Tot ce trebuie sa stii despre dopul gelatinos

27 Iulie 2016

de Irina Olteanu

Oare ce ce simti cand pierzi dopul gelatinos? Dopul gelatinos reprezinta unul dintre semnele care anunta nasterea, dar eliminarea sa nu este intotdeauna observata de catre viitoarele mamici. Ce informatii trebuie sa stiti despre acesta alaturi de o serie de recomandari pentru o nastere lipsita de probleme aflati in acest articol.

Ce este dopul gelatinos?

Dacă îți dorești să rămâi însărcinată este important să afli ce este dopul gelatinos la gravide. Dopul gelatinos este o acumulare de mucus care se formează la intrarea în uter, numită canal cervical. Unele viitoare mămici nu cunosc în totalitate ce este dopul gelatinos, dar acesta are un rol important în sarcină, el formând o barieră protectoare împotriva infecțiilor, adică între lumea exterioară și bebelușul care se dezvoltă în uter.

Cum arata dopul gelatinos

La inceputul instalarii sarcinii, o cantitate de mucus se acumuleaza in cervix, fiind secretata de uter in timpul ovulatiei (mai exact de glandele cervicale cand ovulul se implanteaza in cavitatea uterina). Pe masura ce acest mucus se ingroasa (odata cu fiecare ovulatie), el sigileaza tot mai bine cervixul, blocand accesul oricarei infectii din vagin catre cervix si protejand fatul (contine anticorpi – imunoglobuline si peptide antimicrobiene – care ajuta sistemul imunitar sa combata patogeni precum bacterii, fungi etc). Secretia glandelor cervicale este sustinuta constant de estrogen si progesteron, hormonii implicati in dezvoltarea fatului; astfel, celulele cervicale sunt formate in mod continuu.

Dopul gelatinos: culoare

Una dintre curiozitățile care există la viitoarele mămici este legată de ce culoare are dopul gelatinos. Dacă nu știi cum arată dopul gelatinos în sarcină află că el este alb gălbui, are culoarea smântânii și uneori pot fi observate irizații roz.

Dopul gelatinos: textura

Dopul gelatinos are o textură vâscoasă, la începutul sarcinii având consistența albușului de ou. De asemenea, dopul gelatinos în sarcină este de mărimea unei monede și însumează aproximativ 2 – 3 linguri de mucus.

Poze cu dopul gelatinos

Aspectul dopului gelatinos este similar unui mucus sau jeleu (gros si lipicios), iar marimea sa nu depaseste 4-5 cm sau aproximativ 2 linguri (cand este eliminat). Culoarea este alb-galbuie, uneori cu amestec de sange sau striuri albe (deoarece cervixul se dilata inainte de travaliu si pot aparea capilare sparte – trebuie sa va ingrijorati doar daca exista o hemoragie evidenta care il insoteste); exista si alte variante de colorit, inclusiv bej, gri sau chiar maroniu. Cand prezinta un miros puternic si neplacut, poate semnaliza o infectie, iar o culoare verzuie poate indica hipoxie fetala.

fotografii-cu-dopul-gelatinos

Dopul gelatinos: ce spun mămicile pe forum?

Forumurile și grupurile de sprijin sunt extrem de importante pentru femeile care se află la prima sarcină. Pentru o femeie care nu știe toate etapele sarcinii și nu înțelege pe deplin ce se întâmplă în corpul ei, sfaturile venite de la femei care au trecut prin același lucru sunt prețioase. Iată mai jos câteva sfaturi de la mămici despre dopul gelatinos de pe forum.

Ce simti cand pierzi dopul gelatinos

Chiar inainte de a incepe travaliul, se modifica echilibrul hormonal din organism; nivelul de estrogen creste semnificativ comparativ cu cel de progesteron. Sub influenta estrogenului dopul se subtiaza si este eliminat, indicand astfel ca travaliul evolueaza, indiferent de varsta gestationala. Cand bebelusul este angajat pe canalul vaginal corpul va raspunde producand prostglandine care vor stimula maturarea colului, ceea ce determina caderea dopului de mucus. Prin urmare, daca dopul este eliminat prematur, inseamna ca exista o problema in organismul gravidei. Daca aveti un raport sexual sau o examinare vaginala de tip tuseu vaginal, mucusul poate fi deranjat si va aparea o scurgere sanguinolenta.

femeie-insarcinata-care-se-tine-de-burta-si-a-pierdut-dopul-gelatinos

Femeile primipare – au un diametru mai mic al cervixului comparativ cu cele care au mai nascut. Peretii cervixului sunt suficient de grosi pentru a mentine mucusul atat de ferm incat dopul iese insotit de sange (de la vasele mici de sange sparte). La femeile care au mai nascut – suprafata interioara a canalului cervical este mai degraba elastica. Epiteliul de suprafata este slabit si spatiul intracelular se poate intinde; de aceea dopul poate iesi deodata si fara sange. O exceptie de la regula este reprezentata de femeile care au mai nascut cu leziuni sau infectii la nivelul canalului cervical; se formeaza cicatrice in cervix si eliminarea dopului este insotita de sange.

