Recuperarea dupa nasterea naturala

26 Februarie 2016

de Irina Olteanu

Recuperarea dupa nasterea naturala poate constitui o reala provocare pentru primipare. Daca vreti sa stiti la ce sa va asteptati si cum puteti remedia eventualele probleme cauzatoare de disconfort, aflati chiar aici toate informatiile necesare.

Schimbarile corpului dupa nasterea naturala

Imediat dupa nastere, principala voastra preocupare este sa va ingrijiti bebelusul. Insa si corpul vostru are nevoie de atentie, in acest mod redobandindu-va mai rapid energia si forta de dinainte. Astfel, daca aveti grija de voi, veti putea sa va ingrijiti mai bine copilul si sa va bucurati de el.

Sarcina modifica corpul in anumite privinte la care nu v-ati fi asteptat, insa schimbarile nu se opresc odata cu venirea pe lume a bebelusului. Iata la ce trebuie sa va asteptati dupa o nastere vaginala:

– Durere vaginala: daca ati suferit o epiziotomie sau ruptura perineala in timpul nasterii, veti experimenta durere timp de cateva saptamani (chiar mai mult daca e vorba despre o ruptura extinsa).
– Scurgeri vaginale sau lohii: sunt prezente timp de cateva saptamani dupa nastere si reprezinta tesutul si sangele care a captusit uterul in timpul sarcinii. Asteptati-va la o hemoragie de culoare rosu aprins, semnificativa in primele zile dupa nastere. Aceasta se va diminua, va deveni apoasa si isi va modifica culoarea din roz sau maroniu in alb sau galbui
– Contractii: sunt prezente in primele zile dupa nastere si seamana cu crampele menstruale (este modalitatea corpului de a preveni sangerarea excesiva prin comprimarea vaselor sanguine localizate in uter) in special daca alaptati (laptele apare in decurs de 3-6 zile). Contractiile au o intensitate ridicata daca ati nascut de mai multe ori
– Probleme urinare: inflamarea sau invinetirea tesuturilor din zona vezicii si a uretrei pot cauza dificultati in urinare, respectiv senzatie de intepatura cand urina atinge zona perineala sensibila. De asemenea, deoarece tesutul conjunctiv de la baza vezicii se intinde in urma sarcinii si a nasterii poate aparea lezarea nervilor si muschilor adiacenti; prin urmare, puteti pierde cantitati mici de urina cand tusiti/stranutati sau radeti
– Hemoroizi si probleme de tranzit intestinal: daca observati durere la eliminarea scaunului si inflamare in zona anusului, puteti suferi de hemoroizi (vene intinse si inflamate la nivelul anusului sau a portiunii inferioare a rectului). Pentru unele proaspete mame poate aparea si o problema de tipul incontinentei fecale.

-Oboseala: travaliul și momentul nașterii sunt copleșitoare și intense pentru proaspăta mămică, de aceea este normal să se instaleze o stare de extenuare. De asemenea, noul rol de părinte vine, la rândul său, cu schimbări la nivel emoțional. Pentru a scăpa de oboseala resimțită după naștere este recomandat să dormi chiar în timp ce puiul tău doarme, bea multe lichide și cere ajutorul familiei atunci când simți că nu mai faci față tutror responsabilităților. Cere ajutor specializat dacă suferi de depresie postanatală.

-Căderea părului: după naștere este un lucru normal, fiind o situație temporară. Motivul căderii părului la aproximativ 3 luni după naștere este legat de schimbările hormonale care au loc în timpul sarcinii. Pe timpul celor 9 luni părul se află într-o perioadă de creștere accelerată. După naștere dereglările hormonale trec, iar părul intră în așa-numita fază de stagnare. Această etapă de stagnare ține între 2 – 3 luni, de aceea la finalul ei mămicile se confruntă cu o pierdere destul de mare de păr.

naturala

Alte inconveniente ce pot aparea postpartum: umflarea picioarelor, constipatie, tensiune/sensibilitate/senzatie de plenitudine la nivelul sanilor, bufeuri (corpul isi ajusteaza parametri la nivelurile hormonale si la fluxul sanguin care deregleaza uneori termostatul intern). Unele femei dezvolta probleme cu tiroida denumita tiroidita postpartum ce dureaza 2-4 luni (oboseala, probleme cu somnul, energie redusa, fluctuatii in greutate) care se poate remedia de la sine (exista si exceptii in care apare boala lui Hashimoto ce necesita tratament permanent).

