, în timp ce contracțiile false sau „Braxton Hicks” țin între 30 – 60 de secunde și dispar de la sine. Travaliul fals este asemănător cu durerile avute în timpul menstruației, iar intensitatea durerii scade dacă mama își schimbă poziția. Contracțiile false apar prima dată în partea de jos a abdomenului, iar odată cu trecerea zilelor și apropierea nașterii durerea se întine până în zona lombară și la coapse. Poți afla mai multe despre travaliu fals și de pe forum.

Simptomele specifice travaliul fals sunt:

  • Lipsa sângerării și scurgerilor vaginale
  • Membranele nu sunt rupte
  • Dopul gelatinos nu a fost eliminat
  • Schimbarea poziției corpului ameliorează durerile
  • Contracțiile dispar de la sine și nu durează mai mult de 30 de secunde

Un travaliu este o etapă din nașterea naturală care poate dura de la 4, la 12 sau chiar 24 de ore. Contracțiile și ruperea membranelor sunt primele simptome ale travaliului. Dacă nu este posibil travaliul care debutează natural, din diferite motive, se impune inducerea acestuia. În cazul în care ai simptome care anunță travaliul, contactează medicul imediat.

Mulțumim doamnei doctor Anca Popa pentru ajutorul acordat în realizarea articolului.

Autor: Irina Olteanu

Surse: healthline.com, parents.com, sfatulmedicului.ro, doc.ro, desprecopii.com, reginamaria.ro, mayoclinic.org, romedic.ro, totuldespremame.ro, csid.ro, pregnancybirthbaby.org.au

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close