Nu se poate emite o regula cu privire la momentul eliminarii deoarece in multe cazuri acesta nici nu este remarcat de catre gravide (poate cadea in momentul urinarii sau la dus) sau poate sa nu fie deloc eliminat (si va fi extras de medici la momentul nasterii). In principiu, medicii considera ca eliminarea nu ar trebui sa aiba loc mai devreme de 2 saptamani inainte de data probabila de nastere; cea mai mare cantitate se scurge cu 3-5 zile inainte de travaliu.

Momentul specific in care dopul gelatinos este eliminat poate fi insotit de o durere deranjanta in partea inferioara a abdomenului, similara durerilor menstruale, dar multe femei nu resimt niciun fel de simptom.

Femeie-insarcinata-care-tine-mainile spre-pubis-si-picioarele-incrucisate

La cât timp după pierderea dopului gelatinos ați născut

Unul dintre subiectele de pe forumurile pentru viitoarele mămici este legat de întrebarea la cât timp după pierderea dopului gelatinos ați născut. Poate unele femei nu știu nici cum arată dopul gelatinos sau ce simți când ți se rupe dopul gelatinos. Astfel că, sfaturile oferite de alte mămici sunt esențiale.

„Dacă nu știi despre dopul gelatinos în sarcină, află că el se elimină diferit de la femeie la femeie. Mie dopul mi-a căzut cu 2 zile înainte de a naște. Am născut la 39 de săptămâni fix. A fost ceva gelatinos, de culoare roz-maro. S-a luat pe hârtia igienică după ce am fost la toaletă.” – forum.desprecopii.com

„Eu l-am pierdut cu 3 zile înainte să nasc, tot la fix 39 de săptămâni. În ziua când am avut contracții false. L-am văzut când m-am spălat, ca un mucus maroniu.” – forum.desprecopii.com

„Eu am pierdut dopul gelatinos cu o săptămână și 2 zile înainte de a naște. N-am facut nimic în mod special, mi-am continuat viața ca și până atunci.” – forum.desprecopii.com

„Eu am pierdut dopul gelatinos la ora 5, iar la ora 6 am mers la spital. La 10:07 am născut. Înainte de a pierde dopul gelatinos am avut timp de 3 ore de contracții dureroase și regulate. Sunt femei care pierd dopul gelatinos înainte de naștere cu doar câteva ore, iar altele cu o săptămână sau 2 înainte de naștere.” – ro-mamma.com

„Eu am pierdut dopul gelatinos treptat. Cu 2 zile înainte de a naște am pierdut o parte din el, apoi restul a căzut în dimineața când am plecat la spital.” – ro-mamma.com

La cât timp naști după ce elimini dopul gelatinos: ce spun medicii

Într-adevăr, dopul gelatinos este un semn al faptului că marea întâlnire cu bebelușul se apropie. Astfel că, vrei să afli la cât timp naști după ce elimini dopul gelatinos. Iată mai jos răspunsul la acest lucru chiar de la medici specialiști în obstretică-ginecologie.

femeie-insarcinata-cu-rochie-roz-care-se-tine-de-burta-pentru-ca-a-pierdut-dopul-gelatinos

Dr. Cărăuleanu, medic specializat în obstretică-ginecologie spune faptul că: „Odată cu coborarea capului bebelușului și cu dilatarea în consecință a cervixului, la un anumit moment dat dopul de mucus care sigila canalul cervical se desprinde astfel că poți simți acest fenomen ca pe o scurgere mai mult sau mai puțin gelatinoasă însoțită sau nu de pierdere de sânge. Pierderea dopului poate să aibă loc oricând, de la câteva ore până la câteva zile sau chiar săptămâni înainte de declanșarea nașterii.

Dr. Louise Wiseman, medic specializat în obstreticp-ginecologie menționează faptul că: „Femeile însărcinate pierd, de obicei, dopul gelatinos în jurul săptămânii 37 de sarcină.. Dopul gelatinos poate fi eliminat la duș, în timpul actului sexual sau chiar la un control de rutină. În cele mai multe cazuri, eliminarea dopului gelatinos nu este o etapă dureroasă. Însă, se poate ca femeia gravidă să aibă o durere în zona inferioară a abdomenului, similară cu ceea resimțită în timpul menstruației.”