Nu in ultimul rand, trebuie mentionata depresia postnatala cu care se confrunta foarte multe proaspete mame (conform statisticilor, un procent de 10-15%). Apare ca urmare a modificarilor de la nivel hormonal, a anxietatii cu privire la ingriirea copilului si a lipsei de somn. Daca persista mai mult de 2 saptamani, trebuie sa apelati la un medic (poate aparea oricand in primul an de dupa nastere) deoarece simptomele incep de la tristete profunda, probleme cu concentrarea si lipsa interesului fata de copil, sentimente de neputinta si vinovatie si evolueaza pana la ganduri de a face rau copilului sau propriei persoane.

Remedii pentru recuperarea dupa nasterea naturala

– Durere la nivel vaginal: daca este dificil sa stati jos folositi-va de o perna sau un colac special; apelati la o sticla cu apa calduta pentru a turna pe zona vulvara in timpul urinarii si presati o carpa curata de rana cand aveti un scaun; amplasati un pachet de gheata in regiunea dureroasa; folositi analgezice in functie de recomandarile medicului. Disconfortul resimtit se va ameliora treptat; contactati medicul daca se agraveaza sau daca zona dureroasa devine fierbinte/inflamata sau apare o secretie purulenta
– Scurgeri vaginale: curatati constant zona pentru a preveni infectarea sa. Contactati de uregenta medicul daca experimentati hemoragie grava, scurgerea are un miros neplacut, aveti febra mai mare de 38 grade Celsius
– Contractii postpartum: medicul poate recomanda analgezice cand durerea este intolerabila. Contactati de urgenta medicul daca experimentati febra, abdomenul este sensibil la atingere (poate fi vorba de o infectie uterina)
– Probleme in urinare: se amelioreaza de la sine de obicei. Intre timp este de ajutor sa turnati apa pe zona inghinala cand stati pe toaleta. Apelati la medic daca observati simptome ale unei infectii: senzatie imperioasa de a urina, senzatie de arsura la urinare, eliminarea unor cantitati foarte mici de urina. Puteti apela intre timp la absorbante speciale si inainte de nastere la bine-cunoscutele exercitii Kegel pentru fortifierea musculaturii planseului pelvian (incordati muschii ca si cum ati opri urinarea timp de 5 secunde de 4-5 ori la rand pana ajungeti la 10 secunde cu pauza de inca 10 secunde; ideal este sa efectuati cel putin 3 seturi de 10 repetari zilnic).
– Hemoroizi: pentru a ameliora disconfortul, cufundati-va intr-o cada cu apa calduta si aplicati comprese pe zona afectata, iar medicul va poate recomanda unguente topice. Daca evitati sa mergeti la toaleta (din cauza durerii perineale/teama de a agrava hemoroizii sau epiziotomia), incercati sa normalizati scaunele si sa le inmuiati (prin alimente bogate in fibre – fructe, legume si cereale) si un consum sporit de apa. In cazul incontinentei fecale usoare ajuta aceleasi exercitiile Kegel.

Sfaturi

In primele zile dupa externare, este important sa va odihniti si sa va acordati timp pentru a va recupera fizic si emotional. Trebuie sa va canalizati energia asupra propriei persoane si a bebelusului. Limitati numarul vizitatorilor si nu acordati prea multa atentie indatoririlor casnice. Incercati sa dormiti in acelasi timp cu bebelusul (daca aveti picioarele umflate tineti-le ridicate) si cereti ajutorul persoanelor apropiate pentru diverse activitati, precum pregatirea mesei si curatenia. Evitati urcatul scarilor si drumurile lungi. Conform moasei certificate Coralie Macqueen din New York, “aveti nevoie de odihna suficienta pentru ca muschii si ligamentele care va sustin uterul sa isi recapete forta”. Prima vizita medicala postpartum are loc la 6 saptamani dupa nastere; dupa acest interval de obicei este permisa reluarea contactului intim. Menstruatia va reveni dupa nastere la 6-8 saptamani sau chiar mai devreme daca nu alaptati; retineti insa ca alaptarea nu constituie o metoda de contraceptie eficace, prin urmare puteti ramane insarcinate din nou.

