Radiografia in sarcina: cum afecteaza mama si bebelusul

22 Octombrie 2020

de Irina Olteanu

Deoarece sunt situatii medicale in care este necesara radiografia in sarcina, cu siguranta te intrebi cat de sigura este pentru sanatatea ta si, mai ales, a bebelusului tau. Afla in continuare ce impact are aceasta investigatie imagistica asupra organismului tau, in functie de diverse probleme de sanatate cu care te poti confrunta.

Ce se intampla daca faci radiografie si esti insarcinata

Posibilitatea ca radiografia in sarcina sa aiba un impact nociv asupra bebelusului tau este extrem de redusa. In general, beneficiile informatiilor diagnostice obtinute de la o radiografie depasesc riscul potential pentru bebelus. Cu toate acestea, daca ti se fac o multime de radiografii abdominale intr-o perioada scurta de timp inainte de a afla ca esti gravida, bebelusul tau poate fi afectat.

Majoritatea tipurilor de radiografii, inclusiv cele ale picioarelor, capului, dintilor sau toracelui, nu vor expune organele reproductive la raze X, iar sortul de plumb pe care il porti iti ofera protectie suficienta. O exceptie o reprezinta radiografiile abdominale, care iti expun abdomenul si bebelusul la raze X in mod direct.

medic studiaza radiografie

Riscul de a face rau bebelusului tau depinde de varsta gestationala si de cantitatea de radiatii. Expunerea la radiatii de nivel ridicat in primele saptamani dupa conceptie poate conduce la pierderea sarcinii. Cu toate acestea, astfel de niveluri nu sunt utilizate in imagistica diagnstica.

Daca esti expusa la radiatii intense in intervalul 2-8 saptamani dupa conceptie vei avea un risc crescut de restrictie fetala intrauterina sau defecte la nastere. Daca esti expusa la radiatii in intervalul 8-16 saptamani gestationale creste riscul de dizabilitati de invatare sau intelectuale. Insa doza tipica de expunere la radiatii asociata cu o radiografie de diagnostic este mult mai mica decat doza ridicata asociata cu aceste complicatii.

Este important ca inainte de a efectua o radiografie in sarcina sa comunici medicului ca esti sau ca ai putea fi gravida. In functie de circumstante, este posibil sa amani radiografia sau sa o modifici pentru a reduce cantitatea de radiatii.

Radiografia in sarcina – efecte asupra produsului de conceptie

Putini bebelusi ajung sa prezinte probleme ca urmare a expunerii intrauterine la raze X, indiferent de cantitatea de radiatii. Atunci cand este vorba este o cantitate semnificativa de radiatii, aceasta ajunge sa aiba un impact asupra produsului de conceptie cand apare in primele stadii ale dezvoltarii fetale, respectiv intre 2-18 saptamani de sarcina.

Posibilitatea de a dezvolta efecte grave in starea de sanatate este influentata de varata gestationala a fatului la momentul expunerii si de cantitatea de radiatii; unii bebelusi sunt mai sesnsibili decat altii. Consecintele radiografiei in sarcina in ceea ce priveste starea de sanatate pot fi grave, chiar daca dozajul respectiv este insuficient pentru a dauna mamei. Printre acestre consecinte se numara: retard in crestere, diformitati, functionare anormala a creierului sau cancer mai tarziu in viata. Deoarece bebelusul este acoperit de abdomenul mamei, ajunge partial protejat de surse de radiatii externe. Drept urmare, doza de radiatii la care este expus este mai mica decat cea care ajung initial la mama.

Am facut radiografie fara sa stiu ca sunt insarcinata

Daca crezi ca ai putea fi insarcinata sau nu esti sigura daca esti insarcinata trebuie sa discuti cu medicul. Acesta va lua in considerare aspectul cand evalueaza optiunile de tratament pe care le ai la dispozitie.

Nu trebuie sa intri in panica. Retine ca posibilitatea de a-ti face rau tie sau bebelusului tau in urma radiatiilor este extrem de redusa. Exista, cu toate acestea, situatii rare in care o femeie care nu stie ca este gravida face o multime de radiografii abdominale intr-o perioada de timp foarte scurta sau poate primi tratament cu radiatii la nivelul inferior al toracelui. In aceasta situatie trebuie discutat cu medicul despre posibilele riscuri la care a fost expusa.

medic priveste radiografie

Radiografie dentara in sarcina

Este esential sa iti informezi dentistul ca esti gravida. Daca ai nevoie de o radiografie dentara medicul stomatolog asteapta de multe ori pana dupa nastere, cu toate ca majoritatea radiografiilor dentare nu afecteaza regiunea abomenului sau a pelvisului.

Un specialist nu va recomanda o radiografie decat atunci cand considera ca este necesara, iar pentru gravide in situatia in care se impune pentru tratament de urgenta sau restaurator.

De exemplu, daca ai o carie mare care poate necesita o interventie pe canal sau un dinte fracturat sunt necesare radiografii pentru initierea tratamentului. In timpul consultatiei medicul iti va prezenta optiunile pe care le ai la dispozitie si vei face radiografii doar cu consimtamant.