Dopul gelatinos se elimină treptat

Unele femei pot pierde dopul gelatinos cu 2 săptămâni înainte de naștere, iar altele îl pot pierde chiar în momentul când li s-a declanșat travaliul. Sunt multe viitoare mămici care nu știu când se elimină dopul gelatinos, dar adevărul este că este posibil să nu-și dea seama când acest lucru se întâmplă, poate la duș sau când sunt la toaletă. De asemenea, există situații în care dopul gelatinos se elimină treptat, pe parcursul a câteva săptămâni.

Dopul gelatinos se reface?

Majoritatea femeilor gravide pierd dopul gelatinos în momentul în care organismul începe să se pregătească pentru naștere. Dopul gelatinos acționează precum un „sigiliu” pentru colul uterin pe parcursul celor 9 luni de sarcină. Femeile care l-au eliminat după săptămâna 36 de sarcină nu știu dacă dopul gelatinos se reface. Odată eliminat dopul gelatinos nu se reface, deoarece nivelul estrogenului începe să crească, astfel încât colul cervical se relaxează și se dilată.

femeie-care-a-nascut-si-sta-cu-bebeșusul-ei-in-brate

Dopul gelatinos înainte de naștere

Odată ce nivelul de estrogen crește, iar colul cervical se dilată și acest dop începe să se înmoaie. Este posibil să ai niște scurgeri, de obicei fără miros și să nu-ți dai seama când pierzi dopul gelatinos. De asemenea, poți vedea firișoare roz sau roșii pe lenjeria intimă ca urmare a ruperii vaselor capilare. Însă ține cont de un lucru, anume că eliberarea dopului gelatinos indică faptul că se apropie travaliul, indiferent de vârsta sarcinii.

Ce se intampla dupa eliminarea dopului gelatinos

Daca sunteti sigure ca ati eliminat dopul, nu trebuie sa intrati in panica deoarece intervalul de timp de dinainte de travaliu variaza de la cateva ore la cateva saptamani. Prin urmare, daca nu exista alte simptome sau anormalitati in ceea ce priveste scurgerile vaginale si nu apar contractiile, nu trebuie sa va ingrijorati. Insa, deoarece eliminarea dopului gelatinos este incadrata intre simptomele nasterii (alaturi de contractii si ruperea membranelor), este indicat sa nu va indepartati prea mult de zona unde planuiti sa aiba loc nasterea. Fiti atente la contractii, tensiune sau durere abdominala sau alte simptome pe care le experimentati de obicei in menstruatie (durerile pot inlocui contractiile indicand inceputul travaliului si al nasterii). Urmariti de asemenea intervalul dintre contractii (daca apar), intensitatea si frecventa cu care se succed (daca apar la distanta mai mica de 10 minute una de alta, nasterea este iminenta). Trebuie subliniat ca daca in urma eliminarii dopului gelatinos se rup si membranele se impune un consult medical de urgenta.

Medic-care-consulta-o-gravida-cu -un-stetoscop-dupa-ce-a-aceasta-a pierdut-dopul-gelatinos

Riscuri si complicatii

Pierderea dopului gelatinos nu presupune faptul ca ati pierdut protectia oferita de acesta impotriva infectiilor vaginale. Acesta este a doua bariera protectoare dupa lichidul amniotic. Prin urmare nu trebuie sa va ingrijorati, insa este bine sa:

  • evitati sa inotati intr-o cada, piscina sau mare/ocean
  • acordati atentie igienei personale (faceti dusuri si schimbati lenjeria/ asternuturile mai frecvent)
  • nu aveti contact sexual (infectiile pot patrunde din vagin direct in uter). Retineti ca ruperea membranelor are asociat un risc mare de infectie pentru fat, risc care creste odata cu trecerea timpului. Daca nu le puteti diferentia, este bine sa cereti sfatul medicului.

Dupa cum am mentionat, ruperea membranelor constituie o complicatie a sarcinii cu potential mai grav decat eliminarea dopului gelatinos. Insa, daca eliminati dopul mai devreme de 2 saptamani inainte de data probabila a nasterii, poate reprezenta o problema; indica uneori o nastere prematura, placenta abruptio si necesita un consult medical. De asemenea, trebuie sa fiti consultate daca apare si o sangerare vaginala abundenta, de culoare rosu aprins (exista in acest caz un risc mare pentru sanatatea bebelusului si a viitoarei mamei din cauza problemelor cu placenta).

Surse: www.babycentre.co.uk; https://en.wikipedia.org; www.mucusplug.net

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close