Din punctul de vedere al greutatii, veti pierde aproximativ 5 kg imediat dupa nastere, insa nu va asteptati sa va redobanditi imediat silueta; de altfel, este sanatoasa o scadere treptata in greutata, mai ales daca alaptati. Incercati sa consumati apa din abundenta (8-10 pahare pe zi), precum si fructe si legume, utile si in productia de lapte. Un plan alimentar sanatos alaturi de exercitiu fizic regulat este de obicei suficient pentru recuperarea dupa nasterea naturala; in caz contrar, incercati sa evitati alimentele cu zaharuri si grasimi (bauturile carbogazoase, dulciurile, prajelile, alimentele grase si alcoolul) care vor spori si nivelurile energetice. Nu uitati ca inainte de a initia o dieta alimentara sau un plan de exercitii, sa cereti sfatul medicului.

Domnul doctor Andreas Vythoulkas, despre recuperarea după naștere

“Refacerea dupa nasterea naturala nu ar trebui sa fie un proces complicat, aceasta in conditiile in care nasterea a decurs normal, fara complicatii. In mod normal, o femeie care a nascut natural se reface complet in cateva saptamani, iar in 2-3 luni de la nastere – depinde de fiecare organism – poate sa ramana din nou insarcinata. Sigur ca sunt si cazuri in care pot aparea complicatii, iar cele mai frecvente dintre acestea sunt infectiile si, in cazul in care s-a facut epizotomie – aici pot sa mai apara complicatii la cusaturi. Sfatul meu pentru proaspetele mame este ca atunci cand observa ceva anormal dupa nastere sa vorbeasca cu medicul cu care au nascut si sa faca toate controalele necesare: la o saptamana, apoi la 3 saptamani, la 45 de zile si la 6 luni de la nastere.”

Multumim domnului doctor Andreas Vythoulkas pentru informatiile oferite.

Igiena intimă după naștere naturală

Cu siguranță este mai complicat să ai grijă de igiena intimă după naștere. În categoria despre recuperarea dupa nasterea naturala intră și igiena corespunzătoare, care te ține departe de infecții. În primul rând, sunt recomandate dușurile zilnice, după ieșirea din spital, indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană. Perioada petrecută în spital este suficientă pentru a te ține departe de complicațiile care ar putea să apară la contactul cu apa. Înainte de fiecare duș trebuie să te speli foarte bine pe mâini. Spălarea corectă a mâinilor presupune ca după formarea spumei de la săpun să freci bine toată zona de la degete și până la încheieturi. Apoi, curăță bine mâinile cu apă până scapi de toată spuma.

femeie-care-isi-tine-bebelusul-in-brate-se-uita-la-el-si-zambeste-pentru-recuperare-dupa-nasterea-naturala

Apa de la duș nu trebuie să fie fierbinte sau rece, ci călduță. Zona intimă trebuie curățată din față în spate, pentru a evita infecțiile. Atenție să nu insiști prea tare. De asemenea, pentru curățarea zonei se folosesc doar geluri intime blânde, fără alcol sau parfum sau săpun antibacterian. Pe lângă dușuri, zona organelor genitale externe trebuie curățată după fiecare ieșire la toaletă. Dacă nu poți folosi dușul după toaletă, poți folosi o sticlă cu pulverizator pentru a te spăla.

După ce te-ai spălat cu atenție, folosește un prosop pentru a usca zona înainte de a purta lenjeria intimă. Uscarea nu se face prin frecare, ci prin tamponarea zonei, fără a apăsa prea tare. Dacă există o ușoară inflamație, se folosesc comprese cu apă rece. Totodată, prosoapele și compresele folosite trebuie să fie moi, preferabil din bumbac. La fel și lenjeria intimă trebuie să fie din materiale naturale, care lasă pielea să respire. Evită lenjeria intimă de tip tanga sau pe cele care strâng zona intimă.

În lista cu lucruri pe care trebuie să le faci pentru recuperarea dupa nasterea naturala se adaugă și absorbantele maxi, deoarece multe femei au ușoare sângerări vaginale, mai ales dacă au născut pe cale naturală. De aceea, pe lenjeria intimă se aplică absorbante maxi, confortabile, interzise fiind tampoanele interne, mai ales dacă ai suferit o epiziotomie.