Desi radiografiile dentare implica raze X, nivelul de expunere este extrem de redus. Nicio radiografie nu produce suficiente radiatii pentru a dauna fatului, conform Colegiului American de Radiologie si Asociatiei Americane Dentare. Radiografiile sunt sigure pe durata tuturor celor 3 trimestre de sarcina; dintre toate variantele de radiografii cele dentare produc cea mai mica cantitate de radiatii.

Radiografia in sarcina forum

Iata cateva impresii ale unor mamici care au facut radiografie in sarcina:

Am facut o radiografie toracica in urma cu 2 saptamani cand m-am imbolnavit de gripa. Au avut grija sa imi puna un sort dublu peste burtica si a trebuit sa semnez un document. Dar am auzit ca dupa primul trimestru de sarcina nu este vreo problema.

Exista o multime de studii noi care sustin ca riscul este mai mic decat se credea initial. Este mai riscant sa faci radiografii in prima parte a sarcinii din cauza schimbarilor rapide prin care trec celulele expuse la radiatii, insa in al treilea trimestru riscul este mic. Multi doctori se temeau sa le recomande pana recent pentru ca nu existau multe cercetari pe aceasta tema.

Ma confrunt cu o tuse si wheezing care a inceput de la alergii. Medicul meu mi-a recomandat niste teste si medicamente, dar nu am scapat de simptome. Asa ca mi-a spus sa fac o radiografie toracica. Tehnicianul nu a vrut sa o faca deoarece eram gravida si nu a vrut sa fie responsabila de eventuale defecte ale bebelusului meu. Am cautat pe internet si se pare ca radiografia este sigura dupa primul trimestru de sarcina. Eu ma aflam in al doilea trimestru si acum sunt in al treilea. Am decis sa aman putin mai mult radiografia sa vad daca se amelioreaza situatia, m-a cam speriat ce a zis tehnicianul…Daca se agraveaza o sa merg sa o fac.

Lucrez ca tehnician de radiografii. Asigurati-va ca sunteti acoperite cat mai mult posibil si asteptati cat de mult puteti. Cantitatea de radiatii pe care o primiti de la o radiografie toracica este aceeasi pe care ai primi-o de la un zbor cu avionul intre New York si California. Radiografia pelviana este nefericita, dar ar trebui sa fie o singura imagine, insa la cea toractica vor fi doua. Daca medicul recomanda sa o faceti este in regula.

Radiografie dentara inainte de sarcina

Radiografiile reprezinta un subiect care cauzeaza ingrijorare multor persoane, in special femeilor care se tem ca le pot impiedica sa conceapa un copil in viitor. Adevarul este insa ca o radiografie normala este sigura atat inainte, cat si in timpul sarcinii.

O radiografie dentara uzuala implica o doza extrem de mica de radiatii; de asemenea, vei purta un sort de plumb special si durata de expunere este limitata, insa atunci cand este efectuata corect o astfel de radiografie implica un risc extrem de mic de a cauza o problema inainte sau in timpul sarcinii.

Daca nu reprezinta o urgenta medicala, dentistul poate sa amane aceasta investigatie pana dupa sarcina; insa, in cazurile grave riscul de complicatii depaseste riscul pe care il implica radiografia in sine.

Radiografie pulmonara in sarcina

Nu este neobisnuit ca o viitoare mamica sa se imbolnaveasca si uneori sa necesite imagistica pe baza de raze X pentru un diagnostic si tratament corect. Atat gravida cat si medicul care ii urmareste sarcina pot fi ingrijorati cu privire la riscul pe care il prezinta expunerea la radiatii pentru fat. In realitate, insa, riscurile la care este expus fatul in mediul intrauterin este destul de mic.

Doza cumulativa acceptata de radiatie ionizanta in timpul sarcinii este de 5 rad si niciun studiu diagnostic nu depaseste acest prag. De exemplu, cantitatea de expunere a fatului provenita de la doua radiografii in sarcina toracice efectuate mamei este de numai 0.00007 rad. Cea mai sensibila perioada de teratogeneza pentru sistemul nervos central al copilului este cuprinsa intre 10-17 saptamani gestationale.

Testele imagistice care nu reprezinta o urgenta trebuie evitate in acest interval de timp. Consecintele rare ale expunerii prenatale includ o crestere usoara in incidenta de leucemie infantila si, eventual, o mica schimbare in frecventa mutatiilor genetice.

Medicul Robert L.Brent subliniaza ca atunci cand ti se face o radiografie pulmonara intr-un centru meidcal, expunerea la radiatii nu are loc la nivelul fatului. Gradul de radiatii care este dispersat catre acesta are o valoare extrem de mica si nu reprezinta un risc crescut pentru defecte la nastere sau pierdere a sarcinii.

Cea mai importanta caracteristica a unei radiografii vizeaza doza. In cazul in care esti o persoana tanara, sanatoasa, fara probleme reproductive sau in dezvoltare sau istoric de probleme de acest gen riscul de defecte la nastere cu care te confrunti este de 3%, iar pentru pierdere a sarcinii de 15%. Acestea sunt insa riscuri cu care se confrunta orice femeie la inceputul sarcinii si nimeni si nimic nu poate modifica aceste valori.

Surse:www.mayoclinic.org,www.nhs.uk,www.fda.gov, https://circlebloom.com,www.aafp.org, https://hps.org, https://cmrdentalcare.com,https://emergency.cdc.gov, https://community.whattoexpect.com/

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close