Baie în cadă după naștere naturală

La rândul lor, băile în șezut sunt utile în perioada postpartum. Băile în șezut se fac numai în apă călduță, iar aceasta trebuie să-ți ajungă până la șolduri. Băile în șezut în cadă accelerează procesul de recuperare după nașterea naturală, deoarece reduc durerile postnatale, vindecă zona intimă și asigură o curățare optimă a zonei perineale. Cât timp stai în șezut în cadă presează fesele bine, tocmai pentru a evita ruperea copcilor. Dacă medicul își dă acordul, poți folosi pentru băile în șezut și diferite plante sau substanțe care ajută la vindecarea zonei.

Cusătura după naștere naturală

Epiziotomia este tăietura făcută în perineu, în timpul nașterii, scopul acestei incizii fiind acela de a ușura scoaterea copilului, pentru a preveni eventualele complicații asociate unei rupturi vaginale. Vindecarea inciziei este adesea inconfortabilă pentru proaspăta mămică, deoarece ea se poate confunta cu dureri, anumite infecții, incontinență urinară sau fecală. Cusătura după naștere are nevoie de atenție, de aceea este obligatoriu ca după fiecare folosire a toaletei să cureți zona intimă din față în spate. Dacă ai scurgeri vaginale urât mirositoare sau dureri pelvine puternice, trebuie să mergi la medic. Acesta se va uita la cusătură și îți va spune dacă procesul de recuperare după nașterea naturală și epiziotomie decurge normal.

Epilarea după nașterea naturală

Pielea este foarte sensibilă după naștere, de aceea medicul îți poate recomanda să renunți la epilare timp de câteva săptămâni. Acesta este un lucru de înțeles, deoarece există riscul de a irita zona organelor genitale externe. De asemenea, atunci când vei reîncepe să te epilezi, folosește aparatul pentru ras și evită ceara sau cremele depilatoare, tocmai pentru că prima metodă este cea mai blândă cu pielea ta. În cazul femeilor care au născut prin cezariană, atenția în timpul epilării trebuie să fie și mai mare. Dacă observi faptul că incizia ta nu se vindecă, renunță la ideea de a te epila și contactează medicul. Specialistul este singurul care îți poate spune dacă te recuperezi bine după naștere sau nu.

Recuperarea după nașterea naturală forum

Despre recuperare după nașterea naturală vorbesc și mămicile care au trecut prin cel puțin oastfel de experiență. Iată diferite confesiuni de pe forumuri ale proaspetelor mămici despre recuperarea după naștere.

femeie-care-isi-tine-bebelusul-in-brate-si-il-alapteaza

„Nașterile mele au fost asemănătoare din toate punctele de vedere, doar recuperarea a fost mai rapidă la cea de-a doua naștere. Cu epiziotomia a fost mai rău la prima naștere, m-a usturat aproape 1 lună locul, a doua oară mi-a trecut mult mai repede.” – forum.7p.ro

„Eu m-am refăcut mai repede după a doua naștere naturală. Nu am avut epiziotomie la niciuna.  Recuperarea după a doua naștere a fost imediata, aș putea spune.” – forum.7p.ro

„Eu am născut natural cu o epidurală făcută prea târziu. Am avut și epiziotomie și m-am refăcut în maxim 2 luni. Acum, la 6 luni de la naștere, pot să zic că nu mai simt nimic, m-am refăcut foarte bine.” – forum.desprecopii.com

„Am născut acum 8 luni, natural, fără epidurală, dar cu epiziotomie. M-a chinuit tăietura cam 2 luni, credeam că nu se mai vindecă. Elasticitatea mușchilor și-a revenit cam după 6 luni, moment în care am reluat și activitățile sexuale.” – forum.desprecopii.com

Nașterea reprezintă o experiență solicitantă pentru corp, mai ales la femeile care devin mame pentru prima dată. Recuperarea dupa nasterea naturala diferă de la femeie la femeie, în funcție de posibilele complicații care apar în timpul nașterii.

Surse: womenshealth.gov, mayoclinic.org, parents.com, kidshealth.org, totuldespremame.ro, qbebe.ro, zanzu.de, romedic.ro, superbebe.ro, mamica.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close